SVEDOK InternetBroj 1164.

Poseta
5609982

Papir trpi sve, a istorija samo činjenice

„Podgorička skupština“ bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori

Otvoreno pismo Nadežde Vinaver, koje Politika nije želela da objavi

Jelena Trivan

Medijska laža i paralaža


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

KRVAVA SERIJA BEZ KRAJA: Ima li pomaka u istrazi oko ubistva advokata Ognjanovića?
Zašto je poznati advokat Dragoslav Miša Ognjanović praćen, prisluškivan i stavljen na „mere“ po nalogu Tužilaštva za organizovani criminal
Piše: Vladan Dinić

       O monstruoznom ubistvu beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića (57), 28. jula (koji je ubijen u ulazu zgrade u Ulici antifašističke borbe broj 45, u kojoj je živeo), zasad se - prema rezultatima obdukcije - samo zna da je usmrćen sa 7 hitaca (jedan metak je pogodio njegovog sina, koji je srećom lakše ranjen), i da je ubica (ili ubice) NN i da je advokat sahranjen.
       Sve ostalo što se pojavljuje u javnosti su pretpostavke, izmišljenja ekskluziva ili, prosto - laž i neistina!
       Ili, što je takođe čest slučaj u Srbiji - teledirigovano zamajavanje i usmeravanje istrage ali i javnosti na pogrešan trag. A možda i - obaveštenje onome ko je naručio likvidaciju!?
       Dugo sam razmišljao o monstruoznoj likvidaciji i klasičnoj sačekuši u kojoj je ubijen moj stari znanac Dragoslav Ognjanović - Miša... Pitao sam se šta i da li da u ovom broju Svedoka da napišem, a teško je, verujte mi, pisati o ljudima koje poznajete, s kojim ste se družili, a istovremeno, baviti se pretpostavkama ili zlonamernim poluistinama koje se vuku po medijima...
       Jer, podvlačim, pouzdano se samo zna: kako, gde i kad je ubijen poznati beogradski advokat, da je ubica (ili ubice) NN, te da da je ubistvo u sačekuši planirano i dobro osmišljeno.
       Za brojne okolne kamere ubica Dragoslava Ognjanovića Miše, ostao je neusnimljen! Sam po sebi, samo ovaj podatak dovoljan je znak da se radi o dobro planiranom atentatu. Kao što ni mnoga druga ubistva na mestima gde ima dosta kamera, nisu snimljena.
       Recimo, ubistvo Aleksandra Kneževića Kneleta 28. oktobra 1992. u sobi 331 hotela „Hajat”. Ili, čuveni slučaj: kamere u dvorištu Vlade Srbije koje „slučajno“ nisu radile 12. marta 2003. kad je ubijen Zoran Đinđić...
       Slučajno ili ne, prosudite sami.
       Ovde, pred zgradom Miše Ognjanovića kamere su radile, ali ugao pod kojim su snimale, bio je poznat ubici ili ubicama.
       U premišljanju da li da pišem o ovom slučaju ili ne, prenuo me je jedan, dosta sakriven, „tekstić“ uglednog novinara Politike Miroslave Derikonjić, od 4. avgusta ove godine:
       Ognjanović prisluškivan i praćen po nalogu tužilaštva.
       „Dragoslav Miša Ognjanović (57), poznati beogradski advokat, koji je nedavno, 28. jula ubijen, mesecima pre kobnog događaja bio je praćen i prisluškivan po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal,“ obelodanjuje novinar Miroslava Derikonjić u listu „Politika“, 4. avgusta.
       Zašto je ovo bitno?
       Dragoslav Ognjanović, advokat od ugleda, imena i prezimena, branio je tokom svoje karijere brojne poznate ljude, bio u mnogim procesima, ali je ovoj današnjoj instant – Tviter, Fejsbuk javnosti gotovo jedino poznat kao advokat Luke Bojovića (koji trenutno izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu u Španiji). A Ognjanović je branio i, recimo - Mirjanu Marković, pa Đorđa Prelića, vođu navijača Partizana i jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona. Ognjanović je u vreme procesa protiv Slobodana Miloševića u Hagu bio jedan od njegovih pravnih savetnika.
       On, advokat Ognjanović, je „na mere“ stavljen - jer je gotovo svakodnevno bio u kontaktu sa članovima porodice Luke Bojovića?! Pretpostavlja se, nastavlja „Politika” da je tužilaštvo na ovaj način pokušalo da dođe do informacija o delovanju Bojovićeve grupe i sukoba između članova „kavačkog“ i „škaljarskog klana“.
       Pretpostavlja se, dakle, ali pitanje je koliko je to „pretpostavlja se” doprinelo da advokat Miša Ognjanović, na vrhuncu karijere – danas, možda zbog „pretpostavlja se” - ne bude živ?!
       Možda bi, upravo oni koji su tražili, dobili i odobrili nalog za stavljanja „na mere” advokata Dragoslava Ognjanovića mogli da prestanu da se prave mutavi i da javnosti saopšte šta su, i da li su, „stavljanjem na mere” nesrećnog Mišu Ognjanovića saznali ko ga je ubio u sačekuiši na kućnom pragu?!
       Poznati, sad nažalost i počivši, advokat je znao, kao poslovično dobro obavešten čovek - da policija motri na njega, a usput je i sumnjao „da je stavljen na mere” i da su u ovaj postupak uključeni i operativci Bezbednosno informativne agencije...
       Ako je Ognjanović bio „na merama“, to znači da ga je država pratila, te da o njegovom ponašanju, kontakrima i kretanju ima daleko više informacija ili, barem onoliko koliko i onaj ko ga je likvidirao.
       Istina, sad, iz usta predsednika države saznajemo da strani agenti i špijuni švrljaju Beogradom i Srbijom, a da je adekvatan odgovor države izostao, „jer moramo da se bavimo odgovaranjem na tračeve”?!
       Ipak, možda naivno, mislio sam, gotovo bio ubeđen - da inspektori BIA, organi istrage, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal imaju preča posla nego da se bave prikupljanjem podataka za „odgovaranja na tračeve“, kako tvrdi predsednik Vučić.
       Pogrešio sam?
       Špijuni, mešetari i ubice su ipak, izgleda, za bezbednosne organe manje važni od – tračeva i odgovaranja na njih.
       Ta svoja saznanja da je „stavljen na mere” advokat Ognjanović, naravno, nije mogao mirno da prihvati, smatrajući da ga istražni organi, kao advokata umešanog u velike slučajeve - na taj način kriminalizuju i da mu, pritom, zadiru u njegovu profesiju i advokatske (mračne?!) tajne.
       Mnoge Ognjanovićeve prijatelje, poznate advokate, analitičare i novinare - iznenadila je „procurela informacija” - da je on bio „na merama“ s obzirom na to da se bavio advokatskim poslom, koji često nije ni lak, a i povezan je s mnogim tajnama.
       Tužilaštvo za organizovani kriminal, potvrdilo je, da je od Višeg tužilaštva u Beogradu preuzelo vođenje pretkrivičnog postupka u slučaju ubistva Ognjanovića.
       I, šta sad?
       Na direktno pitanje novinara - da li je tačno da je advokat prisluškivan i praćen po njihovom nalogu i da li će informacije do kojih se došlo prisluškivanjem i praćenjem advokata Ognjanovića biti korišćene u istrazi njegovog ubistva, u pisanim odgovorima koji su novinarima dostavljeni, navodi se besmislica: „u interesu vođenja postupka Tužilaštvo za organizovani kriminal neće davati nikakve informacije o predistražnom postupku u ovom slučaju“.
       Dakle, očito da država namerno ćuti o ovome.
       Međutim, ovih dana, pojedini mediji bliski vlastima i policiji, obelodanili su da su iz Ognjanovićeve kancelarije privremeno preuzeti kompjuteri, spisi, prepiske – navodno, radi nalaženja mogućeg traga – koji bi istražne organe mogao da odvede do ubice, a ubicu pred lice pravde...
       Sve to je, naravno, po zakonu moguće, ali je nejasno, kako informacije iz „živog“ kompjutera mrtvog advokata potrebne istrazi – cure i dospevaju u neke tabloide i „preobaveštene novine”?!
       Istina, to što se Ognjanović bavio advokaturom, a bio je na merama, nije čudno.
       Jer, zakon dozvoljava da - bez obzira na to čime se određena osoba bavi - može da bude stavljena pod operativni nadzor. Ali zakon nije dozvoljavao i ne dozvoljava da prikupljeni podaci tajnih službi budu javni! Uostalom, nije li država upravo iskoristila to pravo kada je rekla novinarima da, ponavljamo: „u interesu vođenja postupka Tužilaštvo za organizovani kriminal neće davati nikakve informacije o predistražnom postupku u ovom slučaju“.
       Ali, očito da ih daje – problranim medijima, koji nisu probrani jer su dobri i snalažljivi, već zato što su kamen u tuđoj šaci.
       Ili je u Srbiji, ko zna, ukinuta državna ili službena tajna?!
       Da bi se razvodnila ozbiljnost priče o državnom praćenju advokata, zato je u javnost plasirana (naravno, s razlogom) dezinformacija da se Ognjanović nije žalio na pretnje, niti da ih je prijavio nadležnim organima...
       Advokat Ognjanović je sumnjao da mu preti opasnost sa mnogo strana, ali ne baš i da će zbog svog advokatskog posla biti monstruozno likvidiran. To je, čak, pričao svojim prijateljima, ali uprkos svemu odlučio je da ne angažuje obezbeđenje ili se zaštiti na drugi način.
       - Znaš, pitaju me da li se plašim. Naravno, da se bojim, jer samo se budale ne boje, poverio se advokat svom kolegi. - Ali, ne verujem da mi neko radi o glavi. A obezbeđenje mi ne treba, ono nikog nije sačuvalo...
       Nakon ovih Mišinih reči, setih se šta mi je Željko Ražnatović Arkan jednom, dok smo sedeli u Zvezdarskoj šumi, kad mi je pokazivao kako napreduje gradnja stadiona, na moje pitanje - kako to da ne vodiš obezeđenje - rekao:
       - Slušaj Dinjo, da ti ja kažem: kad te nanišane spasa ti nema!
       Ispostavilo se da je neko ipak radio o glavi Dragoslavu Miši Ognjanoviću i da ga je precizno nišanio! A onda osuo rafalnu paljbu.
       U poplavi „ekskluziva” koje srpski dnevni tabloidi objavljuju, moj stari znanac, penzionisani policajac Boža Spasić o ubistvu poznatog advokata u „Alo” najavljuje: „Mišu su ubile strane službe“!? Ubistvo poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, može biti i delo neke parapolicijske ili paradržavne formacije, tvrdi Spasić. On čak, kako stoji u tekstu, ne isključuje mogućnost da je Ognjanovića ubila strana obaveštajna služba jer je raskrinkao slučaj „Račak“, dok je zastupao Slobodana Miloševića: „Mišu su mogli i posle toliko godina da ubiju zato što je raskrinkao ulogu stranih službi u slučaju ’Račak’. Mnogi su čekali godinama ovu priliku jer im sada smeta taj proces i, prema mom mišljenju, to je čisto političko ubistvo“ - ističe Spasić. Međutim, nije ni Boža Spasić naivan: posle ove, po svemu sudeći - senzacionalne izjave, on se odmah blago ograđuje pa kaže da, takođe, ne isključuje mogućnost da je Ognjanović žrtva rata „kavačkog“ i „škaljarskog klana“: „Mada, u njegovo ubistvo mogu biti upletene i paravojne, parapolicijske i paradržavne snage. Ubica je sigurno profesionalac, iz redova policije, a uz sebe je imao tri ili četiri pomagača“. Spasić zaključuje porukom da počinioci verovatno nikada neće biti pronađeni:
       „Cudno je da automobil kojim su pobegli nije spaljen, što inače stalno rade članovi mafije. Posle ubistva su brzo pobegli autom u pravcu Surčina ili ka centru grada“, rekao je Spasić.
       Ovakvih i drugih nagađanja i „istina“ čitaćemo još. Kao što smo čitali u brojnim drugim slučajevima. Uostalom – da vas podsetim – upravo se navršilo 17 godina od ubistva Momira Gavrilovića, pripadnika DB-a, koji je likvidiran neposredno posle sastanka sa predsednikom tadašnje SRJ, Vojislavom Koštunicom.
       Da ne pominjemo da još čekamo epilog oko likvidacije Slavka Ćuruvije (iako je još po dolasku na vlast Aleksandar Vučić rekao da će obelodaniti ubicu)…
       Ako ne zamerate, dozvolite da vam dam savet, kada je o ovakvim situacijama reč:
       1. Pamtite činjenice koje se odmah saopšte i koje su sigurno tačne
       2. Pratite ko se javlja da komentariše i kako komentariše
       3. Pratite šta kaže država: biće šturo ali je to verovatno jedino od istine što smeju da dozvole da procuri.
       4. Budite oprezni oko izvora koji cure iz policije.
       5. Pratite odakle (iz kojih izvora) i gre (u kojim medijima) se pojavljuju „izvori“ i „informacije“.
       6. Ovo poslednje nema veze sa ovom pričom, ali ima šire: Cuvajte glavu. Opasan svet živi među nama, bez obraza i stida pred sobom i pred Bogom.

Napadi na advokate
       U poslednjih 15 godina prijavljeno je 49 napada na advokate (a sami advokati procenjuju da ih je bilo nebrojano puta više). Od 49 napada, do sada je rešena tek trećina.
Advokati prekinuli štrajk
       Advokatske komore u ponedeljak, 7. avgusta, prekinule su štrajk. Iako su posle surove likvidacije, predstavnici advokatskih komora izašli sa informacijom da će raspisati novčanu nagradu za saznanja o ubicama, to još nije urađeno.
       Jedan od zahteva advokature bio je i da se oformi tim sačinjen od predstavnika relevantnih državnih organa koji bi se bavio istraživanjem Ognjanovićevog ubistva.
       Međutim, usaglašeno je formiranje „stalnog tima“ koji će se osim Ognjanovićevog ubistva baviti i drugim napadima na predstavnike advokatske profesije.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX