SVEDOK InternetBroj 1156.

Poseta
5561193

Kada ovi odu sa vlasti, u zatvore će dolaziti narod kao na ekskurziju, da ih gleda sve na jednom mestu

Nije Vučić kriv, mi smo…

Poraz jahača apokalipse

Đukanović od Crne Gore pravi talibansku državu

Benzinska pumpa koja je u doba sankcija postala supermarket!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet…

       Obama se dao u filmadžije
      
       – bivši američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel nedavno su napravili svoju produkcijsku kuću i sa kompanijom „Netfliks“ (koja se bavi produkcijom i emitovanjem filmova) su potpisali ugovor o saradnji. Objašnjavajući ovu odluku, Barak Obama je kazao da su on i njegova supruga „zainteresovani da pomognu ljudima da se uzdignu radeći fantastične stvari. Mi smo to činili u Beloj Kući“. Video sadržaji koji će par Obama praviti sa Netfliksom neće se toliko baviti politikom koliko drugim temama koje potresaju zapadno društvo, a sa ciljem promocije društvenog aktivizma.
      
       Atomske bombe i droga
      
       – Američke vlasti osudile su nekoliko pripadnika ratnog vazduhoplovstva te zemlje zbog toga što su organizovali mrežu za krijumčarenje teških droga. Da stvar bude gora, centar ovog narko-kartela bio je u bazi u državi Vajoming u kojoj je skladišten deo američkog nuklearnog arsenala!
      
       Kraj zabrane abortusa
      
       – Katolička Irska je na referendumu donela odluku o prestanku važenja zabrane za abortusa koja je na snazi bila od 1983. i usled koje je najmanje 200,000 žena putovalo u Englesku kako bi tamo izvele abortus. Prema dosada važećim pravilima, u Irskoj je bio zabranjen abortus čak i ako je beba fatalno bolesna, ako porođaj preti da ugrozi život majke ili ako je reč o trudnoći nakon silovanja ili u slučaju incesta. Ukupno, 66,4 odsto izašlih bilo je za ukidanje zabrane abortusa, dok je 33,6 odsto bilo protiv.
      
       Šveđani se spremaju za rat
      
       – Švedska vlada napravila je flajer u kome se savetuje građanima šta da rade u slučaju rata. Flajer će biti poslat svim stanovnicima u zemlji. Švedska nije članica NATO, a njena vojska broji relativno skromnih 20.000 vojnika. Flajer sa naslovom „Ako se desi kriza ili rat“ sugeriše građanima da pripreme rezervna pakovanja hrane, da imaju određenu količinu gotovine kod sebe i da vode računa o „lažnim vestima“. U flajeru se navodi da je dužnost svakog građanina da doprinese „potpunoj odbrani“ Švedske i da se Šveđani „nikada neće predati“. Procenjuje se da je ova mera odraz sve veće zabrinutosti švedske vlade u vezi sa ponašanjem Rusije.
      
       Danska i Ramazan
      
       – Danski ministar za imigraciju, Inger Stojberg – koja je ranije bila novinarka poznata po oštrim antiimigracionim stavovima – pozvala je muslimane u toj zemlji da u vreme Ramazana uzmu godišnji odmor. Svoju sugestiju obrazložila je time da post u religijske svrhe (u vreme koga muslimani ne jedu i ne piju ništa od svitanja do sumraka) predstavlja „opasnost po sve nas“, pa je to ilustrovala primerom da bi vozači u javnom prevozu koji su muslimani, usled nedostatka hrane i vode, mogli da budu malaksali što može da ugrozi saobraćaj. Ovo nije prva oštra izjava Inger Stojberg – pre mesec dana napisala je da „značajan procenat“ imigranata krade, laže i zloupotrebljava poverenje Danaca.
      
       Ebola u Kongu
      
       – Zdravstveni zvaničnici u Kongu otpočeli su program imunizacije stanovništva u pokušaju da spreče dalje širenje ebola virusa koji se ponovo pojavio u Africi. U najnovijem talasu ovaj virus je u Kongu usmrtio 27 ljudi. U epidemiji ovog virusa u periodu od 2013. do 2016. u Africi je umrlo oko 11.300 ljudi.
      
       Most povezao Krim i Rusiju
      
       – Ruski predsednik Vladimir Putin vozeći ruski kamion Kamaz sredinom maja otvorio je 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, poluostrvom koje se prisajedinilo Rusiji 2014. Most ima četiri trake kao i železnicu sa dve pruge. Ovo je trenutno najduži most u Evropi a na njemu je radilo 15.000 radnika i podignut je za 27 meseci.
      
       Ko koristi novine sa slikom predsednika kao toalet-papir ide u aps
      
       – Policija u Turkmenistanu počela je da proverava restorane, ugostiteljske lokale, javne toalete i privatne kuće kako bi utvrdila da li koriste novine koje sadrže sliku predsednika Gurbanguli Berdimuhamedova kao toalet papir ili sredstvo za čišćenje površina. Ovu vest je preneo Bi-bi-si, pozivajući se na ruski portal koji se smatra kredibilnim kada je reč o izveštavanju o dešavanjima u Turkmenistanu. Navodno, policija takođe pretražuje kontejnere i gradilišta, kako bi utvrdila da li su papiri na kojima se nalazi lik predsednika korišćeni u „nedolične“ svrhe.
      
       Nov način za praćenje pažnje đaka na času
      
       - U prošlom broju pisali smo kako su kineski poslodavci počeli da koriste kape za zaposlene koje prate njihove mentalne aktivnosti, sa ciljem da vide ko aktivno razmišlja a kome misli lutaju dok je na poslu. Kinezi su sada otišli još jedan korak dalje – jedna srednja škola u Hangdžou, na istoku Kine, u učionice je postavila „sistem pametnog upravljanja ponašanja u učionici“, koji koristi softver koji prepoznaje facijalnih ekspresija studenata i na osnovu toga zaključuje koliko su koncentrisani. Nakon toga, svaki učenik nakon predavanja dobije određen broj bodova koji mere koliko je pažljivo pratio predavanje.
      
       Koka-kola počela da pravi žestinu
      
       – Svetski gigant u proizvodnji sokova i bezalkoholnih pića, Koka-Kola, konačno se dala na pravljenje alkoholnih napitaka! Novo piće ima ukus limuna i biće dostupno u tri varijante: sa tri, pet i sedam odsto alkohola. Tržište na kome će se ovaj proizvod prvo pojaviti nije Amerika već – Japan. Ovo je prvi put da je kompanija Koka-Kola, koja postoji 132 godine, napravila alkoholno piće. „Počeli smo da eksperimentišemo jer, na kraju, želimo da pratimo mušterije“, kazao je Džejms Kvinsi, predsednik Koka-Kole.
      
       Pobeda demokratije i poraz Amerikanaca
      
       – Na parlamentarnim izborima u Iraku pobedu je odnela koalicija predvođena Muktadom al-Sadrom, šiitskim sveštenikom koji ima svoju paravojsku koja je optužena za napade i ubistva brojnih američkih vojnika od invazije Iraka 2003. Stranka aktuelnog iračkog premijera, Haidera al-Abadia, koja tesno sarađuje sa Amerikancima i koja je predvodila borbu protiv Islamske države, zauzela je treće mesto. Procenjuje se da ovaj ishod dodatno komplikuje situaciju na Bliskom istoku i naročito jača kartu Irana koji ima tesne veze sa šiitskim sveštenikom.
      
       Azil za atletičare
      
       – Nakon nedavno održanih Igara Komonvelta u Australiji, više od 200 atletičara koji su učestvovali na ovom događaju (koji, posle Olimpijskih igara, okuplja najviše nacija na svetu (reč je o bivšim britanskim kolonijama)) tražilo je politički azil. Procenjuje se da je još oko 50 njih ostalo nelegalno u Australiji. Većina sportista koji su zatražili azil dolazi iz afričkih zemalja – Ruande, Ugande, Siera Leonea i Kamerona.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX