SVEDOK InternetBroj 1202.

Poseta
5843701

Zemlje koje (ni)su priznale „Republiku Kosovo“

Biju nas a ne daju nam da se branimo

Mefisto i Marionete

„Neznanje privilegija moćnih“

Svedok 1200


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet…

       Meso za vegetarijance, iz laboratorije
      
       – U svetu ali i Srbiji vegetarijanska kuhinja je sve popularnija. Mnogi se okreću ovom vidu ishrane iz zdravstvenih razloga kao i iz ekoloških (jer ne žele da naškode životinjama). Međutim, tehnologija i nauka su priskočili u pomoć! Naučnici u Izraelu uspeli su da proizvedu krmenadlu od jagnjetine koja je napravljena u laboratoriji. Krmenadla je napravljena od ćelija jagnjeta a naučnici kažu da je ukus veoma sličan onom koji bi se dobio da je uzet od životinje. Već dugo se govori o tome da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da postane alternativa farmama koje uzgajaju životinje, kao i da bi to pomoglo prehranjivanju sve većeg broja stanovnika na Zemlji.
      
       Srce svinje u telu majmuna. Na redu čovek
      
       – Naučnici u Nemačkoj uspešno su presadili srce svinje u telo majmuna. Eksperiment je sproveden na pet majmuna i četvoro je preživelo a organizam je dobro primio novo srce. Naučnici ocenjuju da je reč o velikom otkriću koje otvara vrata transplantaciji životinjskih organa u tela ljudi. Međutim, uprkos uspehu, naučnici ne očekuju da će eksperiment sa ljudima biti moguć uskoro zbog zdravstvenih i drugih rizika.
      
       Zagrevanje okeana 40 odsto brže nego što se pretpostavljalo
      
       – Američki časopis „Science“ objavio je studiju četvorice naučnika koji tvrde da se svetska mora i okeani zagrevaju 40 odsto brže nego što su Ujedinjene nacije procenile pre pet godina. Naučnici takođe tvrde da su temperature u okeanima probile rekord svake godine i da rastu sve brže. Oni tvrde da je to još jedan jasan znak snage globalnog zagrevanja, te podvlače da okeani apsorbuju 93 odsto toplote izazvane efektom „staklene bašte“.
      
       Osuđen da gleda crtani film „Bambi“ jednom mesečno
      
       – Sud u američkoj državi Mizuri osudio je lovca koji je nelegalno ubijao jelene na 12 meseci zatvora. Ono što je neobično jeste da ta kazna uključuje i da osuđeni najmanje jednom mesečno mora da gleda Diznijev klasik „Bambi“.
      
       Neviđeno: Azil izbeglicama iz Norveške
      
       – Prvi put nakon Drugog svetskog rata državljani Norveške zatražili su izbeglički azil. Silje Garmo (37) i njena dvogodišnja ćerka Eira zatražile su azil od poljskih vlasti zbog strahovanja da bi norvežanske vlasti mogle da oduzmu dete zbog sumnji da vodi „haotičan život“, što je, kako navodi majka, laž bazirana na tvrdnjama njenog bivšeg muža.
      
       Posle „žutih“, Francuskoj preti protest „plavih“ prsluka
      
       – Nova glavobolja za Emanuela Makrona. Posle više od mesec dana nasilnih demonstracija u Parizu i sukoba sa snagama reda i zakona, policijski sindikati pripretili su štrajkom ukoliko se ne poboljša njihova bezbednost i ukoliko im se ne povećaju primanja i plati prekovremeni rad. Francuska vlada je odmah reagovala povećanjem plate za 120 evra mesečno i otpočinjanjem pregovora o novim uslovima rada. Početkom januara ankete su pokazale da 55 odsto Francuza podržava proteste „žutih prsluka“ dok 54 odsto kažu da bi glavni prioritet vlade trebalo da bude podizanje zarada.
      
       Povratak Bašara el Asada u Arapsku ligu
      
       – Ko bi rekao? Lider zemlje koja je u jeku Arapskog proleća 2011. potonula u građanski rat i koga su mnogi otpisali, polako se vraća na međunarodnu političku scenu. Prvi put od početka građanskog rata u Siriji 2011. predstavnik Arapske lige doputovao je u Damask kako bi se sastao sa Asadom i formalno potvrdio da Sirija ponovo ima mesto u toj organizaciji.
      
       Razvod preko SMS-a
      
       – Saudijska Arabija je zemlja paradoksa: žene su tretirane kao vlasništvo svojih muževa (koji mogu da ih imaj četiri), tek su nedavno dobile pravo da voze kola a, sa druge strane – ovo je prva zemlja koja je robotu podarila državljanstvo! U skladu sa praksom tehnološke modernizacije koja ide uporedo sa društvenim i religijskim konzervativizmom, vlasti Saudijske Arabije donele su odluku da žene od kojih muževi traže razvod (za šta je dovoljno da samo javno tri puta kažu da se razvode) od sada dobijaju SMS poruku od suda u kome će biti obaveštene o svom novom statusu i upućene gde dalje da traže nova dokumenta. Do sada Saudijski muževi mogli su da se razvedu od žena čak i da im ne kažu, što im je pomagalo da izbegnu plaćanje alimentacije.
      
       Sultan abdicirao nakon venčanja s manekenkom
      
       – Plava krv nije voda, ali, očito, nije daleko ni od „obične“ krvi. Malezijski kralj, sultan Muhamed Peti (49) iznenadno je abdicirao i to svega dve godine nakon što je preuzeo presto. Sumnja se da su ga na taj čin naterali drugi članovi kraljevske porodice koji su sa podozrenjem gledali na njegovo nedavno „odsustvo iz zdravstvenih razloga“ kao i špekulacija da se nedaleko od Moskve venčao sa 25-godišnjom manekenkom. U Maleziji devet kraljevskih porodica nasleđuje presto tako što se rotiraju svakih pet godina.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX