SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5699619

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Trojica kandidata u trci za prvog čoveka svetske šahovske federacije
Kad šah izgubi veze s logikom
Piše: Milan Dinić

       Pre nekoliko brojeva „Svedoka“ objavili smo tekst pod naslovom: „Šah luđi od politike“ u kome smo opisali vratolomije i igre na šahovskoj sceni koje podsećaju na nešto između političke sapunice i trilera.
       Ako pratite šah, ili ako vas interesuje politika, ili volite sapunice, ili sve ovo zajedno – onda bi svakako trebalo da ispratite priču o najnovijim dešavanjima u izbornoj trci za predsednika FIDE, koja će se održati u oktobru u Batumiju, gruzijskom gradu na obali Crnog mora.
       Treći jul bio je poslednji dan do kada su svi oni koji žele da se kandiduju za predsednika FIDE (svetska šahovska federacija) morali da prilože svoju kandidaturu i imena ljudi koje predlažu da postave na rukovodećim funkcijama. Trećeg jula šahovski svet (koji broji preko milijardu i po duša širom planete) dobio je potvrdu da će u trci učestvovati: Arkadi Dvorkovič, Jorgos Makropulos i Najdžel Šort.
       Ali, čovek koji je slovio za glavnog kandidata, aktuelni predsednik FIDE, Kirsan Iljumžinov, u poslednjem trenutku odlučio je da se povuče i podrži osobu koja uopšte nije ni bila viđena kao opcija – Arkadija Dvrokoviča, ruskog ekonomskog maga i visokog državnog činovnika.
       Ostala dvojica kandidata, koji su i ranije najavili učešće u trci su – Jorgos Markopulos (aktuelni potpredsednik FIDE i nekada desna ruka Iljumžinova) i Englez, velemajstor Najdžel Šort.
       Međutim, posle konačne objave imena kandidata, umesto da stvari budu jasnije – tek sada mnogo nije jasno. Štaviše, iako bi se činilo smislenim očekivati da šahovskim svetom dominiraju pravila, razum i logika – gotovo sve je suprotnog od toga.
       Iako se očekivalo da će sigurno učestvovati u trci, jer u suprotnom gubi sve, aktuelni predsednik FIDE Kirsan Ilumžinov ipak se povukao. Više od 22 godine koliko je proveo na čelu svetske šahovske federacije obeležene su skandalima i čudima: finansijski skandali; sumnjiva sponzorstva; održavanje prvenstva sveta za žene u Iranu, gde su žene morale da igraju zabrađene…
       Jedni (mahom na Zapadu) su se čudili kako FIDE i dalje opstaje pod njim, a drugi su se čudili kako uspeva sve da „prevesla“ i dobije podršku, i kako uspeva da izgura održavanje šahovskih događaja u svetu.
       I sam Iljumžinov je enigmatska figura čija je pozicija čelnika šahovskog sveta uvezala drevnu igru u veo opskurnosti i ekscentrizma. Od Šahovskog grada koji je napravio u svojoj rodnoj Kalmikiji u Rusiji, preko tvrdnje da su ga oteli vanzemaljci, pa do autobiografije u kojoj poglavlja imaju naslove – „Bez mene narod je nedovršen“ i „Potrebno je samo dve nedelje da se ubije čovek“, pa do igranja šaha sa Gadafijem i Asadom u vreme kada ih svet proglašava za zločince – Kirsan Iljumžinov je svakako piktoreskna figura u šahovskom svetu.
       Imajući ovo u vidu, možda i ne čudi pokazana želja Iljumžinova da nastavi da rukovodi svetskom šahovskom federacijom i pored činjenice da je praktično to gotovo nemoguće zbog sankcija SAD.
       Decembra 2015. SAD su stavile Iljumžinova na svoju crnu list zbog igranja šaha sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom. Posledica toga bila je da su pre nekoliko meseci svi međunarodni računi FIDE zatvoreni (o čemu je Svedok pisao), pa je svetska šahovska federacija tako ostala bez mogućnosti da funkcioniše.
       U normalnim okolnostima racionalno bi bilo da je Iljumžinov ponudio da se povuče i organizuje tranziciju koja bi mu omogućila da i dalje ima kakav-takav uticaj u šahovskom svetu...
       Ali, šah odavno nema veze sa racionalnim ponašanjem.
       Umesto da se povuče – Iljumžinov je išao na sve ili ništa, protiv svih – uključujući i svoje doskorašnje saveznike. To je išlo dotle da je čak predložio i izborni tim (obaveza svakog kandidata je da predloži stručni tim koji će postaviti na rukovodeća mesta u FIDE ukoliko bude izabran) u kome su bili i albanski lobista Bedžet Pacoli (za koga nije ni poznato da li uopšte ume da igra šah) kao i američki biznismen za koga se ispostavilo da zapravo ne postoji!
       Ipak, pred sam kraj – svega nekoliko dana uoči zaključenja izbornih lista, iznenadno, svoju kandidaturu je najavio Arkadij Dvorkovič, a podršku mu je dao Šahovski savez Rusije koji je prethodno podržao Iljumžinova. Do ove odluke je došlo nakon što su se čelnici Šahovskog saveza Rusije konsultovali sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova, a povodom imena predloženih u timu aktuelnog predsednika FIDE!?
       Posle nekoliko dana u kojima su Rusi imali dva kandidata, Iljumžinov je odlučio (ili, pre će biti da mu je savetovano da odluči) da se povuče i da se pridruži podršci Dvorkoviča.
       A ko je Arkadij Dvorkovič?
       Radi se o čoveku koji je dugo godina među vodećim ekonomistima ruske vlade i savetnicima za ekonomska pitanja. O njemu više vesti ima u finansijskim medijima kao što su „Vol strit džurnal“ i „Fajnenšl tajms“ nego u šahovskim rubrikama. Dvorkovič je bio savetnik Vladimira Putina, potpredsednik ruske vlade u periodu od 2012. do 2018, a trenutno je prvi čovek tima koji organizuje svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji!
       Njegove šahovske veze potiču od njegovog oca koji je dugo godina bio šahovski sudija. Dvorkovič je imao istaknutu ulogu u Šahovskom savezu Rusije od 2007. do 2014, a bio je i šef organizacionog odbora meča u Sočiju 2014. između aktuelnog prvaka sveta Magnusa Karlsena i Višija Ananda.
       Dakle, Dvorkovič možda nije velemajstor i veliki šahista, ali je veoma ozbiljan igrač!
       Nameće se pitanje – kakav je interes Rusa da jednog ovako sposobnog i uticajnog čoveka postave na čelo svetske šahovske federacije u kojoj više i nema mnogo para kao nekad.
       Ili je, možda, nominaicija Dvorkoviča znak da su Rusi odlučili da čvrsto drže u svojim rukama rukovođenje šahovskim svetom. Uostalom, oni su u toj igri najčuveniji (iako već godinama nisu najjači – svetski prvak je Norvežanin!).
       Nasuprot Dvorkoviča nalaze se dvojica protivkandidata: Jorgos Makropulos i Najdžel Šort.
       Grčki intermajstor Makropulos je sve do skoro bio desna ruka Kirsana Iljumžinova. Uz njegovo ime, kao i uz Kirsanovo, vezuju se brojne afere i optužbe. Makropulosova kandidatura dugo je pripremana, a kada je istaknuta mnogi su spekulisali da postoji neki „dil“ između nekada dva najbliža saradnika, i da će jedan od njih dvojice na kraju da se povuče, da podršku drugom i tako, defakto, „namesti“ izbornu trku.
       Grk je prilikom podnošenja svoje kandidature priložio i dokument po kome ima podršku 64 šahovske federacije širom sveta, što je daleko više od ostale dvojice kandidata (Dvorkovič ima podršku 13 federacija, a Šort svega šest).
       Zanimljivo je da je Srbija dala podršku Makropulosu koga takođe podržava i šahovska federacija takozvanog Kosova, a ne Rusima.
       Kako saznajemo iz srpskog šahovskog saveza, podrška Makropulosu je načelna, a čeka se da ih neko kontaktira iz tima Dvrokoviča (što je pre neki dan i ućinjeno!).
       Iako Makropulos oko sebe ima jak tim, predvođen poznatim svetskim šahosvkim organizatorom i novinarom Malkomom Pejnom, i iako ima podršku velikog broja federacija, spekuliše se da između njega i Dvorkoviča postoji „dil“: da Dvorkovič da podršku Makropulosu za predsednika FIDE na izborima u oktobru, a da ovaj uzvrati uslugu Rusu na sledećim izborima?
       Ovo deluje nelogično imajući u vidu da iza Dvorkoviča stoje Rusi, kao i da je reč o daleko ozbiljnijem i uticajnijem čoveku od Makropulosa. Ipak, u šahovskom svetu su nelogičnosti postale konstanta!
       Na kraju, tu je i treći kandidat – proslavljeni engleski velemajstor i nekadašnji izazivač za prvaka sveta, Najdžel Šort, koji je pre nekoliko meseci najavio kandidaturu zbog, kako je istakao, želje „da se konačno stane na put Kirsanovom skandaloznom rukovođenju FIDE“.
       Međutim, ono što bode oči kod Šortove kandidature jeste da ga, izgleda, ne podržava ni Šahovski savez Engleske!
       Posle nekoliko nedelja razmišljanja i premišljanja, ŠS Engleske doneo je odluku koja je u najboljem duhu izreke „može da bude al’ ne mora da znači“. Engleski šahovski savez je kazao da daju podršku Šortovoj nominaciji, ali da „ostaju otvoreni“ po pitanju za koga će njihov delegat glasati u oktobru?!
       Po sredi ove „gimnastike“ je zapravo činjenica da će Malkom Pein biti engleski delegat na glasanju u Batumiju – a on je na izbornoj listi Makropulosa i gotovo je izvesno da će da glasa za njega ma šta mu engleski šahovski savez poručio!
       Dake i u šahu – kao i u politici – sve je postalo moguće i ništa nije nemoguće.
       Od trojice kandidata za prvog čoveka FIDE, jedan ima i novac i ugled i sve, drugi je istrošen ali je maher u pravljenju dilova, treći i ima i nema podršku sopstvene šahovske federacije. Sve ovo nas dovodi do sledećeg zaključka: u šahovskom svetu – za koji mnogi misle da je ozbiljan, organizovan, oivičen striktnim šahovskim pravilima i logikom – vlada potpuno ludilo koje podseća na političku sapunicu koja deluje daleko prljavije od srpskog političkog mulja u kome se u Srbiji živi.

Arkady Dvorkovich
       Kandidaturu predstavnik Ruske šahovske federacje podržalo je 13 nacionalnih federacija: Gana, Sudan, Togo, Tunis, Nikaragva, Irak, Mongolia, Qatar, Azerbejdzan, Belorusija, Francuska, Moldavia i Rusjia.
       Tim Dvorkoviča:
       Arkady Dvorkovich (Russia) – President
       Bachar Kouatly (France) – Deputy President
       Sewa Enyonam Fumey (Togo) – General Secretary
       Mahir Mammedov (Azerbaijan) – Vice President
       Julio Granda Zuniga (Peru) – Vice President
       Zhu Chen (Qatar) – Treasurer
       Georgios Makropoulos
       (Grčka)
       Kandidaturu Grka Makropulosa podržalo je, tvrdi, 64 nacionalnih federacija: Alžir, Comoros Islands, Kongo, Egipat, Gabon, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Mauritania, Senegal, Švajcarska, Zambia, Argentina, Aruba, Barbados, Bolivia, Kanada, Cile, Kolombija, Kosta Rica, Dominikansa Republika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Gvajana, Honduras, Meksiko, Holandski Antili, Panama, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvay, US Virgin Islands, Bangladeš, Giam, Hong Kong, Indija, Laos, Maldivi, Nauru, Nepal, Pakistan, Filipini, Solomon Islands, Timor-Leste, Andorra, Kypar, Former Yug. Rep. of Macedonia, Gruzijaa, Nemačka, Grčka, Guernsi, Kosovo, Lichtenštajin, Malta, Monako, Crna Gora, Rumanija, San Marino, Skotska, Srbija, Španija, Švajcarska.
       Tim Georgiosa Makropoulosa:
       Georgios Makropoulos (Greece) – President , Malcolm Pein (England) – Deputy President ,Sundar Damal Villivalam (India) – General Secretary, Martha Fierro (Ecuador) – Vice President, Chitalu Chilufya (Zambia) – Vice President, Adrian M. Siegel (Switzerland) – Treasurer
       Nigel Short:
       Nominaciju velemajstora Šorta podržali su: Nigeria, USA, New Zealand, England, Finland, Poland.
       Tim Najdžela Šorta
       Nigel Short (England) – President,
       Lukasz Marek Turlej (Poland) – Deputy President, Ruth Haring (USA) – General Secretary, Olalekan Adeyemi (Nigeria) – Vice President, Paul Spiller (New Zealand) – Vice President, Panu Laine (Finland) – Treasurer
Dušan Cogaljević, predsednik Šahovskog saveza Srbije
Uslovna podrška - Grku
       Dušanu Cogaljeviću, novom predsedniku ŠS Srbije, – na početku vrelog mandata koji je „nasledio“ posle brojnih bruka i afera u ŠŠS – od starta podmeću nagazne mine!
       Gotovo nerešive finasijske probleme koje je nasledio od prethodnika, do bojkota većine reprezentativaca (Ivanišević, Perunović, Inđić) razmišljanja o odustajanju od Olimpijade (Markuš, Sedlak), do raspuštanja Stručnog saveta ŠS Srbije „pojačane su“ i međunarodnom, par ekselans, temom – izbor predsednika FIDE.
       Kome će se Srbija privoletui carstvu?!
       Jasno je da PROTIV Rusa ne bi smeli – ali su „za svaki slučaj“ podržali, privremeno – Makropulosa?!
       - Dosad nam se jedino Makropulos zvanično obratio. Nedavno smo se u Nikšiću, povodom ideje da se formira Balkanska liga u šahu s njim sreli i porazgovarali. Ništa konkretno nije potpisano, a u tom času Dvorkevič nije ni bio kandidat ua predsednika FIDE...U međuvremenu nas je pozvao i predstavnik Šahovskog saveza Rusije...Videćemo. Dakle, Makropulos ima našu prećutnu podršku, ali definitivna odluka nije još doneta. Svestan sam ja da se i država Srbija pita, kaže u mini razgovou za Svedok Dušan Cogaljević, predsednik ŠS Srbije.
       Svedok: Vas ne muči samo FIDE, imate i novih muka unutar saveua, Olimpijada, bojkot igrača, nerasčišćeni računi...
       Dušan Cogaljević: Kad sam prihvatio da budem predsednik, verovao sam da će se zakopati ratne sekire, ali...Odredili smo selektore za mušku i žensku selekciju) IM Miodrag Perunović i VGM Irina Coljuškina), radimo na obezbeđenju novca za Olimpijadu, vraćamo nagomilane dugove...Odjednom, VM Perunović, VM Ivanišević i VM Inđić su odbili da igraju za Srbiju, jer su nezadovoljni finansijskim uslovima?!
       S: Sad smo u „iznudici“?
       D.C: Uslove koje smo im ponudili za učešće su objektivna mogućnost saveza. Samo, sad, mogu da Vam kaĐem da ‘e Srbija UCESTVOVATI na OI, išli Perunović, Ivanišević, Inđić ili ne. Razgovarali smo i sa selektorom, ima desetak dana vremena da izabere tim...Ukoliko Perunović, Ivanišević i Inšić i definitivno kaže Srbiji – NE, onda ćemo podmladiti tim. Smatram da bi za naš šah bilo dobro da najbolji igraju, ali to ne znači da mogu da nas ucenjuju. Ja lično, nikome od tih igralča ne dugujem ni dinar, pokazao sam dobru volju da problem prevaziđemo, ali za to je potrebna obostrana želja...
       S: Imam utisak da će Sedlak, možda i Markuš prihvatiti da igraju, da se i Inšić, ipak, premišlja?
       D.C: Utisak je jedno, ali sve će se znati za desetak dana. Dakle, idemo na Olimpijadu, sa njima ili bez njih. Najveća bi bruka bila da se ne pojavimo!
       Dakle, to je to: Dušan Cogaljević zasad želi najbolje našem posrnulom šahu, ali tu želju bi trebalo da pokažu i Ivanišević, Perunović...jer čast je braniti boje svoje zemlje, a 500 evra nisu razlog da se SRBIJA bojkotuje.
       PS:
       Uopstalom, potupuno je svejedno da ćemo sa najboljom ekipom biti petnaesti, a sa podmlađenom 20 - 25!
       Zar ne?!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX