SVEDOK InternetBroj 1150.

Poseta
5523398

Nesloga i izdaja na Kosovu pratiće dalje srpski narod kao zla kob kroz čitavu njegovu istoriju

EU na sedativima i antibioticima

Život prolazi, sećanja su večna

Belaj od Van Der Belena…

Od nas se očekuje da sami sebi odrubimo glavu


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Piše: dr Miodrag Miško Vuković, Poslanik u Skupštini CG
Kakav debakl, sramota!

       Mjesec maj je i ove godine u Crnoj Gori bio poseban - održani izbori (27.maja) u 11 lokalnih zajednica za nove lokalne organe vlasti. Jedan broj pomenute izbore je doživljavao kao poslednju političku šansu za prolazak vlastite političke ideje i interesa. Za izbore su se vezale, otvoreno i nesumnjivo, političke sudbine manje ili više značajnih političkih subjekata.
       Tvrdilo se da od njihovih rezultata zavisi i sama sudbina Crne Gore, cijele društvene zajednice. Izbori su trebalo da budu „konačan poraz“ DPS i ukupno vladajuće političke garniture i na nivou lokalnih zajednica i u državi kao cjelini, početak demokratske obnove, početak, kako su govorili - „rehabilitacije“ potisnutog razvojnog potencijala zajednice.
       I bili su izbori.
       Na izborima sjajna pobjeda Demokratske partije socijalista! Ovaj politički subjekt je pobijedio u 10 od 11 lokalnih zajednica, samostalno ili u koaliciji sa tradicionalnim partnerima. U pet opština lista ove partije je odnijela apsolutnu pobjedu, a u drugih pet obezbijedila legitimne uslove da sa tradicionalnim koalicionim partnerima za naredni mandat konstituiše lokalnu vlast.
       Samo u jednoj opštini, u Rožajama, bilo je nešto drugačije.
       DPS je „oduvao“, pomeo političku konkurenciju na lokalnim izborima. Kao žestok toplotni udar izborni rezultat ove stranke djelovao je na sve sa političke alternative, a posebno one izborne takmace koji su obećavali brda i doline narodu, neprezajući da u ponudama otvoreno vrijeđaju zdrav razum istog tog naroda, nudeći mu potemkinova sela, šarene laže, priče koje ne bi opstale ni u bajkama, čak ni u naučno fantastičnoj literaturi.
       Kontaminirana je kompletna društvena zajednica agresijom političkog nevaspitanja i neukusa kojima su, da li iz neznanja, političke infaltilnosti, ili iz razloga što se dugo nalaze u nepodnošljivoj poziciji vječitog političkog, izbornog, gubitnika...Bilo je svega kada su političke nebuloze političke alternative u pitanju, a plasirane u predizbornoj kampanji pred lokalne izbore.
       Nova su bila politička pakovanja kojima se opozicija nudila biračima. Nova su bila otvorena, javna sukobljavanja, puna uvreda i teško podnošljivih poruka koje su među sobom opozicone strukture razmjenjivale.
       Nova su bila obećanja da će se konačno „razvedriti iznad gore crne“, jer, eto, njima je javljeno da je, „Evropska Unija, SAD, Rusija“, svi dakle bez ostatka, odlučila da se u Crnoj Gori politička scena mora drugačije dizajnirati.
       Navodno, „odlučili su da okrenu leđa DPS-u i njegovim satelitima“ i daju šansu novim „nekompromitovanim“ političkim strukturama. Obećavali su odlazak DPS-a u političku penziju, u političku istoriju.
       A onda - politički šamar na otvorenoj sceni.
       U Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, katastrofa za cjelokupnu opoziciju. DPS, Bošnjačka stranka i Liberalna partija pobijedili sa skoro 54 odsto podrške od 63 procenta izašlih birača u ovom gradu.
       Svi zajedno, kompletna opozicija koja je na izbore u ovom gradu izašla u nekoliko kolona, ne mogu, kao što su to uradili u Kotoru, H. Novom, Budvi, Kolašinu, imati većinu i formirati „vlast“ koja će DPS i njegove poslati u opozicione klupe.
       Naprotiv. Tzv. Demokratski front ispod 10 odsto podrške. Koalicija „Novih mladih nekorumpiranih“ Demokrata i URE 24 odsto podrške – samo?!
       Ostali, katastrofa.
       Cetvrti politički subjekt koji je ušao u lokalni parlament su Socijaldemokrate. I to je to.
       Dakle, DPS, BS, LP, zatim Demokrate i URA, zatim Demokratski front i Socijaldemokrate.
       Opozicija, svekolika, 46 odsto podrške, a partije tradicionalne većinske političke koalicije na čeli sa DPS-om, dakle BS, LP i Socijaldemokrate preko 58 odsto.
       DPS osvojila od 61 odborničkog mjesta 32. Sama može da formira apsolutnu vlast. Ali je i poslije izbora za glavni grad, uostalom kao i poslije saopštavanja rezultata izbora za ostale opštine, javno pozvala i SD i druge demokratske snage da se sve okupe oko zajedničkog interesa da rade kao izborni pobjednici na ispunjenju izbornih programa u naredne četiri godine.
       Ali, u Podgorici neki se nijesu ni primakli izbornom cenzusu. Prije svih SDP.
       Tragedija - konačno drugo ime za političko dešavanje u ovoj nekad ozbiljnoj partiji. Partija koju vodi neopjevani izborni gubitnik, nejveći navodno demokrata, a u stvari manipulator ne samo u novije vrijeme na političkoj sceni Crne Gore, doživjela ne debakle nego političku sramotu.
       Nije uspjela da osvoji ni jedan jedini mandat. U glavnom gradu ništa.
       Nula.
       Kompromitantno zero.
       Dosta je bilo emeritus predsjedniče nekada ozbiljnog SDP-a.
       Slični rezultati i u Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Šavniku i u gradskoj opštini Golubovci. Apsolutna pobjeda DPS-a i njenih političkih partnera.
       Za mnoge ne manje važna pobjeda DPS-a u Kolašinu. To je izgleda uz Podgoricu poraz koji najviše boli opoziciju, posebno SDP.
       U Kolašinu radikalna promjena. Žestok debakl SDP-a, tzv. Demokratskog fronta, i SNP-a, u prethodne četiri godine, partija koje su u koaliciji vodile grad. Pokazalo se da su čitavo vrijeme vodile u rikverc i da je nezadovoljstvo građana do te mjere bilo naraslo da politički pad ove koalicije nije bio „postepen“ već se desio žestok slobodan pad i kontakt sa tlom, sa za njh neveselom stvarnošću, na obje plećke.
       U ostalim opštinama pobjeda DPS-a, SD-a i drugih građanskih partija.
       U Rožajama, već tradicionalnom uporištu nacionalne Bošnjačke stranke, i ovog puta apsolutna pobjeda ove partije. Ali je i DPS, u ostalom kao i u Plavu, u Baru, u konfornoj poziciji da sa partijama slične programske orijentacije, istog ili sličnog odnosa prema Crnoj Gori, njenoj prošlosti, sadašnjosti, a posebno budućnsti napravi sigurnu novu opštinsku vlast.
       A šta reći za tzv. DF. Nosilac liste u Podgorici ove skalamerija koalicije, teško se mireći sa još težim porazom, reče da je vrijeme da se o odgovornosti porazgovara unutar političkih struktura.
       Reče, i od tada do danas ništa.
       Ipak, prvi čovjek, sve je očiglednije rahmetli SDP-a, emeritus predsjednik ovog političkog subjekta na koljenima, svojim izjavama obogatio je ne samo političku stvarnost poslije izbora, nego se ozbiljno kandidovao i za mjesto na stranicama almanaha o političkom bezumlju i trivijalijama.
       Partija mu je prošla gore nego što su mogli zamisliti i njegovi najveći politički neprijatelji. Niđe je nema.
       U Plavu je držala opštinsku vlast, sada je nema ni u fus noti. U Kolašinu je bila vlast makar kako osvojena i skrpljena, a sada je obezbijedila jedno ili dva odbornička mjesta.
       u Bijelom Polju i Pljevljima tuga i jad. A tek u Baru... U ovom primorskom gradu, odakle je potpredsjednica ove partije, kandidatkinja za predsjednika države, poslanica crnogorskog parlamenta koja je na predsjedničkim izborima osvojila 8,5% podrške, u svakom slučaju za rešpekt, u svom Baru, sve sa svojim partijskim istomišljenicima, zavrijedila je slovom i brojem dva odbornička mandata.
       Ovih dana je pomenuta potpresjednica komentarisala ideju da je potrebno korigovati sadašnji izborni sistem u Crnoj Gori, sistem klasičnog proporcijalnog karaktera sa zatvorenim partijskim i drugim listama, na način da se liste otvore i da birači mogu glasati ne samo za listu nego i za pojedince sa nje, riječima da je to potrebno uraditi jer je politička praksa pokaza da su mnogi politički subjekti žestoko opomenuti i na prethodnim lokalnim listama na način da su birači očigledno zbog lidera tih partija ili stranaka odustali da iste glasaju. Tvrdi da bi mnogi niže pozicionirani u partijskim strukturama sadašnjih političkih subjekata na otvorenim listama bolje prošli od samih lidera tih partija. Eto ti ga de.
       No, možda je i ovo put za kadrovske promjene u pojedinim strukturama.
       Ako neće predsjednik SDP-a da podnese ostavku poslije kompromitacije koju je doživio smijeniće ga njegovi iz partije tako što ga neće glasati na sljedećim izborima kada bude, a očigledno je voljan da to uradi, nosilac liste i na sljedećim izborima.
       A predsjednik SDP-a žalosno „demokratski inovativan“. Na pitanje kad će kadrovske promjene u SDP-eu, poslije dugo odlaganja susreta sa neminovnim sa obavezom da odgovori, „impresionirao“ je samo neupućene. Održao je novo predavanje neznavenim kada je „savremena demokratija u pitanju“. Reče, da ostavke kao demokratski čin nikada nijesu sporne ni bile niti će biti u SDP-u. Dodao je da su se oni, šta drugo nego nošeni novim demokratskim evropskim praksama odavno dogovorili u SDP-eu da „nema ostavki kada se doživljavaju porazi, ostavke se podnose kada se ostvari pobjeda“.
       O tempora o mores!. Dakle, ako se pretrpi poraz treba skupiti sve preostale snage i poslije poraza ići hrabro, junački, nepokolebljivo, u novi demokratski – poraz!
       I tako sve, kadrovski bez ikakvih promjena do izborne pobjede. A onda ako se i kada se pobjeda ostvari izvolite vi novi. Da nije politički morbidno i perverzno pa i da se komentariše.

U Budvi novi izbori?
       U Budvi, političko ludilo. U vladajućoj koaliciji od početka politička „tuča“ posebno među Demokratama i tzv. Demokratskim frontom. Nesporazumi toliki da je potpuno blokirana opštinska vlast. Sezona počela u turističkoj metropoli Crne Gore, a gradska uprava ne funkcioniše. Grad ušao sa svim radilištima u sezonu, gradske ulice neuredne, prekopane, haos u javnom saobraćaju, tuča na otvorenom pred gostima među taksi prevoznicima. Sjednica Skupštine Opštine nije održana od decembra mjeseca. A dogovor u opoziciji da prve dvije godine gradonačelnik bude iz Demokrata, a druge dvije godine, dakle od decembra 2018. godine, iz tzv. Demokratskog fronta. Ali takvi animoziteti između ove dvije političke strukture da Demokrate će prije sprovocirati izbore nego da predaju vlast „kao što su dogovorili svojim koalicionim partnerima“. I takve su principijelne koalicije ovih političkih luzera.
       U Budvi vjerovatno na jesen novi, ovoga puta prijevremeni vanredni parlamentarni izbori. To bi čekalo i svaku od 11 opština da je kojim slučajem građanin ponešen iracionalnom emocijom glasao kao što je to uradio prije dvije godine u ovim primorskim gradovima. Zato su rezultati ovih izbora garancija za stabilnost prije svega političku, a na toj osnovi ekonomsku i demokratsku Crne Gore za nekoliko godina unaprijed.
Na mladima svijet ostaje
       DPS je napravila nešto što će se pamtiti kao obilježje ovih lokalnih izbora. Izvršena je promišljena dugo pripremana i ciljno opredijeljena kadrovska obnova na odborničkim listama svuda i bez ostatka.
       Odborničke liste, od one u glavnom gradu preko svih ostalih u lokalnim zajednicama nosili su i najznačajniji dio njih činili novi mladi ljudi, obrazovani, sa potvrđenim profesionalnim biografijama, kadnidati koji nose sobom novi senzibilitet i garancija su da će se uspješno stranka koju su predstavljali na izborima znati odnijeti prema novim obavezama.
Čudna „nezavisnost“ - „nezavisnih“
       Ovih dana privodi se kraju uvođenje reda u RTCG, privođenju poznaniju prava privh ljudi javnog servisa.
       Obnovljeni i legitimni sastav Savjeta RTCG je na prijedlog jednog svog člana glasao o povjerenju generalnoj direktorici.
       Odlukom članova Savjeta, ubijedljivom, šest glasova za, dva protiv, smijenjena je dosadašnja prva žena RTCG.
       Razlog: kršenje zakona u kontinuitetu na štetu i osnovne funkcije javnog servisa i ostalih itneresa u ovoj vanredno važnoj informativnoj kući.
       Povod tajno potpisani ugovor generalne direktorice RTCG i predsjednice NVO CGO (o čemu je Svjedok pisao) kojim je omogućeno ovoj NVO da programski oblikuje najvažnije političke emisije ove medijske kuće, da odlučuje o profilu istih, da odlučuje o gostima koje treba pozivati u dijaloške emisije, o novinarima koji će taj posao raditi, o sredstvima kojima će isti biti, iako zaposleni, vanredno plaćeni u instituciji na državnom budžetu, i dodatnim ne malim novčanim apanažama od ove NVO.
       Ugovor tajno sačinjen. Za njega nijesu znali - niko osim potpisnici.
       Nije znao ni Savjet RTCG.
       Naknadnom provjerom nije konsultovana ni pravna služba ove medijske kuće.
       Ugovor medijski podržan jakim finansijskim grantom kancelarije Evropske komisije iz Podgorice, teškim preko 120.000 evra. Kada se sve otkrilo i poslije besmislenih pokušaja odbrane i menadžemanta RTCG i NVO CGO i nažalost, a što najviše iritira, kancelarije EU u Podgorici, došlo je do otvorenog konflikta menadžmenta RTCG, uhvaćenog u nezakonitim radnjama i Savjeta RTCG, što je kulminiralo izglasavanjem nepovjerenja i smjenom generalne direktorice ove kuće.
       Ove činjenice su najvažnije za ovu priču, sve ostalo „su nijanse“. Sve ostalo je deja vu. Na dan održavanja sjednice Savjeta organizovani pritisak onih koji su protiv zavođenja reda i u ovoj kući. Na poziv navrat na nos formirane NVO Medijski centar, čiji je čelnik dojučerašnji član Savjeta RTCG, inače vlasnik preduzeća za proizvodnju zelene salete, ispred zgrade Javnog servisa, istina umjesto očekivanih na stotine i hiljade istomišljenika i boraca za otpor autokratiji i totalitarizmu, okupili su se u zbiru njih 20-30, vlasnici četiri NVO, CEMI, CGO, MANS, CRNVO, uz obavezno prisustvo kompletne redakcije „nezavinsnog“ medija, televizije i novine „Vijesti“. Možda je bio još po neko. Ali obavezno tu su bili i oni koji su ne samo morali nego i dužni da budu, emeritus predsjednik SDP-a i dva njegova saradnika, predsjednik Demosa, predsjednik Demokrata, predsjednik URA-e i...to je to.
       Razočarani, što ih nema više, što očigledno „pleme njihovo“ snom mrtvijem spava u ovom enormno važnom trenutku za njihovu misiju, priprijetili su stavovima da je smjena menadžmenta u RTCG put za rehabilitaciju „Bastilje“ u izvođenju DPS-a, da oni ne brane personalno nikoga nego brane standarde i principre nezavinosg novinarstva.
       Savjet je odradio svoje. Izabrani su novi ljudi do provođenja zakonom predviđene procedure za izbor novog menadžmenta.
       Odmah su reagovali činovnici iz Evropske Unije, OEBS-a i Stejt dipartmenta. Saopštili su da je smjena neprihvatljiva i da treba sve da se uradi da se zaštiti nezavisnost javnog servisa.
       Reagovao je i Savjet upozorenjem da je iznenađen brzinom i jednostranošću reagovanja sa tih značajnih međunarodnih adresa. Upozorio je da je Savjet upravo uradio ono na čemu se reagovanjem ovih institucija insistira. Eliminisao je razloge koji su doveli da RTCG poslednjih godinu ipo dana političkom hajdučijom političkih partija iz opozicije, prije svega SDP-a i Demosa, bude vođen menadžmentom koji je srušio svaku pomisao o objektivnosti i neutralnosti ovog za društvenu zajednicu vanredno važnog medija jer je bio prostor za promociju opozicione političke ideje i stava i programa kreiranog po želji više nego vidljivo politički konotiranih zahtjeva prije svega pomenute četiri nevladine organizacije.
       Povod nije grant Evropske Unije dat preko kancelarije Evropske komisije u Podgorici NVO CGO, ali treba reći grant, dakle novac poreskih obveznika članica Evropske Unije, niti protest što kancelarija EU finansijski snažno pomaže makar i opoziciono nastrojene NVO nego kardinalna zloupotreba toga granta tih sredstava od NVO CGO, njeno drsko, bahato iako u tajnosti sprovedeno ponašanje i namjera da Javni servis pretvori u udarnu pesnicu, ne samo medijsku, protiv aktuelne državne politike, vlasti, i interesa ogromnog broja, preciznije apsolutno najvećeg broja građana Crne Gore što su pokazali i poslednji izbori.
       Savjet je upozorio sve da neće dozviliti „ni DPS-u, ni opoziciji, ni nevladinim organizacijama, bilo kome da upravlja RTCG-om“ to može raditi samo opšti interes građanina i društvene zajednice. Upozorio je Međunarodnu zajednicu da nema punu informaciju o čemu se radi, poslao pomenuti ugovor i zamolio Evropsku Uniju da ga objavi na svojoj zvaničnoj web stranici i provjeri da li iđe u evropskoj demokratiji ima makar i sličnog primjera ataka na slobodu medija, pa pored ostalog i na suverena prava i odluke legitimo izabranih organa u suverenoj državi Crnoj Gori.
       Da je ipak mnogo toga bilo trulo u državi Danskoj pokazuje, ako ništa drugo, činjenica da je odmah poslije odluke Savjeta RTCG o smjeni generalne direktorice ove kuće, dakle hitno, vanredno zakazana emisija otvorenog tipa, debatna, o tome šta se to desilo toga dana u RTCG. Interesantno nije to bilo toliko hitno i interesantno da ta emisija bude organizovana od prvog čovjeka same televizije Crne Gore već je to uradila „nezavisna televizija Vijesti“.
       U emisiji urednik iste po starom običaju pozvao četvoro gostiju. Jedan je trebao da bude iz Savjeta RTCG koji je donio tu za njih „skandaloznu i neprihvatljivu odluku“, a preostalo troje su obavezno i neupitno iz suprotstavljenog stava, direktor televizije Crne Gore, a ranije novinar televizije „Vijesti“, predsjednica, vlasnica, izvršna direktorica NVO MANS koja je bila glavna govornica na propalom skupu podrške nezakonitim ponašanjima u RTCG koji su bili razlogom za odluku Savjeta te kuće, i, ko drugi nego vlasnik firme za proizvodnju zelene salate, vlasnik koliko juče konstituisane NVO Medijski centar, i najvažnije, treba li reći, „glavni i odgovorni član“ u doskorašnjem sastavu Savjeta RTCG koji je promovisao pozicioniranje ove kuće na klasičnoj opozicionoj političkoj ravni i stavu, a koga je Skupština Crne Gore smijenila zbog kršenja zakona prije svega konflikta interesa u kome se nalazio. To je bio razgovor istomišljenika.
       Bez predstavnika Savjeta RTCG, „nezavisna televizija „Vijesti“ se silno zavisnom pokazala kada je stanje u RTCG u pitanju. I već su ljudi navikli na takvu „nezavinsost“ „nezavisnih“ u državi, ali je ostalo pitanje šta će generalni dirketor RTCG u konkurentskoj kući, zar se plaši da sa svojom istinom izađe pred „svoje“ gledaoce u emisiji koju će organizovati sama televizija Crne Gore?
       Na tome se ne završava „zakonsko pospremanje“ u određenim strukturama u državi Crnoj Gori. Prijedlogom Agencije za sprečavanje korupcije, Savjet ove agencije je raspravljao o nezakonitom postupanju u družem vremenskom periodu izvršnog direktora NVO MANS, a članice Savjeta ove agencije. Naime, poslije nekoliko godina otkriven je takođe tajno dogovoren i potpisan ugovor između, nažalost više nije iznenađenje ove NVO i ambasadora, tadašnjeg prvog čovjeka Kancelarije EU u Podgorici. Tim ugovorom, više od šest mjeseci prije samih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, Evropska komisja je preko podgoričke kancelarije odobrila svih 150.000 evra NVO MANS da bi radila na edukaciji političkih struktura koje će biti uključene i odgovorne za zakonito provođenje izbora tog oktobra 2016. godine. Evropa je dala 150.000 evra novca evropskih poreskih obveznika ovoj nevladinoj organizaciji, a ona se obavezala, potpisom vlasnice te NVO da na tim izborima optereti Agenciju za sprečavanje korupcije, obavezala se treba ponoviti devet mjeseci prije izbora, da podnese 1500 zahtjeva za dobijanje podataka u predizbornim troškovima, kao i prigovore i žalbe svaki put kada institucije na te zahtejve ne odgovore. Obavezala se da će podnijeti najmanje 50 inicijativa za kršenje zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Obavezala se podnošenje najmanje 20 krivičnih prijava za političku korupciju i kršenje Zakona o finansiranju političkih partija.
       Sve to, iako grant nije po pravilima mogao biti opredijeljen za kontrolu izbora već za „pružanje podrške organizacijama civilnog društva u pripremi terena za slobodne i fer izbore. npr. građanska i edukacija glasača dijalog i treninzi za političke aktere, dakle, ne nadgledanje izbora već jačanje kapaciteta institucija da preuzmu nove obaveze koje su proistekle iz reformisanog izbornog zakonodavstva.
       Strane potpisnice su obavile svoje obaveze. Evropa je dala pare mimo svih pravila, propisa i logike, a NVO MANS o jadu zabavio Agenciju za borbu protiv korupcije i čitav sistem hiljadama zahtjeva, žalbi, tužbi, prijava koje suprijetile da blokiraju dobar dio izborne infrastrukture u danima izbora.
       I tek sada i to na zahtjev prvog saradnika vlasnice NVO MANS, čovjeka koji je za mnoge bio teži nego sama direktorica ove NVO u napadima na državu, sistem, Parlament, političku većinu, čovjeka koji je sam presavio tabak i tražio da se ispitaju nepočinstva sa ogromnim novčanim apanažama stranog donatora njegove do juče šefice.
       Šta li se to moralo desiti da ovaj čovjek prvo napušti ovu NVO, pređe u jednu međunarodnu organizaciju, a onda odluči da izvede svoju direktoricu i sve dojučerašnje svoje na čistinu pred oči javnosti.
       I sada kada se povežu ova dva ugovora i istine koje su njihovim objavljivanjem, činjenicom da su postali „javno dobro“ otkrivene, normalni ljudi, odgovorni ljudi i kompetentni moraju osjećati prije svega odvratan sojećaj nelagode ali i nesigurnosti zbog čega ove katastrofalno kompromitantne stvari i dešavanja. Posebno je li moguće da se ovako u kontinuitetu kompromituje politika Evropske Unije ne samo prema Crnoj Gori i u Crnoj Gori nego i uopšte prema regionu i prema samoj evropskoj demokratskoj javnosti. Da li će neko odgovarati. Da li će neko osjetiti makar da mora snositi posledice za tragična dešavanja čiji je autor u dobroj mjeri i on bio. O neredu i haosu u navodnom nevladinom sektoru bilo je riječi i nažalost treba očekivati biće i narednih dana. O manipulacijama, prevarama i pokušaju obmana raznoraznih NVO, a posebno pojedinih medija u Crnoj Gori i njihovo prijavljivanje kao nezavisnih subjekata na političkoj i društvenoj sceni Crne Gore, tek o tome ne treba pričati. Ali, sa jedne strane i ovo treba da bude upozorenje odgovornim u Evropskoj Uniji da moraju potvrditi da je proces evropskih integracija pa i zemalja Zapadnog Balkana u istinu politički proces, za koji odgovornost sa evropske strane snose odgovorni i ozbiljni politički ljudi, a ne administrativnot ehnički proces sveden na manipulacije evropske birokratije i nezajažljivih, a sve očiglednije neraspoloženih za bilo kakve demokratske procese i zakonita postupanja struktura u državama kao što je Crna Gora.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX