SVEDOK InternetBroj 1198.

Poseta
5822676

Gospođa Sonja Licht, „king maker“ ili „gospodarica lutaka“

Govorite li drugosrbijanski?

Ti javni izvršitelji su privatna, legalizovana mafija Aleksandra Vučića i ove vlasti

Tunel na kraju svetla

Mafijaške “kombinacije” i “ugrađivanje” kod mene nikad ne prolaze


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

INTERVJU: Borislav Ivkov, prvi omladinski prvak sveta, legendarni jugoslovenski velemajstor za “American Chess Magazine” – o Bobiju Fišeru
Kad sam bio heroj Kube!
Piše: Vladan Dinić

       Velemajstor Borislav Ivkov (86), četvrti po starosti na listi velemajstora sveta (1. Jurij Averbah (97), 2. Paul Benke (91), 3, Aleksandar Maranović (89)...) živa legenda svetskog šaha, prvi omladinski šampion sveta (Birmingem, 1951, dakle pre 68 godina!) sa, možda najećim šahistom svih vremena, Bobijem Fišerom je deset puta odmeravao snage; Fišer je dobio četiri, Bora dve partije, a bilo je i četiri remija. Na početku Bora je vodio u pobedama sa 2:0, sve do 1966. kada je na Kupu Pjatigorski Fišer dobio obe partije...
       Ipak, zbog jedne pobede, one u Havani, kada je Bobi igrao teleksom sedeći kuci, a ostali igrači u Havani, Ivkov je na ulicama Havane pozdravljan kao HEROJ Kube, jer je tukao AMERIKANCA Bobija Fišera!
       Svedok: Kako je izgledao Vaš prvi susret sa Bobijem?
       Borislav Ivkov: Znao sam Bobija iz Portoroža 1958. kada je igrao na Međuzonskom i plasirao se na Turnir kandidata. Pamtio sam ga kao vižljastog momka koji bezgranično voli šah, ali nisam imao nekakav poseban utisak o njemu. To direktno viđenje u Mar del Plati 1959. pamtim, jer je Fišera tada pratila majka Ragina Vender, poreklom Švajcarkinja, koja je diplomirala medicinu u Rusiji.
       S: Po čemu pamtite prvu partiju koju ste odigrali protiv njega?
       B.I: Prvi susret bio je, verovali ili ne, pre šest decenija, u Mar del Plati, 1951. Igrali smo u poslednjem kolu, a vodili su Najdorf i Pahman sa pola poena više od Bobija i mene, i igrali međusobno. I, naravno, odmah remizirali. Bobi i ja igrali smo “na nož”, na kraju bio je remi, iako je Fišer imao figuru više, a ja opasnog slobodnjaka. Desetak dana posle toga igrali smo u Santaju de Cile, dobio sam, kao crni ali Bobija više nije pratila majka. Bio je nešto ljut na nju.
       S: Fišerovi rezultati iz perioda 1968-1972 pokazuju određenu superiornost u odnosu na konkurente. Šta je to što je činilo Fišera toliko nadmoćnim u to vreme, da li su to šahovski, psihološki faktori ili mislite da je u pitanju kombinacija istih?
       B.I: Bobi je već 1961. bio veoma jak igrač, igrao je sjajno na Bledu, kada je Ruse tukao sa 3,5:0,5, a tih godina rušio je sve pred sobom. Odlikovao ga je fanatizam, ali i veliki rad, o čemu sam tek kasnije shvatio, da on nije samo izučavao aktuelne igrače, već je zaronio duboko u prošlost.
       S: Šta se desilo da se Bobi krajem sedadesetih prošetao pored Sovjeta?
       B.I: U doba Fišerovog osvajanja sveta desilo se da su najbolji Rusi počeli da stare, a da je Boris Spaski pre Rejkjavika silnim mečevima kandidata već bio “istrošen”
       S: Po Vašem sećanju, kojeg svog sahovskog protivnika je Bobi najvise uvažavao u svoje vreme?
       B.I: Nikog posebno nije isticao, ali sam saznao da je od Rusa najviše cenio Isaka Boleslavskog! I stare majstore, Laskera, Štajnitca...
       S: Koji je najveci doprinos Fišera šahu sa aspekta same igre?
       B.I: Ogroman, što se tiče samog šaha. Šah je postala sportska vest broj 1, novčane nagrade su skočile u nebo, a u mečevima za prvaka sveta vrtelo se na stotine hiljada dolara. Dotle, su recimo Botvinik i Smislov igrali za “siću” današnjim rečima iskazano, ili za “zenit” ili “lajku” da se našalim.
       S: Ako se za dr Zigberta Taraša kaže da je bio “učitelj šahovske Nemačke”, da li se za Fišera može reći da je “učitelj Amerike”, naravno u šahovskom smislu?
       B.I: Taraš je možda i bio, ali za Fišera, ne verujem! Od Bobija niko nikada ništa nije mogao da nauči...Ili mi, to nismo mogli da shvatimo.
       S: Fišer je tih godina govorio o “smrti” klasičnog šaha. Koliko ste se onda slagali ili ne sa takvim viđenjem i kakvo misljenje imate danas?
       B.I: Nikada nisam čuo da je Fišer to govorio! Istina, zalagao se za “Fišerov šah”, ali da otkrijem, nije ga Bobi osmislio, već je po sličnim pravilima, 20 godina pre odigran meč Bizgajer – Benke, koji je dobio Bizgajer sa 3,5:0,5!
       S: U Jugoslaviji je 1992. godine došlo do čuvenog revanš meča između Fišera i Spaskog. Da li je tada Fišer bio isti onakav kakvog ste ga prethodno poznavali? Koje najvažnije promene ste uočili kod njega?
       B.I: Ma, kakvi. Taj Fišer, 20 godina stariji nije bio ni senka onog 20 godina mlađeg. U revanš meču sa Spaskim 1992. samo je prvu partiju igrao briljantno, ostalo na nivou solidnih velemajstora.
       S: Možete li da opišete jedan događaj kojem ste prisustvovali, a koji je po Vašem mišljenju karakterističan za Fisera kakvog ćete ga uvek pamtiti?
       B.I: Uvek se setim Havane 1965. godine. Tri kola pre kraja bio sam “sigurno” – prvi. Svima sam odmakao, onda sam sam sebe nokautirao u partiji sa Garsijom, kada sam u potezu prevideo mat, u poslednjem izgubio od svoje mušterije Robača, na kraju me je pretekao Smislov, mnogi sustigli...ali, nije mi samo Garsija ostao u pameti. Bobiju Amerikanci nisu dali da igra na Kubi, već putem teleksa. On je svaku partiju igrao zbog vremenskih razloga osam sati, a mi u Havani samo pet, pa nam je tako davao, da kažem, tri sata fore. Inače, tada sam tukao Bobija i bio, verovali ili ne – heroj Kube!
       S: Koje anegdote vezano za Bobija se rado sećate?
       B.I: Nisu bile anegdote, već novinarske dosetke i izmišljanja, kao ona da je Bobi navodno rekao da će prvakinji sveta u šahu da da potez i konja fore, ali to Bobi nikada nije rekao…

Bobi želeo da mu Ivkov bude sekundant?!
       Kad sam pre neki dan ćaskao sa svojim dugogodišnjim prijateljem Borom Ivkovom, praveći mini-intervju za američki šahovski časopis – o njegovim sećanjima na Bobija Fišera, Bora mi je odao jednu malu zajnu koju je čuvao, verovali ili ne – 60 godina?!
       Svedok: Cuo sam, mislim od Ljubojevića, da ti je Bobi Fišer davno nudio da mu budeš sekundant?!
       Bora Ivkov: Cuo sam i ja! O tome odavno nisam razmišljao, ali posle dva turnira u Mar del Plati i Santago de Cileu, 1959. obavešten sam da je Bobi navodno želeo da mu ja budem sekundant u njegovom planiranom jurišu na svetsku krunu, koje se, inače, domogao 1972. godine u Rejkjaviku...
       S: Koliko je to bilo realno?
       B.I: Pa, sad, šest decenija posle i verovatno postaje neverovatno. Ipak, mislim da je to vila, ako je bila, pre ideja Bobijeve majke, Regine Venger, Švajcarkinje poreklom, koja je diplomirala medicinu u Rusiji i tada provela tamo pet godina. Upoznao sam se s njiom 1959. u Mar del Plati, kada sam prvio put igrao s Bobijem, proćaskao i očito, ostavio dobar utisak. Manji na Bobija, ali na njegovu majku.
       S: Posle desetak dana od mar del Plate igrali ste ponovo s Fišerom, u Santaju de Cile?
       B.I: Igrao sam, ali tamo s Bobijem nije bila njegova majka, čuo sam da se Bobi nešto na nju naljutio?!
FIŠER-JUGOSLAVIJA 50,5 :20,5
       Slavni Amerikanac odigrao je sa Ju- goslovenima 71 turnirsku partiju: 39 puta je pobedio, 23 puta remizirao, 9 puta je poražen. Najviše, četiri puta izgubio je, pro- mue svog rivala u prijatelja Svetozara Gligorića, dvaput je poklekao pred Borom Ivkovim, a Matulović, Janošević u Vlado Kovačević slavili su no jednom…
       10.kolo, Havana CUB, 09.10, 1965.
       BELI: Robert Fischer
       CRNI: Borislav Ivkov 0:1
       (španska partija)
      
       1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. O-O Be7 6. Re1 b5
       7. Bb3 O-O 8. c3 d6 9. h3 Na5 10. Bc2 c5 11. d4 Nd7 12. dc5 dc5 13. Nbd2 f6 14. Nh4 Nb6 15. Nf5 Rf7 16. Ne7 Re7
       17. Qf3 Be6 18. Nf1 Rd7 19. Ne3 c4 20. Nf5 Na4 21. Bxa4 ba4 22. Be3 Rd3 23. Qg4 Qd7 24. Bc5 Rc8 25. Be7 Bf5 26. Qf5 Nc6 27. Bc5 Nd8 28. Qd7 Rd7 29. Rad1 Rd3 30. Ba3 Nc6 31. Rd3 cd3 32. Rd1 Rd8 33. Kf1 g6 34. g4 f5 35. gf5 gf5 36. ef5 e4 37. Ke1 Ne5 38. Bc5 Nf3 39. Kf1 Kf7 40. Kg2 Rg8 41. Kh1 Rg1 42. Rg1 Ng1 43. Be3 Nf3 44. Kg2 d2 45. Bd2 Nd2 46. Kg3 Kf6 47. Kf4 h5 48. Ke3 Nf3 49. Ke4 Ng5 50. Kf4 Nh3 51. Kg3 Ng5 52. Kh4 Kf5 53. Kh5 Ne4
       0-1
“BIVŠI” – najvažnije!
       Naš Borislav Ivkov, dakle, pobeđuje na Prvom omladinskom prvenstvu sveta u Birmingemu, za igrače mlađe od 20 godina...Na podsećanje na to doba i to vreme, Ivkov je šeretski odgovorio:
       - Ne seće sećam se da li mi je svojevremeno Mihail Botvinik, biće Tigran Petrosjan rekao kako je od svega najvažnije biti prvak sveta?! Jer, kasnije ostaješ samo i zauvek – BIVŠI prvak sveta! Važeća titula je trenutna, ali ono ‚BIVŠI‘ ostaje zauvek. I kao da su predvideli da će to biti moj najznačajniji lićni uspeh u karijeri“, samoironično je, duhovit kao i uvek, odgovotio velemajstor Borislav Ivkov.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX