SVEDOK InternetBroj 1190.

Poseta
5776583

Muziku želim da iskažem glasom i telom

Akademik Čavoški, vidovnjak i lekar specijalista

Intelektualno carstvo intriga i laži

Slaba Srbija, jak Balkan?!

Vlast ponovo menja model obračunavanja penzija ovog puta – u korist penzionera?!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Venčanje princa Harija i Megan Markl
Mega Megan, američka glumica ruši pravila britanske krune
Piše: Milan Dinić - London

       Više od dve milijarde ljudi širom sveta pratilo je venčanje britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl. Ovo venčanje, međutim, može biti simboličan početak jedne nove ere u kojoj će imidž i uloga Kraljevske Porodice i monarhije biti u potpunosti promenjeni.
       Hari i Megan – koji sada nose titulu vojvode i vojvotkinje od Saseksa, venčani su 19. maja u podne u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor nadomak Londona. Dvorac Vindzor je sedište kraljeva još od 11. veka a danas služi kao vikend kuća kraljice Elizabete i dom dinastije Vindzor koja vlada Britanijom. Venčanju je prisustvovao veliki broj uglednih zvanica, uključujući i Džordža Klunija, Eltona Džona i Opru Vinfri.
       Megan Markl – američka glumica koja je svetskoj javnosti postala poznata upravo povodom veze sa princom Harijem - na venčanje je došla u pratnji svoje majke Dorije Ragland koja je nastavnik joge u Los Anđelesu. Zanimljivo je da osim majke, niko drugi od članova porodice Megan Markl nije prisustvovao!
       Iako je planirano da je u kapelu uvede otac, Tomas Markl, on na kraju nije došao na venčanje zbog, kako se tvrdi, zdravstvenih razloga (mada se spekuliše da su po sredi nesaglasnosti unutar porodice). Umesto njega, mladu je u kapelu uveo princ Carls?!
       Britanski – a i drugi mediji širom sveta – danima uoči i posle venčanja brujali su o događaju. Naslovne stranice britanske i svetske štampe bile su preplavljene slikama i izveštajima sa venčanja što su mnogi komentatori i analitičari ocenili kao pokazatelj koliko je imidž i popularnost Kraljevske Porodice u svetu od koristi za sliku o Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je u vestima u poslednje vreme najviše u vezi sa Bregzitom.
       Centralna ličnost ovog događaja bila je, naravno, Megan Markl.
       I dok se Kejt Midlton, supruga princa Viljema koji će jednog dana naslediti prestol, drži podalje od politike, društvenih ili bilo kakvih drugih tema koje izazivaju podelu u javnosti, to nije slučaj sa Megan Markl.
       Ne samo zbog činjenice da dolazi iz mešovitog braka belca i crnkinje, već i zbog svog javnog imidža, a pogotovo aktivizma u polju promocije ljudskih prava, od vojvotkinje od Saseksa očekuje se da bude daleko aktivnija u javnosti od drugih članova Kraljevskog Doma.
       Procenjuje se da će ona doneti veliku promenu u imidžu Kraljevske porodice i biti ta koja će pokrenuti promene u načinu na koji se članovi Kraljevske porodice drže u javnosti, te da će se ponašati daleko slobodnije od uštogljenosti starijih generacija britanskog plemstva. Prvo, njeno ponašanje je drugačije...
       Na početku veze sa princem Harijem, tokom poseta njegovom domu – palati Kenzington – Megan je počela da pozdravlja obezbeđenje zagrljajima. Kada joj je skrenuta pažnja da to nije praksa i da ne bi trebalo da se obazire na pozdravljanje sa osobljem, samo je rekla:
       „Ja sam Amerikanka, mi sve pozdravljamo sa zagrljajem“ i ignorisala je savet.
       Da ona očito ima nameru da se njen glas čuje svedoči i sledeći detalj: na sajtu Kraljevske Porodice u njenoj biografiji stoji da je Megan veoma ponosna „što je žena i feministkinja“.
       Međutim, britanski mediji takođe ukazuju da će vojvotkinja od Saseksa morati pažljivo da korača na tankoj liniji između svoje posvećenosti društvenom aktivizmu i dužnosti da kao jedan od najviših članova Kraljevskog Doma stoji po strani i ne izjašnjava se o gorućim društvenim temama.
       Prema britanskim zakonima, ali i nepisanom pravilu – Kraljevska Porodica mora uvek da bude iznad svake debate i rasprave i da se postavi kao ujedinjujući faktor koji okuplja celo društvo i državu. Cena toga jeste da članovi Kraljevske Porodice javno ne iznose stavove o aktuelnim društvenim ili političkim pitanjima, a i ako nešto govore to je uvek pažljivo redigovano i pripremljeno prvo u Dauning stritu – sedištu britanske vlade.
       Štaviše, članovima Kraljevske Porodice je čak strogo kontrolisano kako da se ponašaju u javnosti i kako da izbegnu bilo kakvu situaciju koja bi mogla da bude iskorišćena za promociju nekog stava ili ideje koja bi mogla da izazove oprečne reakcije u javnosti.
       Ali, vremena se menjaju.
       Kako primećuje iskusan britanski novinar i urednik Observera Endru Ronsli, koliko se monarhija menja svedoči i jedan detalj: kamere Bi-bi-sija zabeležile su i kako tokom proslave venčanja plemić – Erl Spenser – stoji na grobu Henrija Osmog dok razgovara sa drugim gostima!
       Iz ovoga se naslućuje da više ni u samoj Kraljevskoj Porodici ne vladaju tako striktna pravila vezana za tradiciju i ranije običaje, gde se tačno znalo gde ko stoji, ko šta sme ili ne sme da radi, i gde je sve bilo podređeno striktnom protokolu.
       I sledeći detalj svedoči o velikim promenama: samu ceremoniju venčanja predvodio je sveštenik Afro-Amerikanac, iz Episkopalne-crkve Sjedinjenih država, što je mimo dosadašnjih protokola. (Episkopalna crkva je američko krilo Anglikanske crkve). Njegov govor sadržao je i citate Martina Lutera Kinga – borca za prava crnaca u SAD 1960-ih – zatim je govorio o pravima crnaca i manjina i o važnosti ljubavi. Posle deset minuta govora koji je defakto bio posvećen aktuelnim problemima u svetu, sveštenik je zastao i rekao da je bilo dosta i da „moramo da vas venčamo“!
       Imajući u vidu neobičnosti koje se vezuju za Megan Markl – njeno poreklo i neposrednost u ponašanju – mnogi su povukli paralele između nje i princeze Dajane.
       Poput Dajane, za Megan Markl se ističe da je neformalna i otvorena u razgovoru. Za razliku od Dajaninog vremena – kada je britanskom Kraljevskom Porodicom i establišmentom i dalje dominirala elita starog kova koja je bila poprilično uštogljena i protivna bilo kakvim promenama i modernizaciji posebno u pogledu većeg otvaranja prema javnosti, vremena su se sada promenila.
       Za razliku od Dajane koja na Dvoru i u Kraljevskom Domu nije uživala veliko poštovanje i često je bila sputavana i gurana u stranu, to nije slučaj ni sa Kejt Midlton a – procenjuje se – neće biti slučaj ni sa Megan Markl. Ali u svemu ovome neki vide i veliku opasnost.
       Kraljica Elizabeta – koja je više od 65 godina na prestolu i koja je na to mesto došla još kad je Cerčil bio premijer, a Britanija bila i dalje imperija – poslednji je simbol autoriteta i tradicije imperijalne Britanije. Kada mlađa generacija bude preuzela ključne pozicije i kada sa njom Kraljevska Porodica postane daleko otvorenija i pristupačnija običnom svetu, moguće je da će nestati i njen autoritet i posebnost, pa da će tako pojačati zahtevi da se monarhija ukine jer simboliše vreme i vrednosti koje su deo prošlosti.
       Neki, čak, procenjuju i da bi Kraljevska porodica mogla da se pretvori u svet „selebritija“ – slavnih ličnosti koji su slavni bez nekog posebnog razloga i koji će postati deo svakidašnje zabave pogodne za komercijalnu eksploataciju.
       Kako se navodi, slična pitanja i strahovi postavljana su i kada se princ Viljem venčao sa Kejt Midlton – koja takođe nije deo plemićke loze, ali jeste Britanka i dolazi iz vrha britanskog establišmenta. Ali, kako se ističe, „ona je Britanka i zna pravila. Megan nije“.
       Kako god – venčanje princa Harija ne samo da je predstavljalo spektakularan medijski događaj, već takođe može da predstavlja i važnu prekretnicu u ponašanju britanske Kraljevske Porodice i percepcije monarhije u javnosti. Posledice ovih promena neće se osetiti samo u britanskoj kulturi i društvu, već – kao što je uvek slučaj kada do promena dođe u velikim zemljama – osetiće se i u celom svetu.
       Uz to, ovo nije poslednje kraljevsko venčanje ove godine u Britaniji. Oktobra meseca venčava se princeza Judžin, ćerka princa Endrua – Čarlsovog brata.

Venčanje donelo milijarde u britansku kasu
       Novac pokreće svet. Dok protivnici britanske monarhije tvrde da je ona beskorisna i da samo košta građane, kontra-argument jeste da popularnost i fama u vezi sa Kraljevskom Porodicom donosi stotine miliona funti u britanski budžet.
       Kada je o venčanju Hari i Megan reč, usled fantastične slike koja je iz Vindzora poslata u svet očekuje se porast u turizmu od 15 odsto u toj oblasti, posebno zato što se očekuje veći broj gostiju iz Amerike, što će lokalnoj sredini doneti očekivani prihod od 3,4 milijarde funti (oko 3,9 milijardi evra)!
Megan Markl dobila i svoj grb
       U skladu sa britanskom tradicijom svaki novi član Kraljevske Porodice dobija i svoj grb.
       Grb Megan Markl urađen je tako da predstavlja odraz spajanja njenog američkog porekla i britanske tradicije u koju se venčala. Tako grb ima štit na kome dominira plava boja koja simboliše Pacifik na kome leži Kalifornija, odakle je Megan Markl rodom. Na levoj strani grba se nalazi lav koji se vezuje za njenog supruga, princa Harija, i koji simboliše dolazak dinastije Stjuart na presto 1603. godine. Sa desne strane štita se nalazi orao sa krunom oko vrata – koji predstavlja Megan Markl, vojvotkinju od Saseksa, i njeno američko poreklo.
       Kako su saopštili iz Kraljevskog Doma, sama vojvotkinja od Saseksa je bila dosta angažovana na dizajniranju porodičnog grba.
Svaki treći Britanac video uživo ili upoznao kraljicu
       Anketa britanske javnosti koju je uradila kompanija Jugav (YouGov) pokazala je da je 31 odsto Britanaca upoznala, ili barem jednom u životu uživo videla kraljicu Elizabetu. Svaki peti Britanac upoznao je i video njenog supruga, princa Filipa, dok je princa Carlsa videlo ili upoznalo 16 odsto Britanaca.
       Kada je reč o Viljemu i Hariju, anketa pokazuje da je njih upoznalo/videlo pet odnosno četiri odsto populacije Ostrva.
Medijska moć „Krune“
       Britanska Kraljevska Porodica je veliki brend – poznata je u celom svetu, svi bi rado da je ugoste i o njoj se govori u brojnim filmovima i knjigama. Moć komercijalizacije ovog brenda je takođe velika. Tako se od 2016. na Netfliksu – popularnom američkom portalu za strimovanje filmova i serija – prikazuje serija „Kruna“ koja govori o dolasku kraljice Elizabete na presto i dešavanjima u Kraljevskoj Porodici do danas.
       U toku je snimanje četvrte sezone serije koja je dobila odlične ocene kako od publike tako i od kritičara širom sveta, i koja je – zbog istorijske tematike i činjenice da se u njoj govori o mnogim ličnostima koje su i dalje žive i prisutne u javnom životu – izazvala brojne polemike.
       Britanski mediji objavili su da je i Kraljica Elizabeta sa pojedinim članovima Kraljevske Porodice gledala prvu sezonu serije i da je ocenila kao veoma preciznu i zanimljivu, mada je pojedine delove opisala kao „suviše dramatizovane“.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX