SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5699664

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Sumiranje - Piše: Margit Savović
Zrno kafe i kiša metaka

       I leto je otpočelo kišom. Kišom metaka. Ulicama teku reke, što vode - što krvi. Bez brige, pa zar nije (i) krv voda. Bar su mi jutra sada mirnija. Naime, moj jutarnji ritual podrazumeva čitanje vesti sa interneta. Jutrom bih saznavala, ko je koga noćas. Večiti strah - ko je koga slao na večna lovišta.
       Najčešće iz zasede ili automobila u pokretu, s overom u nepokretnog sa još jednim zrnom, jer, što je sigurno - sigurno je. Odnosno, ništa nije sigurno, samo je mrtav Indijanac dobar Indijanac. Dakle, sve ovo saznajem uz zrno kafe.
       Sada, ne mora zorom da buljim u ekran. Imam ceo dan na raspolaganju. Ne moram da rano ranim. Nekad se govorilo: ko rano rani, tri sreće grabi. Kasnije - ko rano rani, ceo dan zeva. A sada: ko rano rani, možda ne nađe ništa.
       Uz svaku sledeću dozu crnog napitka, sada mogu da nađem poslastice iz crne hronike i usred bela dana. Ima tu svega. Podmetnuti eksplozivi, obezglavljena tela, ubodi i drugo. Zemaljski dani teku, a nebeske ulice se pune. Lete ptice, lete avioni. I poneki kamioni, u jarak. Naročito kada ima više promila.
       Nišlije ne treba više da brinu, šapnula je jedna ptičica! Ne moraju da se bore protiv konkurencije. Konkurencija, to sam ja, reče Cetrnaesti Jul, pardon, Luj Cetrnaesti. I, šta će im konkurencija. Kao u Lepoti poroka - šta će ti oči, da nećeš da nišaniš?!
       Koliko vode treba još da proteče Nišavom da ukapiraju, ne može se protiv vetra urnisati (ili tako nešto, imam problem sa ovim stranim rečima). Jednom za svagda, „iz Niš“ kao iz Beograda, ili letiš iz fotelje. Jasno? Tačka (i pljačka). Ostavite suze za kraj. Kraj priče.
       Priča se, priča, da su neke fotelje, vraćene u skupštinu. Priča se da su pronađene kod narko-dilera. Big deal! Molimo poštene nalazače da vrate i ostale dragocenosti. Za nagradu, neće ih goniti. Samo, neka ih vrate, pa nek‘ se gone kud im je drago.
       Kraj je školske godine. Deca su prebrodila i malu maturu. Sada su malo zrelija. Bogu hvala, dolazi kraj i Zadrugama i Parovima, pa ne mora da biraju, učim li ili gledam Macu. Zrelija su i za kritiku.
       Istina, na maturi je bilo i kritičnih momenata! Momenat, moram da razmislim. Na primer, ko je čika na slici? Liči mi na Napoleona, ali nisam siguran. Možda je Kolumbo?! Pa, ovo je mala matura, zašto bi trebao da otkrivam Ameriku? Pa da, sinulo mi je: ovo je Dositej (možda i pogodim) ali, i nije mu neki selfi…
       Što jes’, mislim da smo se dobro kompromitovali. Valjda to znači, kada smo uradili pravu stvar. Važno da smo preskočili ovu značajnu životnu stanicu. Evo gradilišta, hajde da preskočimo ogradu. Cekaj da gucnem još malo.
       Evo naše sledeće stanice, radnički univerzitet. Huk! Halo, stanica policije? Šta će sve ove čike, maskirani u vatrogasce, oko nas, i zašto viču „ne skačite“. Zaslužile smo malo veselja. Možda, dok dođemo do velike mature, i ovaj univerzitet proradi?!
       Preskočimo granice, da vidimo, šta je novo u našem okruženju pa i malo dalje. Preletimo sedam mora, brda i planina (kako bi rekao mali zeka iz vica - bog te maz‘o , baš daleko stanujem). Naša prva stanica je Kanada.
       Predsednik Trudo, baš se potrudio, da svom narodu učini veliku zaslugu. Od oktobra legalizovao je marihuanu. Istina, isključivo u rekreativne svrhe (ma šta god to značilo). Znači, očekujemo, veliki turistički bum u toj zemlji. Ne mora više ova rekreativna supstanca da se krijumčari u kinder jajima.
       Ako imate mu… izvinite , muški ponos, odletite tamo, pokrijte se javorovim listom, radi kamuflažo, i rekreirajte. Ko još mari za troškove. Pozdrav za Huanu.
       Na kraju, dragi moji, koji čitate moje nebuloze. Došlo je leto a ja odoh na Zeleno ostrvo, ne u rekreativne svrhe, već u porodične. Do čitanja u septembru. Prijatno Vam leto želim!
      
       Napomena Redakcije: Margit Savović je od narednog broja na odmoru i njenu kolumnu nastavljamo u septembru!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX