SVEDOK InternetBroj 1190.

Poseta
5776632

Muziku želim da iskažem glasom i telom

Akademik Čavoški, vidovnjak i lekar specijalista

Intelektualno carstvo intriga i laži

Slaba Srbija, jak Balkan?!

Vlast ponovo menja model obračunavanja penzija ovog puta – u korist penzionera?!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

EVROSONG
Piše: Živan Haravan

       Evo, prođe još jedno evrovizijsko takmičenje “Eurosong 2018” na kojem su se raspršili naši, pritajeni, snovi za ponovno osvajanje prvog mesta.
       Pre finalne večeri autor naše pesme je slavodobitnički poručio naciji:
       “Mi smo ostvarili naš cilj plasmanom u finale! A, sada, da li ćemo biti prvi, drugi, treći ili biti poslednji - potpuno je nebitno!”
       U skladu sa takvom izjavom bilo bi korektno da je isti gospodin, po sletanju na naš aerodrom “Nikola Tesla”, izjavio kako je presrećan osvojenim 19-im mestom od mogućih 26 mesta. Ali, ne. Pokazao je, zapravo, svoju sujetu, svoju neiskrenost, zlobu i zavist.
       Eto, reče gospodin, šta ćemo. Naša pesma “isijava” kvalitet ali pobeđuje – nastranost(?), aludirajući na pobednicu – predstavnicu Izraela. Posebnu glupost je izrekao jedan član naše ekipe na aerodromu po povratku. Kaže, čovek, kako se svi mi u “regionu” moramo, ubuduće, bolje organizovati oko dodele glasova jedni drugima(?!).
       Pa, čekaj, prijatelju: jel’ se to bira naš predstavnik u Evropskom parlamentu ili se bira pesma koja će se, u svom kompletnom prezentovanju, dopasti milionima ljudi?
       Uzgred, pored diskutabilnog naslova “Nova deca”(?), što podrazumeva pitanje postoje li i stara deca, pored izanđalog teksta, bledunjave melodije, viđen je i istrošen scenski nastup “Balkanike” kao bleda kopija izvanrednih scenskih nastupa i izvanrednih vokalnih interpretacija Željka Joksimovića i pobednice Marije Šerifović.
       Postoji li formula za pobedu na Eurosongu ili, bar, za visok plasman na ovom takmičenju?
       Postoji!
       Ta formula je “sakrivena” u onoj staroj filozofskoj izreci: “u određeno vreme, na određen način, na određenom mestu”. Da su se (hipotetički) na proteklom Eurosongu prvi put pojavili Udo Jirgens, Djijola Cinkveti, Viki Leandros, Džoni Logan, ABBA... sa kompozicijama kojima su, svojevremeno, pobedili, veliko je pitanje da li bi sa tim, istim, pesmama ušli u finale?!
       Zato što bi, poput svih učesnika, ispunili samo jedan od rečena tri uslova, a to je “na određenom mestu”. Autori melodije, teksta, koreografije, scenskog nastupa, reklamnog spota moraju intuicijom da oslušnu vreme u kome živimo i, u skladu sa njim, osmisle način prezentacije. Eklatantan primer je Finska grupa Lordi (2006) koja je svojim scenskim nastupom plašila decu do 5-6 godina starosti, a publiku širom Sveta, izašavši iz šablona, oduševila, “razdrmala” i dala im glasove za pobedu.
       Isti je slučaj i sa ovogodišnjom izraelskom pobedničkom pesmom u intepretaciji simpatične, neiskopleksirane Nette.
       Možemo li mi, ponovo, do pobede na Eurosongu? Ne samo da možemo, već, NAJOZBILJNIJE GARANTUJEM pobedu ili najniže treće mesto! Pod uslovom da Gospodin Dragan Marković Palma prihvati moj predlog i da se sa tim slože oni koji odlučuju kako će se birati naš predstavnik. Pošto bi Palma na lokalnom takmičenju “zbrisao” sve konkurente to takmičenje treba ukinuti i prihvatiti predlog koji nudim.
       A, evo obrazloženja i detalja. Ako Palmu “očistimo” od politike, tačnije, ako na ovog čoveka gledamo politički neostrašćeno, videćemo da na našoj javnoj sceni imamo jedan nadasve markantan lik, promućurnog čoveka, možda nedovojno školovanog ali, pronicljivog, pragmatičnog, narodski mudrog...(“patriotizam ne može da se sipa u traktor”), čoveka koji je od nepoznate palanke napravio turističko-privredno-sportski srpski brend....
       E, sad, sve to ide u prilog njegovog društvenog angažmana kao sastavni deo reklamnog spota koji bi se emitovao pre nastupa.
       Elem, takav kakav je, u poslednje vreme lansirao je svoj autorski, originalan muzičko-scenski žanr koji bih ja nazvao: “srpsko-boemski šake-šou”. Ko je to gledao i slušao, razumeće, a za one koji nisu evo objašnjenja.
       Uz pratnju harmonike dugmetare koja svira neko kolce Palma “pleše” šakama dok, istovremeno, sa “tajriri, tajriri, tajriri, ta....”, “pevajući” kolce naglo zaustavi šake i “pevanje”, a harmonikaš, istovremeno, prekine svirku. I tako redom! Uz, do savršenstva isplanirane muzičke teme i Palminog “tajriri”... i plesa šakama, stvorila bi se numera koja bi nam SIGURNO donela pobedu na Eurosongu 2019!
       Nudim se za saradnika na projektku. Na finalnom nastupu Palma bi se pojavio u crnom fraku, crnim pantalonama, u beloj košulji i žutoj leptir mašni, a harmonikaš bi bio u šumadiskoj nošnji. Sa strane harmonikaša igrala bi kukovima oskudno odevena devojka, a pored Palme devojka u narodnoj nošnji koja bi igrala srpsko kolo. Obe bi prekidale svoj ples u trenu, svaki put, kada Palma prekida “šake-ples” i “tekst pesme” “Tajriri...”.
       Dakle, kako rekoh, GARANTUJEM pobedu na sledećoj Evroviziji, eventualno, drugo ili treće mesto! Spreman sam i na opkladu.
       Za treće mesto, tražim, svoju voštanu figuru, u Palminom Muzeju, pored Karađorđa, za drugo, pored Đokovića, a za prvo mesto, pored Putina.
       U slučaju da promašim, prihvatam da tri meseca, o svom trošku, boravim u Jagodini i besplatno održavam higijenu (čišćenje, brisanje prašine, svih prostorija) Muzeja.
       Objavom ovog teksta u “Svedoku” smatraću da sam ga patentirao. Lopta je kod Gospodina Palme.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX