SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5699663

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet…

       Obama se dao u filmadžije
      
       – bivši američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel nedavno su napravili svoju produkcijsku kuću i sa kompanijom „Netfliks“ (koja se bavi produkcijom i emitovanjem filmova) su potpisali ugovor o saradnji. Objašnjavajući ovu odluku, Barak Obama je kazao da su on i njegova supruga „zainteresovani da pomognu ljudima da se uzdignu radeći fantastične stvari. Mi smo to činili u Beloj Kući“. Video sadržaji koji će par Obama praviti sa Netfliksom neće se toliko baviti politikom koliko drugim temama koje potresaju zapadno društvo, a sa ciljem promocije društvenog aktivizma.
      
       Atomske bombe i droga
      
       – Američke vlasti osudile su nekoliko pripadnika ratnog vazduhoplovstva te zemlje zbog toga što su organizovali mrežu za krijumčarenje teških droga. Da stvar bude gora, centar ovog narko-kartela bio je u bazi u državi Vajoming u kojoj je skladišten deo američkog nuklearnog arsenala!
      
       Kraj zabrane abortusa
      
       – Katolička Irska je na referendumu donela odluku o prestanku važenja zabrane za abortusa koja je na snazi bila od 1983. i usled koje je najmanje 200,000 žena putovalo u Englesku kako bi tamo izvele abortus. Prema dosada važećim pravilima, u Irskoj je bio zabranjen abortus čak i ako je beba fatalno bolesna, ako porođaj preti da ugrozi život majke ili ako je reč o trudnoći nakon silovanja ili u slučaju incesta. Ukupno, 66,4 odsto izašlih bilo je za ukidanje zabrane abortusa, dok je 33,6 odsto bilo protiv.
      
       Šveđani se spremaju za rat
      
       – Švedska vlada napravila je flajer u kome se savetuje građanima šta da rade u slučaju rata. Flajer će biti poslat svim stanovnicima u zemlji. Švedska nije članica NATO, a njena vojska broji relativno skromnih 20.000 vojnika. Flajer sa naslovom „Ako se desi kriza ili rat“ sugeriše građanima da pripreme rezervna pakovanja hrane, da imaju određenu količinu gotovine kod sebe i da vode računa o „lažnim vestima“. U flajeru se navodi da je dužnost svakog građanina da doprinese „potpunoj odbrani“ Švedske i da se Šveđani „nikada neće predati“. Procenjuje se da je ova mera odraz sve veće zabrinutosti švedske vlade u vezi sa ponašanjem Rusije.
      
       Danska i Ramazan
      
       – Danski ministar za imigraciju, Inger Stojberg – koja je ranije bila novinarka poznata po oštrim antiimigracionim stavovima – pozvala je muslimane u toj zemlji da u vreme Ramazana uzmu godišnji odmor. Svoju sugestiju obrazložila je time da post u religijske svrhe (u vreme koga muslimani ne jedu i ne piju ništa od svitanja do sumraka) predstavlja „opasnost po sve nas“, pa je to ilustrovala primerom da bi vozači u javnom prevozu koji su muslimani, usled nedostatka hrane i vode, mogli da budu malaksali što može da ugrozi saobraćaj. Ovo nije prva oštra izjava Inger Stojberg – pre mesec dana napisala je da „značajan procenat“ imigranata krade, laže i zloupotrebljava poverenje Danaca.
      
       Ebola u Kongu
      
       – Zdravstveni zvaničnici u Kongu otpočeli su program imunizacije stanovništva u pokušaju da spreče dalje širenje ebola virusa koji se ponovo pojavio u Africi. U najnovijem talasu ovaj virus je u Kongu usmrtio 27 ljudi. U epidemiji ovog virusa u periodu od 2013. do 2016. u Africi je umrlo oko 11.300 ljudi.
      
       Most povezao Krim i Rusiju
      
       – Ruski predsednik Vladimir Putin vozeći ruski kamion Kamaz sredinom maja otvorio je 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, poluostrvom koje se prisajedinilo Rusiji 2014. Most ima četiri trake kao i železnicu sa dve pruge. Ovo je trenutno najduži most u Evropi a na njemu je radilo 15.000 radnika i podignut je za 27 meseci.
      
       Ko koristi novine sa slikom predsednika kao toalet-papir ide u aps
      
       – Policija u Turkmenistanu počela je da proverava restorane, ugostiteljske lokale, javne toalete i privatne kuće kako bi utvrdila da li koriste novine koje sadrže sliku predsednika Gurbanguli Berdimuhamedova kao toalet papir ili sredstvo za čišćenje površina. Ovu vest je preneo Bi-bi-si, pozivajući se na ruski portal koji se smatra kredibilnim kada je reč o izveštavanju o dešavanjima u Turkmenistanu. Navodno, policija takođe pretražuje kontejnere i gradilišta, kako bi utvrdila da li su papiri na kojima se nalazi lik predsednika korišćeni u „nedolične“ svrhe.
      
       Nov način za praćenje pažnje đaka na času
      
       - U prošlom broju pisali smo kako su kineski poslodavci počeli da koriste kape za zaposlene koje prate njihove mentalne aktivnosti, sa ciljem da vide ko aktivno razmišlja a kome misli lutaju dok je na poslu. Kinezi su sada otišli još jedan korak dalje – jedna srednja škola u Hangdžou, na istoku Kine, u učionice je postavila „sistem pametnog upravljanja ponašanja u učionici“, koji koristi softver koji prepoznaje facijalnih ekspresija studenata i na osnovu toga zaključuje koliko su koncentrisani. Nakon toga, svaki učenik nakon predavanja dobije određen broj bodova koji mere koliko je pažljivo pratio predavanje.
      
       Koka-kola počela da pravi žestinu
      
       – Svetski gigant u proizvodnji sokova i bezalkoholnih pića, Koka-Kola, konačno se dala na pravljenje alkoholnih napitaka! Novo piće ima ukus limuna i biće dostupno u tri varijante: sa tri, pet i sedam odsto alkohola. Tržište na kome će se ovaj proizvod prvo pojaviti nije Amerika već – Japan. Ovo je prvi put da je kompanija Koka-Kola, koja postoji 132 godine, napravila alkoholno piće. „Počeli smo da eksperimentišemo jer, na kraju, želimo da pratimo mušterije“, kazao je Džejms Kvinsi, predsednik Koka-Kole.
      
       Pobeda demokratije i poraz Amerikanaca
      
       – Na parlamentarnim izborima u Iraku pobedu je odnela koalicija predvođena Muktadom al-Sadrom, šiitskim sveštenikom koji ima svoju paravojsku koja je optužena za napade i ubistva brojnih američkih vojnika od invazije Iraka 2003. Stranka aktuelnog iračkog premijera, Haidera al-Abadia, koja tesno sarađuje sa Amerikancima i koja je predvodila borbu protiv Islamske države, zauzela je treće mesto. Procenjuje se da ovaj ishod dodatno komplikuje situaciju na Bliskom istoku i naročito jača kartu Irana koji ima tesne veze sa šiitskim sveštenikom.
      
       Azil za atletičare
      
       – Nakon nedavno održanih Igara Komonvelta u Australiji, više od 200 atletičara koji su učestvovali na ovom događaju (koji, posle Olimpijskih igara, okuplja najviše nacija na svetu (reč je o bivšim britanskim kolonijama)) tražilo je politički azil. Procenjuje se da je još oko 50 njih ostalo nelegalno u Australiji. Većina sportista koji su zatražili azil dolazi iz afričkih zemalja – Ruande, Ugande, Siera Leonea i Kamerona.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX