SVEDOK InternetBroj 1164.

Poseta
5609966

Papir trpi sve, a istorija samo činjenice

„Podgorička skupština“ bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori

Otvoreno pismo Nadežde Vinaver, koje Politika nije želela da objavi

Jelena Trivan

Medijska laža i paralaža


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

KOMENTAR
„Braćo Nemci“
Piše: Vladan Dinić

       Kako god okreneš, Nemac protiv nas“ – rečenica iz filma „Tri karte za Holivud“, kada se Srbi u selu dele na Staljiniste i one protiv Staljina u iščekivanju Trećeg svetskog rata. Ova rečenica, međutim, uskoro bi mogla da bude cenzurisana imajući u vidu naše proevropsko stremljenje i izjavu našeg predsednika.
       Ne znam da li ste gledali Dnevnik RTS-a u četvrtak, 21. juna, ali nisam mogao da verujem sopstvenim očima i ušima kada sam gledao i slušao kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje sledeću izjavu, povodom otvaranja pogona nemačke kompanije ZF u Pančevu.
       Izjava doslovno glasi: „Braćo Nemci, hvala što ste ovde, dobro došli ste, ostanite dugo i dođite još! Nemoj da idete nigde drugo, jer nigde drugo vam neće biti bolje nego ovde u Srbiji! To vam garantujem. Ko god vam ponudi bolje uslove mi ćemo bar pet odsto bolje uslove da ponudimo!“
       Ne znam šta su na ovo rekli „braća Rusi“ ali, ako je i od Vučića – mnogo je!
       Da su nam Nemci „braća“ dobro je poznato. Braća po maćehi! Kao što su nam to bili ovi ostali iz bivše nam domovine sa kojima smo živeli u „bratstvu i jedinstvu“.
       Zato bih ja, da sam na Vučićevom mestu, bio vrlo oprezan da nekoga proglasim za brata (da ne pominjemo to što Vučić sam ima problema sa svojim bratom Andrejem, koga, siroma, svi nešto napadaju i optužuju, a on čovek prepošten, kako tvrdi njegov brat Alek).
       Kakva su nam Nemci braća dobro smo videli i na utakmici Srbija – Švajcarska. Nemački sudija Brih (i pored sugestija kolega koji su preko kamera analizirali reprizu faula nad Aleksandrom Mitrovićem koga su u šesnaestercu protivničke ekipe oborila – ne jedan, već – dva švajcarska igrača) odbio da proveri situaciju i odsvira sasvim očigledan penal za Srbiju!
       Međutim, ako nam je za utehu: koncept nacionalnosti u fudbalu je fluidna stvar usled mogućnosti da se kupuju pasoši odnosno igrači. A to je pogotovo slučaj za Švajcarce – koji žive u državi sa tri zvanična jezika i 26 kantona… Uostalom, od 23-ce u timu Švajcaraca, 17 igrača je, ili sa prostora bivše Jugoslavije (naša „braća“), ili iz Afrike ili Latinske Amerike.
       A trener – Hrvat!
       Da sam ja neki evropski orijentisani političar u Švajcarskoj, odmah bih se obratio „EU prijateljima“ i pokazao im kako je švajcarski fudbalski tim dokaz prednosti migracije, od koje se cela Evropa sad plaši, pa bi – u skladu sa evropskim duhom – migrante da čuvaju u kampovima po Balkanu.
       Nego, da se vratimo na našu braću Nemce, i to preko Švajcarske. Kako je nedavno pisao „Noje ciriher cajtung“, priče o navodnoj međunarodnoj konferenciji Velikih sila o rešavanju Kosova koje se pominju ovdašnjim medijima više su „izraz srpskih želja“ nego realna mogućnost.
       Uz to, piše ovaj švajcarski dnevnik, Aleksandar Vučić se nemačkoj kancelarki Angeli Merkel obavezao da do kraja mandata reši kosovsko pitanje. Samo, nije sasvim izvesno do kraja čijeg mandata – Vučićevog (a najavio je da neće tražiti drugi mandat predsednika, mada je isto tako svojevremeno najavio da se neće kandidovati ni za prvi) ili do kraja mandata Angele Merkel, čija je vlada ovih dana na političkoj samrti zbog migranata?
       Ipak, posle tri meseca zatišja Vučić i Tači su se sastali u Briselu – „na najvišem nivou“.
       Prvo da kažem: iako sam apsolutno protiv toga da se napada Vučićev sin Danilo zato što je na utakmici u Rusiji uslikan u društvu ljudi osuđenih za kriminal (mada mi iskreno nije jasno kako su naše bezbednosne službe mogle da dozvole da se sin predsednika Srbije uopšte nađe u takvom društvu), ipak mislim da nije u redu da se predsednik Srbije sastaje sa jednim kriminalcem u Briselu, „na najvišem nivou“.
       Jer, koliko mi je poznato, Srbija drži da je Tači terorista i za njim ima nekih poternica. Razumem naše političare da su „za Srbiju“ spremni „na sve“ (uopšte nemam dileme da su spremni na sve...) ali, barem poštujte zakone i institucije koje su donele odluku da gone tog Tačija, a ne ovako da gazite po institucijama na čijem ste čelu…
       Sastanak od koga se mnogo očekivalo nije, na prvu loptu, doneo ništa novo: Vučić i Tači složili su se da se ne slažu, dogovorili se da nema jednostranih akcija tokom leta (pre svega se tu misli na mogući pokušaj Prištine da preuzme sever Kosova silom) kao i da se vrate kući i nastave da ubeđuju domaću javnost na „kompromis“. Koliko su Albanci spremni na kompromis, videli smo: nisu u stanju da ispoštuju ni sporazum potpisan pre pet godina (koji je, ako se sećate kako je g. Vučić, tada kao predsednik vlade Srbije, rekao – bio „velika pobeda za Srbiju“), a kamo li da idu ka nekom kompromisu.
       Uz to, Vučić, Dačić i cela ona ekipa koja nam je mozak ispirala floskulom „Kosovo i Metohija su neotuđivi deo Srbije, po Ustavu i Rezoluciji 1244, i Srbija se nikada neće odreći Kosova“, sada kažu da „nije tajna da je Srbija spremna na kompromis“?!
       A kakav je to kompromis – Vučić je u Briselu ponovo rekao ono što je rekao Mariću pre nekoliko meseci na „Happy“ televiziji:
       „Obavestiću javnost uskoro“.
       A od prvog „uskoro“ do ovog najnovijeg, „braća Nemci“ su preko izvestioca, Dejvida Mekalistera u Izveštaju EU o Srbiji poručili da „i Kosovo i Srbija“ treba da rade na punoj implementaciji svih već postignutih sporazuma. Kako je istakao Mekalister, to su formiranje Zajednice srpskih opština koje je prioritet, a mora se rešiti i pitanje energetike između dve strane. U prevodu, da predamo polako i Gazivode i da se sporazumemo „sa Kosovom“, a ZSO je naravno „prioritet“, već pet godina…
       Nema šta – poruka u pravom duhu „bratstva i jedinstva“ koje je devedesetih pokazalo plod svog procvata u vreme Jugoslavije.
       Sa ovakvom braćom neprijatelji nam nisu ni potrebni! (A tek kad pomislim na „braću Ruse“…)
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX