SVEDOK InternetBroj 1202.

Poseta
5843729

Zemlje koje (ni)su priznale „Republiku Kosovo“

Biju nas a ne daju nam da se branimo

Mefisto i Marionete

„Neznanje privilegija moćnih“

Svedok 1200


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vrli novi svet...
Kanadska državna komisija utvrdila da je Kanada počinila genocid

       Kanadska državna komisija nedavno je utvrdila da su Kanađani počinili genocid nad domorodačkim indijanskim stanovništvom. Komisija je formirana da istraži odnos i tretman indijanskog stanovništva od osnivanja Kanade do danas. Izveštaj koji je komisija izradila na preko 1200 stranica opisuje kako su u prošlosti i danas pripadnici indijanskih plemena diskriminisani u Kanadi. Na primer, u izveštaju stoji da indijanske žene imaju 12 puta veću šansu da nestanu ili budu ubijene u odnosu na pripadnike drugih demografskih grupa u Kanadi, kao i da su mnogo češće žrtve diskriminacije. Autori su sami dali formulaciju da se radi o genocidu. Premijer Džastin Trudo je rekao da će sa pažnjom pročitati sve zaključke i preporuke komisije.
      
       Grbavi kitovi u Njujorku
      
       Na iznenađenje Njujorčana i u inat onima koji govore o tome kako je prirodi sve gore, u najvećem američkom gradu, na obalama reke Hadson koja se uliva u Atlantik, pojavili su se grbavi kitovi! Iako ih dugo nije bilo, proteklih godina je njihov broj počeo da raste: u 2011. primećeni su svega pet puta u Hadsonu a prošle godine grbavi kitovi su viđeni čak 272 puta! Proteklih nedelja ovi sisari su viđeni nebrojano puta u Hadsonu što je bilo pozitivno iznenađenje za sve a posebno lokalne ekologe. Smatra se da je do porasta broja grbavih kitova došlo zahvaljujući novim zakonima usmerenim na održavanje reke Hadson i njujorškog atlantskog priobalja.
      
       Uber za pešake
      
       Culi ste za to da neko plati nekome da ga prevezu – odnosno – za taksi. Ali, da li ste čuli da neko plati nekome da hodaju zajedno? E, pa, to je sada moguće! U Los Anđelesu je jedna firma napravila aplikaciju preko koje korisnici mogu da se povežu sa drugim ljudima koji će, uz novčanu nadoknadu, šetati sa njima. Cena? Sedam dolara za pola sata šetnje! Nije loše, doduše, zavisi od saputnika… Nije ovde reč samo o tome da se pomogne usamljenim ljudima već i da se pomogne onima koji se plaše kasno uveče da idu sami. Kompanija već ima preko 200 „šetača“ na rentiranje, a popularnost aplikacije raste.
      
       Svemirski turizam
      
       Američka svemirska agencija NASA najavila je da planira da otpočne letove u svemir za super-bogate turiste. Za 60 miliona dolara bogataši će moći da otputuju na Međunarodnu svemirsku stanicu i tamo provedu mesec dana. Najveći deo ovog novca koji će bogataši plaćati otići će na izgradnju novog Boingovog šatla koji će se vzati „Starlajner“ ili, u prevodu, „Zvezdana linija“. Sam boravak na svemirskoj stanici u trajanju od 30 dana koštaće oko 35.000 dolara po noći, navode iz NASA-e. Eto, izgleda da je ovo najrealnija šansa da prvog Srbina pošaljemo u svemir. Istina, Srbija nema svemirski program niti učestvuje u bilo kom takvom projektu, ali zato imamo gomilu bestidno bogatih i modernih „biznismena“ koji imaju pare za ovako nešto. Samo, znajući naše moderne biznismene, pre bi za te pare izgradili desetospratnu kuću na Dedinju ili švalerki organizovali koncert…
      
       Veliki brat i ljudska humanost
      
       Većina nas, naročito na Balkanu, često govori o Velikom bratu koji nas budno prati preko kamera i drugih sprava za nadzor. Međutim, da nije bilo Velikog brata, odnosno kamera za nadzor, ne bi se ni desio ovaj humani čin: pošto što je internetom protutnjao snimak dečaka iz Perua kako pod svetlom ulične bandere radi domaći zadatak, budući da živi u trošnoj kući bez struje, javio se jedan dirnuti biznismen iz Bahreina koji je obnovio dom ovom dečaku i donirao 15 kompjutera njegovoj školi. Biznismen je reagovao na snimak koji je sa kamera za nadzor podeljen na „Jutjub“. Dakle, Veliki brat nekad nije loš. Doduše, znamo i da – izuzetak potvrđuje pravilo.
       Pijte kafu i uživajte
       Najnovije istraživanje pokazalo je da velika konzumacija kafe na dnevnoj bazi nema negativnog efekta na srce! Cak i ako osoba popije 25 kafa dnevno, to neće izazvati nikakve probleme, tvrde naučnici sa Univerziteta Kraljice Meri u Londonu. Ovo istraživanje protivi se mnogim ranijim analizama koje tvrde da ispijanje kafe u velikim količinama vodi do velikog porasta krvnog pritiska. Štaviše, ovo je jedno u nizu nedavnih istraživanja koje je opovrglo ranija u kojima se upozoravalo na negativne efekte kafe: skorija istraživanja su pokazala da kafa ne utiče na izazivanje raka, dehidrataciju, oštećenje jetre, demenciju (što su sve „dokazala“ ranija istraživanja). Nauka, međutim, nema kraja pa je verovatno da ćemo uskoro imati nova istraživanja o kafi koja će govoriti suprotno od ovih…
      
       Prva državna zabrana za Hells Angels-e
      
       Ova vest se neće dopasti ni Draganu Markoviću Palmi (koji voli da u Jagodini ugosti ove čuvene bajkere) ali ni Vladimiru Putinu koji im je takođe naklonjen. Cuveno (mada, ne previše po dobrim stvarima) udruženje bajkera „Hells Angels“ od nedavno je u potpunosti zabranjeno u Holandiji: sud je naložio da se sva udruženja u toj zemlji raspuste i da im se zabrani delovanje i okupljanje. Razlog je taj što su, kako tvrdi holandski sud, „Hells Angels“ opasnost i „pretnja za javni red“, umešani u ubistva i trgovinu drogom i da loše utiču na sredinu. Istina, ovaj „klub“ - koji je formiran 1948. u Kaliforniji a danas ima 470 udruženja u 56 zemalja sveta - zaista ima reputaciju kao stecište „žestokih“ ljudi koji žive „goli u sedlu“, mimo svih zakona.
      
       Kim Džong Un streljao svog glavnog pregovarača
      
       Južnokorejski mediji, pozivajući se na državne izvore, navode da je Kim Hik Col, glavni severnokorejski pregovarač sa SAD, nedavno nestao i da je verovatno streljan. Kako se navodi, razlog za njegovu smrt je neuspeh nedavno održanog samita u Hanoju u Vijetnamu između predsednika SAD i severnokorejskog lidera. Međutim, iz Severne Koreje su ovo negirali tvrdeći da se Kim Hik Col samo nalazi „u pritvoru“. Kako god, severnokorejski lider (kao i njegovi prethodnici) ima običaj da likvidira bliske saradnike zbog neposlušnosti ili neuspeha što savremenom civilizovanom svetu deluje neprimereno.
      
       Smrtna kazna za dečaka
      
       Saudijska Arabija važi za jednu od najkonzervativnijih zemalja u svetu, u kojoj se zakoni formiraju po strogim pravilima vahabitskog islama. Iako je tamošnji princ Bin Salman proteklih godina probao da se probije u svetu nešto liberalnijim reformama (tako što je, recimo, nedavno omogućeno ženama da voze kola), sledeća vest govori suprotno: tužioci u Saudijskoj Arabiji traže da se jedan tinejdžer, koji je u zatvoru već četiri godine bez optužnice, osudi na smrtnu kaznu! Dečko sada ima 18 godina, a kada je uhapšen imao je 14. Pripada šiitskoj manjini u Saudijskoj Arabiji a tereti se da je tokom anti-vladinih protesta kada je imao 13 godina, bacio molotovljev koktel na policijsku stanicu. Saudijska Arabija je pravna država, par ekselans!
      
       „Svinjska ebola“ se širi Azijom
      
       Vlasti u nekoliko zemalja na jugoistoku Azije pokušavaju da uspostave kontrolu nad afričkom svinjskom groznicom koja je zahvatila brojna uzgajališta svinja. Epidemija je izbila u Kini prošle godine i do sada je uništeno nekoliko miliona grla stoke, ali nema naznaka da se situacija smiruje. Groznica je prozvana „svinjska ebola“. Najgore pogođena zemlja je Vijetnam u kojoj tri četvrtine mesa u svakodnevnoj ishrani dolazi upravo od svinja. Epidemiolog Dirk Feifer upozorava da je ovo najveća epidemija bolesti životinja koja se ikada desila na planeti „i nemamo načina da sprečimo njeno širenje“.
      
       Umrlo drvo „francusko-američkog prijateljstva“
      
       Drvo koje su u bašti Bele kuće posadili Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron aprila 2018, uvelo je! Drvo (hrast) posađeno je kao simbol jake veze i prijateljstva Francuske i SAD. Imajući u vidu napete odnose Makrona i Trampa, reklo bi se da je sudbina drveta u pravom smislu oslikala karakter te „veze“ između lidera SAD i Francuske. Reagujući na ovu vest Emanuel Makron je poručio da „ne bi trebalo u svemu tražiti neki simbol“ i rekao da će poslati Trampu novo drvo da zasadi. Možda bi obojici predsednika bilo bolje da naprave spomenik kao što ga ima Beograd sa porukom koja može da odslikava i najbolje i najgore – kao što je to u slučaju francusko-srpskog odnosa: „Volimo Francusku (ili SAD) kao što je ona volela nas“.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX