SVEDOK InternetBroj 1204.

Poseta
5858014

Kako smo delili Kosovo: Svi srpski predlozi o rešenjima za južnu pokrajinu

Zločin se uvek isplati zločincu, jedino se nikada ne isplati biti žrtva

„Bog haosa“ preti Zemlji

Palmer ili plamer

Zlatu će se kujundžija naći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Posle prvog romana o Svetoj Anastasiji majci Svetog Save na promociji knjige u Brčkom podržana ideja o podizanju prvog spomenika ovoj svetiteljki u Srbiji i Republici Srpskoj
Šta čeka Srbe?
Piše: Jovanka Matic - Brčko

       Posle prvog romana “Proročanstvo Nemanjine žene - Anastasija“ i drugog „Cuda srpske svetiteljke-Anastasija“ , koje su postale bestseler u Srbiji, autor Dragan Damjanović najavio je na promociji u Brčkom i treću knjigu o majci Svetog Save pod nazivom - „Šta čeka Srbe“.
       U punoj sali parohijskog doma Svete Petke u Brčkom, na tribini na kojoj je Damjanović predstavio roman „Cuda srpske svetiteljke-Anastasija“, izneo je i ideju, koju je već prihvatila Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika-Skanu, čiji je on član, da se ovoj prvoj srpskoj svetici iz roda Nemanjića podigne i prvo spomen obeležje.
       Damjanovićev predlog da se istovetan spomenik ovoj dalekovidoj svetiteljki, majci Svetog Save, podigne u Srbiji i Republici Srpskoj, jednoglasno je podržan i prihvaćen.
       Damjanović je na promociji u parohijskom domu hrama Svete Petke u naselju Grčica, kazivao o čudotvornim isceljiteljskim Anastasijinim moćima, koja i danas priskače u pomoć i zaceljuje naizgled neizlečive rane.
       - Sveta Anastasija nije ni nalik onima koje poznajemo kao proroke i proročice, poput nekakve Vange i sličnih. Ono što je iznela u svojim zabeleškama i slala na Mojsijevu Goru, Sion, u apsolutnom je skladu sa kanonima Srpske pravoslavne crkve. Ukratko, uz prslikavanje tadašnjih odnosa na srpskom, vizantijskom i mnogim drugim dvorovima, zapisala je i da će, kad prođe osam vekova zbog Bogoodstupanja srpski narod naglo izgubiti natalitet, skoro nestati, pa će se sto godina kasnije, na čudesan način, ne samo obnoviti i umnožiti i zaposesti prostore za koje je znao još u vreme velikog župana Nemanje da mu „od Boga pripadaju“, već i na svim poljima života uznapredovati.
       Zanimljiva su njena viđenja događaja od kojih se mnogo njih ispunilo, a najuzvešniji tek dolaze, rekao je Damjanović
       Na ovom duhovno književnom druženju, predstavnici svetosavske omladine i pomesne crkve kazali su da žele u skorijem vremenu da konkretizuju ideju o spomeniku Svetoj Anastasiji i o svemu obaveste nadležnog episkopa i civilne vlasti.
       - Svakako da je ideja više nego dobra, i mi ćemo, ako treba, sakupiti sredstva za podizanje spomen obeležja majci prvog srpskog svetitetlja upravo ovde u distriktu u Brčkom. Uvereni smo da je takvom spomeniku mesto u našem gradu, jer ona je mirila i sinove, zavađenu muževljevu braću, mnoge ljude i svima pomagala, i kao carica i kao izuzetno obrazovana i vaspitana princeza na Vizantijskom dvoru, rekao je protojerej stavrofor Stokan Ćirković, potvrđujući da su mnogi od njih već pročitali roman i da s radošću očekuju i treći naslov o Svetoj Anastasiji.
       Za novi roman Dragana Damjanovića o Svetoj Anastasiji i onome šta će se još Srbima dogoditi, rečeno je da bi knjiga mogla da se pojavi pred čitaocima krajem proleća ove 2019. godine i da se postojeća, čiji se tiraž doštampava, još uvek može naći na prodajnim mestima „Moj kiosk“ i „,Delfi“ knjižarama.

Pesnička manifestacija
       Uz inicijativu da se na nekom važnom mestu u Srbiji podigne spomen obeležje prvoj svetiteljki iz roda Nemanjića, pisac romana Dragan Damjanović najavio je i mogućnost da krajem januara ili sredinom februara ove godine bude održana i prva pesnička manifestacija „Anastasijini dani“ napominjući da je na Konkursu koji je raspisala akademija SKANU od više od dvesta prihvaćeno 114 pesama i sve će one biti štampane u „Anastasijinom zborniku“.
       Kao mesto mogućeg održavanja manifestacije najavio je parohijski dom hrama Svetog Save u Beogradu.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX