SVEDOK InternetBroj 1188.

Poseta
5757038

Kraj saglasja u Briselu

Evropski Tramp vodi Britaniju

Moj „puč“ ili državni udar Caslava Ocića?

Ko puši, zdravlje ruši...

E moj Kosta, sad je – dosta!!!


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

SAMO PITAM - (ZLO)upotreba vešala
Što priliči Jupiteru, ne priliči volu
Piše: Vladan Dinić

       Sve češće u Srbiji komentar na neke pojave nije ni potreban. Dovoljno je samo pogledati/podsetiti se ko je šta radio/govorio/pisao i, sve je jasno.
       „Njihova politika vešala i politička prošlost nikada neće pobediti politiku budućnosti ove države” (Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Informer, 11. februar 2019.).
       NADNASLOV: Nove monstruozne pretnje opozicije;
       NASLOV: VEŠALA SU NJIHOVA POLITIKA;
       „Tokom subotnjeg protesta u centru Beograda, na mestu gde su 1941. vešali Srbe, đilasovci opet doneli vešala i tako zapretili ubistvom svojim neistomišljenicima“ (Informer, 19. februar 2019., str. 2-3).
       „Da su vešala zvanična politika Đilasovog saveza za Srbiju, pokazao je i šef „Dveri” Boško Obradović, koji se pohvalio fotografijama sa ovim ’rekvizitom’ na društvenim mrežama“ (M. Dakić, opet Informer,11. februar 2019.).
       Niko razuman, kome je stalo do Srbije, do sebe i dolaska stvarne demokratije nije mogao da podrži glupost i budalaštinu dvojice iz kolone građana koji su nosili „improvizovana vešala” tokom šetnje na ulicama Beograda...
       I, vlast je – reagovala.
       Viši sud u Beogradu odredio je, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana za S. G. osumnjičenog da je sa još jednim maloletnikom nosio vešala na protestu „1 od 5 miliona“ u subotu, 2. februara, u centru Beograda. Pritvor do 30 dana određen je i policajcu iz Šapca Z.N, koji je na svom Fejsbuk profilu okačio sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučiđa kako visi obešen.
       Obojici se na teret stavlja krivično delo „ugrožavanje sigurnosti“, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.
       Ona je precizirala da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je prvom osumnjičenom odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i da ne bi uticao na svedoke.
       Policajcu je pritvor određen da ne bi ponovio krivično delo (Tanjug, 6. februara).
       Kasnije je Viši sud u Beogradu ukinuo pritvor maloletnom N.P, osumunjičenom zbog nošenja vešala na protestu u centru Beograda, javlja Tanjug. Kako se navodi, maloletni N.P. je zajedno sa S.G osumnjičen da je nosio vešala, koji za sada ostaje u pritvoru.
       S.G. i N.P. se terete za krivično delo rasna i druga diskriminacija.
       Krivično vanpretresno veće tog suda usvojilo je žalbu branioca N.P. na rešenje sudije za maloletnike o određivanju pritvora i ukinulo pritvor, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković. Istom odlukom ovog veća određeno je da se N.P. stavi pod nadzor organa starateljstva, na osnovu Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, dodala je Stanković.
       (Tanjug, 8. februar 2019.).
      
       Ovo nije kraj reakcije vlasti na „vešala“. Naprotiv, idemo dalje:
       Penzioner, Slobodan Stefanović Boba (66), koji je nosio „vešala” sa „penzionerom” na kraju omče, na protestu u Kragujevcu, priveden je u policiju... Pošto mu je pozlilo, prebačen je u bolnicu, a ujutru pušten kući. Na maketi od drveta koju je nosio, pisalo je: „Opljačkani penzioner – Vučiću vrni pare, il se besim”, a na figuri je pisalo „Ja, penzioner”, a na dnu „Smrt fašizmu”.
       A, evo i šta je Slobodan Stefanović rekao:
       – Ako je Isus Hrist nosio krst po naređenju Pontija Pilata, ja sam nosio svoja vešala. Ako je Pontije bio zločinac, šta je onda ovaj što me je noćas hapsio, pita se Boba.
       – Nisam nikoga vređao, to su vešala za mene – penzionera. Izračunao sam da je Vučić uzeo supruzi i meni 4.000 evra samo od penzije. Meni je to pravo bogatstvo, kazao je Stefanović.
       – Ovoj državi sam sve dao. Odazvao se svakom pozivu. Kada je stigao poziv za ratište, nisam bežao, nego se kao čovek javio na vojni poziv. Ja sam ratni veteran sa vukovarskog ratišta, pola brigade je pobeglo, a ja sam ostao – za razliku od nekih koji su se u to vreme useljavali u trosobne stanove, ja sam morao da ratujem, kaže Stefanović.
       – Danas kad svi vidimo ravnicu, oni nam kažu da je brdo. I neki veruju. Ja neću. Ovo sam uradio da me se moji unuci, koje sam dočekao jednog dana ne stide.
       – Kad smo stigli u policijsku stanicu počeo je da me hvata bes. Zašto da me hapse? Da li sam nekoga napao, da li sam nekoga uvredio, da li sam nekome rekao ružnu reč. Nisam. Onda sam osetio da mi je pritisak poprilićno visok, „da divlja”, a policajci su odmah pozvali Hitnu pomoć.
       Lekarska pomoć je ubrzo stigla i izmerila pritisak 200 sa 110. Odbio sam terapiju.
       – Rekao sam im da nikada u životu nisam zatvaran i da ću ako treba umreti u zatvoru, jer znam šta je pravda, ali terapiju u zatvoru neću da primim. Nakon toga su mi, pošto je pritisak očigledno „rastao”, ponudili da odem u bolnicu i tamo primim terapiju, što sam i prihvatio.
       – Moram da kažem da su policajci bili korektni, sem što mi nisu dozvoljavali da se bar javim porodici, da znaju gde sam i šta sam. U bolnici, takođe, medicinsko osoblje i lekari su bili zaista ljubazni i vrlo profesionalni, ističe Stafanović. (Danas Online 09. februara 2019
      
       ***
      
       Ovo su samo neke nevesele priče sa protestnih šetnji u više gradova Srbije. Ovi poslednji protesti su, na sreću, mirni i,reklo bi se, dostojanstveni. Vlast, naravno, pokušava da ih minimizira, opozicija uveliča, ali zasad nemira nema...
       Zanimljivo je da protestima većinom dominiraju srpske zastave a ne stranačka obeležja, kao i da ljudi mahom traže institucije i slobodu da žive i rade dostojanstveno, a ne da im neko nešto da.
       Protesti su se proširili u nekoliko gradova u Srbiji. Uostalom, i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to demokratsko pravo da demonstrira, ali ne i da ruši, i dok protesti budu mirni mogu da šetaju do mile volje... A takođe je i rekao da „ako ih bude i pet miliona na ulici, neću im udovoljiti ijednom zahtevu“!
       Na ulicama širom Srbije, istina, (još uvek) nema pet miliona građana koji demonstriraju. Protesti su mirni i nastavljaju se... i niko ne divlja, osim pojedinih jurišnika vlasti (Goran Vesić, doktor Nebojša Stefanović...) i medija koji podržavaju Vučića (a njih je većina) i nekih neukih, ali zato histeričnih novinarki koje svoje neznanje osnove novinarstva, nadoknađuju enormnim glupostima...
       Međutim, samo sam hteo nešto da pitam… Nešto što ne zahteva mnogo komentara…
       Informer, broj 1464, 17. februara (kakva slučajnost?!) samo pre dve godine, 2017., na naslovnoj strani PRVI je lansirao – OMCU OKO VRATA PREDSEDNIKA SRBIJE Aleksandra Vučića!
       Ako omča laže, Informer ne laže?!? Evo i faksimila te naslovne strane „nezavisnih dnevnih novina“ Informer!?
       Je l’ je omča oko vrata predsednika Srbije?
       Jeste!
       Je l’ je naslov – DA LI JE OVO KRAJ VUCIĆA?
       Jeste!
       Je l’ je podnaslov: Istina je, svi su se ujedinili da mu skinu glavu?
       Jeste!
       Je l’ je neko iz Informera pozivan u policiju?
       Nije?
       Je l’ je neko pritvoren?
       Nije!
       Osuđen?
       Jok!
       Dakle, što bi rekli stari Latini: „Što priliči Jupiteru, ne priliči volu”.
       Ili: Neka visi Pedro!
       Toliko o (ne)demokratiji, (ne)slobodi i (ne)jednakom tretiranju svih…


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX