SVEDOK InternetBroj 1156.

Poseta
5561141

Kada ovi odu sa vlasti, u zatvore će dolaziti narod kao na ekskurziju, da ih gleda sve na jednom mestu

Nije Vučić kriv, mi smo…

Poraz jahača apokalipse

Đukanović od Crne Gore pravi talibansku državu

Benzinska pumpa koja je u doba sankcija postala supermarket!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Najstariji svetski magazin o šahu objavio intervju sa srpskim velemajstorom Borislavom Borom Ivkovim
Britanski omaž svetskom šahovskom asu iz Srbije
Piše: Andrej Dimitrijević

       Britanski šahovski magazin – BCM – je na svetu najstariji i jedan od najuglednijih časopisa koji se bave drevnom igrom. Prvi boj izašao je daleke 1881. godine!
       Januarski broj ovog lista posvetio je naslovnu stranu i ključnu rubriku razgovoru sa proslavljenim svetskim i srpskim velemajstorom, Borislavom Ivkovim.
       U intervjuu pod naslovom „Priče o legendama šaha“, koji ide u dva nastavka (drugi deo izlazi u februarskom izdanju), velemajstor Ivkov govorio je o čuvenim ličnostima sa 64-šahovska polja sa kojima je igrao i družio se: Botviniku, Talju, Karpovu, Fišeru, Kasparovu…
       Najviše pažnje Ivkov je posvetio Mihajlu Talju i Bobiju Fišeru – virtuoznim šahistima koji su imaju fascinantne životne priče.
       Nedavno se navršilo tačno 10 godina od kada je u Rejkjaviku, na Islandu, preminuo čuveni američki šahista Bobi Fišer. On je poznat po tome što je u jeku Hladnog rata, 1972. na Islandu, Sovjetima preoteo šahovsku krunu, na iznenađenje celog sveta. U šahovskom svetu Fišer je važio za neobičnu figuru, čudnu i zahtevnu osobu. Ivkov je u intervjuu ukazao da je Fišer - koji je u Jugoslaviji 1992. igrao čuveni „revanš meč“ sa Spaskim – bio neobična osoba za koju „ne mogu da kažem da je lud, ali ne bih rekao ni da je bio sasvim normalan“, ukazavši da šahisti danas duguju njemu mnogo jer se izborio za bolje uslove i nagrade na turnirima.
       Ivkov je govorio i o svom šahovskom putu, o smislu šaha i značaju za život, a podsetio je i na druge čuvene jugoslovenske šahiste koji su obeležili istoriju šaha.
       Ovo je prvi put da je jedan svetski šahovski magazin posvetio veliki prostor intervjuu sa jednim srpskim šahistom.
       Srbija, kao deo Jugoslavije, bila je nekada među vodećim šahovskim silama sveta, ali od raspada zemlja srpski šah je spao na niske grane.
       Osim „Svedoka“ i „Politike“, gotovo nijedan list ne prati šah niti mu daje prostora. Pojavljivanje Bore Ivkova u jednom od vodećih svetskih šahovskih listova, znak je velikog poštovanja i pažnje prema srpskom šahu.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX