SVEDOK InternetBroj 1204.

Poseta
5857987

Kako smo delili Kosovo: Svi srpski predlozi o rešenjima za južnu pokrajinu

Zločin se uvek isplati zločincu, jedino se nikada ne isplati biti žrtva

„Bog haosa“ preti Zemlji

Palmer ili plamer

Zlatu će se kujundžija naći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Intervju: Zoran Ćirjaković, novinar i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije
U Srbiji imamo bračno-krevetske, plemenske nevladine organizacije
Piše: Milan Dinic

       Zoran Ćirjaković (1965) je novinar koji je dugo godina pisao za ugledne domaće medije o međunarodnim dešavanjima, pre svega o kriznim područjima i sukobima u zemljama Azije i Afrike. Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji bio je izveštač „Njuzvika“ i „Los Anđeles Tajmsa“, a potom je radio kao novinar NIN-a i spoljnopolitički komentator Radija B92. Jedan je od malobrojnih srpskih novinara koji je proputovao brojna ratna i siromašna područja sveta – što profesionalno, što privatno – a njegove reportaže sa raznih meridijana objavljene su u mnogim medijima.
      


       Ćirjakovićevo zaposlenje danas, međutim, nije u novinarstvu već na Fakultetu za medije i komunikacije, dok svoje stavove i komentare o društvenim i političkim dešavanjima u zemlji i svetu objavljuje na svom blogu, neobičnog imena- nepismenidjavoljiadvokat.blogspot.com. Upravo su komentari i tekstovi objavljeni pre svega na tom blogu privukli pažnju javnosti svojim oštrim i, reklo bi se, ubojitim napadima na perjanice takozvane Druge Srbije – od profesora i političara, do predstavnika brojnih nevladinih organizacija i novinara, koje naziva „autošovinistama“, „slučajnim Srbima“. Upravo zbog komentara na račun pomenutih, Ćirjaković tvrdi da je postao meta u takozvanim nezavisnim medijima i uticajnim krugovima koji imaju odlučujuću ulogu na formiranje javne svesti u Srbiji.
       Dok ga prozvani proglašavaju za „Vučićevog korisnog idiota“, što on u intervjuu za „Svedok“ ne negira, Ćirjaković tvrdi da se on „usuđuje da misli“ i da zna da od toga ima samo štetu. U intervjuu za „Svedok“ Zoran Ćirjaković govori otvoreno, bez pardona, o dešavanjima u Srbiji danas kao i onima koji imaju glavnu reč u tome.
       Intervju je rađen u subotu, 29. juna, nepun dan posle tribine profesora Jove Bakića, na kojoj je Ćirjakoviću, kako tvrdi, prećeno da će mu biti „polomljeni svi prsti sve dotle dok ne bude mogao više da piše“. Iznenađujuće, nasilnik koji mu je pretio, izvesni Saša Dragojlo, za sebe tvrdi da je – novinar. Tako se ovaj događaj nametnuo kao prva tema za razgovor.
       (Opširnije u štampanom izdanju Svedoka)


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX