SVEDOK InternetBroj 1150.

Poseta
5523415

Nesloga i izdaja na Kosovu pratiće dalje srpski narod kao zla kob kroz čitavu njegovu istoriju

EU na sedativima i antibioticima

Život prolazi, sećanja su večna

Belaj od Van Der Belena…

Od nas se očekuje da sami sebi odrubimo glavu


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

IN MEMORIAM: ARITA FRENKLIN (25. marta 1942. – 16. avgusta 2018.)
GLAS KOJI JE DAO SRCE I DUŠU AMERICI
Piše: Srdjan D. Stojanović

       Velika američka soul pevačica Arita Frenkli umrla je u 76. godini od posledica raka pankreasa.
       Pored njenog samrtnog kreveta bili su članovi poridice. Frenklinova je rođena 25. marta 1942. godine u Memfisu, Tenesi. Njena porodica se preselila u Bafalo, Njujork, kada je imala dve godine, da bi se konačno naselila u Detroitu, Mičigen, dve godine kasnije.
       Tu je i počela sa solo pevanjem od desete godine, ubrzo posle majčine smrti - u crkvi New Bethel, gde je njen otac bio pastor.
       Njegove političke propovedi su navele Martina Lutera Kinga da provodi vreme u porodičnoj kući Frenklinovih za vreme poseta Detroitu.
       „U jednom od najmračnijih momenata naših života, ne možemo naći reči da izrazimo bol u srcima. Izgubili smo majku i stenu naše porodice. Ljubav koju je imala za svoju decu, unuke, sestriće i rođake nije poznavala granice,“ rekli su članovi porodice Frenklin.
       Arita Frenkli je obolela 2010, kada joj je dijagnostifikovan tumor, ali se vratila povremenim javnim nastupima odmah posle operacije.
       Bitka sa neizlečivom bolešću je trajala do 16. avgusta 2018. Iako je objavila da odustaje od javnih pojavljivanja 2017. godine, Arita je bila na rasporedu za dva koncerta tokom New Oreans Jazz and Heritage Festivala Arpila ove godine, ali joj je doktor to izričito zabranio. Njen poslednji javni nastup je bio u katedrali Svetog Jovana Gospodnjeg u Njujorku, 7. novembra 2017. godine za vreme proslave 25-godišnjice fondacije Eltona Džona za borbu protiv AIDS-a.
       Poznata kao „kraljica soula“, Frenklinova je prodala za života više od 75 miliona ploča i dobila 18 Grammy nagrada. Imala je 77 numera na Bilbordovoj Top 100 listi i 20 hitova br. 1 na top rhythm & blues listama.
       Njen poslednji album „A Brand New Me“ izašao je u novembru 2017. godine, a bio je sastavljen od arhivskih vokalnih snimaka za Atlantic Records „uparenih“ sa novim orkestarskim aranžmanima Kraljevskog Filharmonijskog Orkestra.
       Poslednji album sa originalnim (novim) snimcima je bio „Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics“ 2014. godine.
       „Američka istorija izvire kada Arita peva,“ rekao je bivši američki predsenik Barak Obama o njenom izvođenju peseme „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“ u Kenedi Centru 2015. godine. „Niko ne izražava potpunije vezu između Afro-Američke spiritualne muzike, bluza, i rokenrola – način na koji se muka i bol transformišu u umetnost tako vitalnu, lepu i punu lepote.“
       Na vest o smrti legendare pevačice, Barak i Mišel Obama zajednički su se obratili javnosti, odajući joj poštovanje:
       „Svaki put kada bi Arita zapevala, svi smo osećali se dotaknuti nečim božanskim. Kroz njene kompozicije i neprevaziđenu umetnost, Arita je pomogla da se definiše američko iskustvo. U njenom glasu mogli smo da osetimo našu istoriju, sve njene nijanse i senke – našu snagu i bol, našu tamu i svetlo, našu potragu za iskupljenjem i teško izboreno poštovanje. Ona je pomogla da se osetimo međusobno povezanim, puni nade i više humani. A ponekad je uspevala da zaboravimo na sve i prepustimo se plesu.“
       Cak je i sadašnji predsednik Donald Trump napisao dostojanstven – ako ne muzički – „omaž“ na svom Twitter nalogu: „Kraljica soula Arita Frenklin je umrla. Bila je velika žena, sa predivnim darom od Boga, glasom. Nedostajaće nam.“
       Elton Džon je odao poštu na svom Instagram profilu sledećim rečima: „Gubitak Arite Frenklin je udarac za svakoga ko voli pravu muziku – muziku iz srca, iz duše i Crkve. Njen glas je bio jedinstven, a njeno sviranje klavira je bilo podcenjeno – a bila je jedan od mojih omiljenih pijanista.“
       Kerol King, koja je koautor čuvene pesme iz reperoara Frenklinove „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“ je rekla: „Kakav život, kakvo nasleđe! Toliko puno ljubavi, poštovanja i zahvalnosti.“
       Klarens LaVon Frenklin je počeo da vodi karijeru svoje ćerke tako što je uključio u svoje „gospel karavan“ turneje crkvenih horova. Pomagao je Ariti u pevanju na prvom snimku iz 1956 za kompaniju JVB Records, koja je objavila debi singl „Songs of Faith“, a zatim kasnije kada je sa kompanijom CBS otpočela pop karijeru.
       U sledećoj fazi je prešla 1966. godine u Atlantic Records producenta Ahtmeta Ertegana, gde je njen talent prosto procvetao nizom singlova počevši sa obradom Otisa Redinga „Respect“, „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“ i „I Say a Little Prayer“. Arita je 1972. objavila „živi“ album „Amazing Grace“, koji je veličanstveno ukazivao na njene gospel korene.
       Dok se sredina sedamdesetih godina prošlog veka smatra za relativno zatišje u njenoj karijeri, Arita je ponovo postala aktuelna sredinom osamdesetih uz pomoć dueta, sa tada novim britanskim snagama – Eni Lenoks iz sastava Eurythmics sa numerom „Sisters Are Doin’ It for Themselves“ i pokojnim Džordžom Majklom i numerom „I Knew You Were Waiting“.
       Frenklinova je nastavila da objavljuje albume i nastupa tokom osamdesetih i devedesetih godina, a dobila je nagradu Grammy za životno delo 1994. godine. U 2015. je dobila Predsedničku Medalju Slobode. Na prvoj inaguraciji 2009. predsednika Baraka Obame izvela je „My Country, ‘Tis of Thee“.
       Iako je 2017. godine objavila kraj koncertnih pojavljivanja, to se nije desilo.
       Sa dozom veselja i gorčine je govorila da je to ono što radi celog života, ali je dodala:
       „Osećam se veoma bogatom i zadovoljnom sa onim odakle je počela moja karijera i gde se ona sada nalazi.“
       Frenklin je radila na (za sada neobjavljenom) albumu koji sadrži saradnju sa umetnicima kao što su Stivi Vonder, Elton Džon i Lajonel Riči, pod producentskim nadzorom Klajva Dejvisa, koji je potvrdio da će se o „kraljici soula“ snimati film sa pevačicom Dženifer Hadson u glavnoj ulozi. Dejvis je rekao da je Hadsonova bila njegov prvi izbor za ulogu Arite.
       Uticaj Frenkliniove na savremenu generaciju umetnika je nemerljiv. Tu spadaju imena poput Bijonsi, Ališa Kiz, Kanje Vest, Outkast i mnogi drugi.
       “Osećaj za soul dolazi od gospela,“ rekla je Bijosi.“To dolazi od Arite, od svega što se sluša i peva po crkvama.“
       Muzički legat Frenklinove može da se uporedi sa političkim značajem svega toga. Njen otac je pomagao Martinu Luteru Kingu da organizuje „Marš Slobode“.
       Na Kingovoj sahrani u apilu 1968. godine Arita je izvela numeru „Precious Lord“ Tomija Dorsija. Numera „Respect“, koja je postala nezvanična himna kako pokreta za građanska prava tako i feminističkog pokreta, kako je Arita Frenklin rekla 2015. godine u intevjuu za „Vogue“, nijedna od ove dve pesme nije snimljena sa političkim konotacijama.
       „Izgleda da je ta pesma („Respect“) važna ljudima,“ rekla je Arita.“Ne za mene, niti za pokrete za ljudska prava, ili feministički pokret – jednostavno ta pesma znači ljudima. I kada su me pitali koju bi numeru stavila u takozvanu vremensku kapsulu, ja sam se opredelila za nju.“
       Iza Arite Frenkli su ostala četiri sina i brojna unučad.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX