SVEDOK InternetBroj 1202.

Poseta
5843646

Zemlje koje (ni)su priznale „Republiku Kosovo“

Biju nas a ne daju nam da se branimo

Mefisto i Marionete

„Neznanje privilegija moćnih“

Svedok 1200


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Novi izborni sistem? Da, možda – ne?!
Jadna je zemlja u kojoj kad kažeš On, misliš na NjEGA
Piše: Marija Janjušević

       Opstanak Srbije uslovljen je odlaskom Vučića, da budem preciznija, građani Srbije imaju samo jedan izbor – ili Vučić ili opstanak Srbije – oboje je nemoguće.
       Nije slučajno nastala šala „ Da se vlast dobija i gubi na izborima, izbora ne bi ni bilo“.
       U Srbiji, međutim, više nema mesta ni za šalu. Sve izborne marifetluke od povratka pluralizma u poslednjoj deceniji prošlog veka do danas, naprednjaci su usavršili do monstruoznih razmera.
       Gotovo da je besmisleno raspravljati o sadržaju izbornog zakona u državi u kojoj se nijedan zakon ne poštuje i ne sprovodi dosledno. Nedavno pročitah surov, ali tačan tvit koji govori o tome da je jadna država u kojoj kada kažeš „ON“, svi znaju na koga misliš.
       Jedan čovek je u svoje ruke uzeo zakon, a što je najstrašnije, u svojim rukama drži i naše živote i našu teritoriju. Iako na izborima nikada nije kandidovao veleizdaju i dobrovoljnu predaju Kosova i Metohije u ime svih nas, Vučić se danas upire svim silama da uveri građane Srbije kako je veleizdaja Kosova i Metohije neminovnost i jedini izlaz za „mir i stabilnost“, iako je i sam je svestan da je nesposoban da bilo šta od toga Srbiji obezbedi.
       Nesposoban i nemoćan, jer je unapred prodao ono što Covek, koji taj naziv i zaslužuje, nikada i nikome, ni po koju cenu ne prodaje.
       Sa druge strane, nijedan izborni zakon ne može u ovom trenutku, uprkos volji građana Srbije, da otera Vučića sa vlasti.
       Neupućenom je dovoljno da se informiše i prati pre svega KO govori o izbornim zakonima, pa tek nakon toga ŠTA govori.
       Zaista je više nego smešno što Rasim Ljajić, večiti Vučićev sluga, večiti ministar za sve i svašta, čiji je jedini kvalitet sve vreme bio odličan „koalicioni potencijal“, govori o izmenama izbornog zakona i stepenovanom cenzusu za koalicije.
       Smešno i bezobrazno gotovo kao Vučićeva obećanja i laži.
       Izborni zakon je dakle, trenutno u Srbiji besmislen isto koliko i sami izbori. Oni ne postoje. Postoje samo kapilarni glasovi, radna mesta rangirana po broju kapilarnih glasova koje zaposleni mora da prikupi da bi se na istom i zadržao, pretnje, krađe, kupovine za sitan novac i obmane.
       Promene bi morale biti daleko korenitije, s tim da počnu od samog vrha.
       Nakon bojkota izbora, sloma režima i formiranja koalicione, stručne vlade sa mandatom od godinu dana, sledeći korak treba da bude jednostavan recept koji predlaže ekonomista Nebojša Katić – u državni aparat gurati najbolje i najsposobnije ljude i tako stvoriti bazu za dobar državni sistem.
       Takvi ljudi ne bi dozvolili izbornu krađu, kršenje izbornih pravila, zloupotrebu medija, ćutanje REM-a, lopovluk RIK-a.
       Zbog svega navedenog, događaji koji će pratiti sledeće izbore u Srbiji, pokazaće jedinstvo opozicije i naroda, kakvo se do skoro nije moglo u Srbiji ni zamisliti.
       Svedoci smo da se protesti šire neprestano po čitavoj Srbiji, da je pitanje dana kada će se dići cela Srbija, kada će se omasoviti i štrajkovi i građanska neposlušnost i pritisak za oslobađanje medija.
       Tek kada se u praksi realizuje dogovor opozicije i naroda, kada se mediji oslobode za sve političke aktere, napravi realan birački spisak i onemogući izborna krađa, biće moguće sprovoditi iole normalan zborni proces u Srbiji.
       Tek tada ćemo moći da na ravnopravnom i civilizovanom osnovu da razgovaramo o modelu izbora koji prilikama u Srbiji najviše odgovara.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX