SVEDOK InternetBroj 1170.

Poseta
5642316

Bregzit ni na nebu - ni na zemlji

Nije to bio naš, nego Vaš izbor

SANU nas opet OBMANU

Akademik šolaja: „što je više kleveta i laži, kostić nam je miliji i draži!“

Senzacionalizam i beda srpskog „nadri-novinarstva“


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Nišvil džez festival 2018.
KADA SVECI MARŠIRAJU NIŠOM
Piše: Srdjan D. Stojanović

       Već više od dve decenije tokom avgusta Niš postaje nezvanična metropola džeza i kulture Balkana. Manifestacija na koju su Nišlije ponosne jer ih stavlja na mapu sveta zove se „Nišville jazz festival“, koji se ove godine održava od 3. do 12. avgusta. Pored vrhunskih imena iz sveta muzike, ovaj međunarodni vašar predstavlja umetnike i dela iz raznih oblasti kao što su film, teatar, savremeni balet, likovna umetnost, strip...
       Deset dana magije – Nišvil 2018. godine čini 250 programa i preko 1,000 izvođača na 20 pozornica, u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, likovnih, plesnih i književnih programa. Na taj način Nišvil postaje najveća smotra umetnosti na ovim prostorima. Na pozornici glavnog (džez) programa pojaviće se, između ostalih, svetski relevantna imena kao što „Manhattan Transfer“, Keni Garet, Omar Hakim, „Gipsy Kings“, Lisa Simon, „Inner Cirlcle“, „Black Art Jazz Collective“ i Mat Bianko.
       Džez kao vrsta muzičke umetnosti potiče iz Severne Amerike, ali je tokom skoro jednog veka postojanja prerasla u globalni jezik komunikacije i izražavanja zbog prihvaćenosti kako među izvođačima, tako i publikom. On tako sa lakoćom prevazilazi sve (veštačke i nametnute) podele i barijere – kontinentalne, rasne, religiozne, etničke...
       Vodeći britanski dnevni list Gardijan je 2016. godine proglasio niški festival za jedan od deset najboljih u Evropi, rame uz rame sa Motreaux, North Sea, Umbria i drugim – sa mnogo dužim tradicijama i „astronomskim“ budžetima. Prošle godine je britanski javni servis BBC na svom specijalizovanom portalu BBC Travel preporučio Nišvil festival kao letnji događaj koji obavezno treba doživeti i videti.
       Treba podvući činjenicu da je Nišvil džez festival javna gradska manifestacija – nastala iz privatno-javnog partnerstava. Niški festival tako služi kao model kako bi trebalo optimalno koristiti gradske (javne) kapacitete, resurse, a pri tome maksimalno podržati privatnu inicijativu, kreativnosti i rad. Ali do toga nije došlo preko noći, već je trebalo i gradu i njegovim rukovodstvima duže vremena da shvate koliko zapravo znači jedna takva manifestacija ne samo u umetničkom smislu, već i u pogledu međunarodne afirmacije grada u celini. Jedna manifestacija takvog ranga i obima ne treba da bude isključivo na budžetu grada – već, uz komercijalne sponzore, trebalo bi da ima i sistemsku podršku države. Put koji je Nišvil prešao od malog provincijalnog festivala do svetski relevantnog skupa itekako je bio dug i otežavan nerazumevanjem sredine i institucija kulture.

KOGA NE PROPUSTITI?
       Kao i svake godine, slatke muke očekuju posetioce Nišvila. Treba fizički izdržati tako mnogo izvrsnih koncerata, predstava i događaja na 20 pozornica i prostora. Niška tvrđava nije samo prepoznatljivi simbol grada, već mnogo decenija predstavlja ambijent u čijim otvorenim i zatvorenim prostorima se odvija umetnički život. Tako je i Nišvil u ambijentu tvrđave i u njenoj neposrednoj blizini našao adekvatne prostore za odvijanje svojih programa.
       Na glavnoj festivalskoj areni Nišvil, prikladno nazvanoj Earth & Sky Stage (na srpskom: bina Zemlja i nebo), imaćemo prilike da prvi put kod nas vidimo zaista velika imena!
       „Manhattan transfer“ je više od četiri decenije vodeća vokalna grupa na svetu. Sa 29 objavljenih albuma i 10 nagrada Gremi (uz 20 nominacija), oni će uvek biti zapisani zlatnim slovima u istoriji džeza po svom remek delu - albumu „Vocalese“ iz 1985. godine. Saksofonista, flautista, aranžer i kompozitor Keni Garet, još jedan od saradnika legendarnog trubača Majlsa Dejvisa sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka, predstaviti će svoj kombo sastav. Ime bubnjara Omara Hakima je dobro poznato kako poznavaocima džeza po radu sa sastavom „Weather Report“, tako i ljubiteljima rok i pop muzike po saradnji sa sastavima „Dire Straits“, „Chic“ i Stingom. U Nišu će nastupati u porodičnom sastavu sa suprugom afirmisanom pijanistkinjom Rejčel Z i basistom Lajnli Mart i gitaristom Dž.C. Mailardom. Na ovoj pozornici će se pojaviti i glumica/pevačica Lisa Simon – ćerka legendarne pijanistkinje, pevačice i borca za ljudska prava Dr Nine Simon. Džez super grupa „Black Art Jazz Collective“ pojaviće se na završnoj večeri festivala, 12. avgusta.
       Debata o širini koncepcije Nišvil festivala do današnjih dana ne prestaje – kako je to uobičajeno za bilo koje okupljanje takve vrste, kako u svetu, tako i kod nas.
       Džez čistunci i kritičari osporavaju domete festivala zbog koketiranja sa drugim žanrovima muzike. Međutim, rad na popularizaciji džez muzike, kao što je slučaj i sa klasičnom muzikom, dešava se putem uvođenja popularnijih formi. Zar je jedan Majls Dejvis, velikan džeza, grešio kada je u džez redove uključivao i pop numere? Zar je Lučiano Pavaroti grešio kada je u klasičnu muziku uvodio napolitanske pesme? Zar jedan Andrea Bočeli ne spada u vrhunske klasične tenore samo zato što izvodi popularne pesme?
       Ivan Blagojević, direktor i pokretač Nišvil festivala, za uzor ima najeminentniji svetski džez festival u švajcarskom mestu Motreaux i njegovog osnivača Kloda Nobsa. Pored legendarnih džez imena, u proteklih pet decenija Montreaux Jazz Festival je ljubiteljima (ne samo) džez muzike predstavio i imena kao što su „Deep Purple“, Prince, Majkl Mekdonald, Džef Bek, „Simply Red“, Geri Mor, Džamiroquai i mnoga druga. Zato nije ni čudo što će ove godine na Nišvil džez festivalu svirati pop zvezde kao što su britanski sastav Matt Bianco i rege velikani „Inner Circle“.
       Nišvil džez festival je pre mnogo godina ustanovio nagradu za životno delo istaknutim domaćim muzičarima. Ove godine dobitnik nagrade je bubnjar Lazar Tošić, koji će sa svojim kvartetom održati koncert u četvrtak 9. avgusta na glavnoj festivalskoj sceni.
       Posebna „poslastica“ ovogodišnjeg Nišvila jeste koncert sastava „Gipsy Kings“, predvođen Pakom Baliardom u nedelju 12. avgusta. To će ujedno i biti podsećanje na niškog kralja romske muzike Šabana Bajramovića – koga Nišvil baštini kao svog sveca-zaštitnika. Pako i njegova ekipa obećali su da će u čast Šabana izvesti jednu njegovu pesmu.
       Pa neka sveci marširaju!
      
      
      
       Turistička ponuda Niša
       Više od festivala
      
       Gradski oci Niša su ozbiljno shvatili priliku za turističku promociju svog grada koja im se ukazala korišćenjem aerodroma „Konstantin Veliki“, sa devet redovnih međunarodnih linija avio-kompanija kao što su „Ryanair“, „Wizzair“ i „Swiss“. Povezivanje kulture, odnosno brojnih festivala na čelu sa Nišvilom, odlična je osnova i povod za finansijsku podršku koju je grad dao Turističkoj organizaciji Niša za sprovođenje ovog pažljivo planiranog poteza.
       Međutim, sem festivala, Niš poseduje izvanrednu kulturno-istorijsku baštinu koja kroz turizam takođe treba da dođe do izražaja, a što ranije nije bio slučaj. Posetioce Niša treba samo podsetiti na spomenike/iskopine iz rimsko-vizantijskog perioda kao što je Mediana, gradsku tvrđavu iz rimsko-turskog perioda, Ćele kulu i spomenik na Cegru, istorijski kompleks na Bubnju i logor „Crveni Krst“ iz perioda Drugog svetskog rata...
       Tu treba dodati i izvanredan geografski položaj Niša u blizini prirodnih lepota i atraktivnih lokacija za odmor, rekreaciju i zdravstveni turizam. Uz tradicionalno gostoprimstvo, gastronomski repertoar legendarnih niških ugostitelja i zaista velike smeštajne kapacitete u hostelima i hotelima po pristupačnim cenama – čini se da Niš sa razlogom postaje omiljena takozvana „short-break“ (kratak odmor) destinacija za savremene mobilne turiste, posebno mlađe generacije.
       Ako se nesrećna epizoda sa predajom niškog aerodroma na upravljanje Republici zanemari (u pravnom smislu sva imovina gradova je i onako imovina republike – tako da nije bilo nikakvog poklanjanja niške gradske imovine Republici) – može se očekivati dalji rast prihoda grada od turizma.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX