SVEDOK InternetBroj 1164.

Poseta
5610022

Papir trpi sve, a istorija samo činjenice

„Podgorička skupština“ bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori

Otvoreno pismo Nadežde Vinaver, koje Politika nije želela da objavi

Jelena Trivan

Medijska laža i paralaža


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Piše: dr Miodrag Miško Vuković, poslanik u Skupštini CG
Šamar na javnoj sceni

       Predsjednicki izbori. bice održani 15. aprila 2018. godine. Do 26. marta 2018. godine, oni koji namjeravaju da izadu sa svojim kandidatom za ovo važno državno mjesto moraju to uciniti.
       U ovom trenutku izvjesno je da mnogo toga do kraja nije izvjesno. I ono što je do sada uradeno može biti potrto politikom i odnosom onih koji rade po principu „pik ponovo ovo do sada ne važi“.
       I u samoj najavi predsjednickih izbora u vremenima kada za to vrijeme nije bilo, utrkivali su se oni snažni, utemeljeni ko ce prije izaci sa jakom ponudom pred biracko tijelo Crne Gore. Jednostavno svodeci citav znacaj predsjednickih izbora na odnos opozicija vlast, svi protiv DPS-a i njenog kandidata...
       Glavni zadatak - potreba da se obezbijedi jedan kandidat svekolike udružene opozicije u Crnoj Gori, koji ce, više je nego sigurno, tvrdili su i tvrde, ubjedljivo pobijediti kandidata DPS-a „i to u prvom krugu“, i time nastaviti ali i ubrazati politicku i društvenu marginalizaciju DPS-a, smjeniti vlast, stvoriti uslove za suspenziju njenih štetnih, programa, projekata i namjera i rehabilitovati vec vidljivo ugroženu i jedino ispravnu nacionalnu ideju...
       Sve je to pratila „zabrinuta i upitana“ crnogorska ne samo politicka javnost. Kako su to sve revnosno ne samo pravili nego i generalisali navodno nezavisni mediji, a u stvari oglasne table crnogorske opozicije ili pojedinih njenih cinilaca. Šta tek reci za ogromne napore da takav naum promovišu i iznesu do kraja alternativci, napore udarnih subjekata civilnog sektora, navodno gradanskog društva. nevladine organizacije. Njima se treba ipak priznati da su neskriveno nastupajuci sa namjerom da budu udarni promoteri opozicionog cilja bili bar iskreni...
       Sve u svemu u ovom trenutku tzv. DF, podržan od SNP-a, Demokrata Crne Gore i za sada od Saveza komunista Jugoslavije za Crnu Goru ima svog kandidata, tvrde nezavisnog, ali sve manje mogu tvrditi i kandidata citave opozicije. Ovo, jer SDP ima svog kandidata, Ujedinjena Crna Gora ima svog kandidata.
       U meduvremenu i nekoliko nezavisnih kandidata je prijavilo ambiciju da konkuriše za mjesto prvog covjeka države Crne Gore.
       Sa druge strane DPS partija protiv cijeg kandidata se mjesecima i više organizje vaskolika opozicija, nevladin sektor, patriotski mediji tek ce javno saopštiti ime svog kandidata. Svi u alternativi zabrinuti da li ce to biti predsjednik najace partije, ili neko iz vrha partijskog i državnog, neko od dokazanih boraca za demokratsku i evropsku Crnu Goru?!
       Za sada nikako opozicija da stane u jednu vrstu, u jedan borbeni ešalon i krene na kandidata DPS-a.
       Da li ce se s tim u vezi nešto narednih dana do 26. marta dešavati treba sacekati i vidjeti. Ovo što je do sada radeno, što je vladajuca koalicija gledala sa distance lici, na šta drugo, na politicko vašarište.
       Ono što je definitivno obilježilo dosadašnji dio priprema za predsjednicke izbore je nevjerovatna kompromitacija onih koji su zakukurikali prije zore. Dva predsjednicka kandidata koji dolaze iz nepartijskog „sektora“, pomenuti kandidat ruske Dume i nezavisni kandidat grupe gradana posebno penzionerske organizacije, predali su vrlo brzo za divno cudo potrebnih skoro osam hiljada potpisa podrške i sve to odnijeli u Državnu izbornu komisiju. Predali su kažu i više od potrebnog broja neophodnih potpisa.
       A onda šamar na javnoj sceni. Državna izborna komisija na zahtjev gradanskih aktivista, jedne nevladine organizacije, a posebno na pojedinacne zahtjeve prevarenih i obmanutih, zloupotrijebljenih biraca pravi uvid u spiskove podrške i konstatuje ogroman šverc potpisa i kod jednog i kod drugog predsjednickog kandidata. Kompromitacija na javnoj sceni. Ali pitanje da li covjek može biti toliko moralno posrnuo da i za mjesto predsjednika države konkuriše baveci se enormnim manipulacijama.
       Sasvim svejedno ko ih je fakticki radio - on ili njegovi koji su radili za njega. Na spiskovima uz pomoc aplikacije koju je uradila Državna izborna komisija javni dokazi da su cak i funkcioneri nekih partija na spiskovima podrške jednom od ove dvojice predsjednickih kandidata. A na spiskovima koje su oni predali na desetine istih imena i prezime. A zakon kaže da se podrška može dati samo jednom predsjednickom kandidatu da je sve ostalo u zoni zakonskog prekršaja.
       I nastaje haos. Sad se ne može opštuživati DPS da im je namjerno napravio politicku igranku. DPS je nevesli pratilac ove politicke ujdurme. I to radi za sad sa distance i bez svog predsjednickog kandidata, bez predsjednickog kandidata koji formalno i fakticiki u igri pa želi da eliminiše i na ovaj nacin i kompromituje svoje oponente. Tako je jedan od poslanika tzv. DF-a obavijestio javnost da je pronašao svoje ime sve sa maticnim brojem i svim ostalim što sadrži kao podatak vezan za njega biracki spisak na listama podrške onome koji ne misli kao njegov politicki subjekt. I šta covjek sad da radi. Ne može da da podršku „nezavisnom kandidatu“ koga je promovisao njegov politicki subjekt, a da ako to uradi ne napravi krivicno djelo.
       Javnost je obaviještena da je 80% zaposlenih u jednoj državnoj sudskoj instanci na spisku podrške jednom od dva predsjednicka kandidata. I pitanje šta da se radi. Propisi nijesu do kraja razradili ovu mogucnost. Ko je mogao i naslutiti da ce bestijalnost u politickim manipulacijama ici do ovih razmjera. Konacnu rijec ne može da kaže ni državna izborna komisija, sudovi, a posebno Ustavni sud, mogu samo u dijelu krivicne odgovornosti i povrede ljudskog prava i slobode saopštiti svoj stav. A do ovog trenutka preko 500 izmanipulisanih potpisa nalaze se na spiskovima ova dva „predsjednicka kandidata“. I to je Crna Gora. I to je ona Crna Gora kojom se može manipulisati, koja se strašno ugruvala i moralno i politicki i kompromitovala u ovom katastrofalno poraznom dešavanju, a koju posmatra i neveselo o tome svjedoci ona vecinska demokratska Crna Gora na koju je i ovakvim radnjama krenula ova prva.
       Cilj opravdava sredstvo. Ali Crnogorci bi rekli i kažu ovom povodom – a mnogo jada.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX