SVEDOK InternetBroj 1198.

Poseta
5821198

Gospođa Sonja Licht, „king maker“ ili „gospodarica lutaka“

Govorite li drugosrbijanski?

Ti javni izvršitelji su privatna, legalizovana mafija Aleksandra Vučića i ove vlasti

Tunel na kraju svetla

Mafijaške “kombinacije” i “ugrađivanje” kod mene nikad ne prolaze


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Koncert „Uriah Heep“ u Beogradu
Pola veka stvaralaštva u sto minuta muzike
Piše: Đorđe Jevremović

       Jedan od najvećih britanskih rok bendova iz 1960-ih, Uriah Heep, nedavno je gostovao u Beogradu. Gotovo 36 godina je prošlo od kad su Uriah Heep poslednji put bili u srpskoj prestonici. Bilo je to davne 1983. u hali Pinki, a pre toga sredinom 70-tih u „Pioniru“.
       U međuvremenu su dva puta bili ekskluzivni gosti Zaječarske Gitarijade i to 2006 i 2017, o čemu je „Svedok“, naravno, pisao.
       Grupa je osnovana 1969. godine, a od originalne postave u bendu je još samo Mik Boks. Svoju najveću slavu i, prema mišljenju mnogih, najbolji period doživeli su 70-tih i 80-tih godina 20. veka. Pre svega su bili orijentisani na progresivni i na hard rok. Uz Led Zeppelin, Deep Purple i Black Sabbath, činili su Veliku Cetvorku tog perioda koja je imala snažan uticaj na razvoj britanskog hevi-metal zvuka. Snimili su 25 albuma i prodali preko 40 miliona ploča/albuma.
       Nedavni nastup u Beogradu bio je poslastica za sve stare ljubitelje roka. Ovog puta nastupili su u „Sava centru“. Nešto više od 2000 posetilaca uglavnom srednje i starije generacije, uživalo je u dobroj svirci. Nije bilo predgrupe, stari majstori su na vreme izašli na scenu i bili dočekani ogromnim ovacijama i aplauzom!
       Osim pesama sa novog albuma „Living the dream“, koji su promovisali u prvom delu koncerta, i sa izuzetkom velikog hita „Return to fantasy“ – što je beogradska publika lepo primila - u drugom delu koncerta usledili su dobro poznati hitovi koli su obeležili stvaralaštvo ovog benda.
       Kad je vođa benda Mik Boks najavio veliki hit „Gipsy“, dvorana se zatresla od oduševljenja! Usledili su zatim „Look at yourself“ kao i čuvena pesma „July morning“ u kojoj su svi izvođači dali svoj maksimum i pokazali da su još uvek u odličnoj formi. Tokom izvođenja njihovog najvećeg hita „Lady in black“, pevač Berni Šo je okrenuo mikrofon prema publici koja je kao jedan pevala refren.
       Ovo je bio još jedan od simboličnih pokazatelja koliko je beogradska publika dobro „potkovna“ i obrazovana kada je reč o staroj, dobroj i proslavljenoj rok kulturi.
       Na bis su izašli uz baladu „Sunrise“, da bi završili svojom himnom Easy leavin‘.
       Veoma tolerantni redari centra „Sava“ dopustili su da publika priđe gotovo do ivice bine i uživa u majstoriji „džema“ Mika i drugova. Sto minuta odlične atmosfere i bend je proglasio beogradsku publiku fantastičnom, uz obećanje da će ponov doći.
       Nakon koncerta usledila je zanimljiva i neobična situacija. Za razliku od mnogih velikih bendova i pevača, koji izbegavaju svaki kontakt sa obožavaocima, kad su odložili instrumente, prišli su publici i sa mnogima se pozdravili. Mik je čak za uspomenu podelio pregršt trzalica sa imenom benda, a pojedini su čak uspeli i da se slikaju sa njim.
       Vašem reporteru ovo je bio njihov četvrti koncert i svaki put sam u srcu poneo pozitivnu energiju i toplinu kojom Uriah Heep zrači. Stekao sam utisak da je iz svakog posetioca zračila posebna energija i oduševljenje. Starijima je na licima blistao osmeh, a oni mlađi su bili ushićeni.
       Pola veka snimanja, putovanja i koncerata stalo je u fantastičnu muzičku priču od 100 minuta! Pritom, decenije života na ivici, kako rok muzika zahteva, kao da nisu ostavili traga na bendu.
       Ako dozvolite, ovde bih podelio i jedan lični momenat: kada sam prvi put još kao učenik srednje škole bio na koncertu Uriah Heep, nisam ni sanjao da će mi se pružiti prilika da ih ponovo gledam, i to, za sada, još tri puta!
       U poplavi raznih realiti programa, porno i drugih afera poznatih, političkih i drugih prepucavanja, ovaj koncert bio je pravo osveženje za dušu onima koji su drugačiji od drugih (možda i većine). Barem na kratko uspeli smo da skrenemo misli sa turobne svakodnevice i uživamo u nečemu što volimo.
       Beograd i Srbija su poslednjih godina ugostili mnoga velika imena iz sveta muzike. Svi oni izjavili su da su ovde uvek srdačno primljeni i mnogi od njih se rado vraćaju. Nama ostaje da čekamo neku sledeću rok legendu, kao što su nekada dolazili na naše prostore. A, ko zna, možda i među posetiocima tih koncerata leže neke buduće legende za koje ćemo tek čuti!.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX