SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800807

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Batumi: Završena 43. muška i 28. ženska šahovska olimpijada
Šah više ne stanuje ovde...
Piše: Vladan Dinić

       Šah se vratio u Kinu!
       Ono što se već godinama očekivalo i naslućivalo, da prapostojbina šaha Kina (i Indija) preuzmu vlast u crno - belom svetu dogodilo se u gruzijskom letovalištu Batumi, na obali Crnog mora, od 23. septembra do 6. oktobra, na 43. muškoj i 28. ženskoj šahovskoj olimpijadi na kojoj je učestvovalo 185 ekipa u muškoj i 151 u ženskoj konkurenciji. Među kojima i Srbija (u obe konkurencije), kao i sve ostale zemlje i kvazi države nekadašnje Jugoslavije (uključujući i „Kosovo“ kome je Svetska šahovska federacija priznala članstvo u FIDE).
       Šahisti i šahistkinje Kine trijumfovali su u obe olimpijske konkurencije, a kako je i prvak sveta u konkurenciji dama - Kineskinja Ju Wenjun, uskoro se očekuje da “mušku titulu” koju zasad drži Norvežanin Magus Karlsen pojuri neko iz plejade mladih Kineza...
       I ova olimpijada je dokazala da se geografska mapa sveta raspadom SSSR-a i Jugoslavije promenila, da ruska šahovska škola više ne dominira kao tokom druge polovine prošlog veka, kada se, bar na olimpijadama znalo: 1. SSSR, 2. Jugoslavija, 3. Mađarska (uz povremeno upadanje SAD, Argentine...) a u pojedinačnoj konkurenciji se smatralo da je to “ruska stvar”.
       Ali, više nije...
       Istina, Rusija je uspela nekako da se dočepa bronzane medalje u muškoj konkurenciji (više slučajno nego zasluženo!) a u konkurenciji dama ostala je van pobedničkog postolja!
       Što je još čudnije, ne zna se, koga je Rusija mogla još da dovede u Batumi, jer mladih asova ima, ali takvih ima i diljem sveta.
       Da mi je neko pričao da će šahisti bivšeg SSSR-a potonuti na crno-beloj ploči, smatrao bih ga šahovskim analfabetom, pacerčinom i neznalicom...Ali, stiglo je to doba.
       Rusija (Karjakin, Nepomjačni, Kramnik, Vitjugov, Jakovenko) na jedvite jade je treća, Jermenija je osma, Ukrajina – deseta, ostale zemlje nekadašnjeg SSSR su pod i tako dalje?!
       Ruska šahovska škola, od doba Petrova, Cigorina pa nadalje više nije neprikosnovena. U SSRU-u od doba Botvinika, Smislova, Bronštajna, Petrosjana, Talja, Spaskog, Karpova i Kasparova, “večito drugih” Keresa i Korčnoja, iznedrilo se, pošteno, samo jedno veliko ima – Vladimir Kramnik, čija se zvezda ugasila mnogo ranije nego što se očekivalo...
       U konkurenciji dama, primetan pad je manje uočljiv: u prvih deset su bivši Sovjeti, Uklrajina (2. mesto), Gruzija (3. mesto), Rusija (4. mesto), Jermenija (6.), Gruzija - duga ekipa! – 9. mesto, Azerbejdžam i Kazahstan 10. i 11. mesto...ali sve to drugačije izgleda kod muškaraca!
       Dobro, to se desilo sa šahistima SSSR-a, ali šta je sa šahistima sa prostora bivše Juge, one od Triglava do Đevđelije?
       Da li šah više ne stanuje ovde?
       Uz sva uvažavanja problema koji su nalegli na ove prostore, još uvek ne mogu da poverujem da Srbija (posebno muška ekipa) bude na OI iza jedne Poljske, Francuske, Vijetnama, Švedske, Ceške, Nemačke ili, ej bre, iza Austrije?! Ovde sam samo pobrojao ekipe koje su do 14. mesta!
       Uz to, Srbija je PETA u Jugi, iza Hrvatske (26. mesto), Slovenije (32.), Crne Gore (36.), Makedonije (48.), a “ispred” Bosne i Hercegovine (65.) i Kosova (78.)!
       Žive legende srpskog šaha Bora Ivkov, Aleksandar Matanović i za njih mlađani Ljubomir Ljubojević u čudu i neverici trljaju oči, a počivši velikani Svetozar Gligorić, dr Petar Trifunović, Milan Matulović, Draško Velimirović...prevrću se u grobu.
       Zalud!
       Istina, za ovaj plasman, valjda najrđaviji u istoriji srpskog muškog šaha ima objektivnog opravdanja: u Batumi je otputovala PRINUDNA i podmlađena reprezentacija - Dušan Popović, Roganović, Zajić, Nenezić i Ivić. Iskusniji, i po rejtingu daleko bolji – Inđić, Markuš, Perunović, Ivanišević i Sedlak su – odlučili da se bez iole razumnog razloga, zbog navodno nekakvih zaostalih dugovanja ŠSS prema njime (koja sa novim rukovodstvom šahovske organizacije nemaju blage veze) BOJKOTUJUJU državni grb, himnu i svoju zemlju!
       Da ne bi dovodio čitaoce u zabludu ni oni, bojkotaši, na prethodnim olimpijdama nisu blistali, nisu bili ni blizu borbe za medalje, ali opor utisak ostaje...
       Zato, ove “nove klince” koji su sve do poslednjeg kola bili u šansi da se plasiraju u prvih 15-20 ekipa, koji su napravili 2:2 sa Rusijom, 2:2 sa Nemačkom ne treba kinjiti, već podržati!
       Uz to, a na to sam upozorio selektora naše muške ekipe, mog Nišliju Miodraga Perunovića da se pazi kao đavo od krsta poraza u poslednjem kolu, jer to je najčešće dovoljno da se potone i po dvadesetak mesta u konačnoj tabeli...A, to se ovoj, prinudnoj reprezentaciji Srbije dogodilo. Posle nesrećnog poraza u pretposlednjem kolu protiv Norveške (da smo pobedili u poslednjem kolu bi igrali sa Austrijom) voljom žreba naleteli smo na atomski sastav Azerbejdžana, ekipe, koju predvode velikani svetskog šaha, Mameđarov i Rađabov, i koja je četiri kola pre kraja bila glavni kandidat za zlato i – izubili smo.
       Dakle, podmlađenu Srbiju dva vezana poraza u dva poslednja kola bacila je tu – gde je, na – 52. mesto!
       I, šta sad?
       Sad će, koliko sutra, “duboka država” srpskog šaha krenuti u novu ofanzivu... Ne, ne brine njih plasman, ne, njih se ne tiču ni ti mladi ljudi koji su igrali, ni perspektiva srpskog šaha...Jok!
       Sad će da pokušaju, da se oni – pravi grobari šaha u Srbiji - ponovo dokopaju vlasti, zarad šake moći i pregršt evrića, a za šah, ko te pita, zar šah nije i tako pod Š.
       Jeste, ali nije.
       ŠAH je bio naš najtrofejniji sport (kao sada vaterpolo), Ivkov, Gliga i “Ljuba nacionale” bili su poznati diljem sveta koliko i naš velikan belog sporta Novak Đoković...
       Ali, kažu bilo pa prošlo, a kako se i dalje rovari protiv drevne igre u Srbiji biće još mračnije!
       Svoj veliki doprinos da srpski šah ode u zapećak dali su i mediji: izbacili su šah iz novina, na RTS-u šah ni pod Š, a tek na Pinku, Hepiju, Studiju B da ne pominjemo.
       Da bi se šah našao u Novostima, Informeru, Srpskom telegrafu, Kuriru i drugim čedima naprednog režima, morao bi da se izbaci iz škola, i da se uvede na Farmu, u Parove ili u sličnim izumima današnje medijske scene u Srbiji.
       Trebalo bi pomenuti da su na Olimpijadi u Batumiju prisutni gotovo svi trenutno najjači igrači na svetu izuzev svetskog šampiona, Magnusa Karlsena.
       Njegov izazivač, Amerikanac italijanskog porekla, Fabijano Karuana igrao je na Olimpijadi uspešno predvodeći tim SAD!
       U ženskoj konkurenciji najveće negativno iznenađenje su Ruskinje: nema ih na pobedničkom postolju!
       Istina, dele od 4. do 12. mesta, ali to je slaba uteha...
       Tu su, pri vrhu, sa čak dve ekipe i najšahovskija ženske zemlje na planeti Gruzije u kojoj su rođene i žive legendarne Nona Gaprindašvili i Maja Ciburdanidze... Visoko su plasirane, ali od medalje – ništa!
       Naše mlade dame, Jelena Vojnović-Raport, Jelena Erić, Adela Velikić, Teodora Injac i Marina Gajčin igrale su, objektivno, sjajno.
       Sa velikim favoritima, Indijom – 2:2, sa šestim favoritom po rejtingu – Francuskom pobeda od 2,5:1,5, a mlada Adela Velikić pobedila je velemajstora Skripčenkovu!
       Ipak, za utehu je – da su dokazale bar primat u eks Jugoslaviji...
       Dugo su bili kandidati za plasman u prvih deset u konkurenciji 151 ekipe, ali zla kob – nesrećan poraz u poslednjem kolu protiv, po rejtingu mnogo jače ekipe Kazastana, vratio ih je na nezasluženo nisko 23. mesto…

Olimpijada i rejting
Ljubojević je bio u pravu!
       Naš legendarni velemajstor Ljubomir Ljubojević još pre četiri decenije, dok je bio treći igrač sveta (iza Karpova i Kasparova) i uspešni predvodnik reprezentacije Jugoslavije, pa i kad je bio u rukovodstvu Profesionalnog udruženja šahista (PCA) zalagao se da se ekipna takmičenja NE REJTINGUJU!
       Raspredali smo na tu temu Ljuba i ja često ali, evo sad priznajem, Ljubojević je bio u pravu, a ne ostale njegove kolege koje ga nisu podržale!
       Odokatvnom metodom, kad se saberu plus i minus rejting poeni ekipa koje su bile najbolje i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, osvajači medalja su, u – minusu.
       Istina, ne baš i svaki član najuspeđnijih ekipa, ali većina?!
       Kako je to moguće?
       I koje igrače rejtingovanje ekipnih takmičenja pogađa?
       Pa, one – najbolje?!
       - Igrati za sebe je jedna stvar i tu, narvno, nemam primedbu da se svaka partija rejtinguje, više puta mi je tada, a i sad govorio Ljubojević. – Ali, kad igraš za reprezentaciju, za ekipu, to je nešto sasvim drugo. Jer, nekad poziciju koju možeš da remiziraš, zbog stanja u meču, ili stanja ekipe na tabeli – “moraš“ da siluješ po svaku cenu. Uz to tvoj kapiten ekipe, može zarad uspešnog rezultata da tvoju partiju u kojoj si dobijen “veže” s nekim drugim partijama! E, to je dobro za ekipu, ali rđavo za “poslušnog igrača”. Zato sam se borio da se ekipna takmičenja ne rejtinguju. Tim pre što bi mnogi vodeći svetski velemajstori u mnogim pozicijama svesno rizikovali, ovako ne smeju zbog ostalih u ekipi i rezultata ekipe, priča mi Ljubomir Ljubojević.
       Prisećajući se brojnih olimpijada sa kojih sam izveštavao, setih se da je, svojevremeno naš, a sad slovenački reprezentativac, bivši omladinski prvak sveta Bruno Parme, u olimpijskoj ekipi Jugoslavije bio “crnac”?! Ne što je crn, ili beo, već što je voljom kapitena, zarad uspeha ekipa stalno igrao crnim figurama!!
       Pogledajmo, recimo osvajači zlatne medalje kod muškaraca – Kinezi su kao ekipa u rejtig minsu za 6,3 rejting poena!
       Ili, SAD je osvojila srebro, a jedan od najjačih velemajstora sveta Hikaru Nakamura, napustio je Batumi sa srebrnom medaljom u džepu i u minusu od 17,3 rejting poena?!
       Bronzani, Rusi, su u još debljem minusu: elitni velemajstori Karjakin, Jakovenko i Vitjugov su izgubili tridesetak rejting poena...
       A, slično je i u konkurenciji dama.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX