SVEDOK InternetBroj 1198.

Poseta
5822695

Gospođa Sonja Licht, „king maker“ ili „gospodarica lutaka“

Govorite li drugosrbijanski?

Ti javni izvršitelji su privatna, legalizovana mafija Aleksandra Vučića i ove vlasti

Tunel na kraju svetla

Mafijaške “kombinacije” i “ugrađivanje” kod mene nikad ne prolaze


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Drugi pišu: Vesti online
Mito na recept!
Piše: Dragana Dekić

       Poklon pacijenta lekaru više nije mito, presudio je nedavno usvojeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim su doktorima dozvoljeni nenovčani darovi čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara (23 evra), a ukupna ne sme preći prosečnu neto platu od 54.521 dinara (462 evra).
       Dr Draško Karađinović iz Udruženja Doktori protiv korupcije kaže da je reč o legalizaciji bakšiša i ističe da ovakva stavka u zakonu prevazilazi zdrav razum.
       - Zašto onda sudije, carinici, saobraćajni policajci i drugi koji takođe primaju platu iz budžeta nemaju pravo na legalni bakšiš? - ironično pita Karađinović.
       Neverovatno je, prema rečima našeg sagovornika, da lekari koji plate primaju iz budžeta imaju pravo čak i na „bakšiš“ od pacijenata, a da im je dozvoljeno da rade i u državnoj i privatnoj službi.
       Karađinović podseća da Srbija izdvaja na zdravstvo najviše u regionu, 11 odsto BDP-a, a onda se građanima koji plaćaju to najskuplje zdravstveno osiguranje, dozvoljava i da pride časte lekare poklonima.
       Nedavno usvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, smatra ovaj lekar, sadrži sistemsku grešku. On ukazuje da je ta regulativa kopija zakona iz 2005. godine.
      
       Azijska rešenja
      
       - Dozvoljavanjem lekarima da rade u državnoj službi i privatno je legalizovan konflikt interesa i zašlo se u sistemsku korupciju. Dozvoljeni pokloni su još jedan detalj u toj koruptivnosti, pa se pokazuje da se Srbija zakonskim rešenjima vraća u Malu Aziju umesto da teži Evropi - tumači ovaj lekar.
       Predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije prof. dr Višeslav Hadži-Tanović začuđen je rešenjem prema kojem se više od 400 evra tretira kao dozvoljena vrednost koju lekar može primiti od pacijenta.
       - Treba napraviti razliku između pažnje i korupcije. U bolnicama u Americi u kojima sam boravio, lekari mogu da prime poklone u vrednosti 50 do 100 evra. Sve više od toga mora da se prijavi jer ne sme da se primi. Ili može, ali da se preda zajedničkom dobru - pojašnjava za „Vesti“ Hadži-Tanović.
       U srpskom narodu je, prema rečima našeg sagovornika, uvreženo mišljenje da lekara treba častiti simbolično, pa se dešava i da ljudi kada privatniku ponesu flašu pića ili buket cveća.
      
       Znak pažnje
      
       - Mislim da tako nešto niko ne može da zabrani pacijentu jer je reč o znaku pažnje. Ali, nije u redu da lekar traži da mu pacijent kupi laptop. Kod nas svega ima, pa i slučajeva da pacijent posle operacije lekaru donese kući ispečeno prase - kaže Hadži-Tanović za „Vesti“.
       Za primanje novčanog mita, Krivični zakonik predviđa zatvor. Za unapred obećan novac, primljen posle intervencije, propisana je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Ukoliko je novac primljen pre intervencije lekara, kazna može da ide i do osam godina.
       Zakon precizira i da je zdravstveni radnik dužan da najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove ukoliko sumnja u sukob interesa ili ispravnost prihvatanja poklona ili usluge.
      
       Gde je opozicija?
      
       Dr Draško Karađinović je začuđen da opozicija u Srbiji nije reagovala na novousvojena zakonska rešenja za koja smatra da će potpuno uništiti državnu službu.
       - Oni se bave gondolama i regulatornim telom za elektronske medije, a ne stvarima sa kojima se građani svakodnevno suočavaju i tiču njihovog zdravlja - kaže Karađinović.
      
       Preporuka agencije
      
       Odgovor na kritike struke „Vesti“ su pokušale da dobiju u Ministarstvu zdravlja, ali se do zaključenja ovog broja niko nije javljao na telefon predstavnika za medije.
       U ovom ministarstvu su u objašnjenju medijima istakli da su ispoštovali preporuku Agencije za borbu protiv korupcije.
      
       Kazne za nesavesne
      
       Usvojeni zakoni uvode obavezan redovan skrining pregled. Pacijent koji se neopravdano ne odazove, a kasnije oboli, plaća 35 odsto od troška lečenja.
       Uvedena je i naknada od 100 odsto zarade za roditelje teško obolele dece u vreme privremene sprečenosti za rad.

Plate lekara i sestara
       Doktor medicine,
       subspecijalista 775 evra
       Doktor specijalista 724 evra
       Izabrani lekar,
       specijalista za decu
       ili odrasle 670 evra
       Viša medicinska sestra 417 evra
       Glavna sestra 403 evra
       Medicinska sestra
       (opšte bolničko odeljenje) 344 evra
       Medicinska sestra
       (dom zdravlja) 333 evra
       Vozač Hitne pomoći 295 evra


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX