SVEDOK InternetBroj 1164.

Poseta
5609999

Papir trpi sve, a istorija samo činjenice

„Podgorička skupština“ bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori

Otvoreno pismo Nadežde Vinaver, koje Politika nije želela da objavi

Jelena Trivan

Medijska laža i paralaža


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Završen pedeseti tradicionalni Međunarodni osmomartovski turnir šahistkinja u Beogradu
Kod Jovane na Raport

       S malo novca, mnogo dobre volje i entuzijazma Darka Božića, predsednika Organizacionog odbora turnira, razumevanja Sportskog saveza Beograda, elitnog beogradskog hotela “Slavija”, Andrije Mladenovića, zamenika gradonačelnika Beograda, Dragana Kotevskog, direktora turnira i čoveka iz senke – pedeseti jubilarni i tradicionalni Međunarodni osmomartovski turnir šahistkinja, završen je zasluženom pobedom ženskog VM Jovane RAPPORT (ranije Vojinović) sa 8 poena iz 11 partija, pet pobeda uz šest remija!
       Mlada Jovana Erić je serijom pobeda u finišu, pet iz pet “doskočila” do drugog mesta, treća je Bugarka Videnova, a četvrta, tragičar finira, WGM Irina Čoljuškina koja je izgubila dve poslednje partije?!
       Solidno je igrala i Tijana Blagojević iz Podgorice, odnedavno na FIDE listi Srbije, a manje od očekivanja postigle su velike nade – Injac, Velikić i Gajčin koje su završile u donjem delu tabele.
       Ljubitelji šaha koji su posmatrali turnir sa znatiželjom su očekivali povratak Aleksandre Diitrijević, velikog talenta, možda i najvećeg po mišljenju šahovskih legendi Milunke Lazarević i Bore Ivkova, ali dugo odsustvo iz turnirske arene je uzelo svoj danak…

Za jubilej – knjiga
       Vladan Dinić, poznati jugoslovenski novinar i publicista, autor brojnih hit knjiga (“Šta mi je pričala Jovanka Broz”, “Tito (ni)je Tito”, “Princip i veliki rat”, “Kako su ubijani srpski vladari”, “Život u matiranoj zemlji” (za špansko govorno područje) “Fišer – kralj šaha”...) koje su prodate u ogromnim tiražima, napisao je knjigu “Beograd metropola ženskog šaha – KAD DAME MATIRAJU”, posvećenu ženskom šahu u Jugoslaviji (i Srbiji), koja je uručena svim učesnicima JUBILARNOG 50. Međunarodnog osmomartovskog turnira u Beogradu.
Beograd 2018, 2. kolo
       BELI: RAPPORT
       CRNI: Tomilova 1:0
       (Primljeni damin gambit)
       1. d4 d5 2. Nf3 Nf6 3. c4 dc4 4. e3 Bg4 5. Bc4 e6 6. Nc3 a6 7. h3 Bh5 8. g4 Bg6 9. Ne5 Nfd7 10. Ng6 hg6 11. Bf1 Nc6 12. Bg2 Bd6 13. O-O e5 14. Ne4 Qe7 15. Nd6 cd6 16. d5 Na7 17. e4 Nb5 18. Be3 g5 19. Rc1 a5
      
       20. Qa4 Nd4 21. Bd4 ed4 22. Rc7 d3 23. Rb7 Rc8 24. Rd1 Qd8
       25. e5 de5 26. d6 e4 27. Be4 Rh3 28. Bf5 Kf8
       29. Qd7
       1-0
Kako vrhunski šahisti “nameštaju rezultat” a ostaju – nekažnjeni?!
REMI LEP, A KAFA - DŽABE!
       Kad su WGM Jovana Raport i WIM Tijana Blagojević u poslednjem kolu najstarijeg ženskog tradicionalnog turnira u svetu, beogradskog osmomartovskom, brzo remizirale, niko nije bio iznenađen, ali...
       Istina, Jovana je obezbedila prvo mesto, a Tijana visok plasman. Reko bi se OK, ali – nije?!
       Primer poslednji
       Beograd, 13.03. 2018
      
       BELI: Jovana Raport
       CRNI: Tijana Blagojević remi
       (Damin gambit)
      
       1. d4 d5 2. c4 dc4 3. e4 Nf6 4. e5 Nd5 5. Bc4 Nb6 6. Bb3 Nc6 7. Nf3 Bg4
      
       8. Ng5 Bd1 9. Bf7 Kd7 10. Be6
       remi!
       Na mnogim velemajstorskim turnirima, svedoci smo, da se najmanje 60 odsto odigranih partija završi remijem. Od tih 60 procenata, bar 20 su dogovoreni, takozvani velemajstorski remiji, kad igrači povuku po desetak poteza, prošetaju se šahovskom scenom i presele u publiku.
       A publika? Pa, naravno, negoduje, ali i trpi. Tako je bilo oduvek, tako je sad, a biće i u ubuduće?!
       Očito je, dakle, da ima i nameštenih, dogovorenih partija, ali tu je publika hendikepirana: ne može da zviždi, pošto je zviždanje na turnirima - zabranjeno.
       Ali, neke partije, baš zaslužuju koncert zvižduka...Kao ova između Jovane i Tijane...
       Primer - drugi
       Pa dobro, kako to velemajstori dogovaraju, da ne upotrebimo grubu reč, lažiraju i nameštaju partiju?
       Na šampionatu Jugoslavije u Budvi 1986. godine u 12. kolu velemajstorski derbi. Publika je napunila sala u hotelu „Avala“ i od velemajstora očekivala „borbu. Pravu.
      
       Budva, 1986.
       BELI: Matulović
       CRNI: Knežević remi
       (Skandinavska odbrana)
      
       1. e4 d5 2. ed Nf6 3. d4 Nd5 4.Bc4 Nb6 5. Bb3 Nc6
       (Ovde se velemajstor Milan Matulović „duboko zamislio“. Prolazilo je vreme. Njegov protivnik, velemajstor Milorad Knežević se šetao pozornicom, posmatrao ostale partije)
       6.Nf3 Bg4!
       (Pažnja: dobro zapamtite ovaj manevar. To je jedinstveni potez da se nadmudri - publika!)
       6. ...Ng5!!
      
       (U sali - tajac. Da li je to Matulović prevideo damu? Nervozno provlači prste kroz kosu i ustaje. Sad je red da se velemajstor Knežević dubiozno i studiozno zamisli. Publika je počela da „žubori“, da se kibiceri došaptavaju. Istovremeno, ostali učesnici šampionata počeli su da se smejulje...)
       7...Bd1!
       (Crni nema gde. Ovo je jedini potez, jer na svaki drugi odgovor crni dolazi u slabiji, propali položaj. Uzima damu i polako pije poslednje kapi kafe i soka koje svi igrači tokom igre dobijaju - besplatno.)
       7. Bf7 Kd7 9. Be6 Ke8 10. Bf7
       Remi
       (Velemajstori se velemajstorski pozdraviše. I nastaviše nešto tiho da šapuću i premeštaju figure. Valjda su analizirali šta bi bilo da je bilo. Ili-nisu?
       Primer – treći
       ?uprija, 1986.
       Ćuprija, 1986.
      
       BELI: Matulović
       CRNI: Martinović remi
       (Aljehinova odbrana)
      
       1. e4 Nf6 2. e5 Nd5 3. d4 d5 4. Bc4 Nb6 5. Bb3 Nc6
       (Poznato vam je nešto. Pa, ovo su izgleda obavezni potezi za malu velemajstorsku prevaru. Autor ovih redova, koji je i sam bio učesnik na međunarodnom turniru u Ćupriji, gledajući ovu poziciju, znao je šta će sad da bude. A, i publika nije naivna: očas posla je utvrdila kakav će sad remi da usledi.)
       6. Nf3 Bg4 7.Ng5 Bdl 8.Bf7
      
       8. ...Kd7 9. Be6 Ke8 10. Bf7
       (Remi večitim šahom.
      
       (Smejao se Matulović, smejao se i velemajstor Martinović. Svi su izgleda bili veseli, osim publike. Jer, ova partija je igrana u 10. kolu kad su Matulović i Martinović jurili prvo mesto. Ali, očito je da su se dogovorili da podele poen i remiziraju, a da usput Matulović žrtvuje - damu)
       Primer pravi
       Listajući turnirske biltene turnira u Ćupriji i iz Budve i laiku je jasno da su ove dve partije bile - nameštene i dogovorene. Ali, sigurni smo da je pored nameštanja partije i ideja za remi večitim šahom ukradena iz neke „pramajke“ ove ideje.
       Pogledali smo dosta šahovskih knjiga o otvaranjima, skandinavke i aljehinke, ali, avaj, nema sličnog primera...Pa nije moguće da je na ovu ideju prvi došao sam Milan Matulović? Ili, pak možda jeste...
       Međutim, u turnirskom biltenu Međuzonskog turnira 1985. godine za oko nam je „zapela“ kratka partija dvojice sovjetskih velemajstora i njihov brzi velemajstorski remi.
       Autori tog remija, nećete verovati, dvojica bivših kandidata za svetskog prvaka Artur Jusupov i Aleksandar Beljavski. Samo, otvaranje je - Damin gambit. Evo i te partijice.
      
       Međuzonski 1985.
      
       BELI: Jusupov
       CRNI: Beljavski remi
       (Primljeni damin gambit)
      
       1. d4 d5 2. c4 dc4 3. e4 (Ovo se baš ne preporučuje, ali očito je da to dvojici sovjetskih velemajstora nimalo ne smeta, poštu su, očito, „izračunali“ sve do kraja balade.)
       3. ...Nf6 4. e5 Nd5 5. Bc4 Nb6 6.Bb3 Nc6 7.Nf3 Bg4
       (Ovde se „obavezni“ potezi igraju potez docnije! Dakle, Matulović je uspeo da „popravi“ poziciju i ubrza remi večnim šahom za potez?!)
       8. Ng5 Bdl 9. Bf7 Kd7 10. Be6 remi
      
       PROLOG
      
       OVA četiri primera iz velemajstorske prakse su blaži primeri dogovorenih remija i partija.
       Verujemo da će čitaoce interesovati šta mi je pričao jedan od koautora „sistema“ Milan Matulović?
       - Vidljivo je da su partije unapred dogovorene. I mi velemajstori imamo dušu. Mora ponekad da se uzme predah. Mogao sam ja i duže da igram. Da duže glumimo na sceni. Ali, zašto? Partije se efektno, žrtvom dame završavaju remijem. Zadovoljni su rivali, a verujemo i publika, jer eto, lepa kombinacija, lepa slika i malo uzbuđenje sa žrtvom dame.
       Svedok: A, zašto toliko mislite, na svaki potez, kad već unapred znate šta će da bude?
       Milan Matulović: - E, da vam otkrijem malu tajnu: znate, sačekamo „gratis – formacijsku“ kafu i sok. Lepo žrtvujem damu, za uzvrat stignu sok i kafa. Završimo partiju, pozdravimo se i ta-ko do sledeće prilike. Ali, ako i objavite ove moje partije, vaši čitaoci neće biti razočarani. Naprotiv, objašnjavao je velemajstor Milan Matulović svoje umotvorine na 64 crno bela polja.
       A, pošteno rečeno, sve ove četiri partije i ne vrede više od kafe i soka. Džabe!
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX