SVEDOK InternetBroj 1170.

Poseta
5642301

Bregzit ni na nebu - ni na zemlji

Nije to bio naš, nego Vaš izbor

SANU nas opet OBMANU

Akademik šolaja: „što je više kleveta i laži, kostić nam je miliji i draži!“

Senzacionalizam i beda srpskog „nadri-novinarstva“


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

IN MEMORIAM: Pavle Orlov (17.jul 1953-4.maj 2018.)
Odlazak šahovskog boema, umetnika i borca

       DRAGI NAŠ PAJO!
       Da mi je neko rekao da ću se ja u svojoj sedamdesetoj godini života naći u poziciji da Tebi, mom mlađem kolegi za čitavih pet godina, držim posmrtno slovo u ovom teškom času, nikada ne bih poverovao!
       A, ipak, to se desilo sticajem tužnih okolnosti!
       Poštovani prijatelji i poznanici našeg Paje - ko je bio Pavle Orlov, od milja nazivan Paja od svih koji smo ga poznavali?
       Iako verujem da je to vama već poznato, moram, ipak, da istaknem i ponovim neke stvari o njegovoj ličnosti, ali i da vas informišem o nekim interesantnim momentima u vezi njega koji su manje poznati!
       Paja je bio jedan od petorice internacionalnih šahovskih majstora koje ima ovaj grad, Grad Pančevo sa velikom, dugom i slavnom šahovskom tradicijom od skoro stotinu godina.
       Paja je prvi od njih osvojio tu visoku šahovsku titulu još pre četrdesetak godina!
       Učestvovao je na brojnim šahovskim takmičenjima više od pola veka i u zemlji i inostranstvu i skoro uvek bio nagrađivan, upravo jer je skoro uvek bio među pobednicima turnira na kojima je učestvovao!
       Tako je bilo i na njegovom poslednjem turniru januara ove godine koji je bio organizovan u pančevačkom šahovskom klubu „Svetozar Gligorić - Gliga“!
       Paja je, kao izrazito talentovana ličnost za šah i šahovsku umetnost (što je, izgleda, odlika svakog ko u sebi ima i ruske krvi) svoju karijeru započeo vrlo rano, još šezdesetih godina prošlog veka u pančevačkom šahovskom klubu „Ivan Kurjački“, pravnom prethodniku sadašnjeg kluba „Gliga“!
       Brzo je zapažen njegov dar za šahovsku borbu, njegov raskošan talenat i čvrsta snaga volje da se istraje do pobede u teškim šahovskim partijama!
       Od izvanrednog omladinca se razvio u snažnog seniora i put ga je odveo u druge još veće šahovske klubove, postavši tako učesnik vrhunskih šahovskih takmičenja i u zemlji i u inostranstvu!
       Bio je vrlo jak u svim praktičnim šahovskim disciplinama, kako u tradicionalnom „sporom“ šahu, tako i u rapidu - „ubrzanom šahu“, a posebno u blicu tj. „brzopoteznom šahu“, koji je popularno kod nas poznat kao „cuger“! Zbog toga je i bio stalno tražen od mnogih renomiranih šahovskih klubova u zemlji!
       Paja je bio decenijama neprikosnoveni pančevački šampion u „cugeru“ i u toj disciplini naslednik legendarnog pančevačkog majstora Pere Mejića!
       ...Nikada neću zaboraviti taj blic turnir od pre dvadesetak godina u „Trubaču“ gde se 14 najjačih pančevačkih „cugeraša“ takmičilo za zlatnik kao prvu nagradu!
       Paja je napravio 12 poena iz 12 partija, a u poslednjem 13 kolu sam trebalo je da mu se suprotstavim!
       Iako su me neki bodrili da mu ne dozvolim da napravi baš svih 100 odsto na tom turniru, ništa nije vredelo - „sklonio“ me je sa lakoćom sa table, kao i sve prethodne protivnike! Bio je zaista užasno jak i zasluženo osvojio taj zlatnik!
       Ali, ono što je verovatno mnogo manje poznato o našem Paji, to je da se on još za života već „upisao“ među šahovske „besmrtnike“ - jedini među pančevačkim šahovskim majstorima koji je u tome uspeo!
       Naime, krajem prošlog veka grupa ruskih autora objavila je knjigu svih najlepših šahovskih partija odigranih u periodu od 120 godina, od 1876 do 1995 godine, sa predgovorom tadašnjeg svetskog šampiona Gari Kasparova!
       U toj izvanrednoj knjizi objavljeno je 1.640 šahovskih partija koje su u navedenom periodu dobile specijalnu nagradu za briljanciju, odnosno najlepše odigranu šahovsku partiju na turniru!
       Došavši do te šahovske knjige, kao „neizlečivi“ skupljač šahovske literature, istu sam odmah pročitao, tj. pregledao sve partije i na moje iznenađenje i oduševljenje našao sam i jednu Pajinu briljanciju iz 1984 god. sa turnira u Andori kada je fonomenalnom igrom, kao crni, potukao Izetu, poznatog španskog velemajstora!
       Tom nagrađenom briljantnom partijom naš Paja je stao uz bok najvećih proslavljenih šahovskih šampiona i velemajstora!
       Bilo mi je veliko zadovoljstvo da ga upoznam sa ovim, a kasnije i pomognem da i on nabavi knjigu!
       Ali Paja nije bio samo sjajan šahovski borac i umetnik, on je i kao čovek bio vrlo zabavna i duhovita ličnost, nenadmašni kozer u društvu koji je kao takav uvek bio vrlo poželjan i prijatan za druženje!
       Nikada neću zaboraviti kada se pančevačka ekipa u sastavu braće Orlov i braće Kostić vraćala pre dvadesetak godina sa jednog uspešno obavljenog brzopoteznog takmičenja u Novom Sadu!
       Vozio nas je Pajin brat - poznati šahovski majstor Konstantin Orlov - i zastali smo u Glogonju da uz vino proslavimo uspeh!
       U jednom momentu sam primetio da je Pajina čaša prazna pa sam ga pitao „Da li može još malo vinca“, a on je podigao ruku sa čašom i šeretski, onako kako je duhovit uvek bio, odgovorio stihom Zmaj Jove iz njegove čuvene pesme „Tri hajduka“ : „Sama‘s ruka paši diže“ i sve nas nagnao u smeh!
       Da, Paja je uvek bio zabavan i sa njim nikada nije bilo dosadno! Uvek je bio spreman za humor i šaljivu doskočicu! Za njegovo ime su vezane brojne anegdote i šaljive zgode - teško ih je sve nabrojati!
       Paja je bio i veliki ljubitelj životinja - odlika koja krasi zaista dobre ljude!
       Zbog te prevelike ljubavi koju je gajio prema napuštenim kučićima u svom stanu je povremeno imao i određenih pravnih problema sa svojim komšijama, ali on nije odustajao od pomoći tim životinjama i po cenu da povremeno rizikuje neku prekršajnu kaznu.
       Kao šahovski umetnik on je bio i boem - kao što sa mnogim umetnicima to biva iz svih mogućih oblasti umetnosti!
       Nije voleo samo šah, voleo je život, druženje sa ljudima i po šahovskim klubovima i po kafanama, razgovore o mnogim temama, ne samo šahovskim, ispoljavajući svoj vrlo jak i oštrouman intelekt!
       Nažalost, verovatno i ta „opsednutost“ boemskim životom ga je koštala da nije postao velemajstor, iako je po svom talentu i snazi to zasigurno zaslužio - ali, kao da mu do toga i nije bilo preterano stalo!?
       I, nažalost, kao da mu je taj boemski život donekle skratio fizički život, koliko god da mu ga je i ispunio raznim interesantnim duhovnim sadržajima!
       I na kraju, šta reći!
       Suviše je, možda, prozaično reći da ćeš nam - svima nedostajati stari prijatelju, ali ta činjenica nažalost stoji, jer si zaista bio neponovljiva ličnost koja je zračila oštroumnošću i vedrinom, koja je privlačila ljude!
       Hvala Ti Pajo za sve što si pružio našoj besmrtnoj šahovskoj umetnosti - jer i kad svih nas ne bude Ti ćeš ostati zapisan u sećanju za sva vremena dok živi ta umetnost, sa brojnim svojim partijama registrovanim u kompjuterskoj bazi podataka!
       Neka Ti je večna slava stari moj druže i prijatelju!
      
       Vladimir Kostić
       Pančevo, 04.05.2018 god.

       Andora 1984.
       BELI: C.Izeta
       CRNI: P. ORLOV 0:1
       (Holandska odbrana)
      
       1.Nf3 f5 2.c4 Nf6 3. g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.0-0 0-0 6.Nc3 Qe8 7.d3?!
       (7.d4±)
       7...e5= 8.Bd2 h6 9.b4 g5 10.Qb3 Kh8 ll.Rfc1?!
       (ll. Racl d6 12. Nd5 Qf7)
       11. ...d6 12.Rab1
       (12. Nd5)
       12. ...e4 13.Ne1 Nc6 14.e3
       (14. Nc2)
       14. ...Ne5!
       15.de Qh5 16.f4 fe!! 17.Ne4
       (17.fe Ng4 18.h3 Nf2)
       17. ...Ne4+ 18.Be4 Ng4 19.h4
       (19. Nf3 Nf6! 20. Qc2!? Re8 21. Bg6 Qf3 22. Be8 Bh3 23. Bc3 Re8 -+)
       19. ...gh 20. Bg2 h3
       20...hg 21. Nf3 Nh2 22. Qd1 Bg4)
       21. Bh1 h2 22. Kg2
       (22. Kf1 Qh3 23. Ng2 Qg3-+)
       22. ...Bf5 23. Nf3 Be4 -+ 24.Rf1 Ne5! 25.Qd1 Nc4 26. Rc1 Qd5! 27. Rf2
       27. ...Nd2 0-1
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX