SVEDOK InternetBroj 1150.

Poseta
5523406

Nesloga i izdaja na Kosovu pratiće dalje srpski narod kao zla kob kroz čitavu njegovu istoriju

EU na sedativima i antibioticima

Život prolazi, sećanja su večna

Belaj od Van Der Belena…

Od nas se očekuje da sami sebi odrubimo glavu


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet...

       Kompjuteri vaspitavaju decu
      
       * „...Tako i treba, kada smo mi, nevaspitani“, kaže Žika Pavlović u „Ludim godinama“, kada sazna da su mu unuka Mišu dali u vrtić. Međutim, roditelji uskoro zaista možda i neće morati da šalju decu u vrtić. Američka kompanija Amazon najavila je da će njen program Aleksa – veštačka inteligencija u aparatu koji liči na mali radio i koji služi kao kućni asistent – početi da decu koja, kada joj se obrate kažu „hvala“ i „molim“, nagrađuje pohvalama što su lepo vaspitani.
      
       Porodično stablo odalo ubicu
      
       * Policija u Kaliforniji uhapsila je penzionisanog policajca Džozefa Džejmsa DeAngeloa pod umnjom da je tokom 1970-ih počinio najmanje 12 ubistava i silovao najmanje 45 ljudi. Zbog geografske rasprostranjenosti na kojima su se zločini desili policiji nije delovalo logično da iza svih tih napada stoji jedan čovek. Međutim, analizom porodičnog stabla potencijalnog ubice, policija je uspela da dođe do DeAngeloa.
      
       Soba za plakanje
      
       * U biblioteci Univerziteta Juta, u istoimenoj američkoj federalnoj državi, napravljena je „soba za plakanje“ u koju studenti tokom dana mogu da odu i da se isplaču do mile volje. Soba je mala, napravljena od drveta, unutrašnjost je crne boje a u sobi se pored stolice nalaze plišane igračke koje studenti mogu da grle dok plaču...
       Barbika, Frida Kalo
      
       * Sud u Meksiku zabranio je prodaju barbike rađene po liku čuvene meksičke umetnice Fride Kalo. Sud je presudio u korist naslednika slavne umetnice koji su tvrdili da jedino oni imaju pravo na njen lik, i delo. Inače, barbika sa likom Fride Kalo lansirana je u okviru projekta „Žene koje inspirišu“. Međutim, javili su se i drugi kritičari koji su ukazali da barbika ne predstavlja autentičnu Fridu Kalo, pogotovo zato što – očito iz estetskih razloga – barbika nije imala spojene obrve, kao što ih je imala slavna umetnica.
      
       Analogni i digitalni satovi
      
       * Nedavno je u Britaniji objavljeno istraživanje jedne nevladine organizacije koja se bavi problemima u obrazovnom sistemu, a u kome se navodi da su britanske škole sve češće primorane da na zidovima umesto analogdnih postave digitalne satove, jer đaci „ne umeju da razumeju analogne satove“. Da li je ovo samo znak da se vremena menjaju ili je zabrinjavajuće, prosudite sami...
      
       Zika virus preti Francuskoj
      
       * Francuski naučnici upozoravaju da se vrsta komaraca koji su sposobni da budu prenosioci smrtonosnog virusa Zika (koji je 2015-2016. zahvatio Latinsku Ameriku) proširili duž Francuske i čak su viđeni u predgrađima Pariza. Naučnici su pozvale francuske vlasti da posvete praćenju veću pažnju ove situacije i da blagovremeno obaveste javnost.
      
       Seks skandal jači od Nobela
      
       * Švedska akademija nauka odlučila je da ove godine ne dodeli Nobelovu nagradu iz književnosti. Razlog za ovu odluku su optužbe da je jedan od najuglednijih ljudi u švedkom kulturnom životu, čija je supruga bila član Komisije za dodelu Nobelove nagrade, optužen da je seksualno napastvovao 18 žena i da je koristio svoj uticaj da ih ućutka. Obrazlažući odluku, Švedska akdemija nauka je rekla da će 2019. biti dodeljene dve Nobelove nagrade iz književnosti.
      
       Promenio ime državi
      
       * Poslednji apsolutistički vladar Afrike, kralj Msvati Treći, promenio je ime države Svaziland u „eSvatini“ i to u čast obeležavanja 50 godina od sticanja nezavisnosti od britanske kolonijalne vlasti. Novo ime znači „Zemlja Svazija“. Mnogi stanovnici zemlje se ne slažu sa ovim rešenjem, ali kralj Msvati – koji ima 14 žena – ne mari šta kažu njegovi građani.
      
       Špijuniranje mozga
      
       * Kina je odavno poznata po najnaprednijim mehanizmima kontrole i praćenja stavnovništva. Nedavno su, reklo bi se, Kinezi prevazišli sami sebe, kada je ovelodanjeno da sve više kineskih kompanija zahteva od zaposlenih da nose posebne kape sa senzorima koji prate rad njihovog mozga. Navodno, iza ovoga stoji humana ideja – da menadžeri vide iz očitavanja kada su im zaposleni nervozni, stresirani, tužni, kako bi onda videli šta bi trebalo da se promeni u načinu rada kompanija.
      
       Tadž Mahal se raspada
      
       * Ako imate želje i para, požurite da vidite Tadž Mahal dok još postoji. Indijski vrhovni sud doneo je odluku kojom se od nadležnih zahteva hitno reagovanje kako bi se sačuvala monumentalna građevina, jedno od sedam svetskih čuda, Tadž Mahal. Odluka je doneta nakon sudskog procesa protiv lokalnih organa i komapnija u oblasti gde se Tadž Mahal nalazi, usled pojave žutih i crnih mrlja na građevini. Veruje se da zgrada propada ne usled slabog održavanja već zbog ogromnog zagađenja od okolnih fabrika i naselja.
      
       Mrav-samoubica
      
       * Na indonežanskom ostrvu Borneo naučnici su otkrili vrstu mrava koji, kada naiđu na predatora koji ih napadne, zakače se svom silom za telo napadača i onda toliko napregnu svoj abdomen da potpuno eksplodiraju, izbacujući žutu smesu koja po mirisu podseća na kari a koja u sebi ima otrov.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX