SVEDOK InternetBroj 1164.

Poseta
5610016

Papir trpi sve, a istorija samo činjenice

„Podgorička skupština“ bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori

Otvoreno pismo Nadežde Vinaver, koje Politika nije želela da objavi

Jelena Trivan

Medijska laža i paralaža


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Posle dvanaest nerešenih partija, taj-brejk odlučio pobednika u Londonu
Magnus Karlsen „ubrzani“ prvak sveta u šahu
Piše: Milan Dinić - London

       Svet je krajem novembra dobio novog, zapravo starog, šampiona u šahu: 28-godišnjeg Norvežanina Magnusa Karlsena. Posle 12 uzastopnih remija u regularnom toku meča, Karlsen je u ubrzanim partijama tukao izazivača, naturalizovanog Amerikanca Fabijana Karuanu, sa tri prema nula.
       Norvežanin je time treći put (prethodno 2014. i 2016) odbranio titulu svetskog šampiona, ali i potvrdio da je nesumnjivo najbolji igrač sveta i u ubrzanom šahu.
       Meč, koji se igrao u Londonu od 9. do 28. novembra, biće upamćen po mnogo čemu.
       Prvo, nikada se u istoriji mečeva za titulu prvaka sveta u šahu nije desilo da se apsolutno sve partije u regularnom delu okončaju remijem!
       Odmah posle Karlsenove pobede u ubrzanim (rapid) partijama razgovarao sam velemajstorima Judit Poglar, Najdželom Šortom i Aleksandrom Beljavskim i svo troje ih pitao isto: da li rezultat od tri nula u rapidu pokazuje da je Karlsen daleko bolji igrač od Karuane, ili da je samo bolji u rapidu?
       Svo troje su bili saglasni da je Karlsen jači jedino u rapidu, dok je Judit dodala da je po sredi bio „loš dan za Karuanu“.
       To su pokazale i analize 12 partija u regularnom toku: u svim partijama u regularnom toku meča nijedan od protivnika nije imao odlučujuću prednost, barem prema ocenama kompjutera.
       Ova 2018. godina – koja je bila prilično uspešna za Karuanu koji je na vodećim turnirima trijumfovao ispred Karlsena - u svom vrhuncu završila se porazom za 26-godišnjeg Amerikanca. Ali – malo ko u životu ima privilegiju da izgubi u nečemu od osobe koja je najbolja na svetu u toj disciplini.
       Bez obzira na ishod, borbenost Fabijana Karuane zaslužuje svo poštovanje. On je pokazao da je, uz Bobija Fišera I Pola Morfija, najjači šahovski velemajstor koga su Amerikanci ikada imali do sada.
       Ako je 2018. bila uspešna za Karuanu, njoj je krunu i pečat dao Magnus Karlsen pobedom u meču. Svetski šampion od 2013, Karlsen je tri puta odbranio titulu. Iako mu je ovo bila relativno slaba godina na turnirima, i iako su ga mnogi – uključujući i nekadašnjeg prvaka Garija Kasparova – optužili da je „izgubio petlju“ nakon što je u poslednjoj regularnoj partiji meča ponudio remi iako je imao bolje vreme i poziciju, ubedljivom pobedom od tri nula u rapidu Karlsen je svim kritičarima gurnuo prst u oko.
       Ovo je prvi put da je Karlsen odbranio titulu prvaka sveta a da nije izgubio nijednu partiju!
       Smiren, hladan i uvek sa pokeraškim izrazom lica, Karlsen je – kako tokom partija tako i na pres konferencijama - pokazao neverovatnu samopouzdanost koja se graničila sa arogancijom. Pobedom u Londonu Norvežanin je poslao svetu poruku da ima nameru da još traje na samom vrhu.
       Meč u Londonu ostaće upamćen po još nečemu: nikada ranije ljudski um nije bio ovako blizu načinu i preciznosti razmišljanja poput one koju ima veštačka inteligencija. Analiza poteza koje su vukla obojica igrača u najvećem broju slučajeva bila je identična potezima koje su vukli najjači super-kompjuteri, koji su po rejtingu i snazi računanja daleko jači i od Karlsena i Karuane.
       Na kraju, meč u Londonu biće upamćen i po prilično skromnoj organizaciji. Zgrada u kojoj se meč igrao u centru Londona bila je mala za ovu vrstu događaja. Za gledaoce je sve bilo svedeno na nekoliko manjih prostorija, a sala iz koje se pratio meč bila je mračna, mala i zagušljiva. Štaviše, gledaoci – koji su platili dnevnu kartu oko 80 evra(!) – dobili su samo po pola sata da gledaju meč uživo.
       Na svakom ćošku u zgradi nalazilo se profesionalno obezbeđenje koje je rigorozno kontrolisalo da li imate odgovarajuću akreditaciju, kao da se radi o nekom tajnom političkom samitu između Rusije i SAD, a ne o šahovskom meču.
       Naredni meč – 2020. godine – verovatno će se igrati u Sent Luisu.

Taj-brejk:
Partija koja je odlučila meč
       Pre meča Karlsen je smatran za velikog favorita ukoliko se bude ušlo u ubrzani šah (rapid). Ključni razlog u ovome je razlika u pristupu igri koju imaju dvojica igrača.
       Karlsen je inventivan igrač koji više ide na „osećaj“ nego što apsolutno sve računa. Tako da, ako „oseti“ da u nekoj poziciji ima nešto, onda to računa precizno.
       Karuana je drugačiji. Karslen je Karuanu nazvao „Kompjuter“, jer sve računa, do kraja i izuzetno precizno. Karuana odabere nekoliko opcija, izračuna ih do kraja i onda sledi najbolju.
       Problem sa Karuaninim pristupom je što to – barem kada je ljudski um u pitanju, a ne kompjuter – zahteva vreme. A u ubrzanom šahu, vremena i nema na pretek. To je, čini se, odlučilo ishod meča.
       Kako je sam Karlsen rekao autoru ovih redova, ključna partija za njega u taj-brejku bila je prva. U toj partiji, prvi put za celo trajanje meča, Karlsen je uspeo da pridobije čistu prednost i pobedi.
Prvak sveta u šahu ide u Belu kuću ili Kremlj?!
       Na poslednjoj konferenciji za štampu, pošto je završen meč, autor ovih redova pitao je dvojicu takmičara da li bi posetili Belu kuću ukoliko bi dobili poziv od predsednika Trampa.
       Pitanje nije bilo slučajno.
       U intervjuu (koji smo objavili ranije u „Svedoku“) Reks Sinkfild, američki biznismen i veliki pokrovitelj šahovskih događaja, izjavio je da mu je Majk Pens – potpredsednik SAD – rekao da ukoliko Karuana pobedi, Donald Tramp će hteti da ga vidi u Beloj kući.
       Pitanje je izazvalo smeh ali i žamor u publici. Pitanje je nezgodno jer danas – pogotovo u Britaniji – nije moguće reći ništa pozitivno o Trampu a da ne budete osuđeni u javnosti. Na sugestiju spikera, Karuana je odbio da odgovori dok je svetski šampion Karslen rekao da to pitanje nije relevantno.
       Inače, kada je ovo pitanje postavljeno, odmah se ubacio predsednik FIDE Arkadi Dvorkovič koji je rekao da je „Kremlj bolji“ za posetu.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX