SVEDOK InternetBroj 1190.

Poseta
5776515

Muziku želim da iskažem glasom i telom

Akademik Čavoški, vidovnjak i lekar specijalista

Intelektualno carstvo intriga i laži

Slaba Srbija, jak Balkan?!

Vlast ponovo menja model obračunavanja penzija ovog puta – u korist penzionera?!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Srpski mediji i slučaj smrti Slavče Petrova (31) iz Makedonije koji je tumor pokušao da leči sokovima i „prirodnim lekovima“
Senzacionalizam i beda srpskog „nadri-novinarstva“
Piše: Milan Dinić

       Nekoliko tekstova u ovom broju „Svedoka“ posvećeno je temi kulture javnog diskutovanja u Srbiji. Nažalost, čini se da su mnogi u Srbiji i na Balkanu, pre nego što su bili naučeni ljudskosti, prvo naučili pravila formalne pristojnosti koja im sada služe kako bi pokrili (čak ne ni prikrili) svoju neljudskost.
       Ovde se neću osvrtati na TV istupe i debate opozicije i vlasti – gde aktuelna vlast vređa opoziciju, deo opozicije bi uzvratio istom merom ali nisu više na vlasti, novinari se prave da su nevešti, a anonimne redakcijske „ekipe“ (koje su oštrile anonimno pero u vreme dominacije DS) pišu ostrašćene laži u prilog aktuelnom režimu.
       Pisaću o događaju koji je malo koga ostavio ravnodušnim: vest da je jedan mlad čovek umro nakon što je umesto da ide u bolnicu, prihvatio metode „prirodnog lečenja“, kao i o potonjem intervjuu na TV „Prva“ gde su o tom slučaju govorili sestra preminulog, Miroljub Petrović koji je predložio „prirodno lečenje“ i prim. dr Tatjana Radosavljević, bivša direktorka Lekarske komore.
       Petrovićeva brojna gostovanja i vatreni nastupi – otpočeti nakon famozne izjave „pod mač bato“ date Balkan infu decembra 2016. godine - bili su razlog da na njegove tribine širom zemlje dolazi veliki broj ljudi a da snimci tih nastupa imaju ogroman broj pregleda na društvenim mrežama. Jedna od osoba koja je, po sopstvenom priznanju, „obožavala da sluša dr Petrovića i njegove teme o lečenju neizlečivih bolesti“ bila je Biljana Jovanović iz Makedonije, sestra Slavča Petrova (31) koji je bolovao od tumora na mozgu i koji je na Božić, 7. januara 2019. godine, preminuo.
       Prema navodima Biljane Jovanović, njen brat se umesto praćenja lekarskih saveta držao metoda koje je putem elektronske pošte preporučio Miroljub Petrović. Kako je za „Blic“ kazala Biljana, Petrović im je savetovao da ne idu kod lekara već da će njenom bratu biti bolje ukoliko koristi preparate koje on preporučuje: „Godinama smo slušali njegova predavanja ne znajući da će jednog dana da mi zatreba. Kontaktirala sam sa njim preko mejla i odgovorio mi je istog dana. Pisao mi je da se ne plašimo, da se to brzo i lako rešava, pritom nas ubeđujući da ne idemo kod lekara“ – prenosi „Blic“ izjavu Biljane Jovanović.
       Sam Petrović u izjavi za „Kurir“ kaže da poslao „celokupan program korigovanja životnih navika… čiji je deo korišćenje bilja“.
       Upitan da li oseća odgovornost zbog saveta koje je dao, Petrović je rekao: „uopšte se ne osećam odgovornim jer ništa loše nisam uradio“. Štaviše, dodaje da se Slavčo Petrov nije izlečio „jer se nije adekvatno pridržavao programa“.
       Petrović tvrdi da nikada nije video Slavču Petrova, te da je njegovom sestrom Biljanom komunicirao isključivo preko elektronske pošte. Pojedini mediji objavili su sadržaj elektronskih poruka između Biljane Jovanović i Petrovića u kojima se vidi da potonji poručuje porodici da „nema potrebe da se uzbuđuju, da se to (bolest od koje je mladić oboleo – napomena redakcije) brzo i lako rešava“, i napisao im „program ozdravljenja“, preporučujući mladiću obolelom od tumora da 30 dana pije samo sokove i koristi određene preparate. U mejlovima koji su objavljeni – pod uslovom da su tačni – stoji da je Petrović sa e-mail adrese njegove organizacije napisao Biljani „rekao sam da ne idete kod lekara“ kao „lekove koje su mu lekari dali nemojte da uzima. Samo napred i uz Božiju pomoć sve će dobro da se završi“.
       Prema poslednjim informacijama, Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Petrovića i njegovog instituta zbog nadrilekarstva.
       Nakon napisa u Blicu, desilo se nešto što je glavni povod za ovaj tekst – gostovanje Miroljuba Petrovića i Biljane Jovanović na TV „Prva“ a koje prikazuje sve slabosti i boljke nezrele kulture diskusije u Srbiji.
       Gostovanju je, valjda, trebalo da izgleda kao neka vrsta sučeljavanja Petrovića i Jovanovićeve, a pozvana je i prim. dr Tatjana Radosavljević, bivša direktorka Lekarske komore koja je – kako je voditelj Srđan Predojević rekao – tu bila kao „neki glas zdravog razuma“.
       Prvo je Biljana Jovanović iznela svoje stavove a potom je Petrović izneo svoje, da bi se u jednom trenutku oboje sukobili i – uz prekide i ubacivanja – razmenjivali optužbe. Petrović tvrdi da nije odgovoran, da je sve proizvod medijskog senzacionalizma te da jedino što se njemu zamera jeste to što „nije izdvojio 10 minuta“ da vidi obolelog Petorva. Ipak, sestra pokojnog Petrova, Biljana Jovanović ukazivala je da Petroviću zamera na tome što su mu saveti bili pogrešni i da im je savetovao da ne idu kod lekara.
       U ovoj i drugim emisijama o ovom slučaju, dolazimo do priče o (ne)kulturi dijaloga i formalnom vaspitanju a čija je posledica maltretiranje i ponižavanje i oštećenih ali i Petrovića, cele javnosti i, naravno i najviše – istine.
       Kao prvo, nijedna profesionalna i ozbiljna medijska kuća ne bi u isti studio stavila nekoga ko je nedavno doživeo tragičnu smrt bliskog člana porodice i osobu koju ožalošćeni optužuje da je indirektno odgovoran za tu smrt.
       Za političke diskusije, tok-šou emisije, debate, TV sučeljavanja su logična, ali ne i kada se radi o ovako tragičnom događaju. Ali, od kada je na Balkanu onima koji su zaposleni kao novinari rečeno da su sada „slobodni i objektivni“, čini se da mnogi to tumače kao da je dovoljno „jednako“ davanje prostora i jednoj i drugoj strani i, eto, imamo „obe strane“ i mi smo time formalno ispunili uslov profesionalnosti. Posledica toga je da su naše TV emisije koje se bave društvenim i političkim temama pretvorene u najobičnije arene za prepucavanje od kojih se pravi prizemna zabava a ne ozbiljna diskusija.
       I to je jedno od glavnih obeležja medija u Srbiji danas.
       Dalje, sam način kako je gostovanje organizovano i vođeno je primer neprofesionalizma i senzacionalizma. Sam voditelj Srđan Predojević je nakon navoda Jovanovićeve, umesto da počne od toga da li su izneti navodi tačni i da li je Petrović stručan, i može li da daje lekarske savete jer u tome leži osnova svega, otpočeo pitanjem – „da li ste krivi“?!
       Pritom, sve vreme emisije, voditelj Predojević kaže „dr Petrović“. Na taj način, gledaoci koji nisu upoznati o čemu je reč, ili ne znaju da Miroljub Petrović zapravo nije lekar i ne radi ni u jednoj zvaničnoj zdravstvenoj instituciji, mogu da steknu suprotan utisak.
       Potom voditelj Predojević opet citira navode iz tabloida – ovog pita iz „Kurira“ - o tome kako Petrović naplaćuje dan lečenja 120 evra što ovaj koristi da napadne te teze kao laži jer, tvrdi, nikome nije uzeo novac za lečenje i onda počinje da napada direktno sestru pokojnika, Biljanu Jovnaović. Petrović tada ulazi u tiradu gde, povišenim glasom, optužuje Jovanovićevu da govori neistine, kaže da njega nisu dobro razumeli i da on nije kriv.
       Diskusija postaje formalno pristojna a u suštini vulgarna: od „gospođa kaže“ Petrović prelazi na „ona kaže“, pa je u jednom trenutku ispituje Jovanovićevu da li je i kome dala pare za preparate koje je pokojni Slavčo Petrov koristio, što je ličilo na unakrsno ispitivanje u sudnici.
       Voditelj „Prve“ Predojević je tu reagovao - ali ne prema Petroviću već prema Biljani Jovanović i - kao nekakav sudija - ponovio Petrovićevo pitanje da li je i kome dala novac za lečenje brata. Rasprava se zahuktava do toga da u jednom trenutku Jovanovićeva kaže da neće da se spušta ispod njenog nivoa diskusije, pa čak poručuje i Petroviću da se ne spušta ispod njegovog nivoa, ukazujući mu poštovanje prilikom obraćanja.
       Tokom većeg dela gostovanja novinar Predojević ćuti i dopušta da teče prepucavanje u kome se Petrović ponašao kao da je na „rijalitiju“ pa tako poručuje Jovanovićevoj da „ima dobrog muža“ pa je zbog njega skinuo sa interneta snimak svoje reakcije na njene tvrdnje poručivši da bi joj u suprotnom sledila „crna pogibija“.
       Nije li novinaru, uredniku emisije ili nekome na TV „Prva“ palo na pamet da kroz tu diskusiju – čak i da nije bila emotivno nabijena i nepristojna - Biljana Jovanović i članovi njene porodice i prijatelji koji su gledali prenos uživo ponovo proživljavaju istu tragediju od 7. januara, kada su izgubili brata, sina, prijatelja? Očito da nije, jer u suprotnom ne bi zvali Jovanovićevu u studio s Petrovićem.
       U drugom delu diskusije uključila se bivša direktorka Lekarske komore, dr Tatjana Radosavljević, koja je rekla da Petrovićev nastup liči na mobing. Nakon što je dr Radosavljević ukazala na razliku između nardilekarstva i pravih lekara. Petrović je odgovorio, „uz svo dužno poštovanje“ (što, obično, znači suprotno od poštovanja), da „ne može o medicini da priča neko ko ima 50 kilograma viška i koji hoda sa štapom… i koji se raspada od bolesti“ aludirajući na dr Radosavljević.
       Umesto da ga prekine i kaže da je to nepristojno, Predojević je na to reagovao pitanjem da li Miroljub Petrović misli da je pristojno to što je rekao, opet mu dajući platformu da obrazlaže i pojača ili opere stavove?!
       Novinar nije i ne bi trebalo da bude pasivan i nevešt posmatrač bez stava i neko ko će da daje i oduzima pravo glasa sagovornicima već, novinar bi trebalo da bude informisana strana koja će da vodi diskusiju ka odgovoru na ključna pitanja u vezi sa temom. Takođe, novinar je tu da ne dozvoli gostima da vređaju ili se ponašaju nasilno prema sagovornicima, kao što je to radio Petrović.
       Štaviše, danima nakon opisanog gostovanja na TV „Prva“, mediji u Srbiji su mnogo više prostora dali Miroljubu Petroviću da odgovori na optužbe – i to ponovo, dodatno naglašavajući senzacionalizam njegovih poruka – umesto da više prostora daju poruci koju je poslala osoba koja je zbog verovanja u nadrilekarstvo izgubila brata. I u ovome se ogleda beda medijskog podneblja u Srbiji: senzacionalističkim pričama o Petroviću i bombastičnim prenošenjem njegovih stavova, pod plaštom navodne zaprepašćenosti nadrilekarstvom i skandaloznim njegovim izjavama, mediji daju prostor za popularizaciju njegovih stavova i pogleda.
       Pritom, pojedini mediji koji su sada „zaprepašćeni“ stavovima i tezama Petrovića (recimo „Alo“, „Kurir“, „Srpski telegraf“, „Happy TV“) godinama su mu davali prostora za plasiranje teza o „prirodnom lečenju“ i izgradnju popularnosti i autoriteta koji su i doprineli tome da mu brojni ljudi u regionu veruju više nego lekarima.
       Još licemernije, isti ti mediji koji prenose i popularizuju Petrovićev senzacionalizam, istovremeno mu sada i uskraćuju pravo da se brani i odgovori na optužbe, već se prema njemu ponašaju kao inkvizitori, podmećući mu još grđe optužbe od onih koje je iznela Biljana Jovanović.
       Tretiranje optuženog kao krivca u srpskim medijima i javnosti je, nažalost, takođe deo prakse.
       Posledica svega jeste da se na društvenim mrežama ali i u široj javnosti povela diskusija o tome da li neki lobi hoće da „napakuje“ nešto Miroljubu Petroviću, a ne šta da radimo da ljudi budu više informisani o tome kako da pravilno vode računa o zdravlju i kako da se zatvore legalne rupe koje nadrilekari i „alternativna medicina“ koriste.
       Koliko je pod plaštom prividne profesionalnosti zavladao idiotluk u srpskim medijima govore i dve „čuvene“ poštapalice koje redovno čujemo u političkim emisijama: „nećemo o imenima“ (zašto, zar baš nije poenta da se jasno zna o kome se radi?) i „nećemo o ljudima koji nisu tu“ (kao da je nemoguće da te ljude koji nisu tu pozovete da naknadno odgovore na izjavu datu o njima).
       Dakle, nisu samo političari i „javne ličnosti“ (što obuhvata od akademika do starleta) krivi za to što je kvalitet javne diskusije loš, već i novinari koji umesto da kritički i temeljno rade posao i da traže istinu, radije od svega prave senzaciju i skandal kako bi jeftino zaradili da prežive.
       I posle se pitamo zašto tiraži novinama padaju, kako je narod „lako prevariti“, i kako su popularni ljudi poput Miroljuba Petrovića.

Ko je Miroljub Petrović?
Prirodnjački lekar, doktor bez magistrature, geolog, istoričar…
       Miroljub Petrović je stekao veliku prepoznatljivost u javnosti nakon intervjua produkciji „Balkan info“, decembra 2016. kada je izgovorio (ne)čuveno „pod mač bato“, što sumira krajnje rešenje za sve što Petrović vidi kao „loše stvari“.
       Na njegovom zvaničnom sajtu miroljubpetrovic.net stoji da je (rođen 22. 2. 1965. u Odžacima) završio geologiju na Univerzitetu u Beogradu i medicinu na „International Institute for Original Medicine“ u Americi (ova organizacija nije akreditovana od tela koja imaju ovlašćenje da akredituju obrazovne ustanove u Sjedinjenim državama, odnosno nema odgovarajuće potvrde da je program naučno odobren – napomena redakcije) i doktorirao „filozofiju sa pohvalama (cum laude)“ na Univerzitetu Aleksandar Joan Kuza u Jašiju, Rumunija, na temu povezivanja nauke i religije (ovo je jedan od najstarijih univerziteta u Rumuniji, osnovan 1860. godine, a na Tajmsovoj listi svetskih univerziteta rangiran je ispod 1000. mesta).
       U biografiji Petrović navodi da je „jedan je od osnivača Centra za antropološke studije u Beogradu koji se bavi problemom sekti. Potpredsednik je Srpskog svetosavskog pokreta i Škole gusala Sandić iz Beograda“. Uz sve to, stoji i da je „direktni potomak najvećeg srpskog junaka iz Crne Gore kučkog vojvode Radonje Petrovića, guvernera svih Brda, oca ’egzarha trona srpskog’ niškog arhimandrita Grigorija Drekalovića od Kastriotovića. Takođe, direktni je potomak najvećeg srpskog junaka 15. veka Đurađa Kastriota Skenderbega“.
       Petrović osporava Darvinovu hipotezu evolucije i tvrdi da mu je na Rudarsko-geološkom fakultetu onemogućeno sticanje zvanja magistra mimo zakona nakon čega je doneo odluku da završi studije u inostranstvu. U javnosti se predstavlja i kao osnivač i direktor Centra za prirodnjačke studije u Beogradu i Americi, i Instituta za prirodnu medicinu, koji, prema podacima Ministarstva prosvete, nema akreditaciju. Za sebe tvrdi da je lekar koji je završio medicinu u Americi, ali da ga formalna medicina ne priznaje.
       Nakon gostovanja na „Balkan info“ 2016., koje je ujedno doprinelo i popularizaciji te produkcije, Petrović je postao redovan gost brojnih „talk-show“ emisija pa i „rijaliti“ programa, a na portalu tabloida „Informer“ ima i svoj video-blog. Petrović je najprepoznatljiviji po brojnim snimcima na „Jutjubu“ koji prikazuju njegova medijska gostovanja po televizijama u Srbiji kao i predavanja na razne teme – od toga „kako obnoviti Dušanovo carstvo“ do „kako se dobro oženiti/udati“.
       Petrović u svojim nastupima poziva roditelje da ne vakcinišu decu, da ih ne vode u školu, ističe da je aktuelna medicina jako loša, protiv dilera droge predlaže da budu kamenovani, a tvrdi da je homoseksualizam uzrokovan opsednutošću demonima.
       Po stavovima i delovanju, Miroljub Petrović pripada pseudonaučnoj zajednici u Srbiji – poput predstavnika takozvane „srpske autohtonističke škole“ kao što su Jovan I. Deretić, Olga Luković-Pjanović i drugi – a koji tvrde da je zvanična istoriografija koja se uči u školama uglavnom lažna i netačna.
       U brojnim gostovanjima Miroljub Petrović ističe da je savremena medicina štetna po čoveka i predlaže lečenje „prirodnim metodama“.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX