SVEDOK InternetBroj 1164.

Poseta
5610003

Papir trpi sve, a istorija samo činjenice

„Podgorička skupština“ bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori

Otvoreno pismo Nadežde Vinaver, koje Politika nije želela da objavi

Jelena Trivan

Medijska laža i paralaža


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Država uporna da od zarađenih penzija napravi socijalu
Od 2019. novi propisi o penzijama. Penzijski sistem kao u Africi!
Piše: dr Dejan Jovović

       Mada je PCI (Instrumentom za koordinaciju politike - PCI-Policy Coordination Instrument) savetodavnog karaktera i nema finansijski deo, ipak je zanimljivo kakav je stav MMF po pitanju predloga vlade o promeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, po kome se planira napuštanje indeksacije penzija vezane za kretanje cena i prelazak na određivanje povećanja (ili smanjenja) penzija u zavisnosti od stanja u budžetu.
       Govoreći o penzijama, šef misije MMF je istakao da će nakon četiri godine penzije biti „odmrznute“, kao i da će se ravnomerno povećavati. Prema njegovim rečima, sa vladom je razgovarano i da od 2019. budu doneti novi propisi indeksiranja penzija, kojima bi povećanje penzija bilo zasnovano na pravima.
       Posle četiri godine, pod pritiskom MMF, početkom oktobra ove godine, ukinut je Zakon o privremenom umanjenju penzija, kojim su sva primanja veća od 25.000 dinara, od oktobra 2014. godine, umanjena 22 odnosno 25 odsto. Imajući to u vidu 1,7 miliona penzionera bi, od novembra ove godine, sa penzijskim čekom moglo da dobije penzije povećane između 7,9 i 13,3 odsto u odnosu na period pre donošenja Zakona 2014. godine, u zavisnosti od visine penzije.
       Istovremeno su donete i izmene i dopune zakona o PIO. Penzije u Srbiji se sada usklađuju sa Zakonom o budžetu, što znači da će vlada ubuduće povećavati primanja najstarijih u zavisnosti od rasta budžetskih prihoda. Penzije bi trebalo, kako obećavaju iz vlade, da budu veće od inflacije, odnosno rasta cena na malo. Ali to što bi nešto „trebalo“ da bude ne znači i da hoće!
       Najveći deo penzionera strahuje šta će biti ubuduće i kada će biti novog povećanja. Jer, nema više formule za izračunavanje primanja, a pitanje je šta će biti sa budžetskih prihodima. Tim povodom predsednici vlade, skupštine, ali i poslanicima, obratila su se brojna penzijska udruženja, tražeći kakvu-takvu garanciju da će im zarađene penzije biti isplaćivane i ubuduće i da će biti veće bar za rast cena na malo.
       Dosadašnjim Zakonom o PIO (članom 80) bilo je regulisano usklađivanje penzija na osnovu rasta cena, inflacije i porasta BDP. Usklađivanje penzija bilo je dva puta godišnje, što je bilo povoljno i pravedno za državne finansije i za penzionere. Predlogom izmena i dopuna sadašnjeg sistemskog Zakona o PIO (članom 9) predviđeno je usklađivanje penzija na način utvrđen propisima kojima se uređuje budžet i budžetski sistem. Praktično se može dogoditi da usklađivanja i ne bude. U sistemskom zakonu o PIO treba da se zadrže sadašnja rešenja, a budžetom obezbede potrebna sredstva za usklađivanje. S tim u vezi, potrebno je utvrditi regulativu (rast cena i plata) na osnovu koje bi se penzije automatski usklađivale jednom ili dva puta godišnje, zbog čega penzioneri očekuju da se razmotri ovaj predlog i da se donese odgovarajuće rešenje.
       U Udruženju sindikata penzionera Srbije kažu da verbalno izricanje zahvalnosti „da su penzioneri podneli najveći teret fiskalne konsolidacije treba potkrepiti i vraćanjem oduzetog”. Država je dužna da pored ukidanja Zakona o privremenom smanjivanju penzija, svim penzionerima, zakonskim naslednicima preminulih, vrati celokupan iznos umanjenih penzija, uz pripadajuće kamate.
       Penzioni sistem regulisan je ozbiljnim zakonom, po kome su bivši radnici stekli penziona prava. Nikakvim zakonom skupština, ne može da izmeni prava stečena ranijim sistemskim zakonima i usvoji rešenja da se penzioni sistem reguliše bez ikakvih kriterijuma i zavisi od volje izvršne vlasti.
       Otvorio se i novi problem zbog toga što penzije od oktobra neće biti linearno povećane, što takođe urušava penzijski sistem. Ukoliko država misli na najsiromašnije građane i penzionere onda bi bilo dobro da formira socijalni fond i isplaćuje im socijalnu pomoć, a PIO fond neka u skladu sa Zakonom o PIO isplaćuje penzije onako kako su zarađene i utvrđene rešenjima.
       PIO fond nije socijalna ustanova, već neka vrsta štedionice zasnovane na međugeneracijskoj solidarnosti u koju ljudi uplaćuju doprinose isto kao što ih uplaćuju na račune u bankama. Zavisno od dužine i visine ulaganja zavisi i iznos njihove penzije. Ako je ona nekome premala onda je takva osoba socijalni slučaj, ali to nikakve veze nema sa PIO fondom, zaključuju u Udruženju penzionera.
       Fiskalni savet je početkom oktobra skrenuo pažnju da, u skladu sa postojećom formulom, postojao prostor za povećanje penzija svim penzionerima sledeće godine za 2,5 odsto. Uprkos tome, u Fiskalnom savetu ističu da je doneta politička odluka da penzije manje od oko 32.000 budu uvećane za pet odsto, a da penzije veće od tog iznosa ne porastu.
       Fiskalni savet je ispravno predložio da se povuče iz skupštinske procedure Predlog izmena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer bi ukidanje formule usklađivanja penzija, ugrozilo predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme i degradiralo penzijski sistem Srbije. Fiskalni savet navodi da se članom 9. Predloga zakona de fakto ukida formula za usklađivanje penzija i vladi daje diskreciono pravo da „propisima kojima se uređuje budžet i budžetski sistem“ odlučuje o usklađivanju penzija „do dostizanja finansijske održivosti sistema penzijskog i invalidskog osiguranja“. Međutim, nigde se u Predlogu zakona, niti u pratećim materijalima, ne definiše šta se podrazumeva pod pojmom finansijske održivosti. Mogućnost da vlada odlučuje o usklađivanju penzija „do dostizanja finansijske održivosti sistema, dakle u praksi znači davanje trajne nadležnosti vladi da diskreciono odlučuje o usklađivanju penzija“, smatra Fiskalni savet. Dodaje da je dominantna evropska praksa da se penzije usklađuju prema formuli, koja predstavlja neku kombinaciju kretanja cena, kretanja zarada i privrednog rasta, što je ustaljena praksa i u Srbiji tokom prethodnih decenija otkada je uspostavljen javni penzijski sistem. „Ukoliko namera zakonodavca nije bila da se de fakto ukine formula za usklađivanje penzija onda je neophodno amandmanima promeniti ovu formulaciju i propisati da se, na primer, vladi daje mogućnost da interveniše samo u slučajevima ugrožene penzijske stabilnosti, kada su penzije osetno iznad 11 odsto BDP i kada redovno usklađivanje prema propisanoj formuli ne bi bilo ekonomski održivo“, predlaže Fiskalni Savet. „Ovaj predlog je problematičan i kontraproduktivan po više osnova“, ocenjuje Fiskalni Savet i dodaje da bi novčano uvećanje uz penziju podrilo integritet i principe na kojima sistem penzijskog i invalidskog osiguranja decenijama funkcioniše u Srbiji.
       Prema tome, Fiskalni savet pravilno negativno ocenjuje predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za penzija i ugrožava predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme Tako bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka.
       Takođe, predlog da se uvede diskreciona mogućnost vladi da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike - navodi Fiskalni savet.
       Međutim, vlada nije uvažila ova validna tumačenja Fiskalnog saveta, iako Izmene zakona o penzijama degradiraju penzioni sistem Srbije. Iz vlade je resorni ministar rada samo rekao: „trebalo bi pažljivije da pročitate to i da shvatite koliko laži je sve tu rečeno i da u suštini ništa od onoga što je Fiskalni savet rekao nije tačno.“ Cudi da se Fiskalni savet nije ogradio od ovakve nedolične izjave resornog ministra.
       Nedavno objavljena analiza novinske agencije FONET dobro zaključuje: „Ukidanje određenja prava penzionera po ranije utvrđenim standardima i prepuštanje na volju vladi u zavisnosti koliko para ima u budžetu, je, po nekim analitičarima, novi nivo voluntarizma. Ovo ne znači da će penzije biti smanjene, jer su penzioneri i dalje značajan politički agregat. Ipak, da se diskreciono određuje povećanje penzija, je populistički i potpuno neprihvatljivo“.

Novčana pomoć penzionerima sa primanjima ispod 32.285 dinara
       Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć. Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa. Kako se nezvanično saznaje, očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliki će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi. Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije. U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.
       U vezi Zakona o PIO, koji isključuje usklađivanje penzija sa troškovima života, iz Svetske banke je početkom oktobra ove godine rečeno „da koliko oni razumeju, u pitanju je privremena mera kojom se želi anulirati efekat ranijeg umanjenja penzija“. Navode i da im je u razgovorima sa predstavnicima vlasti rečeno da će se u narednom periodu pronaći drugo rešenje za ovo pitanje.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX