SVEDOK InternetBroj 1140.

Poseta
5466876

Predsednik jači od Ustava

Mnogo pitanja, malo odgovora

„Braćo Nemci“

Ugovorci vraćeni, direktor KIC-a pred smenom?

Kolektivno državno samoubistvo Makedonaca


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Sujetni NIN, lažljivi Blic
Piše: Vladan Dinić

       Nisam očaran listom „Danas”, ne slažem se s njegovom uređivačkom politikom, ali ga – poštujem. Pre svega zbog profesionalizma!
       (O mom „SVEDOKU”, naravno, kao i svaki nadobudni i pun sebe novinar, urednik i vlasnik, mislim da je profesionalan, stvarno nezavistan, ne podmeće i o drugima ne piše po narudžbi već po principu koji zastupa 1198 brojeva i nedelja – što ne mislim sebi, ne radim i drugima.)
       Pogođen tragičnom vešću da je preminuo bard srpskog novinarstva Milivoje Glišić, od 2009. stalni kolumnista „Svedoka”, koji je iz broja u broj, preko 400 puta objavljivao svoja promišljanja o našoj sumornoj stvarnosti i neizvesnoj budućnosti, pogledah portale i novine – da li su, i kako, obavestili javnost o odlasku jedne od poslednjih legendi Gutenbergove izmišljotine i srpskih novina.
       Počeću od Nedeljnih informativnih novina (NIN):
       Nekad ugledni nedeljnik - danas nije.
       Nekad, najtiražnija periodična novina - danas daleko od toga.
       Nekad mu se verovalo - danas mrka kapa.
       Neki od njegovih novinara (ako ih tamo uopšte ima?), kako su saopštili, sa svog Tviter naloga, odaslao je vest o smrti Milivoja Glišića, polu-istinitu i u biti – netačnu:
       „Umro Milivoje Glišić, kolumnista NIN-a i bivši ambasador SRJ u Australiji!”
       Šta je u tome netačno?
       Prava i istinita vest glasi – umro je Milivoje Glišić, kolumnista “Svedoka”,i BIVŠI novinar Večernjih Novosti, “Osmice”, NiN-a i bivši ambasador SRJ u Australiji?!
       Reći ćete – ma, nema veze, ne zakeraj... umro čovek. Međutim, upravo je reč o tom čoveku – Milivoju Glišiću.
       Naime, neki od sadašnjih urednika nekad uglednog NiN-a, na sve načine pokušavali da Glišića preobrate i vrate u NiN otkad je od 2009. godine (po povratku iz Australije) počeo da piše za „SVEDOK”.
       Nije Gliša želeo u NiN, a zašto - ja znam, rekao mi je, ali i u NiN-u znaju, ali kriju.
       Ovako kako su učinili, a učinili su, prevarili su svoje čitaoce, obmanuli ih (po ko zna koji put) i pokušali da ukradu identitet sad već mtvom bardu srpske žurnalistike,
       Milivoju Glišiću.
       Neka im je na čast, a Glišiću, večna slava!
       E, onda nastupa online-Blic na scenu. Po svim kanonima amaterizna, „kopi pejstom” prenosi NiN, iako i tamo znaju da Glišić redovno piše, ne u NiN-u, nego u Svedoku.
       Pozvao sam svog starog drugara još iz doba kad je radio u „Borbi” a ja u Novostima, Veselina Vesu Simonovića i objasnio mu o čemu se radi.
       - Dinjo, evo ti mobilni urednika online BLIC-a, čovek se zove Marko Stjepanović. Ispraviće vest, reče mi Veselin.
       Okrenem 065 333.... i javi se gospodin Marko Stjepanović.
       Da skratim, objasnih mu da je Glišić poslednjih osam godina KOLUMNISTA „Svedoka”, a ne NiN-a i da ga molim da to ispravi.
       - Videću to, ispravićemo, reče Marko.
       I, naravno da – nije.
       Dakle, gospodin urednik Marko Stjepanović je slagao, ne trepnuvši, i mene, a da čitaoce Blica i ne pominjem.
       I, što je još tragičnije, laž su ponovili i u štampanom izdanju Blica. Dakle, imali su vremena da promene, ali ostavili su laž – „Preminuo kolumnista NiN-a i bivši ambasador”…
       “Kopi pejst” novinarstvo je čudo: pa tome nisu odolele ni napredne Večernje Novosti. Istina, setili su se da je radio u Novostima, pomenuli su i NiN, ali samo oni znaju zašto – „SVEDOK“ u kojem je Glišić pisao i objavljivao osam godina (poslednji tekst 34. jula 2017.), naravno nisu ni pomenuli!
       Tamo, u Novostima, nisam ni zvao, jer objektivno nekad najveći list u Jugoslaviji u kojem sam sam s ponosom radio četvrt veka ili 25 godina i jedan dan, danas je novina, koja valjda jedia u svetu nema glavnog urednika, a na šta liči, odmah se vidi da i urednicim treba urednik!
       Slično, u u najstarijem listu na Balkanu, staroj dami, Politika...Da ne pominjem tradicionalne „obožavaoce” SVEDOKA - B92, BETU...
       Poštovani čitaoci „Svedoka” moj prijatelj, doduše - „samo“ 46 godina, Milivoje Glišić Gliša je znao GDE RADI I ZA KOGA PIŠE. To su znali i znaju čitaoci SVEDOKA. Ovo što su uradili mediji – ma koliko možda delovalo malo – samo je mali primer beščašća i/ili neznanja koje je zahvatilo sve spore nekad ugledne profesije i srpsko novinarstvo.
       „Kopi pejst” novinarstvoje na sceni i to je budućnost, ali ograničena. Samo dok imaju ODAKLE da prepisuju.
       Kad ne bude, pa neće valjda da prenose gluposti i sebe da prepisuju?
       Istina, papir trpi sve, ali pobuniće se i papir.
       PS: Primetili ste da se „Svedok” nije preterao mešao u medijski rat Kurir – Aleksandar Vučić (Informer, Srpski telegraf, Politika, Pink, Hepi...)
       Nismo pisali ni o činjenici da prodavci novina SKRIVAJU Kurir od očiju čitalaca, po nekoj (zna se i čijoj) nezakonitoj odluci. A da se Kurir skriva na kioscima, pogotovo najveće distributerske mreže u Beogradu - skriva se.
       Obratite pažnju: Redakcija “Svedok” i ja kao vlasnik magazina, vodimo donkihotsku borbu sa gazdama najveće distributerske kuće u Beogradu na temu – skrivanja Svedoka na kioscima širom Srbije.
       Pošto ničija ne svetli do zore, neće ni njihova i njegova...
       Razumem ja gazdu brojnih kiosaka u Beogradu, da svesno kršeći zakon o slobodnoj trgovini, istovremeno „gurajući“ naprednjačka čeda Informer i Ekspres - štiti sebe i svoj biznis.
       Ali, to što štiti „svoje dupe” ne daje mu za pravo da zavlači ruku u tuđ posao i tuđi džep. On je tu da proizvod prezentira kupcu, koji će da odluči da li će ili neće da ga kupi...A ne da uvodi svojevrsnu cenzuru na kioscima.
       Uz to, ako neke novine rade protiv naroda i države, postoji nadležni državni tužilac, pa neka takve novine zabrani!
       Ali, očito, pre bi se reklo, ne sme. Ovako, ispod žita je – bolje i na kratke staze - efikasnije.
       Treba ubiti glasnika.
       Zar ne?
       Uostalom, laž je odavno pobedio noj.
       Zabijajući glavu u pesak!
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX