SVEDOK InternetBroj 1198.

Poseta
5822740

Gospođa Sonja Licht, „king maker“ ili „gospodarica lutaka“

Govorite li drugosrbijanski?

Ti javni izvršitelji su privatna, legalizovana mafija Aleksandra Vučića i ove vlasti

Tunel na kraju svetla

Mafijaške “kombinacije” i “ugrađivanje” kod mene nikad ne prolaze


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

RADIO-TELEGRAFSKI MEC SFRJ-SAD 11,5:8,5 (5,5:4,5 ; 6:4)
Na traci dva kilometra i 1.538 poteza

       Prekookenaski radio-telegrafski šahovski meč JUGOSLAVIJA - SAD bio je dug dva kilometra i 1.538 poteza!
       Tolika je, u metrima, bila traka radiograma poteza na relaciji Beograd - Njujork i obratno.
       Za istoriju je ostalo zabeleženo da je reprezentacija Jugoslavije pobedila selekciju SAD sa 11,5:8,5, da je taj trijumf delovao senzacionalno i da je najavio juriš Jugoslavije na vrh svetske šahovske piramide.
       Dvoboj je sam po sebi - istorija. Šahisti Jugoslavije igrali su na Kolarcu, a rivali su sedeli usred Njujorka. U organizaciju meča uloženo je mnogo rada, ljubavi i neprospavanih noći. Pored reprezentativaci „igrali su“ i radio-telegrafiisti, teleprinteristi, a bilo ih je samo u Beogradu 104!
       - Sećam se tog meča kao da je bio juče. Mnogo šta izgledalo je čudno i neobično pisao je svojevremeno velemajstor Bora Kostić, - Kad god sam odigrao potez, pogledao bih preko puta stola i zbunio se. Mog protivnika nije bilo. Privikao sam se, iako mislim da je igrati šah na tako velikim daljinama, putem radio-telegrafa, ipak samo egzibicija.
       Živa legenda našeg šaha, velemajstor Bora Ivkov, prvi omladinski prvak sveta 1951. u Birmingemu, zatim dva puta kandidat za seniorskog prvaka sveta, danas u devetoj deceniji plodonosni pisav šahovskih knjiga-udžbenika, takođe se se seća, kao da je bilo juče, šta je bilo tog februara na Kolarcu, a i kakvo je interesovanje bilo za drevnu igru.
       - Naravno da se sećam! Kako to mođe da se zaboravi. Amerika je i tada u šahu bila velika sila, a mi „mali“ ali drčni. I danas mi je krivo kako sam izgubio jednui partiju od Bizgajera, ali...Bili smo mladi, puni ljubavi za svoju zemlju... Znam da tada i ko je znao i ko nije znao šah prati meč i pričao o šahu... A, danas?! Dobro, neću o ovome što se sad događa na 64 crno-bela polja. Ustvari, sve je manje belih polja... seća se legenda svetskog šaha
       Bora Ivkov
      
       * * *
      
       U dvadeset partija meča sedam je završeno odlukom: pet partija su dobili Jugosloveni (Matanović i Vidmar po dve, Puc jednu) Amerikanci – dve - Gajer i Denker po jednu) a 13 partija je završeno remijem...
       Statistika je zabeležila: odigrano je, otposlano i primljeno preko Atlantika 1538 poteza, 1400 radiograma, utrošeno je dva kilometara traka, a za sve to telegrafisti su napravili samo 2 (dva) previda (grešaka) u slanju i primanju poteza!
       Sala u Kolarcu bila je tesna, ispred nje bilo je mnogo znatiželjnika i ljubitelja šaha. Tok partija prenošen je i preko demonstracionih ploča u sali i van nje, a radio program je dva dana bio u znaku šaha.
       Dvoboj Jugoslavije i SAD bio je svojevrsni spektakl...
      
       * * *
      
       Posle četvorodnevnih velikih borbi na 64 crno-bela polja, jugoslovenska šahovska rešrezentacija u svom prvom radio-telegrafskom meču, izvojevala je lepu i značajnu pobedu nad reprezentaciom Sjedinjenih američkih država. Pet partija je dobijeno, dve izgubljene, dok ih je 13 ostalo nerešeno.
       Ovaj rezultat predstavlja do tada najveći uspeh jugoslovenskog šaha.
      
       * * *
      
       Kada je 3. decembra 1947. završen u Zagrebu dvokružni meč šahovskih reprezentacija Cehoslovačke i Jugoslavije rezultatom 10:10, svetska stručna štampa obeležila je to kao veliko iznenađenje i uspeh jugoslovenskih šahista. To je bio prvim meč reprezentacije Jugoslavije sa nekom ekipom na 10 tabli.
       U proleće 1948. sledi pobeda nad Mađarskom u Budimpešti (10,5:9,5). A zatim s jeseni nad Cehoslovačkom (15:5!). Naročito je ova pobeda odjeknula senzacionalno u čitavom šahovskom svetu, jer je došla posle uspešne turneje Cehoslovačke po Zapadu.
       U 1949. jugoslovenska šahovska reprezentacija slavi pobede nad Austrijim 16,5:3,5, Švajcarskom 17,5:2,5 i Holandijom 10,5:9,5.
       Kao logična posledica ovih rezultata došao je i radio telegrafski meč Jugoslavija - SAD.
       Šahovska reprezentacija SAD ima za sobom blistave rezultate. Između dva rata pobeđivala je na sve četiri Olimpijade na kojima je učestvovala: u Pragu 1931, Folkestaunu 1933., Varšavi 1935 i Štokholmu 1937. Američki šah ima bogatu tradiciju koja potiče od sjajnih vremena Morfija, Pilsberija, Maršala i drugih.
       Posle Drugog svetskog rata Amerikanci su predali primat prepustili Rusima, spremajući se da ga što pre povrate. Baš jedna pobeda nad Jugoslavijom bila je potrebna reprezentaciji SAD za učvršćivanje nade za povratak na svetski trom.
      
       * * *
      
       Koristeći iskustva ranijih reprezentativnih susreta, jugoslovenski šahisti prionuli su da se što bolje pripreme. Zadaci koje su imali da reše - kako izabrani majstori tako i organizatori - bili su veliki.
       Cinjenica da je ovo trebalo da bude prvo takmičenje ove vrste u našoj zemlji, i to odmah protiv najjačeg protivnika, zahtevala je da se već mnogo ranije pre meča ulože najveći napori kako ništa ne bi bilo propušteno.
       To znači da su 11-og februara 1950. naši reprezentativci morali da posedaju za svoje stolove sa uverenjem da će dati sve od sebe.
       Da bi se što bolje ovladalo tehnikom prenošenja poteza, organizovana je posebna služba prenosa poteza, koja je već od sredine januara počela sa pripremama i uvežbavanjem osoblja. Prvi zadatak je bio da se ovlada načinom pisanja telegrama sa posebnom notacijom, a potom se prešlo na probe uz pomoć radija.
       Omladinska ekipa CDJA zamenjivala je reprezentaciju Jugopslavije, dok je omladinska ekipa BUŠK-a predstavljala protivnika.
       Posle dva održana susreta uspostavljena je veza sa Njujorkom, pa je 5. februara održana generalna proba velikog meča. Tom prilikom odigrana je i jedna partija (učestvovali majstori Božić i Batel). Tehnička služba dočekala je meč potpuno spremna.
      
       * * *
      
       U subotu 11. februara na podijumu velike dvorane Kolarčevog narodnog univerziteta članovi jugoslovenske šahovske reprezentacije bili su tu da svoj zadatak ispune u potpunosti.
       U isto vreme hiljade šahista i ljubitelja širom zemlje očekivali su s napetom pažnjom pored svojih radio aparata početne poteze.
       Evo kako je šahovski poslenik toga doba u „Šahu“ Đorđe Ludjić opisao deo meča...:
       „U maloj svečanosti povodom otvaranja meča, pošto su razmenjeni telegrami, govorili su predsednik Šahovskog saveza Jugoslavije, drug Dragiša Ivanović, docent univerziteta i dr inž. Milan Vidmar, akademik, sudija beogradskog dela meča.
       Prvi potezi koji su izmenjeni preko Atlantika, pokazali su da su obe ekipe najozbiljnije shvatile susret, da će borba biti ujednačena, jer su protivnici ravnopravni. Što je više odmicalo vreme, položaj jugoslovenskih igrača poboljšavao se, izgledalo je da će pobeda u prvom krugu pripasti njima, ali pokazalo se da su ta očekivanja bila preuranjena.
       Odličnom igrom pred kraj prvog dana takmičenja Amerikanci su ne samo popravili svoje šanse, nego su u prekidima stajali nešto bolje. Ali tada je došla do izražaja snaga jugoslovenskog kolektiva. Partije su analizirane do kasno u noć, table sa pozicijama u prekidu preoravane su u detaljnoj analizi. Pronađene su mnoge mogućnosti i nastavak je pokazao da su Jugosloveni ovog puta bili bolji. Završetak prvog kola doneo je značajnu pobedu jugoslovenskog šaha.
       U drugom kolu išlo je već lakše. Sigurni u svoje snage, naši reprezentativci se nisu zbunili pojačanom oštrinom koju su u igru pokušali da unesu američki majstori. Krajnja pobeda mogla se sagledati već dosta pre završetka meča. Tok partija pokazao je da su jugoslovenski igrači izvojevali zaista zasluženu i uverljivu pobedu.
      
       * * *
      
       Naročito velika pažnja bila je usredsređena na partije na prve tri table. Da li će Gligorić, Pirc i Trifunović održati ravnotežu protiv takve trojice igrača kao što su Reševski, Fajn i Horovic?
       Jesu li naši najbolji majstori ravni čuvenim velemajstorima?
       Odgovor je dao sam meč.
       Za pokazanu igru, ne samo za postignut rezultat, Gligorić, Pirc i Trifunović zaslužuju svaku pohvalu.
       Iako su svi članovi reprezentacije dali sve od sebe i borili se svim silama, bilo bi pogrešno, a da se ne istakne dobra igra Vidmara, Puca i Matanovića.
       Kostić i Milić dali su oštre partije i pokazali žilavu odbranu, kada je bilo potrebno. Zahvaljujući visokom moralu, obojica su spasili gotovo izgubljene partije.
       U radio meč jedino su Rabar i Ivkov imali negativan rezultat sa svojim protivnicima, obojica 0,5:1,5. I jedan i drugi igrali su u izgubljenoj partiji ispod svojih mogućnosti, čemu je uzrok olako prepuštanje inicijative partneru. Treba ipak napomenuti da je protivnik Ivkova, Bizgajer igrao na nižoj tabli nego što je po svojoj vrednosti zasluživao.
       Iako vrlo mlad, Bizgajer spada u najjače igrače Amerike. Tako je na prošlogodišnjem turniru u Njujorku (1949. primedba autora) delio prvo mesto sa Keždnom ispred Denkera i Štajnera, postigavši svega jedan poen manje od dr Evea. Na tom turniru Bizgajer je remizirao sa Fajnom, Najdorfom, Eveom, Pilnikom, Horovicom, Keždnom i Denkerom, a pobedio je Štajnera. Zahvaljujući samo svojoj vrlo preciznoj odbrani, Bizgajer je u drugoj partiji protiv Ivkova uspeo da spase remi.
      
       * * *
      
       Jedino onaj ko je upoznat sa veličinom napora koji izaziva od šahiste turnirska partija može pravilno da oceni ovo izvanredno dostignuće koje su naši majstori ostvarili za ova četiri dana. Nije mala stvar biti punih osam časova pri punoj koncentraciji pažnje i napetosti živaca, a uz to svestan toga da i najmanja pogreška pojedinca može da upropasti star celog kolektiva.
       Cinjenica je da su jugoslovenski igrači bili po vremenu odigravanja partija u lošijem položaju od svojih američkih partnera. Dok su igrači u Njujorku igrali svoje partije sredinom dana, skoro pod svakodnevnim uslovima života, u Beogradu su ovi uslovi bili zmatno teži.
       Poznato je da u večernjim časovima produktivnosti rada mozga smanjena u poređenju sa jutarnjim časovima. Pored toga jugosdlovenski reprezentativci su noću analizirali svoje partije, tako da je vreme otpočinka u danima meča smanjeno na minimum. Već kod partija drugog kruga opažao se na našim igračima umor, da bi umor poslednjeg dana takmičenja doveo dotle da su samo krajnje zalaganje i požrtvovanje sačuvali plodove napora prethodnih dana. Jedna mala ilustracija: neposredno po završetku meča Milić, Puc, Gligorić i još neki igrači nisu uopšte mogli da opišu tok svojih partija. Prosto nisu bili sposobni da odgovaraju na pitanja.
      
       * * *
      
       Partije radio-meča proučavaće, to je van svake sumnje, svi šahisti sveta. Šta su one dale gledano očima šahista koji iz njih hože nešto da nauči?
       Pre svega sigurno tretiranje kod svih igrača, a tu i tamo i po neku novu ideju. Obe partije između Gligorića i Reševskog doprineće daljem proučavanju Nimcoindijske odbrane.
       Sistemi Denkera i Dejka primenjeni u drugoj rundi zaslužuju svaku pažnju. Preciznost u načinu otvaranja, skoro filigranska, u obema partijama kod Pirca, je najbolji primer, kako treba igrati otvaranje. Zatim, potvrdu tvrdnje Kostića i Trifunovića da se mogu igrati još mnoge stare, zaboravljene varijante.
       Ideja koju je primenio Matanović u svojoj prvoj partiji i način kako ju je ostvario znatno će povećati reputaciju Karo-Kana. Za proučavanje je i Bizgajerovo tretiranje Cigorinove varijante u španskoj partiji.
       Raznolikost partija po primenjenoj strategiji daje takođe široko polje za pručavanje. I najkritičniji pobornik pozicione igreuživaće u proigravanju partija Pirca, Vidmara, Matanovića i njihovih saigrača. Ljubitelji oštri zapleta i kombinacija ne moraju da se zaustave na partijama Denkera i Kostića, jer će i kod njih „pozicionisti“ naći blistave proizvode kombinatornog duha. Setimo se samo završetka partije Ulvested-Vidmar!
       Za one koji se bave proučavanjem završnica daje radio meč obilje materijala. U prvom kolu u partiji Puc - Dejk vidimo odličnu igru u završnici raznobojnih lovaca i konja, dok je Matanović sjajno ilustrovao snagu konjskog para u blokiranoj pešačkoj završnici. Puc je i u drugom kolu dao jednu poučnu završnicu i to topovsku, sa tri prema dva pešaka. Ova vrsta ujedno je jedna i od najtežih. Bizgajer je pokazao kako se treba braniti sa raznobojnim lovcima i topšom protiv pešaka više, a Vidmar je dao školski primer realizovanja nadmoći lovca nad konjem, kada su pored kraljeva još jedino pešaci na tabli.
      
       * * *
      
       Ni jedna sportska ili manifestacija u kulturi do sad, izuzev valjda fudbalski susret Jugoslavija - Francuska u okviru prvenstva sveta, nije toliko uzburkala našu celokupnu javnost, kao što je bio slučaj sa radio - mečom Jugoslavija - SAD.
       Dnevna štampa i radio donosili su iscrpne podatke već pre meča, da bi zatim sa njega davali detaljne izveštaje.
       Radio Beograd je prenosio sam tok šahovskih partija, što je omogućavalo da istovremeno desetine hiljada ljubitelja šaha prate svaki obrt i promenu situacije na pojedinim tablama. Naročito u dane kada su dovršavane prekinute partije, veliki broj ljubitelja šaha sedeo je pokraj svojih radio aparata. Završavanjem pojedinih partija ukupni rezultat meča menjao se svaki čas, tako da je sportski momenat, koji ekipnim šahovskim takmičenjima daje posebnu draž, mnogo doprineo da su poslednji časovi borbe praćeni sa napregnutom pažnjom širom naše zemlje.
       Beogradska radio stanica produžila je čak svoju emisiju do pola dva po ponoći kako bi obavestili svoje slušaoce o krajnjem rezultatu susreta.
       U svim većim mestima organizovano je prenošenja toka meča preko velikih demonstracionih tabli da bi uz sve partije davani i komentariod istaknutih šahista.
       Takvi prenosi su organizovani u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Osijeku, Valjevu, Kragujevcu, Somborui, Peči i drugim mestima.
       U Beogradu je glavni prenos bio u Sali bioskopa „Beograd“. Deset velikih demonstracionih tabli od po dva metra, poređano je po pozornici koja je osvetljena reflektorima.
       Šahovski majstori i kandidati za majstore tumačili su u prepunoj dvorani poteze po tablama, predviđali eventualni tok partija, davali ocene pozicija.
       Desilo se tako da je majstor-komentator pokazao potez kojim Stojan Puc treba da dobije i publika je sa nestrpljenjem očekivala telefonski izveštaje iz dvorane Kolarčevog narodnog univerziteta.
       Kad ono, Puc je izabrao drugi nastavak! Uzdah razočaranja prostrujao je salom...
       Ili slučaj sa Vidmarovom partijom. Majstoru Popoviću pošlo je za rukom da komentarišući partiju Vidmar-Ulvested pronađe, istina malo zamršen ali vrlo efektan dobitak za jugoslovenskog majstora.
       Jedna misoa obuzela je sve prisutne: hoće li Vidmar vidti?...i, opet - razočarenje!
       Ali komentator je odmah objasnio da je naš reprezentativac radije odabrao poziciono rešenje problema i da je partija i na ovaj način odlučena u njegovu korist.
      
       * * *
      
       Od utorka 14-og februara neosetno je nastala sreda. Sala bisokopa „Beograd“ je još uvek puna. Verna publika, koja je četiri dana drhtala kod svake promene na tabli ne napušta svoja mesta. Pobeda je obezbeđena, dvorana se prolama od pljeska i povika.
       „Dajte reprezentativce ovamo“!...Gligorića...Pirca...Sve ovamo!...da im čestitamo!“
       A na džepnim šahovima se analizira pozicija Puca i Milića - „da ne bude neko skriveno, neprijatno iznenađanje“.
       Iako je ponoć već davno prošla, bioskopska dvorana se polako praznila. Komentarisao se rezultat...Davane prognoze za ishod procene. Ali, u jednom su se svi slagali: da su jugoslovenski reprezentativci prevazišli sva očekivanja i da je njihova pobeda zajednička pobeda svih onih desetina hiljada naših ljudi, koji su je, makar i pored radio aparata, željno očekivali.
       A da je tako, potvrdili su oni silni telegrami, sa kratkom ali dovoljnom adresom: „Šahovska reprezentacija“. Bilo da su posle prvog kruga bodrili na istrajnost ili želeli uspeh, bilo da su oduševljeno čestitali, bilo da su upućeni Matanoviću, Ivkovu ili Gligoriću, oni su, ma odakle poslati, bili još jedan , spontan dokaz nerazdvojne povezanosti naših ljudi na svim frontovima borbe za izgradnju socijalizma, dokaz i još jedan izražaj poverenja u svoje sopstvene snage...
      
       * * *
      
       Ni oni drugi, nepoznati pobednici, ne smeju ostati zaboravljeni. Oni, članovi službe prenosa i radio-telegrafske službe. Prvih je bilo 64 na broju, drugoh 40. I svi su oni sa napregnutom pažnjom do maksimuma, kroz svih 33 časa obavljali svoju dužnost, rešeni da ne učine ni najmanji prošust. Da, o njima bi se moglo mnogo govoriti! A, ipak najviše će reći cifre: 1.538 odposlatih, odnosto primljenih poteza, 1.400 otposlatih radiograma, dva (2) kilometra trake i 2 (i slovima dve!) pogreške!
      
       * * *
      
       Pobeda reprezentacije Jugoslavije nad ekipom Sjedinjenih Aneričkih Država predstavlja, nesumnjivo, jednu od najlepših i najvećih sportskih pobeda uopšte.
       Tom pobedom jugoslovenski šahisti uključili su se u borbu za svetski šahovski primat. Jer, iako je jugoslovenski šah pre rata raspolagao lepom tradicijom, imao istaknute majstor kao dr Vidmara i Kostća, gigantski kulturni i društveni preobražaj po oslobođenju dao je našem šahu novi, dotle neslućeni zamah. Za pet godina razvitka u narodnoj državi naš šah je od prosečnog postao snaga sa kojom treba računati i u svetskim razmerama.
       Pre meče potcenjene su (od mnogih) snage naših šahista; posle meča potcenjuje se, tu i tamo, vrednost naših protivnika....“
       (Đ. Ludajić)

POJEDINAČNI REZULTATI:
       1. tabla:
       1. Reševski - Gligorić remi, (Nimcoindijka, 28)
       2. Gligorić - Reševski remi (Nimcoindijka, 44)
      
       2. tabla:
       1. Pirc - Fajn remi (Grinfeldova odbrana, 33.)
       2. Fajn - Pirc remi, (Staroindijska odbrana, 24)
      
       3. tabla:
       1. Horovic - Trifunović remi (Španska partija, 25)
       2. Trifunović - Horvitc remi (Damin gambit 25)
      
       4. tabla:
       1. Rabar - Denker remi (Sicilijanska odbrana, 14)
       2.Denker - Rabar 1:0 (Sicilijanska odbrana, 38)
      
       5. tabla:
       1. O. Ulvested - inž. Vidmar ml. 0:1 (Katalonka, 38)
       2. inž. Vidmar ml. - O. Ulvested 1:0 (Bogoljubova, 53)
      
       6. tabla:
       1. Puc - Dejk remi (Damin gambit, 62)
       2. Dejk - Puc 0:1 (Sicilijanska odbrana,64)
      
       7. tabla:
       1. Kevic – Milić remi (Kraljeva indijka,23)
       2. Mili - Kevic remi (Nimcoindijka, 51)
      
       8. tabla:
       1. Kostić - Bern remi (Sicilijanka,40)
       2. Bern – Kostić remi (Albinov protivgambit,27)
      
       9. tabla:
       1. Pinkus – Matanović 0:1 (Karo-Kan,56)
       2. Matanović - Pinkus 1:0 (Španska partija, 24)
      
       10. tabla:
       1. Ivkov - Bizgajer 0:1 (Š panska partija, 59)
       2. Bizgajer - Ivkov remi (Sicilijanka,48)
6. tabla 2. partija, 13. februar 1950.
       BELI: Arthur DAKE
       CRNI: Stojan Puc 0:1
       (Sicijanska odbrana)
      
       1. Nf3 c5 2. c4 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 g6 5. e4 Bg7 6. Be3 d6 7. Nc3 Nf6 8. Be2 O-O 9. Nb3 b6 10. f4 Bb7 11. Bf3 Rc8 12. Rc1 Nb4 13. Qe2 Ba6 14. Nb5 Na2 15. Rd1 Qe8 16. N3d4 Nd7 17. e5 de5 18. Nc6 e4 19. Be4 Nf6 20. Bb1 Nc3 21. Nc3 Qc6 22. b3 Bb7 23. O-O Rcd8 24. f5 a6 25. Na4 Rd1 26. Rd1 Ne4 27. Qf3 b5 28. cb5 ab5 29. Rc1 Qd5 30. Nc5 Nc5 31. Qd5 Bd5 32. Rc5 Bb3 33. Rb5 Ba4 34. Rb7 Rd8 35. Be4 gf5 36. Bf5 e6 37. Be4 Bd4 38. Kf2 Bd1 39. Bd4 Rd4 40. Ke3 Ra4 41. Rd7 Bh5 42. Rd2 Kg7 43. Rb2 Bg6 44. Bg6 hg6 45. Rb7 Kf6 46. Rc7 e5 47. Rb7 Ke6 48. h3 Ra3 49. Kf2 Ra6 50. Rc7 f5 51. Rc5 f4 52. Rc2 Ra3 53. Rc6 Kf5 54. Rc4 Ra2 55. Kf1 Ra5 56. Rb4 e4 57. Rb2 Kg5 58. Rb6 Ra1 59. Ke2 Ra2 60. Kf1 e3 61. h4 Kf5 62. Rb5 Ke4 63. Rb6 Rf2 64. Kg1 Rd2
       0-1
5. table 1. partija, 11. februar, 1950.
       BELI: Olaf Ulvestad
       CRNI: Milan Vidmar jr 0:1
       (Katalonsko otvaranje)
      
       1.d4 Nf6 2.Nf3 d5 3.c4 e6 4.Nc3 Be7 5.g3 O-O 6.Bg2 Nbd7 7.Qb3 c6 8.cd5 ed5 9.O-O Qb6 10.Qc2 Re8 11.Rd1 Nf8 12.Ne5 Ng4 13.Na4 Qd8 14.e4 de4 15.Be4 Ne5 16.de5 Qa5 17.f4 Bg4 18.Rf1 Bh3 19.Bd2 Bb4 20.Bb4 Qb4 21.Rfe1 Rad8 22.Nc3 f6 23.ef6 gf6 24.Bh7 Kg7 25.Re8 Re8 26.Bd3 Qd4
       27.Kh1 Bg4 28.Rf1 b5 29.Kg2 Re3 30.Bf5 Bh5 31.a3 a5 32.Rf2 b4 33.ab4 ab4 34.Rd2
       34... Bf3 35.Kh3 Qc4 36.Na4
       36. ...Qg8!! 37.Kh4 Qh8 38.Bh7 Be4
       0-1
      
       2. partija, 13. februara 1950.
      
       BELI: Milan Vidmar jr
       CRNI: O. Ulvested 1:0
       (Damin gambit)
      
       1.d4 Nf6 2.Nf3 e6 3.c4 Bb4 4.Bd2 Qe7 5.g3 O-O 6.Bg2 Bd2 7.Qd2 d6 8.Nc3 c6 9.O-O Nbd7 10.Rad1 Ne8 11.e4 e5 12.d5 c5 13.Ne1 Nb6 14.b3 f5 15.ef5 Bf5 16.Nd3 Nf6 17.Rde1 Rae8 18.Nf4 Qd7 19.Ne6 Rf7 20.f4
       20. ...Be6 21.de6 Qe6 22.Re2 Rd7 23.a4 a6 24.a5 Nc8 25.Qb2 Kh8 26.Rfe1 Qf5 27.Na4 e4 28.Nc3 Rde7 29.Qc2 d5 30.Nd5 Nd5 31.cd5 Qd5 32.Re4 Re4 33.Re4 Re4 34.Qe4 Qe4 35.Be4 35. ...Nd6 36.Bd5 h5 37.Kf2 Kh7 38.Ke3 Kg6 39.Bf3 h4 40.g4 Kf6 41.g5 Ke6 42.Bg4 Ke7 43.f5 Nf7 44.Kf4 Kd6 45.Bf3 Ne5 46.Bxb7 c4 47.bc4 Nc4 48.f6 g6 49.Bd5 Ne5 50.f7 Nd7 51.Bc4 Ke7 52.Ba6 Kf7 53.Bb7 1-0
4. table 2. partija, 13. februar, 1950.
       BELI: Arnold Denker
       CRNI: Braslav Rabar 1:0
       (Engleska partija)
      
       1.c4 Nf6 2.Nf3 c5 3.d4 cd4 4.Nd4 g6 5.Nc3 Bg7 6.g3 O-O 7.Bg2 Nc6 8.O-O Nd4 9.Qd4 d6 10.Qd2 Qc7 11.b3 Bd7 12.Bb2 Bc6 13.e4 b6 14.f4
       Rad8 15.Rae1 Nd7 16.Rf2 Nc5 17.Nd5 Bd5 18.Bg7 Kg7 19.ed5 Rde8 20.Rfe2 f6 21.h4 Qd7 22.b4 Nb7 23.Kh2 Qc7 24.Qd4 Rf7 25.Bh3 a5 26.a3 ab4 27.ab4 Ra8 28.Be6 Rff8 29.g4 Kh8 30.g5 Ra4 31.gf6 ef6 32.Bh3 Qg7 33.Re7 Ra2+ 34.Kg1 Qh6
       35.Re8 Qh4 36.Rf8 Kg7 37.Qe3 Ra3 38.Qe7
       1-0
9. table 1. partija, 11. februara 1950.
       BELI: Albert Pinkus
       CRNI: Matanovic 0:1
       (Karo-Kan)
      
       1.e4 c6 2.d4 d5 3.Nc3 de4 4.Ne4 Nd7 5.Nf3 Ndf6 6.Ng3 Bg4 7.c3 e6 8.h3 Bxf3 9.Qxf3 Qd5 10.Qd5 Nd5 11.a3 g6 12.c4 Ndf6 13.Be3 Bh6 14.Be2 Be3 15.fe3 Ke7 16.O-O Nd7 17.Ne4 f5 18.Nc3 Ngf6 19.b4 a6 20.a4 a5 21.b5 c5 22.Bf3 Rab8 23.Nd1 b6 24.Nb2 e5 25.Rfe1 e4 26.Be2 Nf8 27.dc5 bc5 28.Rad1 N8d7 29.Rd2 Nb6 30.Red1 Rhd8 31.Kf2 Rd2 32.Rd2 g5 33.g3 Rd8 34.Rd8 Kd8
      
       35.Bd1 Ke7 36.Bb3 Ne8 37.Bd1 Nd6 38.Be2 Ke6 39.Bf1 Ke5 40.Be2 h6 41.Bf1 f4 42.g4 Ne8 43.Be2 Nd6 44.Bf1 Kf6 45.Be2 f3 46.Bf1Nf7 47.Kg3 Kg6 48.h4 gh4 49.Kh4 Ne5 50.Nd1 Nxa4 51.Kg3 Kg5 52.b6 Nb6 53.Nf2 Nbc4 54.Ne4 Kg6 55.Bc4 Nc4 56.Nc5 Ne5 0-1
       3. partija, 13. februara, 1950.
       BELI: Aleksandar Matanovic
       CRNI: Albert Pinkus 1:0
       (Španska partija)
      
       1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.O-O Be7 6.Re1 b5 7.Bb3
       O-O 8.c3 d6 9.h3 Na5 10.Bc2 c5 11.d4 Qc7 12.Nbd2 Nc6 13.dc5
       dc5 14.Nf1 Be6 15.Ne3 Rad8 16.Qe2 g6 17.Ng5 Bc8 18.Bd2 Bb7 19.Rad1 Kg7 20.Bc1 Na5 21.Ng4 Nxg4 22.Qg4 Rd1 23.Rd1 Bc8 24.Qh4
       1-0
10. table 1. partija, 11. februara, 1950.
       BELI: Borislav Ivkov
       CRNI: Arthur Bisguier 0:1
       (Španska partija)
      
       1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.O-O Be7 6.d3 d6 7.c3 O-O 8.Re1 Kh8 9.d4 b5 10.Bc2 Bg4 11.d5 Na5 12.Nbd2 c5 13.Nf1Nb7 14.h3 Bd7 15.g4 Qc8 16.Ng3 g6 17.Kg2 Ne8 18.Bh6 Ng7 19.Qe2 f6 20.Nd2 Nd8 21.Ndf1 Nf7
       22.Bg7 Kg7 23.Ne3 c4 24.Rh1 Bd8 25.a4 Bb6 26.Ra2 Rb8 27.ab5 ab5 28.Rha1 Rh8 29.Rg1 h5 30.f3 hg4 31.hg4 Qc5 32.Ngf1 Ng5 33.Rh1 Rh1 34.Kh1 Rh8 35.Kg2 Rh3 36.Ra1 Qc8 37.Nh2 Rh2 38.Kh2 Qh8 39.Kg2 Nh3 40.Kg3 Nf4 41.Qh2 Qh2 42.Kh2 Be3 43.Ra6 Bc5 44.Ra8 Kf7 45.Ra1 Ke7 46.Kh1 f5 47.gf5 gf5 48.Kh2 fe4 49.fe4 Be8 50.Kg3 Bg6 51.Ra5 Nxd5 52.Rb5 Ne3 53.Bb1 Nf1 54.Kg4 Nd2 55.Bc2 Ne4 56.Ba4 Kf6 57.Rb8 Bf5 58.Kf3 Ng5 59.Kg3 d5 60.Bd1
       0-1


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX