SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5699569

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet...

       Sve više životinja prelazi da živi noću a spava danju
      
       – Naučnici u SAD su utvrdili da su mnoge životinjske vrste promenile način života zbog aktivnosti čoveka, pa tako sve više njih sada uglavnom živi noću a spava danju. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da promena bioritma kod životinja nije posledica samo stresnih događaja izazvanih čovekom (gradnja puteva, zgrada, kopanje kanala – kojima se direktno urušavaju priroda i životinjska staništa) već i usled „običnih“ aktivnosti kao što su hodanje u parku, vožnja biciklom, kolima.
      
       Škole za leteće automobile
      
       – Dok za mnoge ljude u svetu posedovanje sopstvenog automobila (čak i polovnog) predstavlja luksuz, bogati svet ide korak dalje: u Las Vegasu je otvorena prva škola za leteće automobile. Kompanija „Kiti Hok“, koja je u vlasništvu Larija Pejdža, jednog od osnivača Gugla, otpočela je sa proizvodnjom letećih automobila (koji liče na leteće dronove). Cena će biti poput modernih luksuznih automobila i iznosiće nekoliko desetina hiljada evra. Uz fabriku za proizvodnju ovih automobila otvorena je i škola za časove u upravljanju letećim vozilima i očekuje se da do kraja ove godine na nebu pojaviti prvi privatni leteći automobili.
      
       Referendum o „mestu žene“ u društvu
      
       – Posle nedavnog referenduma kojim je legalizovan abortus, prilično religiozna katolička Irska sprema se za novi referendum – o položaju i ulozi žene u društvu. Prema ustavu koji važi od 1937. godine, član 41 stav drugi navodi da „svojim životom u domenu kuće žena daje državi podršku bez koje ne može da se postigne opšte dobro“ i dodaje da „majke ne bi trebalo da iz ekonomske nužnosti budu obavezane da nađu posao, zapostavljajući dužnosti u kući“. Vlada predlaže da se ova zastarela klauzula izbaci, dok neki političi tvrde da bi klauzula trebalo da ostane ali da bude polno neutralna, kako bi dala isti status i muškarcima.
      
       Kapitalizam stiže na Kubu
      
       – Najzapadnija komunistička zemlja na svetu menja svoj ustav. Prvi put od 1959. godine – kada je Fidel Kastro došao na vlast – Kuba će dozvoliti prodaju imovine, odnosno, prihvatiće se postojanje privatne svojine kojom ljudi imaju pravo da trguju za novac. Po pravilima koja su važila do sada, bilo je moguće jedino menjati kuću za kuću. Ovo je još jedan korak u pravcu postepenog napuštanja kubanskog socijalističkog sistema uvedenog u vreme Fidela Kastra.
      
       Emigracija ubija Bugarsku
      
       – Sofijski list „Trud“ nedavno je pozvao vlasti Bugarske na hitnu i ozbiljnu reakciju povodom sve veće depopulacije zemlje, koja traje od kada je ta država napustila komunizam. Prema statističkim podacima, Bugarska je od 1989. godine pa do danas izgubila 22 odsto stanovništva usled emigracije i starenja, odnosno, sa skoro devet miliona stanovnika spala je na manje od sedam miliona. Bugarsku ne samo da ubija emigracija već i visok stepen mortaliteta, koji je viši čak i od Sirije u kojoj bukti građanski rat!
      
       Škorpije u brazilskim gradovima
      
       – Gradovi širom Brazila imaju ogromne probleme sa otrovnim škorpijama koje su počele sve više da se pojavljuju u gradovima. Kako su ustvrdili brazilski stručnjaci, smanjenje šumskih i drugih zelenih površina i sve veće uništavanje prirode dovelo je do toga da se životinje polako prilagođavaju životu u gradovima, a to je posebno slučaj sa škorpijama koje su počele masovno da se sele u velike centre, u potrazi za hranom. Tako je u brazilskim gradovima proše godine zabeleženo čak 126,000 slučajeva ujeda škorpija!
      
       Duh novog vremena
      
       – Profesori na Univerzitetu u Batu u Engleskoj zamoljeni su da ne koriste izraz „kao što znate“ tokom predavanja, budući da to može da izazove neprijatan osećaj kod studenata koji možda ne znaju neke stvari koje se profesorima čine sasvim očite i koje bi svi trebalo da ih znaju.
      
       Vešanje ponovo u modi
      
       – Predsednik Šri Lanke saopštio je da namerava da okonča 42-godišnji moratorijum na smrtnu kaznu vešanjem, najavivši da će ta mera ponovo biti uvedena za dilere droge. Predsednik Šri Lanke se pozvao na „uspeh“ koji je ova mera pokazala na Filipinima, koji je od dolaska predsednika Rodriga Dutertea na vlast otpočeo krvav obračun sa mafijom i kriminalom u toj zemlji.
      
       Povratak čeških komunista
      
       – Osam meseci nakon parlamentarnih izbora u Ceškoj, mandatar za sastav vlade, populistički milijarder Andrej Babiš, uspeo je da dobije većinu za svoj kabinet obezbedivši podršku 15 poslanika iz redova Komunističke partije. Iako komunisti neće imati članove u kabinetu dogovoreno je da se zauzvrat pruži podrška nekim projektima i programima za koje su se zalagali tokom kampanje. Komunistička partija u Ceškoj trenutno ima najjači uticaj od 1989. kada je ova zemlja krenula na zapad, napuštajući komunizam.
      
       Teroristi ekolozi
      
       – Teroristička militantna grupa al-Šabab (koja je povezana sa Al Kaidom) u Somaliji zabranila je upotrebu plastičnih kesa. Kako je rekao predstavnik ove organizacije, plastične kese „predstavljaju ozbiljnu pretnju ljudima i životinjama“. Grupa je takođe zabranila seču drveća koje je staro, ali nije jasno koje su kazne za kršenje ovih zabrana. Dok jedni vide ovu odluku kao pokušaj al-Šababa da se predstavi kao legitimna vlast u Somaliji, drugi kažu da njihova novootkrivena ekološka svest nije u skladu sa činjenicom da koriste trgovinu slonovačom kao glavni izvor za finansiranje aktivnosti.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX