SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800863

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Posle prvog romana o Svetoj Anastasiji majci Svetog Save na promociji knjige u Brčkom podržana ideja o podizanju prvog spomenika ovoj svetiteljki u Srbiji i Republici Srpskoj
Šta čeka Srbe?
Piše: Jovanka Matic - Brčko

       Posle prvog romana “Proročanstvo Nemanjine žene - Anastasija“ i drugog „Cuda srpske svetiteljke-Anastasija“ , koje su postale bestseler u Srbiji, autor Dragan Damjanović najavio je na promociji u Brčkom i treću knjigu o majci Svetog Save pod nazivom - „Šta čeka Srbe“.
       U punoj sali parohijskog doma Svete Petke u Brčkom, na tribini na kojoj je Damjanović predstavio roman „Cuda srpske svetiteljke-Anastasija“, izneo je i ideju, koju je već prihvatila Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika-Skanu, čiji je on član, da se ovoj prvoj srpskoj svetici iz roda Nemanjića podigne i prvo spomen obeležje.
       Damjanovićev predlog da se istovetan spomenik ovoj dalekovidoj svetiteljki, majci Svetog Save, podigne u Srbiji i Republici Srpskoj, jednoglasno je podržan i prihvaćen.
       Damjanović je na promociji u parohijskom domu hrama Svete Petke u naselju Grčica, kazivao o čudotvornim isceljiteljskim Anastasijinim moćima, koja i danas priskače u pomoć i zaceljuje naizgled neizlečive rane.
       - Sveta Anastasija nije ni nalik onima koje poznajemo kao proroke i proročice, poput nekakve Vange i sličnih. Ono što je iznela u svojim zabeleškama i slala na Mojsijevu Goru, Sion, u apsolutnom je skladu sa kanonima Srpske pravoslavne crkve. Ukratko, uz prslikavanje tadašnjih odnosa na srpskom, vizantijskom i mnogim drugim dvorovima, zapisala je i da će, kad prođe osam vekova zbog Bogoodstupanja srpski narod naglo izgubiti natalitet, skoro nestati, pa će se sto godina kasnije, na čudesan način, ne samo obnoviti i umnožiti i zaposesti prostore za koje je znao još u vreme velikog župana Nemanje da mu „od Boga pripadaju“, već i na svim poljima života uznapredovati.
       Zanimljiva su njena viđenja događaja od kojih se mnogo njih ispunilo, a najuzvešniji tek dolaze, rekao je Damjanović
       Na ovom duhovno književnom druženju, predstavnici svetosavske omladine i pomesne crkve kazali su da žele u skorijem vremenu da konkretizuju ideju o spomeniku Svetoj Anastasiji i o svemu obaveste nadležnog episkopa i civilne vlasti.
       - Svakako da je ideja više nego dobra, i mi ćemo, ako treba, sakupiti sredstva za podizanje spomen obeležja majci prvog srpskog svetitetlja upravo ovde u distriktu u Brčkom. Uvereni smo da je takvom spomeniku mesto u našem gradu, jer ona je mirila i sinove, zavađenu muževljevu braću, mnoge ljude i svima pomagala, i kao carica i kao izuzetno obrazovana i vaspitana princeza na Vizantijskom dvoru, rekao je protojerej stavrofor Stokan Ćirković, potvrđujući da su mnogi od njih već pročitali roman i da s radošću očekuju i treći naslov o Svetoj Anastasiji.
       Za novi roman Dragana Damjanovića o Svetoj Anastasiji i onome šta će se još Srbima dogoditi, rečeno je da bi knjiga mogla da se pojavi pred čitaocima krajem proleća ove 2019. godine i da se postojeća, čiji se tiraž doštampava, još uvek može naći na prodajnim mestima „Moj kiosk“ i „,Delfi“ knjižarama.

Pesnička manifestacija
       Uz inicijativu da se na nekom važnom mestu u Srbiji podigne spomen obeležje prvoj svetiteljki iz roda Nemanjića, pisac romana Dragan Damjanović najavio je i mogućnost da krajem januara ili sredinom februara ove godine bude održana i prva pesnička manifestacija „Anastasijini dani“ napominjući da je na Konkursu koji je raspisala akademija SKANU od više od dvesta prihvaćeno 114 pesama i sve će one biti štampane u „Anastasijinom zborniku“.
       Kao mesto mogućeg održavanja manifestacije najavio je parohijski dom hrama Svetog Save u Beogradu.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX