SVEDOK InternetBroj 1154.

Poseta
5544340

Živimo u miru, spremamo se za rat

Skup isluženih političara

Partija Zadružnih parova?

Nije bitno kako se glasa, važno je šta Zapad hoće

Makedonija će biti evropski Sudan.
Srbima je potrebna nacionalna reorganizacija


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Srbija u 2018: Pa, Srećna Nova 2018.
Paraf na izdaju!
Piše: Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri

       Najveći izazovi sa kojima se suočavamo u novoj godini biće priznanje tzv. nezavisnosti KiM od Vučićeve vlasti, naseljavanje Srbije migrantima i dalje urušavanje domaće privrede i poljoprivrede na račun podrške stranim firmama i uvozničkom lobiju.
       Dijalog o Kosovu i Metohiji koji je u neobično velikoj žurbi pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima za cilj da se prikrije prava namera aktuelne vlasti da se u 2018. godini potpiše obavezujući dokument o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa tzv. nezavisnim Kosovom, što u prevodu znači priznanje tzv. nezavisnosti ove lažne države.
       Vučić očito ima zadatak da do kraja 2018. godine završi sa Kosovom, što je bilo i njegovo ključno obećanje zapadnim mentorima koji su ga doveli na vlast u Srbiji pre šest godina.
       Potpisivanje jednog takvog dokumenta u Briselu je uslov na daljem putu Srbije u EU i znači sporazum između dve nezavisne države, čime se otvara put za ulazak lažne države Kosovo u Ujedinjene nacije. Zato u ovom nametnutom i farsičnom dijalogu ne treba učestvovati i time davati podršku Vučićevom režimu da zarad krajnje neizvesnog i štetnog ulaska Srbije u EU i očuvanja lične vlasti žrtvuje Kosovo i Metohiju.
       Treba uraditi nešto potpuno suprotno: međunarodnu javnost hitno treba obavestiti da su Kosovo i Metohija, kao teritorijalni deo Srbije, pod okupacijom, i da Srbija – na osnovu međunarodnog prava – zadržava mogućnost da ovaj deo svoje teritorije vrati u svoju punu ustavno-pravnu nadležnost po prestanku okupacije.
       Potrebno je odmah prekinuti pregovore o KiM sa posredovanjem EU, poništiti sve antiustavne briselske sporazume i temu Kosova i Metohije vratiti tamo gde joj je i mesto: u Savet bezbednosti UN, gde imamo saveznike u Rusiji i Kini.
       Istovremeno, treba tražiti potpuno ispunjavanje svih odredbi Rezolucije SB UN 12 44, a posebno onih koje se tiču povratka srpskog državnog osoblja na KiM. Takođe treba odbaciti svaku ideju podele Kosova i Metohije, ili bilo kakvo drugo ugrožavanje teritorijalnog i državnog suvereniteta Srbije.
       Svaku dalju inicijativu ili odluku državnog vrha Srbije po pitanju KiM nemoguće je doneti bez pitanja naroda i zato je potrebno organizovati referendum sa jasnim pitanjem o tome da li su građani Srbije za očuvanje KiM u sastavu Srbije.
       Vučićeva izjava da smo mogli bolje da iskoristimo migrantsku krizu, da smo mogli imati više dobrih stvari od toga i da treba da se ugledamo na Angelu Merkel koja je prihvatanjem migranata rešila problem nataliteta u Nemačkoj – predstavlja neviđeni politički skandal zbog koga bi predsednik Srbije trebalo odmah da podnese ostavku.
       Niti na jednim izborima Vučić i SNS nisu kandidovali ovakvu politiku rešavanja problema bele kuge u Srbiji i od naroda nisu dobili mandat da Srbiju - po uzoru na Nemačku - naseljavaju migrantima. Lični stav da Srbija nema problem sa migrantima koji žele da postanu građani Srbije Aleksandar Vučić nije proverio na referendumu i ova vlast nema pravo da donosi tako dalekosežne odluke bez pitanja naroda. Na ovaj način Vučić je priznao da su Dveri bile u pravu kada su godinama unazad iznosile sumnju da je ideja vlasti da prazna srpska sela naseli migrantima i da će – po diktatu Brisela i Angele Merkel - svi oni tražioci azila koji ne nađu svoje mesto u EU biti vraćeni i naseljeni u Srbiji, a njih je prema priznanju ministra policije Nebojše Stefanovića preko 600.000.
       Vlada Republike Srbije iznova planira da pare poreskih obveznika deli stranim firmama u Srbiji. U republičkom budžetu za 2018. godinu predviđeno je novih 12 milijardi dinara za „Fiat”, „Etihad”, „Teklas”, „Falke”... Istovremeno, budžet za populacionu politiku pri Kabinetu ministarke bez portfelja za demografiju iznosi 600 miliona dinara, što znači da strane firme od naših para dobijaju 20 puta više nego naša rođena i nerođena deca.
      
       Šta je rešenje?
      
       Srpski pokret Dveri smatra da je najveći problem države i društva antinarodni i antidemokratski sistem u kome već više od dve decenije caruju partokratija, korupcija, politički kriminal, odsustvo odgovornosti vršilaca javnih funkcija i nesposobnost vladajućih struktura da sprovedu istinske reforme. Cilj političkog aktivizma u Srbiji se sveo na ispunjavanje ličnih ambicija i želje za moći, novcem i uticajem lidera različitih partija i njihove najbliže partijske i porodične okoline. Sve to vreme njihovo kriminalno bogaćenje, praćeno potpunim odsustvom suštinskih sistemskih reformi, plaćaju građani Srbije. Očajna demografska situacija, masovno iseljavanje mladih koji traže bolji život u inostranstvu, ogroman broj dece na ivici siromaštva, razorena privreda, preterani nameti na preduzetnike, neprestano zaduživanje države - samo neki su od simptoma vladavine onih kod kojih nema ni trunke želje da zaista reformišu sistem i privedu pravdi sve one koji su Srbiju opljačkali i uništili.
       Posle više od dve decenije ovakve pogubne politike vreme je za demontažu sistema i korenite reforme. Iz tog razloga Dveri će Narodnoj skupštini predložiti niz izmena postojećih i novih zakona koji će za cilj imati da vlast vrati u prave ruke – narodu. Da bismo to postigli potrebne su nam suštinske političke promene i postepeno i sveobuhvatno uvođenje neposredne, odnosno direktne demokratije u Srbiji.
       Neposredna (direktna) demokratija se definiše kao demokratski sistem koji građanima omogućava veliko učešće u procesu odlučivanja i garantuje im maksimum demokratskih prava u političkom životu. Ona bi, između ostalog, podrazumevala i:
       1. Obavezno raspisivanje referenduma prilikom bilo kakvog pokušaja promene postojećeg Ustava Republike Srbije i u vezi sa najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjima;
       2. Mogućnost referenduma radi izjašnjavanja o svakom zakonu koji se donosi u Narodnoj skupštini, uz prikupljanje određenog i zakonom jasno definisanog broja potpisa građana u određenom vremenskom roku;
       3. Obavezno stavljanje na dnevni red sednice Narodne skupštine svakog predloga zakona na osnovu narodne inicijative;
       4.Obaveznu javnu raspravu i referendumsko izjašnjavanje građana prilikom odlučivanja o kapitalnim investicijama na nivou lokalnih samouprava koje se finansiraju od sredstava poreskih obveznika sa te teritorije.
       Smatramo da je najveći mogući stepen demokratskog uređenja jedne države mogućnost da narod kroz neposrednu demokratiju - sa daleko većim političkim pravima - učestvuje u donošenju odluka o sopstvenoj budućnosti.
       Neposredna demokratija bi, uz prenošenje većih nadležnosti na lokalne samouprave, izmene izbornog zakonodavstva i kažnjavanje svih onih političara koji su se obogatili na račun naroda u poslednje skoro tri decenije, započela izgradnju političkog sistema koji bi istinski razvio demokratiju u Srbiji i koji bi vratio državu narodu!
       Uvođenje i razvijanje principa neposredne (direktne) demokratije bi onemogućilo predaju dela suvereniteta Republike Srbije bez izjašnjavanja naroda (kao u slučajevima Kosova i Metohije ili pristupanja Evropskoj Uniji), zatim značajno smanjilo samovolju vladajuće većine u Narodnoj skupštini, obavezalo narodne poslanike da dobro promisle pre nego što neki zakon predlože i izglasaju, učinilo budžetske prihode i rashode na nivou lokalnih samouprava daleko transparentnijim i samim tim manje podložnim korupcionaškim i kriminalnim aktivnostima, a potpuno zavisnim od volje građana koji svojim poreskim davanjima pune budžet, i sveukupno pospešilo dalji razvoj demokratske političke kulture. Moć i odlučivanje o našoj sudbini moraju biti oteti iz ruku nezajažljivih političara i političke mafije i vraćeni tamo gde i pripadaju – u ruke građana Srbije.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX