SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800774

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Za Svedok piše: Nebojša Pavković, general-pukovnik,komandant slavne Treće Armije i načelnik GŠ Vojske Jugoslavije
Treća armija nije izgubila rat, izgubljen je za „zelenim stolom“ potpisom u Kumanovu

       Za sve nas tragična ratna 1999.godina u istorijskoj večnosti ostaće upamćena po neviđenoj nečovečnosti i nepravdi prema jednom malom i časnom narodu. Ostaće upamćena po neviđenom heroizmu jedne legendarne i neponovljive Treće armije i njenih vojnika, heroja, najboljih sinova naše Srbije.
       Godina 1999. u istorijskoj večnosti ostaće upamćena i po njima - 522 poginula i 32 nestala junaka, koji su svojoj zemlji dali sve što su imali, ali i po 1.090 ranjenih i osakaćenih heroja, pripadnika naše Treće armije.
       Godina 1999. u istorijskoj večnosti ostaće upamćena i po sramotnoj izjavi agresorskog glavnokomandujućeg generala Klarka koji je bez trunke stida i vojničke časti izgovorio rečenicu nezabeleženu u istoriji ratovanja: „Trećoj armiji na Kosovu i Metohiji nismo mogli da učinimo ništa, pa smo počeli da gađamo civilne ciljeve”.
       Zbog toga želim da naš narod podsetim na neumitne činjenice i istinu o našoj borbi. Komanda Treće armije i sve njene potčinjene jedinice uredno su vodile operativnu evidenciju o dejstvima agresora u zoni Armije. Prema toj evidenciji agresor je počeo bombardovanje SR Jugoslavije sa 360 aviona, a završio sa 1.036.
       Za 78 dana agresije od ukupno 30.000 avio-poletanja, avijacija agresora u zoni odgovornosti 3.A izvršila je 15.857 avio-poletanja, ili 68 odsto, odnosno 228 avio-poletanja svakog dana, i izvela 935 napada u kojma je lansirano 140 krstarećih projektila “Tomahavk“ i 4.662 razorna projektila, od kojih 1.449 na vojne i 565 na civilne ciljeve.
       Najveći broj projektila lansiran je na ciljeve u zoni Prištinskog korpusa, 3.523 u 634 napada, a na zonu Niškog korpusa 1.449 u 301 napadu.
       Napadi agresora bili su usmereni na stacionarne objekte i infrastrukturu Armije. Ukupno je gađano 60 kompleksa 324 puta sa 1.820 raznih projektila, pri čemu je uništeno 424, a oštećeno 418 raznih objekata, i pričinjena neprocenjiva šteta. Pored stacionarnih objekata avijacija agresora gađala je jedinice Armije na 199 pozicija sa 1.227 projektila.
       Kao što je poznato agresor je koristio zabranjenu kasetnu municiju i municiju sa osiromašenim uranijumom. Na jedinice Armije agresor je bacio oko 2.000 kontejnera kasetne municije raznih tipova na oko 1.000 lokacija, od kojih najviše u zoni Prištinskog korpusa, ali i po gradu Nišu.
       Upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom agresor je počeo da koristi krajem marta 1999.godine. Smrtonosna zrna 30 mm sa osiromašenim uranijumom ispaljivana su iz topa aviona A-10 po 201 cilju od kojih 112 na Kosmetu i 98 u zoni Niškog korpusa na jugu Srbije. Ukupno na jedinice i zonu 3.A bačeno je preko 31.000 zrna.
       Dok nas je agresor zasipao raketama i raznim vrstama bombi, njegova pešadija i saveznik, teroristi OVK, su na zemlji svakog dana napadali naše jedinice. Za 78 dana agresije, od 24. marta do 10. juna 1999. godine, teroristi OVK izvršili su 780 napada na naše jedinice i ubili 339, a ranili 556 naših boraca, i tako izbacili iz stroja 895 vojnika, ili 11 dnevno, a kidnapovali 32.
       Jedinice Treće armije povukle su se sa teritorije Kosova i Metohije i juga Srbije posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu. „Pobednik” i epilog herojske odbrane 3.A odlučen je potpisom za „zelenim” stolom. Treća armija nije izgubila rat i nije kapitulirala, kao što zlonamerni govore. Ona se povukla sa Kosmeta posle političke odluke, i tek pošto je potpisan Vojno-tehnički sporazum i Rezolucija SB UN 1244, kojom je garantovan suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ostanak Kosmeta u sastavu Srbije, povratak izbeglog srpskog stanovništva i razoružavanje terorističke OVK.
       Svi koji govore da je 3.A „izgubila rat“, trebalo bi da zapitaju OUN, garanta usvojene Rezolucije SB 1244, zbog čega nije obezbedila dosledno sprovođenje pomenutog dokumenta.
       Na Kosmet su došle neka druga vojska i policija. Ostali su porušeni vojni objekti, karaule, kasarne, magacini, radio-relejna čvorišta veze, mostovi, pruge, putevi, makete i lažni položaji, minska polja...
       Ostalo je narodu Kosmeta kao dar „oslobodioca” oko 30.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, ili više od 10 tona urana. Imaće dovoljno vremena narednih 4,7 milijardi godina da „uživaju” u metohijskom voću i povrću i hladnim vodama sa Bistrice, Laba, Sitnice...
       Nažalost, posle povlačenja Armije, na Kosmetu su ostale kosti nekih naših heroja koje nismo uspeli da pronađemo i iznesemo. Ostale su po vrletima Paštrika, Đeravice i na Juničkoj planini. Ostale su na Svetoj srpskoj zemlji, da je čuvaju i prkose onima koji su umislili da su nam je zauvek oteli.
       Možda je najupečatljiviji opis naše herojske Treće armije i njenog značaja dao naš borac, a ujedno i novinar lista „Vojska”, Nikola Marinović, u svom tekstu pod nazivom „Otadžbina na bajonet čuvana”. Taj tekst je na mene ostavio jak utisak i često ga citiram, a u njemu između ostalog piše: „Pripadnici Treće armije Vojske Jugoslavije, u čijim rovovima i sam bejah - ponosan i nezaplašen - može pisati samo srcem! I, jedino, krvotokom otadžbine! Jer ovi novi apostoli viteštva naroda našeg nisu samo branili san svojih predaka, slobodnu grudu rodnu, već su svojim nenadmašnim delom tukli neprijatelja kakav se stravom i moći još ne pojavi ni pred jednom vojskom niti u ijednom veku civilizacije...“ Tekst se završava rečima: „Treća armija, to je reč kojom će naš slobodarski narod navek razgovarati sa otadžbinom. Razumeti otadžbinu. I voleti svoju vojsku!”
      
       Ratni komandant 3.A, general-pukovnik u penziji, Nebojša Pavković


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX