SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5699622

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Za "Svedok" govori: Branislav Lečić, kandidat za predsednika Demokratske stranke
Buđenje nove nade
Piše: Vladan Dinić

       Težak poraz na nedavnim lokalnim BGD izborima i dobijeno poverenje od nestvarnih 2,2 odsto biračkog tela – otreznio je Demokratsku stranku koja dogodine slavi vek od osnivanja -16. fwbruara 1919., kada je na Izbornoj skupštini za prvog predsednika izabran Ljubomir Davidović.
       Još tada Demokratska stranka je u Kraljevini Jugoslavije bila u vrhu, ali je u vlasti bila samo –dvaput: te 1919. i 1924- godine – manje od godine dana...
       Posle debakla u Beogradu, donedavni predsednik Dragan Šutanovac je – podneo ostavku, a za novog predsednika DS u trci su Branislav Lečić, Gordana Comić i Zoran Lutovac. Kome će se članstvo privoleti i ko će ubuduće voditi DS, odlučiće se početkom juna.
       Ovog puta za “Svedok” govori veliki srpski glumac i kandidat za oredsednika Branislav Lečić, nekadapnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije i prijatelj, junak studentskih demonstracija i žestok saborac i prijatelj Zorana Đinđića...
       - Da ne verujem u sebe, svoj program u trci za predsednika Demokratske stranke, ne bih se ni kandidovao. Cenim svoje rivale, Gordanu Comić i Zorana Lutovca, ali mislim da ću ja biti taj koji će voditi, kao predsednik Demokratske strane, vek od osnivanja, februara 1919. u Sarajevu – Demokratske stranke kada je za prvog predsednika izabran Ljubomir Davidović.
       Svedok: Vi ste veliki umetnik, slavni i popularni glumac...U politici ste pekli zanat sa Zoranom Đinđićem, uporni ste, politički obrazovani, pa ipak, šta je razlog da zaigrate na političkoj sceni umesto na daskama koje život znače? Uz to niste neiskusni, bili ste ministar kulture i informisanja (da se našalim malo, ja to najbolje znam, u vreme Vaše vlasti zabranili ste juna 2003. jedan broj “Svedoka” zbog objavljenog intervjua sa Miloradom Ulemekom Legijom!)
       Branislav Lečić: Ne bojim se izazova, straha i inače nemam, a prvo što ću da uradim kao budući predsednik je konsolidacija članstva, omasovljenje i ohrabrenje demokratskog potencijala za bolje sutra Srbije i što brži odlazak sadašnjeg nedemokratskog režima.
       S: Na stranačkim izborima, 2. juna, u subotu članstvo bira između Vas, Gordane Goce Comić i Zorana Lutovca...
       B.L: Jeste, protivkandidati su dobri, svako od nas ima svoj program, ja sam se odlučio za kampanju od vrata do vrata...Prepešačio sam Srbiju, juče sam bio u Vršcu, sutra sam u Suboticu i tako do izbora. Razgovaram s ljudima, šetamo gradom, oslobašam ih straha...Koristim što sam medijska ličnost, što me znaju i iz vlasti i iz opocicije i pokušavam da ljude oslobodim nagomilanog straha i da raspirim vatru u njima, građanima Srbije...
       S: Ukoliko pobedite, a Vi ste gotovo uvereni u to, koji će biti Vaš orvi potez: “okupljanje zalutalih”, omasovljenje stranke ili “čistilište za nepouzdane...
       B.L: Nema revanšizma, ja sam demokrata po ubeđenju i trudići se da DS vodim u demokratkom maniru. Narodu je dosta pretnji, ljudima je dosta lažnih obećanja, prihrivenih pretnji, pljačke, i medijske torture gde sadašnja vlast svojepolitičke rivale, kida i šikanira do sitnih crevaca...Želim da probudim nadu u ljudima, a to mi je i osnovni slogan kampanje
       S: Vas, troje kandidata, bije vlast, da imate one koji vas guraju? Vas pominju oko Vučića, Gocu oko Šutanovca, a Lutovca vezuju za Đilasa?!
       B.L: Sama činjenica da nas, koji smo, eto, na poslednjim izborima zaradili samo 2,2 odsto poverenja Beograšana, ipak ne ostavlja vlast na miru, ozbiljan je dokaz da je potencijal stranke mnogo veći od tih dobijenih glasova građana. Ja, naravno znam Vučića i on mene, ali on i ja smo dva sveta u poimanju demokratije. Gocu vezuju uz Šutanovca, a Lutovca za Đilasa...Što bi reklo, mož’ da bidne, al ne mora da znači...Po meni Demokratska stranka nije na prodaju i nikad biti neće. To Vam garantujem, a to dobro znaju i članovi DS.
       S: Pa, zašto se pominju Šutanovac i Đilac, neće biti da su on, kao bivši predsednici nezainteresovani za rezultat izbora?
       B.L: Naravno da – jesu. Cenim Gocu Comić, ona je uvažni član DS, Zoran Lutovac je OK, ali uveren sam, da sam ja najbolje rešenje za obnovu DS i vraćanje na veliku scenu, gde nam je bilo i gde nam je mesto.
       S: Ipak, građani su nedavno rekli svoje, a to ne deluje kao ohrabrenje?
       B.L: Potencijal Demokratska stranke je ogroman, mnogo veći nego što nam režimski mediji spočitavaju i podmeću... Meni deluje potpuno logično da je Aleksandar Vučić veoma zainteresovan za naše izbore, jer bi mu jako odgovaralo da poslanici DS učestvuju u promeni Ustava i oko sudbine Kosova i Metohije...
       S: Što se pominje Dragan Đilas?
       Đilas gura Lutovca, istina ne direktno, jer zna da je glas za mene, glas za spas DS i povratak na put Zorana Đinđića...Đilas ima svoju računicu. On je dobar i iskusan privrednik, biznismen, da ne kažem tajkun, ali ponavljam: Demokratska stranka nije predmet trgovine...Demokratska stranka nije na prodaju i ona je, na neki način žrtva...Svoje dugove ćemo isplatiti, ali to ne znači da se prodamo nekom biznismenu zarad finasijske stabilizacije u kući.
       S: Cujem, da je u toku masovna obnova članstva u DS, da je poslednjih nedelja pristupilo više ljudi nego pto je glasalo za DS na BGD izborima?!
       B.L: Ne znam precizno da li se u DS zaista “upisalo” 16 hiljada ljudi, proveriću, ali je jasno da DS nije repa bez korena, pa iduće godine slavimo 100 godina od formiranja Demokratske stranke
       S: Na kraju jedno lično pitanje: Da li je veći gubitak za umetnost što ćete se punim srcem angažovati u politici, ili veći gubitak za umetnost?
       B.L: Pokazaće vreme, ali ja i kad glumim dajem celog sebe, a verujte da ću takav biti i kao političar, predsednik Demokratske stranke...
       S: Ukoliko postanete predsednik Demokratsk stranke kakav će biti Vaš odnos sa vlastima i opozicionim partijama?
       B.L: Kohabitacije biti neće! Opozicija mora da se ujedini i ukrupni i da se dogovori oko glavnih pitanja: birački spiskovi, ravnopravnost u medijima...U suprotnom farsa bi se nastavila...Naravno da ću razgovarati sa svima, i sa Đilasom, Jeremićem, Jankovićem, ali samo kao ravnopravan partner. DS je velika stranka, stranka sa tradicijom i ogromnim potencijalom. Uostalom, da li znate bilo koju demokratsku državu da nema demokratsku stranku?!
      
       * * * * *
      
       Po običaju, pred neki važni događaj – Demokratska stranka se delila kao ameba. Sad je čudno: teške odluke po Srbiju stižu kao cunami, a DS zbija redove?!

Dosadašnji predsednici
       Ko će biti deveti predsednik u vekovnoj istoriji Demokratske stranke?
       Dosadašnji:
       1. Ljubomir Davidović;
       2. Milan Grol;
       3. Dragoljub Mićunović;
       4. Zoran Đinđić;
       5. Boris Tadić;
       6. Dragan Đilas;
       7. Bojan Pajtić;
       8. Dragan Šutanovac;
       9. Branislav Lečić, Gordana Comić, Zoran Lutovac?


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX