SVEDOK InternetBroj 1170.

Poseta
5642323

Bregzit ni na nebu - ni na zemlji

Nije to bio naš, nego Vaš izbor

SANU nas opet OBMANU

Akademik šolaja: „što je više kleveta i laži, kostić nam je miliji i draži!“

Senzacionalizam i beda srpskog „nadri-novinarstva“


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Do kraja januara, traje konkurs za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti
Svi bi u akademike?!
Piše: Vladan Dinić

       Prosto je neverovatno koliko mnogi od nas misle da su pametni, da su posisali sve znanje sveta i da je najnormalnije da “baš oni, a ne neko drugi” budu srpski akademici i najumnije srpske glave.
       Istina, Srpska akademija ima 134 člana raznih profila i specijalnosti, ali je primetno malo akademika iz društvenih nauka koje pokriva svega 37 akademika - što je blago rečeno malo i gotovo zanemarljivo, ali...
       Ako pogledamo veliku Francusku i uporedimo broj akademika (imamo četiri puta više?!) onda shvatimo da s nama, ipak. nešto nije u redu?!
       Ili, ko zna, možda s Francuzima!
       Prisetio sam se svog svojevremenog razgovora s našim uglednim akademikom, danas i nažalost, odavno počivšim, dr Mihailom Markovićem...Kod njega kući.
       Šah nam je bio zajedničkka odrednica, ali je prijem novih članova SANU – bio cilj mog ciljanog razgovora...
       - Profesore, pa Vi, akademici, kako ste krenuli da ne primate mlađe od sebe, može da Vam se desi da odumrete i nestanete kao dinosaurusi, odvalih...
       Nasmeja se Mihailo, odloži Šahovske informatore, prekinuismo da analiziramo neku poziciju iz meča Karpov – Kasparov...
       Pogleda me profesor svojim prodornim pogledom da sam se, iako je bila letnja noć, smrzao.
       - Pa, koga bi Vi, moj mladi prijatelju, predložili da bude akademik. Da čujem! Gukni, reče Mihailo...
       Verovatno sam pocrveneo i počeo da zamuckujem...
       - Pa, znate, profesore, ni za koga nisam došao da ugiram, da lobiram, ja to, onako...
       - Dobro, moj mladi prijatelju, kaži neko ime, ne da mi profesor da predahnem.
       Tuc, muc, guknuh ime, jedno, pa drugo...
       Ćuti profesor, akademik Mihailo, nekako utonuo u misli - ćuti...
       Ja, kao na iglama...Neprijatno mi, ali šta je tu je, a niko me i nije silio da se bavim lobiranjem...
       - Da Vam kažem, poče Mihailo, znam te Vaše kandidate...Lično, simpatični su mi, ali šta imaju od dela iza sebe. Malo ili ništa, tanki su za akademiju i akademika. Rečju, oni su estradni naučnici. Dragi, prijatni, vaspitani... ali konkurs nije za estradu, nego za našu najvišu naučnu ustanovu...
       Pred zoru odhoh kući, kao po...an. Zaslužio sam. Otada do danas o SANU samo pišem, a ne bavim se kadrovanjem, neka hvala...
       Ali, pišem...Predizborna groznica, osećam, trese Srpsku akademiju nauka i umetnosti! Iako je verifikacija budućih akademika tek u novembru (8. 11.), groznica se uveliko oseća i u SANU, i mešu zvanim i samozvanim kandidatima, a rok za predlaganje kandidata za buduće dopisne i redovne članove i dalje traje, ističe – tek - 31. januara?!
       U SANU ćute, naravno, o prispelim predlozima, kako je i red. Niko ništa ne govori, ali prema srpskom običaju - da sve radimo uposlednji čas, nije lako pretpostaviti da će predlozi za buduće akademike tek navirati...
       Red za ulazak na Odeljenje društvenih nauka već je podugačak, još nije konačan, a kraj mu se ne nazire... Podsetio me na one kolone štediša u redu kod Dafine ili gazda Jezde...
       Ipak, sudeći prema dosadašnjim objavljenim (i najavljenim) kandidaturama, najviše takmičara ove godine imaće upravo Odeljenje društvenih nauka, koje trenutno ima najmanje, svega šest članova i koje na prošlim izborima nije dobilo nijednog akademika i pojačanje.
       Neformalno, među društvenjacima vlada velika i primetna „nervoza“ oko predstojećih izbora. I pojedini kandidati, navodno, razmišljaju o povlačenju iz izborne trke, nezadovoljni predlozima što su među kandidatima i pojedini ljudi sa skromnim naučnim biografijama, bez dela, bez mnogo toga...
       Mnogi od prijavljenih ne ispunjavaju ni osnovne kriterijume iz uslova konkursa, ali ih to nije sprečilo i ne sprečava da se kandiduju – po Kubertenu, važno je učestvovati...
       Ipak, Dragoljub Mićunović, Dragan Simeunović, Miroljub Jevtić, Latinka operović, Borka Pavićević, Ljubomir Madžar, Mlađan Kovačević, Dragan Simić – samo su neki su od kandidata za buduće dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti i to svi na Odeljenju društvenih nauka.
       Prema nezvaničnim saznanjima „Svedoka”, Novosti“, “Danasa” i drugih medija, Fakultet političkih nauka predložio je četvoricu kandidata; profesore Dragana Simeunovića, Miroljuba Jevtića i dekana Dragana Simića. Dragan Simeunović ima još jednu kandidaturu, i to iz Instituta za političke studije, čiji kandidati su i Radoslav Gaćinović i Milomir Stepić.
       Naučno društvo ekonomista Srbije, kako saznajemo, predložilo je Ljubomira Madžara, Mlađena Kovačevića, Pavla Petrovića i Mio- mira Jakšića. Nezvanično, svog favorita ima i Univerzitet Megatrend, dr Vladimira Prvulovića (mog druga iz osnovne škole!).
       Institut za filozofiju i društvenu teoriju je rekorder po broju kandidara, predložio je rekordnih 18 među kojima su dve trećine - žene.
       Na njihovom spisku su: Marija Bogdanović, Dragor Hiber, Svenka Savić, Zagorka Golubović, Latinka Perović, Dragoljub Mićunović, Kornelija Ičin, Mladen Lazić, Svetlana Slapšak, Nada Popović Perišić, Dragan Mitrović, Miloš Arsenijević, Borka Pavićević, Jelena Đorđević, Milena Dragićević Šešić, Sofija Stefanović, Jovan Babić i Slobodan Divjak...
       Ne znam da li na Institutu radi još neko, ali ovakvo visoko mišljenje o sebi nije, blago rečeno, normalno, pre bi se reklo da je narcisoidno!
       Mada kandiduju čak 18 osoba, iz saopštenja Instituta se može zaključiti da – Institut ili kandidati nemaju baš visoko mišljenje o SANU, toj najznačajnijoj i najprestižnijoj naučnoj i umetničkoj instituciji u zemlji?!
       - Samomarginalizacija i ideološka isključivost duboko su zahvatile SANU, a tim negativnim pojavama iznad svega su zahvaćena društvena odeljenja Akademije. Zabrinjavajuća malobrojnost članova, odsustvo multiperspektivnosti i rodno diskriminatorska struktura ne mogu biti od koristi ni navedenim odeljenjima, ni Akademiji nauka, a ponajmanje idu u prilog našem društvu koje ih finansira sredstvima svih građanki i građana - poručuju iz ovog instituta?!
       PS: Kad smo već kod podmlađivanja: Zagorka Golubović (88 godina(, Dragoljub Mićunović (88), Latinka Perovič (85(, Borka Pavićević (71)...
       Malo li je?
       Nije!
       Mladost – ludost!
       Zar, ne?

Izborna skupština 8. novembra
       Izborna skupština SANU biće održana 8. novembra ove godine, a poziv ovlašćenim predlagačima kandidata ova ustanova je uputila krajem prošle godine.
       Na Izbor¬noj skupštini birače se redovni, dopisni i inostrani članovi SANU.
       Prema Zakonu o SANU, predloge za izbor redovnih i dopisnih članova mogu davati ogranci, odeljenja i odbori Akademije, tri člana SANU, senati univerziteta, nastavno-naučna od¬nosno nastavno-umetnička veća fakulteta odnosno umetničkih akademija, nastavno-naučna veća visokih vojnih škola, naučna veća instituta i najviši organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.
Izborna pravila
       ISKUSTVO ranijih izbora pokazalo je da veće šanse za izbor imaju kandidati koje predloži troje akademika, nego oni čiju kandidaturu pošalju instituti, fakulteti ili naučna i umetnička društva.
       Da bi im se ime našlo na izbornom listiću, kandidati moraju da dobiju polovičnu podršku članova odeljenja, a da bi na listiću pisalo „sa podrškom odeljenja“, što povećava šanse za izbor, podrška mora da bude dvotrećinska. Kako bi što više kandidata dobilo glas akademika „društvenjaka“, na ovom odeljenju će ravnopravno za kandidate glasati i pet članova Odeljenja istorijskih nauka.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX