SVEDOK InternetBroj 1202.

Poseta
5843686

Zemlje koje (ni)su priznale „Republiku Kosovo“

Biju nas a ne daju nam da se branimo

Mefisto i Marionete

„Neznanje privilegija moćnih“

Svedok 1200


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Još jedna senzacionalna naučna studija Petra Milatovića Ostroškog, istraživača starih srpskih i ruskih rukopisa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci i stalni saradnik „Svedoka“ iz Beča
„RUSKO BLAGO U AUSTRIJI“
Piše: Ivan I. Milan

       Petar Milatović Ostroški, poznati književnik iz Beča i uporni istraživač starih srpskih i ruskih rukopisa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci i stalni saradnik „Svedoka“ iz Beča, pored senzacionalne dokumentarne studije „Srpsko blago u Beču“ (o čemu je list Svedok pisao 27. novembra 2018. godine, koju krajem marta ove godine objavljuje u Beogradu poznata izdavačka kuća „Pešić i sinovi“, sada je pripremio još jedno senzacionalno otkriće pod naslovom „Rusko blago u Austriji“, dokumentarnu studiju o starim ruskim rukopisima koji više ne postoje u Rusiji, a koji se sada nalaze u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci.
       Kako sam autor kaže za Svedok, među senzacionalnim raritetima treba izdvojiti relikvije: Knjigu carskih ukaza ruskog imperatora Petra I Velikog; Raport o stanju ruskih trupa 1. avgusta 1833. godine uoči sporazuma Rusije, Austrije i Poljske o zajedničkj borbi protiv Osmanskog carstva; Letopis Svetog Dimitrija Rostovskog; Letopis jeromonaha Neofita – Andreja i Semena Denisova; nekoliko Cetvorojevanđelja optočenih zlatnim okovima koji su opljačkani iz ranaca mrtvih ruskih vojnika 1916. godine u Galiciji od nemačkih okupatora i hrvatskih domobrana 25 puka 42 Domobranske „Vražje divizije“ (čiji vojnici su bili Josip Broz, zvani Tito – do zarobljavanja, Vlatko Maček i drugi); Kozmografiju; Pravila liturgijske službe; Opis kineskog carstva i izveštaj o rimokatoličkoj misiji u istočnoj Aziji u 16 i 17 veku; Triodion i Pentakostarion; Bespometnu notaciju; Tropare i kanone u slavu svetih Zosime i Savatija; Psaltir; Zbornik omilija, Oktoih; Ogledsalo bogoslova; Slovensku hroniku; Graždanku; Uloženaju knjigu; Casoslov, Knjigu lečenja mineralima i tako dalje.
       Skoro svi rukopisi, naglašava autor, imaju drvene korice presvučene kožom sa zlatotiskom i na svakom ruskom rukopisu nalaze se beleške o prethodnim vlasnicima, o tome koji je ruski crkveni velikodostojnik poklonio kojem ruskom grofu, kako su neki ruski rukopisi i kome poklonjeni u manastir u Krušedolu u cilju širenja slovenske pismenosti među Srbima; kako i na koji način su stare ruske rukopisne relikvije prodavali carsko-kraljevskoj Dvorskoj bibliuoteci Vilhemina (Mina) Karadžić i Timotije Jovanović iz Rume koji je bio veliki pobornik unijaćenja Srba i austrofil; kako su i kada mnogi ruski rukopisi opljačkani u toku Napoleonovog pohoda na Rusiju, u toku Prvog i Drugog svetskog rata...
       Dakle, autor na dokumentaran način, pozivajući se na kataloške beleške u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci i na beleške na marginama u samim rukopisima, prezentuje trilersko putešestvije ruskih rukopisa koji su do sada bili nedostupni javnosti, ali upornom istraživaču Petru Milatoviću pošlo je za rukom da sve otkrije i obelodani, da završi posao koji se slobodno može nazvati državnim projektom!
       Primenjujući kodikološki opis, vreme pisanja, obradu vrste pisma, prezentujući sadržinu, vrstu poveza, zapise, opise signatura, iluminacija, ukrasa, precizno navodeći literaturu za svaki rukopis, kao i po pet fotografija u boji uz opis svakog rukopisa.
       Dokumentarna studija „Rusko blago u Austriji“ biće objavljena dvojezično, na ruskom i srpskom jeziku, imaće 600 stranica. Prevodilac na ruski jezik je književnik i prevodilac Vladimir Aleksandrovič Babošin iz Petrograda, a izdavač je izdavačka kuća „Pešić i sinovi“, glavni i odgovorni urednik je Vesna Pešić.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX