SVEDOK InternetBroj 1198.

Poseta
5822771

Gospođa Sonja Licht, „king maker“ ili „gospodarica lutaka“

Govorite li drugosrbijanski?

Ti javni izvršitelji su privatna, legalizovana mafija Aleksandra Vučića i ove vlasti

Tunel na kraju svetla

Mafijaške “kombinacije” i “ugrađivanje” kod mene nikad ne prolaze


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

INTERVJU: Vjerica Radeta, poslanik Srpske radikalne stranke oko odluke „mehanizma“ u Hagu da se njoj i Jojiću ne sudi u Srbiji
Ne bih prognozirala za Vučića, ali sam 100 odsto sigurna da bi nas Tadićev režim kao I ovi šetači iz Saveza za Srbiju odmah „spakovali“ za Hag
Piše: Milan Dinić

       U razgovoru za „Svedok“ Vjerica Radeta, narodni poslanik i funkcioner SRS, tvrdi da neće dobrovoljno u Hag, kaže da veruje da nju i Petra Jojića ova vlast neće izručiti, te ceo slučaj karakteriše kao „fantazije Škoje suĆ nastale verovatno kao posledica frustracija koje su svi u Hagu, pogotovo predstavnici Tužilaštva, doživeli zbog onoga što im je tamo Vojislav Šešelj radio“.
       Svedok: Vama, Petru Jojiću i – sada počivšem – Jovi Ostojiću za koga je, usled smrti, ukinuta poternica – na teret se stavlja da ste uticali na svedoke pred Haškim Tribunalom u procesu koji je u Hagu vođen protiv Vojislava Šešelja. Na koje ste svedoke navodno uticali, kada i na koji način?
       Vjerica Radeta: Ne mogu pominjati imena zato što ih ne znam. Nikada mi niko nije rekao na koga smo mi to navodno uticali. Ni na koji način. Znam da se tako nešto nikada nije desilo i da niko iz Tima dr Vojislava Šešelja nikada nije uradio ni jednu nedozvoljenu radnju. To su neke njihove fantazije nastale verovatno kao posledica frustracija koje su svi u Hagu, pogotovo predstavnici Tužilaštva, doživeli zbog onoga što im je tamo Vojislav Šešelj radio.
       Poznato je inače da su haški istražitelji i tužioci ucenjivali svedoke, pretili im, potkupljivali. Oni su rasadnici lažnih svedoka pa bi da taj svoj sistem rada pripišu nama.
       S: Kada je reč o odluci Suda u Hagu, da li mislite da je kineski sudija - koji je poništio odluku da se slučaj prepusti Srbiji i vratio ga u Hag – to učinio samostalno ili mislite da je postojao pritisak?
       V.R: Taj kineski sudija je inače antisrpski raspoložen i njegova odluka nije iznenađenje. On je samo nastavio antisrpsku kampanju koja je u Haškom tribunalu poznata od njegovog osnivanja do dana današnjeg. Da li je neko vršio pritisak na njega u konkretnom slučaju ne znam. Ali njegov i njihov motiv je, između ostalog, činjenica da mesečno primaju po nekoliko desetina hiljada evra za taj svoj rad pa im mnogo znači da nekako produže mandat.
       S: Citav slučaj pokrenut je još oktobra 2012. kada je Vas i dvojicu Vaših kolega iz SRS sud optužio. Tada ste verovatno imali i kontakte sa srpskim vlastima. Sa kim ste pričali, šta su Vam rekli i da li su dali neko obećanje?
       V.R: Nismo nikada kontaktirali ni sa kim iz vlasti. Jedini zvaničan kontakt je bio odlazak u Viši sud u Beogradu. Po pozivu. Odazvali smo se pozivu. Sudija Milan Dilparić je održao ročište i doneo rešenje da nema pravnog osnova za naše izručivanje. To rešenje je postalo pravosnažno i nikada više o tome ne može ponovo da se sudi. Taj predmet ima status presuđene stvari i tu više nema šta da se radi. Rešenje Višeg suda u Beogradu je jedino ustavno rešenje.
       S: Da li ste ovim povodom razgovarali sa Aleksandrom Vučićem? Ako jeste, kada ste prvi i poslednji put pričali o tome i šta Vam je rekao?
       V.R: Nikada nismo zvanično razgovarali sa Aleksandrom Vučićem, ali je on više puta javno rekao da on neće nikoga izručivati Haškom tribunalu. Rekao je to jedanput i Jojiću i meni kada je kao predsednik Vlade dolazio u Narodnu skupštinu. Nije to bio nikakav zvaničan razgovor. Bukvalno dobacivanje u prolazu.
       S: Rekli ste da nećete otići dobrovoljno u Hag i da Vas štiti Ustav Srbije kao i odluka srpskog suda. Da li ste imali kontakte sa Tribunalom i da li su oni pokazali neko interesovanje za alternativno rešenje?
       V. R: Dobrovoljno sigurno nećemo otići u Hag. To smo rekli istog dana kada se u medijima pojavila vest o tom nalogu Haškog tribunala i tu se ništa nije promenilo. Tačno je da nas štite Ustav Republike Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu, a nikakav kontakt nismo imali ni sa kim iz Tribunala. Nadležni državni organi su imali prepisku sa njima i dali garancije da nam se sudi u Srbiji. Tužilaštvo je to uporno odbijalo. Mi smo se u vezi toga informisali iz medija. Ništa zvanično. Nikada.
       S: Kada biste davali procenu, kakve mislite da su šanse da aktuelna vlast Vas i Petra Jojića Srbija izruči Hagu? Pedeset – pedeset, više od toga, manje od toga, ili?
       V. R: Mislim da se niko ne bi usudio da udovolji zahtevu Haškog tribunala, Rezidualnog mehanizma kako se sada zove, pre svega zbog pravosnažnog rešenja Višeg suda u Beogradu. Objasnila sam i zbog čega je to faktički nemoguće. I neustavno. Verujem da to Vučić neće uraditi jer je i do sada uspevao da se odupre takvim zahtevima, kao i svojevremeno zahtevu da Vojislava Šešelja ponovo vrate u Hag. Ne bih prognozirala u procentima. Ipak je to pitanje za predstavnike vlasti. Ali sam 100 odsto sigurna da bi nas bivši Tadićev režim bez razmišljanja spakovao za Hag. Kao i ovi šetači iz Saveza za Srbiju.
       S: Iako je prvobitno doneta odluka da se proces prepusti Srbiji, sud u Hagu je preinačio tu odluku i ponovo zatražio da Vi i Petar Jojić budete uhapšeni. Ukoliko na kraju proces bude prepušten Srbiji, da li ćete mu se odazvati?
       V.R: Od početka ove besmislice govorili smo da smo spremni da učestvujemo u svakom postupku koji bi se vodio pred nadležnim organima Republike Srbije. Naravno, uvereni smo da bismo u postupku pred srpskim sudovima dokazali da kao članovi Tima za odbranu dr Vojislava Šešelja nismo napravili ni jedan prekršaj, a kamo li krivično delo. I Petar Jojić i ja i svaki član tog Tima smo ponosni na sve što smo uradili posebno ako je to bar malo doprinelo briljantnoj odbrani našeg predsednika.
       S: Generalno gledano, mislite li da će i posle Haga sa Zapada doći neki „novi Hag“, ili mislite da su ovo samo poslednji trzaji i da se čitava priča zatvara? Ovo pitam u kontekstu navodnog „međunarodnog suda“ za zločine na KiM?
       V. R: Dokle god je Srbija na takozvanom evropskom putu pritisci svih vrsta su uvek mogući. Zato Srbija mora da menja spoljnu politiku i da se opredeli za evroazijske integracije i sveobuhvatnu saradnju sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljskim državama.
       Što se tiče suđenja za ratne zločine Šiptara na Kosovu i Metohiji, ništa od toga neće biti. Nisu im sudili ni u Haškom tribunalu. A i da su hteli nisu mogli obezbediti svedoke jer su svi potencijalni svedoci umirali pod čudnim okolnostima. Srbija je trebalo da insistira da se njima sudi u našim sudovima zato što su se ti zločini desili na teritoriji Republike Srbije, u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Ne putujem u inostranstvo da me ne bi izručili
       S: Da li se plašite da idete u inostranstvo?
       V. R: Ne putujem van Srbije. Ne radi se o strahu već o činjenici da sam na crvenoj Interpolovoj poternici i da ne želim da me negde neka fukara hapsi i vodi u Hag. Putovanje u inostranstvo bilo bi suprotno tvrdnji da tamo dobrovoljno ne idem. Ali, pored lepota Srbije nemam ni želju da putujem po belom svetu. Žao mi je samo što ne mogu u Republiku Srpsku. Tamo imam dosta bliskih rođaka. Našalim se često pa kažem da umesto da idem u goste ja ovde svaki čas moram da ugošćavam rodbinu jer dolaze da me posete.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX