SVEDOK InternetBroj 1178.

Poseta
5696132

Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

Ćutanje o (ne)izboru akademika stiglo na – naplatu

Kosovski zavet je srpska verzija Novog zaveta

1604.

Ulični TV dnevnik


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet…

       Ujedinjene nacije kratkog džepa
       – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, uputio je pismo svim državama članicama upozoravajući ih da svetska organizacija ima ogromnih finansijskih problema i da će morati da obustavi mnoge od aktivnosti ukoliko države ne izmire zaostale obaveze. UN je u crvenoj zoni za 140 miliona dolara i, kako je naveo Gutereš, „nikada nisu imali ovako loš promet novca ovako rano u godini“. Zanimljivo – jedan od najvećih dužnika UN su upravo Sjedinjene države.
      
       Koriste decu kao doušnike
      
       – Ne, nije reč o Severnoj Koreji. Reč je o jednoj od najdemokratskijih zemalja zapada, Velikoj Britaniji. Na Ostrvu je nedavno izbio skandal pošto je u Domu Lordova (gornjem domu britanskog parlamenta) obelodanjeno da policija koristi decu starosti od 10 do 16 godina kao doušnike o dešavanjima na ulici i među „problematičnom omladinom“. Najavljena je dodatna istraga koja bi utvrdila da li je ova praksa ispravna i kakvog uticaja ova aktivnost policije ima na decu doušnike.
      
       Spaljivanje luksuznih marki
      
       – Britanski proizvođač luksuzne garderobe „Barberi“ našao se na udaru kritika pošto je obelodanjeno da godišnje spali više od 30 miliona evra robe koja nije prodata. Ovu praksu primenjuju i drugi luksuzni brendovi a argument kojim brane taj potez jeste da kada bi dozvolili prodavanje te robe na „sivom tržištu“, ispod cene, to bi potkopalo autentičnost i luksuzni karakter njihovih proizvoda. Dakle, proizvođačima robe za bogataše više se isplati da potroše još novca da unište svoju robu nego da je daju ispod cene!
      
       Postajemo sve veći mesožderi
      
       – Novo istraživanje Ujedinjenih nacija pokazalo je da raste potražnja za mesom širom sveta. Za proteklih 50 godina prosečna godišnja konzumacija mesa po čoveku se gotovo udvostručila – sa 23 kilograma godišnje na 43 kilograma, dok se ukupna svetska konzumacija mesa učetvorostručila (usred rasta globalne populacije i poboljšanja životnog standarda u siromašnijim krajevima sveta). UN procenjuju da će potražnja za mesom narasti za još 76 odsto u odnosu na danas i to pre svega usled potražnje iz Kine.
      
       Englezi „kese“
      
       - Jedan od razloga zašto je Zapad finansijski tamo gde jeste a mi sa Balkana smo tu gde jesmo, leži i u odnosu prema novcu. Najnoviji podaci pokazali su da od kada je u Engleskoj uvedena naplata plastičnih kesa u supermarketima (u iznosu od 5 penija, što je otprilike 6,5 dinara) prosečan Englez godišnje umesto 140 kesa sada koristi svega 19. Što bi rekli u slengu – Englezi su prave „kese“.
      
       Glava psa za 70.000 dolara
      
       – Kolumbijska mafija ucenila je glavu policijskog psa-tragača na 70.000 dolara. Reč je o šestogodišnjem nemačkom ovčaru „Sombri“ (što znači senka) koji je nanjušio oko 8.000 kilograma kokaina usled čega je uhapšeno 245ljudi. Od kada je ova vest isplivala pas je dobio dodatnu policijsku zaštitu!
      
       Masoni tranvestiti
      
       – Jedna od najintrigantnijih organizacija na svetu, Masoni odnosno Slobodni zidari, čija je globalna centrala u Britaniji, poslala je novo uputstvo ložama u kome se kaže da se dozvoljava i da žene budu članovi (zvanična masonerija ne priznaje ženske lože, mada one postoje) ali samo one (odnosno – „oni“) koji su primljeni u članstvo kao muškarci a vremenom su doneli odluku da promene pol. Ipak, masoni nisu toliko „senzibilni“, pa nova uputstva predviđaju da se članovi koji su postale žene ipak i dalje oslovljavaju kao „braća“.
      
       Vrućine povećavaju samoubistva
      
       – Tim naučnika sa Stanforda utvrdio je da povišene temperature negativno utiču na mentalno zdravlje ljudi. Oni su utvrdili da kada je temperatura u nekom mesecu za samo jedan stepen viša u odnosu na prosek za taj mesec, stopa samoubistava raste: za 0,7 odsto u SAD i 2,1 odsto u Meksiku. Naučnici su potom analizirali i poruke na društvenoj mreži Tviter, utvrdivši da kada temperatura skoči iznad prosečne, drastično raste broj „tvitova“ koji koriste reči koje su karakteristične za suicidne misli.
      
       Lažne vakcine za bebe
      
       – Kinu trese skandal koji je uzdrmao i sam politički vrh. Obelodanjeno je da je stotine hiljada dece dobilo vakcine koje nisu sadržale dovoljnu količinu antitela da bi bile efikasne. Policija je uhapsila nekoliko direktora kompanija koje su umešane u skandal, a najavljena je i velika istraga. Skandal je doveo i do prvih ozbiljnih napada na položaj kineskog predsednika Ksia.
      
       Milioni ostali bez državljanstva
      
       – Vlasti u indijskoj pokrajini Asam donele su odluku da iz spiska državljana izbrišu četiri miliona ljudi, mahom muslimana, budući da nisu u stanju da dokažu odakle su njihove porodice došle pre 1971. godine (kada je susedni Bangladeš – u kome žive Pakistanci – proglasio nezavisnost i kada je došlo do razmene stanovništva i teritorija). Međunarodne organizacije strahuju da bi ovo moglo da dovede do novog egzodusa stanovništva u Aziji.
      
       Narandže sprečavaju slepilo
      
       – Naučnici u Australiji tvrde da su došli do dokaza da jedenje narandža smanjuje rizik od slepila u starosti. Prema istraživanju, jedenje jedne narandže dnevno za 60 odsto umanjuje rizik od slepila. Studija je bazirana na praćenju efekata konzumacije hrane, a trajala je 15 godina.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX