SVEDOK InternetBroj 1128.

Poseta
5395741

U rukama Al Kaide - 1.112 dana na užarenom tlu Sahare

Međunarodno pravo je mrtvo, ali ubija – Srbiju

Srbija je uspela da se izvuče iz rupe

Beograd – METRO – London

Izbor mora biti mudar i promišljen


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Anketa ugledne britanska kuće za istraživanje javnog mnjenja - „Jugav“ („YouGov“) u SAD pokazala koje zemlje Amerikanci smatraju za saveznike
Loša vest ili stvar za ponos?
Piše: Milan Dinić - London

       Da li smatrate Amerikance za saveznike Srbije?
       Bilo bi zanimljivo videti koliko ljudi u Srbiji bi dalo potvrdan odgovor?!
       Najnovija anketa ugledne britanska kuće za istraživanje javnog mnjenja - „Jugav“ („YouGov“), sprovedena u SAD, pokazuje da je od 144 zemalja (među kojima je i takozvana „Republjik Kosovo“) Srbija za Amerikance na 113. mestu!
       U vreme kada svet prolazi kroz velike promene i neizvesnosti jedno od važnih pitanja, i za Amerikancee je – ko nam je saveznik, a ko nije?
       Izbor Donalda Trampa – čoveka koji je otvoreno doveo u pitanje ulogu NATO-a i pokazao veće razumevanje za odnose sa Rusijom – uzdrmalo je mnoge u svetu, pogotovo na Zapadu kada je reč o tome ko su saveznici, a ko su neprijatelji.
       Krajem januara jedna od vodećih svetskih kuća za istraživanje javnog mnjenja, britanska kuća „Jugav“ („YouGov“) sprovela je anketu na 7.150 ispitanika u SAD sa pitanjem koje države smatraju za američke saveznike?
       Premda se i takozvana „Republjik Kosovo“ našla na listi, autori istraživanja su naveli da ova teritorija, kao i Palestina, ima nerešen međunarodni status, ali je zbog odnosa sa SAD uzeto u obzir.
       Prema ovoj anketi – Srbija je na 113. mestu i poslednja je ne samo od zemalja bivše Jugoslavije, nego i od svih zemalja u našem susedstvu.
       Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje su prošli, a ko bi drugi nego – Slovenci, 49. mesto.
       Cini se da je njima posebno pomogla činjenica da je nova Prva dama SAD upravo Slovenka, budući da su republikanski glasači stavili Sloveniju na 39. mesto dok su je pre tri godine stavili na 73. vrlo slično kao demokrate i tada i sada.
       Posle Slovenije slede Hrvati (55.) dok se iza njih nalaze Makedonija (76.), Crna Gora (77.), BiH (82.) a takozvana država „Kosovo“ je na 98. mestu.
       U poređenju sa Srbijom, Amerikanci još manje poverenja imaju u Ruse (138. mesto), ali i u Irak, Siriju i Iran.
       Na poslednjem mestu je Severna Koreja.
       Od zemalja u našem okruženju u očima Amerikanaca najbolje su se „plasirali“ Grci (20. mesto) i Mađari (28. mesto). Slovenci i Hrvati su ispred Bugara (62.) ali iza Rumuna (43.).
       Istraživanje daje pregled kako se izjašnjavaju glasači republikanaca (Donald Tramp) i demokrata (Hilari Klinton) krajem januara 2017. i, paralelno, u 2014.
       Iako je najviše spora u odnosima sa SAD, Srbija imala u vreme administracije demokrata (Bil Klinton i kasnije Hilari kao državni sekretar pod Barakom Obamom), glasači demokrata Srbiju su plasirali na više mesto (102.) nego republikanci (116).
       Pre tri godine Srbija je bila na 105. mestu, ali i tada su nešto veću naklonjenost ka Srbima pokazivali glasači demokrata (105.) nego republikanaca (109.).
       Kada je o takozvanoj „Republjik Kosovo“ reč, glasači republikanaca je stavljaju značajno ispred (87. mesto) u odnosu na glasače demokrata (101. mesto).
       Ovo možda i ne bi trebalo da čudi jer su Albanci godinama lobirali i lobiraju preko republikanskih senatora i kongresmena kao što su Bob Dol, Džon Mekein i drugi.
       Sa druge strane, kada je o Bosni i Hercegovini reč, veću naklonost uživa među glasačima demokrata (65.) nego republikanaca (90.).
       Razlog ovome verovatno leži u činjenici što se Klintonova – demokratska – administracija posebno zauzela za Bošnjake u vreme rata 1991-1995.
       Hrvatska i Crna Gora veću podršku za status saveznika imaju kod demokrata nego kod republikanaca.
       Imajući u vidu ponašanje SAD na Balkanu i držeći stav koji je uvek bio direktno suprotstavljen Srbiji i pravima Srba, pitanje je da li da nas raduje ili brine to što smo poslednji u regionu među onima koje Amerikanci smatraju za saveznike.
       Sa druge strane, ovakve liste su realne samo kada se gleda ko je na vrhu, a ko na dnu.
       Cinjenica da je Srbija ipak znatno bliža dnu liste od drugih zemalja u regionu vredna je pažnje.

Kanada glavni američki saveznik, Severna Koreja najveći neprijatelj
       Kanada je na vrhu liste zemalja koje Amerikanci smatraju saveznicima, a potom slede Velika Britanija i Australija.
       Zanimljivo je da su Turci – druga po veličini sila u NATO – tek na 74. mestu.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX