SVEDOK InternetBroj 1150.

Poseta
5523404

Nesloga i izdaja na Kosovu pratiće dalje srpski narod kao zla kob kroz čitavu njegovu istoriju

EU na sedativima i antibioticima

Život prolazi, sećanja su večna

Belaj od Van Der Belena…

Od nas se očekuje da sami sebi odrubimo glavu


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Velemajstor i prvak države Aleksandar Inđić (2599), u otvorenom pismu na sajtu: www.večiti šah:
Zašto ne igram za reprezentaciju Srbije na olimpijadi

       Imajući u vidu događaje u vezi sa neigranjem kompletne muške šahovske reprezentacije na Šahovskoj olimpijadi (Otkazali Inđić, M.Perunović, Markuš, Ivanišević, Sedlak, primedba redakcije Svedok), osećam potrebu da obrazložim šahovskoj javnosti zbog čega sam odlučio da ne nastupim za državni tim ove godine.
       U svojoj dosadašnjoj karijeri bio sam fokusiran isključivo samo na šah, i nikada me nisu interesovale “Igre prestola” unutar Šahovskog Saveza Srbije. Kada je u pitanju igranje za reprezentaciju moj stav je oduvek bio jasan, uvek sam želeo da igram i finansijski uslovi mi nikada nisu bili prioritet.
       Igranje za svoju zemlju mi je uvek pričinjavalo veliko zadovoljstvo i čast, to je nešto o čemu sam maštao od kada sam ozbiljnije počeo da igram šah, što je verujem i velika želja svakog mladog šahiste.
       Od kada znam za sebe situacija u ŠSS nije bila sjajna, ni u finansijskom, a pogotovo u organizacionom smislu i da bih to ilustrovao navešću samo nekoliko najsvežijih primera o odnosu Saveza prema profesionalnom šahu koji su se desili u proteklih godinu dana:
       ? Na evropskom ekipnom prvenstvu prošle godine reprezentaciji Srbije je prećeno izbacivanjem sa turnira zbog neizmirenih obaveza prema organizatoru turnira.
       ? Na evropskom pojedinačnom prvenstvu ove godine usred turnira mi je rečeno da ukoliko se ne plati taksa, postoji mogućnost da budem izbačen sa turnira. (ŠSS je trebao da plati taksu)
       ? Ovogodišnji Šampionat Srbije se završio jedan dan pre početka pojedinačnog prvenstva Evrope. (Verovatno za mene najbitnijeg pojedinačnog turnira.)
       ? Nefleksibilnost oko termina 1. lige (Nije mogla da se pomeri 4 dana kako bi mnogi igrači mogli da nastupe na Hrvatskoj 1. ligi što svakako otežava iovako nezavidan finansijski položaj šahovskih profesionalaca u Srbiji.)
       ? pored svih ovih događanja moj entuzijazam za igranje za reprezentaciju nikad nije dovođen u pitanje.
       Za ovogodišnju Olimpijadu sam gajio velike ambicije, i često u razgovoru sa reprezentativcima smatrao da ekipa Srbije u najjačem sastavu (Markuš, Sedlak, Perunović, Ivanišević i ja) može da se bori i za najviši plasman.
       Početkom jula saznajemo da je za selektora izabran Miodrag Perunović, i na inicijativu reprezentativaca zakazan je sastanak sa novim selektorom i rukovodstvom Saveza.
       Iz ličnih razloga sastanku nisu prisustvovali Sedlak i Markuš. Na sastanku nam je predsednik Dušan Cogoljević saopštio da je Savez u velikim dugovima i da zato reprezentativci mogu da očekuju tri puta manji honorar nego na prošloj Olimpijadi. Takođe nam je predsednik saopštio između ostalog i sledeće:
       ? Savez ne postoji zbog reprezentacije
       ? Neka ekipa će na Olimpijadu otići, nije bitno u kom sastavu
       ? Da mu nije bitno da li će reprezentacija završiti na 6. ili 96. mestu.
       To je meni jasno stavilo do znanja da ne postoji ni malo želje da reprezentacija Srbije nastupi u najjačem sastavu. Ja sam na taj sastanak otišao otvoren za bilo koji dogovor koji bi bio prihvatljiv za sve reprezentativce, ako treba i da lično nastupam bez honorara. Jednostavno bio sam spreman na sve, osim na ponižavanje reprezentativaca i reprezentacije, a to je ono što nam je rukovodstvo Saveza priredilo.
       Smatram da sam bio prinuđen na ovaj gorak potez, jedan od najtežih u dosadašnjoj karijeri, jer je to bio jedini način da se reprezentaciji sačuva minimum dostojanstva i samopoštovanja.
       U datim okolnostima mislim da bi moje igranje ove godine značilo da sam saglasan sa ovim skandaloznim odnosom i očiglednom željom predsednika saveza da do kraja banalizuje značaj nastupa najjače reprezentacije Srbije na najvećim takmičenjima.
       Svestan sam da sam u ovoj situaciji verovatno najviše žrtvovao, što u profesionalnom što u materijalnom smislu, ali sam se našao u apsurdnoj situaciji da i pored ogromne želje da predstavljam svoju zemlju nisam mogao da pristanem na potpunu degradaciju reprezentacije, i jednostavno sam osetio moralnu obavezu da u svemu tome ne učestvujem.
       Cela ova neverovatna situacija i skandal sa neigranjem kompletne muške reprezentacije Srbije je za mene veoma bolna i otrežnjujuća lekcija, i nažalost još jedan jasan pokazatelj koliko je degradiran naš šah i naše društvo, ne samo u materijalnom, nego što je još gore u ljudskom smislu.
       Aleksandar Inđić Šampion Srbije 2018. (Preuzeto sa sajta večiti šah)

Reakcija Šahovskog saveza Srbije
Podmlađena ekipa putuje u Butumi
       Selektori muške i ženske reprezentacije, IM Miodrag Perunović i ŽVM Irina Coljuškina objavili su sastave reprezentacija za predstojeću šahovsku olimpijadu.
       Muška ekipe, posle (ne)očekivanog bojkota reprezentativaca Markuša, Inđića, Sedlaka, Perunovića i Ivaniševića putovaće u Butimi gde će se septembra igrati Turnir nacija u “prinudnom, ali podmlađenom sastavu: VM Dušan Popović, VM Miloš Roganović, IM Marko Nenezić, VM Milan Zajić i IM Velimir Ivić.
       Agilni predsednik ŠS Srbije dr DuŠan Cogaljević pronašao je finansijska sredstva i reprezentativcima omogućio kolektivne pripreme, koje su u toku!
       Ženska ekipa nije imala problem bojkota i igraće u predviđenom sastavu: ŽVM Jovana Raport, ŽVM Jovana Erić, ŽIM Teodora Injac, ŽIM Adela Velikić i ŽIM Marina Gajčin.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX