SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5699622

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Piše: dr Miodrag Miško Vuković, Poslanik u Skupštini CG
Laž obiđe svijet, a istina nikako

       Za desetak dana biće održani izbori za lokalne parlamente u 11 crnogorskih opština. Posebno su značajni izbori u Podgorici, glavnom gradu države, gradu u kome živi skoro trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.
       Podgorica je Crna Gora u malom. Vjerski i nacionalno, prije svega, različita, kompleksna. Grad u kome se prepliću sve prednosti i nedostaci sadašnjeg ubrzanog razvoja Crne Gore kao cjeline.
       Ali izbori važni i kada su Bijelo Polje, Pljevlja i Bar u pitanju. Izbori u cjelini veliki izazov i za lokalno stanovništvo i za zajednicu u cjelini.
      
      
       * * * * *
      
       Opštinske izborne komisije odradile svoj dio posla na vrijeme. Osim u Kolašinu...
       U tom gradu i dalje nervoza u izbornoj lokalnoj infrastrukturi. A kako dani prolaze, a problemi se ne rješavaju raste i strah šta će se desiti čak do već javnih upozorenja da se održavanje izbora u ovom gradu ozbiljno dovodi u pitanje?!
       Predsjednica opštine, kadar SDP-a, nonšalantno pristupa svojim obavezama, pa ne osjeća odgovornosti da je dužna što prije da uplati sredstva iz opštinskog budžeta na žiro račun opštinske izborne komisije, novac bez koga nema normalnog odvijanja izbornog procesa, njegove organizacije, praćenja i kontrole, kada su lokalni odnosno državni organi u ovom poslu u pitanju.
       To je ona opština Crne Gore u kojoj je na prethodnim izborima SDP u prvom krugu izgubio opštinski parlamentarni status ali je naporom tzv. Demokratskog fronta i provociranjem novih izbora u nekoliko lokalnih zajednica, posebno u mjesnoj zajednici Đuđevina u Manastiru Morača, isti, status, obezbijedio tako što je na tom biračkom mjestu 20-tak birača promijenilo ćud?!
       Prve neđelje su listom glasali za srpske nacionalističke stranke, a na „ponovljenim izborima“ svi do jednog glas su dali SDP-u. Napravljena je koalicija tzv. Demokratski front, SNP i SDP, koja je ostala upamćena po tome da ništa, ama baš ništa, dobroga nije uradila za grad. Naprotiv.
       Hvalila se, i sada se, u novoj izbornoj kampanji tražeći novo povjerenje građana Kolašina, valjda da ponovo ništa ne bi radili, ponovo hvali da je ušteđela veliki novac, „za razliku od prethodne DPS vlasti“.
       To što su gradske ulice kao „sokaci iz turskog zemana“, što su zgrade i fasade na njima devastirane i oronule i predstvaljaju ruglo, to što ni jedna jedina ozbiljnija investicija nije urađena u ovom gradiću na sjeveru Crne Gore sa Bjelasicom u svom zaleđu, planinom u kome je propusna moć za turizam na snijegu uporediva sa najprestižnijim smučarskim destinacijama ne regiona nego Evrope, njih ne brine.
       Da nije bilo investicija sa strane, stranih ulaganja koje su obezbijeđene naporom državnih institucija, grad bi bio zaboravljen od svih. I „tako ušteđena sredstva“ predsjednica Opštine nije voljna da opredijeli za ovu vanredno važnu demokratsku proceduru.
      
       * * * * *
      
       Politički subjekti su iskazali svoje interesovanje. U principu radi se o tradicionalnim učesnicima političkih utakmica na lokalnom nivou. I način izlaska na skore izbore skoro da je preslikan sa prošlih izbora.
       Do malih promjena je došlo „sticajem različitih okolnosti“. Više ilustracije radi i sljedeće.
       U Podgorici, opozicija ni ovoga puta nije uspjela da dogovori zajednički nastup. Znalo se to još ranije. Još nijesu bili završeni ni predsjednički izbori, a URA i Demorkate Crne Gore prijavile su zajedničku listu, i krenule u svojevrsnu kampanju. Reagovali su njihovi opozicioni pajtosi.
      
       * * * * *
      
       Posebno iziritiran tzv. Demokratski front. Takav potez ova dva politička subjekta „glavni u opoziciji“ nazvao je zabadanjem noža u leđa zdravoj, a jedinoj pobjedničkoj opšteopozicionoj ideji, zajedničkom nastupu na lokalnim izborima posebno u Podgorici. I krenula je tuča traje do današnjeg dana i trajat će, više nego izvjesno, do samih izbora.
      
       * * * * *
      
       U istom gradu vladajuća koalicija ponovo zajedno. Ohrabrena izuzetnim uspjehom predsjedničkog kandidata, koji je ubjedljivo pobijedio i na državnom nivou ali, što je još značajnije, u ovom slučaju pred lokalne izbore, i u samoj Podgorici đe je dobio preko 51 odsto podrške ukupnog biračkog tijela, vjeruju da će i ovoga puta odnijeti ubjedljivu, čak nadpolovičnu pobjedu, što će im, kako kažu, omogućiti da formiraju lokalnu vlast i za naredne četiri godine, ne rizikujući da moraju praviti postizborne rđave kompromise sa nekim drugim neubjedljivim, neutemeljenijim.
       Izašli su sa izbornom listom koja je pozitivno iznenađenje za sve. Puno mladih ljudi, od nosilaca liste, puno novih lica, nove energije za nove izazove za nova vremena. Imaju program, imaju ekipu mladih energičnih i već iskusnih dokazanih kadrova...
      
       * * * * *
      
       Tako i u drugim gradovima. U pojedinim od njih tradicionalni koalicioni partner DPS-u, Bošnjačkoj stranci i albanskim nacionalnim partijama, SD ovoga puta, ohrabreni izbornim rezultatima na prethodno održanim izborima u jednom broju crnogorskih gradova, pred birače izlazi samostalno uvjereni da će poslije izbora biti dio novih legitimnih i demokratski izabranih opštinskih vlasti.
      
       * * * * *
      
       U opoziciji problemi. Izborni debakli u poslednjim mjesecima djelovali su na ovaj politički dio crnogorskog biračkog tijela, otrežnjujuće. Žestoki porazi svih političkih subjekata bez ostatka nijesu bili uputstvo za ovovremene predizborne kombinacije. Tome još pride ogromni problemi u lokalnim rukovodstvima u opštinama koje su nedavno izašle iz izbora, uzrokovali su da se opozicioni politički subjekti vrate nadi „use i u svoje kljuse“.
      
       * * * * *
      
       U većini gradova zajedno „nastupaju“ URA i Demokrate. Tzv. Demokratski front teško nalazi izbornog saveznika.
       U Baru veliki nesporazumi sa SNP-om zbog osjećaja SNP-a da ih „stariji opozicioni brat“ podcjenjuje, ponižava. Sa bližim saveznikom, kao što je DMP pa i PZP, kreiranje lokalnih lista praćeno rizikom međusobnog fizičkog obračuna. Mnogi kažu ništa neočekivano.
       SDP, tamo đe je ima, izlazi sa Demosom na izbore, pod novim manipulativnim sloganom da se radi o navodno novim reformskim snagama.
       Incidenti u lokalnim zajednicama u kojima većinu u lokalnim upravama čine ovi politički subjekti po principu „svi na kumbulj“ posebno interesantno.
      
       * * * * *
      
       U Herceg Novom, SDP i Ura sve sa jednim odbornikom u parlamentarnoj većini, dvije polovine puta dva, ne samo da svjedoče nego i voljno ili nevoljno učestvuju u privođenju patriotizmu, narušenom i napuštenom od prethodne vlasti, ovoga grada.
       Baš prethodnih dana u gradu mimoze, plavog mora, sunca, lijepe riječi, crnogorskih slikara, pisaca Džumhura, Kostića, Andrića, potpisuje se povelja o saradnji H. Novog sa nekim tamo - gradićem varošicom ili šta je već, iz nekog ko zna kog dijela Ruske federacije.
       Nekada je ovaj grad držao do sebe i drugi su ga visoko cijenili. I glavni gradovi velikih i moćnih zemalja se nijesu ustručavali da ponude bliže i čvršće veze sa ovim crnogorskim primorskim ljepotanom.
       Ali došla su neka nova vremena...
       Sada treba gurati pravoslavlje umjesto života običnog čovjeka ma kom se bogu da krsti, treba organizovati raznorazne vjersko-političke tribine umjesto sređivanja gradske sredine za ljubitelje lijepog kao potencijalnih turista.
      
       * * * * *
       Iz Budve stižu informcije o velikoj nervozi u metropoli crnogorskog turizma. Od konstituisanja lokalne vlasti prije dvije godine, od „veličanstvene pobjede demokrata nad DPS-om“ u ovom gradu, u ostalom kao i u Herceg Novom i Koturu, treba ponovit bez obzira na činjenicu da su svi oni kao parlamentarna većina skupljeni s brda s dola i ideološki i programski, već i za jednog i samo jednog odbornika u odnosu na „opozicioni DPS“, ni takvi ne mogu da funkcionišu.
       Jedan odbornik u Budvi već mjesecima ucjenjuje svoje opozicione kolege. Oni mu ne izlaze u susret i strada lokalna zajednica. Vlast ne funkcioniše, bar ne kako Ustav i zakon države nalažu. Vode se bočni procesi i procedure, odlučuje se mimo legalnih struktura. Već nekoliko mjeseci nema sjednice Skupštine opštine. Na čekanju su lokalne odluke. A sezona već počela...
       Turističku organizaciju primjera radi vodi čovjek iz vladajućih demokrata Crne Gore, koji obrazovane kadrove u toj instituciji raspoređuje po informativnim turističkim punktovima, umjesto njih zapošljava najbližu svoju i rodbinu svojih partijskih drugova.
       Budvom vladaju turistički radnik sa srednjom školskom spremom i građevinski preduzimač, a u tom gradu prije izvjesnog vremena konstituisan četvrti po redu, a treći privatni univerzitet.
      
       * * * * *
      
       U Kotoru, stanje ništa bolje. Dok pomenuti predsjednik TO Budva, ne demantuje da je i formalni i faktički rezident u glavnom gradu Srbije, da je tamo sa prebivalištem i da tamo glasa na poznatom biračkom mjestu, Kotorom i dalje upravlja gradonačelnik (obojica su iz Demokrata Crne Gore) koji nikako da dokaže da nije prekršio Ustav i zakon države Crne Gore kada je pristao da bude biran od ove vesele političke družine za gradonačelnika ovoga starog i mitskog grada.
       Bio je, i to je javno saopšteno i dokumentovano, državljanin Srbije u trenutku kada se njegova partija pela „pobjedničkim ljestvicama u ovom gradu“ i šire.
       Predmet je predat državnom tužilaštvu, ali evo i ovi izbori, ali nikako da se pojavi „bijeli dim“ da bi se potvrdilo šta je istina, a šta nije.
       Izgleda, kako reče jedan očito i sa razlogom iziritirani građanin, podsjećajući na staru mudrost, laž obiđe svijet, a istina nikako, ni u ovom slučaju, da konačno obuje cipele.
      
       * * * * *
      
       U kampanji koja traje skoro i da nije interesantan politički konflikt između DPS-a i svih ostalih.
       Jeste njihova zajednička „živa želja“ da konačno pobijede DPS i da ga pošalju u istoriju. Malo su promukli poslije žestokog debakla na predsjedničkim izobrima, malo su usporili u sijanju optimizma, ali ne patišu.
       Poslije malog zatišja ponovo su zakukurikali da je posebno pobjeda na izborima u Podgorici početak kraja DPS-ove apsolutne vladavine, a sada kako kažu otvorene diktature.
      
       * * * * *
      
       Iz tzv. Demokratskog fronta žestoke uvrede na račun posebno URA-e i Demokrata. Uz do sada saopšteno u međusobnom političkom distanciranom razgovoru, ocjene da su oni drugi špijuni stranih ambasada, agenti CIE koji su i ranije rušili iza leđa opoziciono jedinstvo, teško dogovoreno u nekim opštinama Crne Gore.
       Prednjači jedan od lidera tzv. DF-a. Predsjednik rahmetli PZP-a. Najlogoričniji opozicionar, koji sve zna i koji sve umije, ali koji sebe izgleda ne razumije, prosipa nove budalaste bisere. Tako ovih dana da bi valjda dobio pomoć od moćnih međunarodnih prijatelja, na svom internet nalogu obavještava zainteresovane da je među državljanima Turske koji su na primorju otvorili razne uslužne radnje, butike, turističke agencije, najveći broj onih, ako nijesu svi do jednog, dokazani pristalice čuvenog turskog političkog disidenta Gulena, koji se skiva u Americi.
       On je spreman sa tim dokazima da ode pravo u Ankaru, kod turskog predsjednika, i da mu onako prijateljski i patriotski pomogne da indentifikuje mjesta u Crnoj Gor gdje se oni nalaze, valjda vođen onim što je zadesilo Kosovo iz tih razloga. Za uzvrat on traži samo malo; da se Bošnjacima sa te vrhovne adrese iz Ankare pošalje poruka da konačno diljem Crne Gore moraju prekinuti bilo kakvu saradnju sa DPS-om i ostalim nepatriotskim snagama u Crnoj Gori?

KO U VLADI CRNE GORE MOŽE DA POJEDE NJEGUŠKI PRŠUTU?
       Njegova koleginica šalje, istim putem, poruku upozorenja Crnoj Gori, da je previše inovjeraca, posebno muslimanske vjere, u Vladi, a i inače u strukturama vlasti na državnom i lokalnim nivoima, u Crnoj Gori, da će doći vrijeme „da u čitavoj Vladi nema ko pojesti ni jednu njegušku pršutu“.
       Na reagovanje ogorčene javnosti odgovara da se šalila, da je objavila metaforu, ali to su oni.
      
       ***
      
       Ovoga puta samo u fus noti političkih govora „podsjećanje na Snimak“ i ostala „nepočinstva“ vladajuće koalicije, posebno DPS-a. Istina ovoga puta, tu i tamo, sa neke opozicione adrese, javni stav da sledeći lokalni izbori neće donijeti ništa novo, nema boljitka, jer nijesu promijenjeni u principu neregularni uslovi, koji ne mogu omogućiti fer i demokratske izbore pa samim tim ni izvjesnu, u tim uslovima evidentno moguću, smjenu vlasti.
       No, ako opozicioni subjekti imaju problem, sa tim se ne nose navodno nezavisni mediji, a i sada oglasne table pojedinih opozicionih struktura, definitivno kompromitovane, političkim interesom korumpirane navodne NVO, „nezavisni intelektualci“ i mnogi drugi, a već poznati iz Fronta svi protiv Crne Gore i njenih demokratskih i učinaka i ambicija.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX