SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800831

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Istraživanje „NINA media“ za potrebe stranke Dveri
Za SNS 48,1 za DVERI - 7,8 odsto

       Ugledna istraživačka agencija „NINA media“, za potrebe DVERI radila je na 1211 ispitanika telefonsko istraživanje javnog mnjenja u Srbiji, bez Kosova i Metohije u periodu od 1. do 7. oktobra 2015. godine.
       Dveri srpske, naručilac istraživanja, želeo je da proveri stav građana o aktuelnim društveno-političkim temama; prepoznatljivost i evaluaciju pokreta Dveri i političku opredeljenost građana Srbije.
      
       Stav građana o aktuelnim društveno-političkim temama
      
       Kada je u pitanju kvalitet života u Srbiji, 31 odsto građana smatra da najveći problem predstavlja nezaposlenost, dok približno jednak procenat (30,1%) kao najveći problem vidi male plate, a 6,7% građana smatra da u Srbiji nema perspektive, dok je 5,6 odsto mišljenja da kvalitet života narušava korupcija.
       Više od polovine građana Srbije (55,6%) ne slaže se sa prodajom Telekoma, dok 18,2% ispitanih ima neutralan stav po ovom pitanju, dok 15,5% građana podržava prodaju Telekoma, a 10,6% ispitanih se nije izjasnilo.
       Približavanje Srbije Rusiji podržava 56,8% građana Srbije, dok 19,3% ima neutralan stav, a 15,3% građana se ne slaže sa ovakvom politikom, dok 8,5% ne zna da proceni.
       Među građanima koji podržavaju približavanje Srbije Rusiji više je muškaraca, ispitanika od 18 do 29 godina, kao i građana sa završenom srednjom dvogodišnjom i trogodišnjom školom.
       Ulazak Srbije u NATO ne podržava oko dve trećine građana Srbije (69,8%), 11,5% ispitanih ima neutralan stav po ovom pitanju, 9,7% podržava priključivanje NATO-u, a 8,9% ne zna da proceni.
       Među ispitanicima koji ne podržavaju ideju da se Srbija priključi NATO-u najviše je muškaraca, ispitanika sa završenom srednjom četvorogodišnjom školom i gimnazijom, učenika i studenata i zaposlenih u privatnom sektoru, kao i ispitanika sa primanjima između 15.000 i 50.000 dinara.
       Propisane mere štednje podržava 42% građana Srbije, dok ih 38,6% ne podržava, a 14,9% građana ima neutralan stav po ovom pitanju, dok 4,4% ne zna da proceni.
       Među ispitanicima koji podržavaju mere štenje najviše je penzionera, a najmanje zaposlenih u državnom sektoru.
       Više od dve trećine građana Srbije podržava vraćanje obaveznog vojnog roka (70,1%), dok se 17,6% ispitanih ne slaže sa ovom idejom. 8,8% zauzima neutralan stav, a 3,4% ne zna da proceni.
       Sa višim stepenom obrazovanja opada broj ispitanika koji podržavaju vraćanje obaveznog vojnog roka.
       Ovu ideju u većoj meri podržavaju građani iz vangradskih naselja i ispitanici sa primanjima do 30.000 dinara.
       Emitovanje reality programa ne podržava 71,9% građana Srbije, dok 16,6% podržava ovakve programe, 9,8% ima neutralan stav, a 1,6% ne zna da proceni.
       Emitovanje reality programa u najvećoj meri ne podržavaju ispitanici starosti do 59 godina, iz gradskih naselja, iz regiona Beograda, kao i učenici, studenti, zaposleni u državnom sektoru i ispitanici sa primanjima preko 30.000 dinara.
       Sa porastom stepena obrazovanja raste broj ispitanika koji se ne slažu sa emitovanjem reality programa.
      
       Politička opredeljenost građana
      
       Kada bi se u nedelju održavali parlamentarni izbori u Republici Srbiji 60% građana odazvalo bi se pozivu i izašlo na glasanje (sigurni + verovatni glasači), a 35% građana je pri stavu da ne bi izašli na izbore, dok preostalih 5,1% ne zna da se izjasni po ovom pitanju.
       Veća izlaznost primetna je među građanima starijim od 45 godina, kao i među građanima iz vangradskih sredina,
       iz Južne i Istočne Srbije, penzionerima i ispitanicima sa primanjima između 15.000 i 30.000 dinara.
       Ispitanici koji bi sigurno i verovatno izašli na izbore da se održavaju u nedelju izjašnjavali su se po pitanju političke opredeljenosti.
       Dobijeni podaci ukazuju na to da je u ovom trenutku 15% neodlučinih po pitanju stranke za koju bi glasali, dok je broj onih koji su odbili da se izjasne 5,8%, a 1,7% je ispitanika koji bi poništili listić.
       Nakon isključenja neopredeljenih građana, kao i onih koji su odbili da se izjasne po pitanju političke opredeljenosti i koji bi poništili listić, te preraspodele podataka na 100% rejtinzi stranaka su sledeći:
       SNS ima podršku 48,1% građana, potom koalicija SPS-PUPS-JS sa 14,3% podrške, sledi SRS sa 6,2% i DS koji podržava 5,8% građana.
       Ostale stranke imaju podršku manju od 5%.
       Čak 52,3% glasača navodi da nema drugi izbor, dok je 17,4% neodlučnih po ovom pitanju.
       Kao drugi izbor 6,8% građana Srbije je navelo koaliciju SPS-JS-PUPS, 3,8% SNS, a 2,3% DS.
       Tek 6,2% ispitanih je odbilo da se izjasni, a ostali odgovori beleže frekventnost manju od 2%.
       Za koaliciju DSS-Dveri bi glasalo 7,8% građana, a 26,3% ne zna da se izjasni po ovom pitanju.
       Među ispitanicima koji bi na parlamentarnim izborima izabrali koaliciju DSS-Dveri više je muškaraca, ispitanika starosti do 29 godina, iz regiona Vojvodine i Beograda.
      
       Kvalitetna i objektivna informacija zahteva novac. Poštujte rad novinara i pomozite opstanak slobodnog novinarstva. Kupite Svedok na kiosku.

Prepoznatljivost i evaluacija rada pokreta Dveri
Boška Obradovića 13,8 odsto ispitanika prepoznaje kao predsednikam DVERI
       Boška Obradovića kao predsednika pokreta Dveri prepoznaje 13,8% građana Srbije!
       Ostali odgovori beleže frekventnost ispod 2%.
       Boška Obradovića kao predsednika pokreta Dveri većinom prepoznaju muškarci, ispitanici iz gradskih naselja, iz regiona Vojvodine i Zapadne Srbije i Šumadije, zatim građani sa primanjima preko 50.000 dinara.
       Porastom stepena obrazovanje raste broj ispitanika koji Boška Obradovića prepoznaju kao predsednika pokreta Dveri.
       Više od polovine građana Srbije je čulo za koaliciju DSS-Dveri (55%), dok je 45% onih koji nisu čuli.
       Među ispitanicima koji su informisani o koaliciji DSS-Dveri najviše je muškaraca, građana starosti od 45 do 59 godina, iz gradskih sredina.
       Sa višim nivoom stepena obrazovanja raste broj ispitanika koji su čuli za koaliciju DSS-Dveri.
       Čak 55,4% ispitanika su upućeni u postojanje patriotskog bloka DSS-Dveri i ocenjivali su njihov rad.
       Dok 16,2% ispitanih da ne zna da oceni rad pomenutog patriotskog bloka, dok je 13.1% onih koji daju prosečnu ocenu 3.
       Prosečna ocena zadovoljstva radom ovog patriotskog bloka je 2,53 (na skali od 1 do 5, gde je prosek 3).
       Veće prosečne ocene daju muškarci, građani starosti do 44 godine, učenici, studenti i nezaposleni, kao i građani koji žive u regionima Zapadne Srbije i Šumadije i Istočne i Južne Srbije.
       Prema mišljenju 39,8% građana glavna tema kojom pokret Dveri treba da se bavi je ekonomija, a 17,5% smatra da glavna tema ovog pokreta treba da bude socijalna politika (stara lica, trudnice, osobe sa invaliditetom), 16% navodi obrazovanje (školarine, stipendije, prakse), a 15,2% porodicu.
       Kao glavnu temu kojom bi trebalo da se bavi pokret Dveri 7,3% građana izdvaja prava žena (nasilje nad ženama, diskriminacija), a 5,8% religijske teme, dok 28,6% građana nije navelo odgovor, a ostali odgovori beleže frekventnost ispod 5%.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX