SVEDOK InternetBroj 1204.

Poseta
5857999

Kako smo delili Kosovo: Svi srpski predlozi o rešenjima za južnu pokrajinu

Zločin se uvek isplati zločincu, jedino se nikada ne isplati biti žrtva

„Bog haosa“ preti Zemlji

Palmer ili plamer

Zlatu će se kujundžija naći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Drugi pišu: Asteroid „99942 Apophis“ stiže u narednih 10 godina, a naša planete, čini se, nema odbranu
„Bog haosa“ preti Zemlji

       Nije da nismo upozoreni?!
       Za 10 godina pored Zemlje će proći „Bog haosa“, Asteroid „99942 Apophis“ širok 340 metara...i, verujemo proleteće će na oko 30.000 kilometara pored Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite koje je Zemlja lansirala u vasionu?!.
       Ako omane, pa pogodi Zemlju, sva je prilika, homo sapiensi doživeće sudbinu dinosaurusa.
       Izumreće...
       Ovo je jedan od najvećih asteroida, a njegov potencijalni udar mogao bi da ima „užasavajuće posledice za život na zemlji“.
       Ipak, sada se o ovome “na vreme” priča i piše, a malo koji ljubitelj SF filma se ne seća čuvenog filma iz 1998. sa Brusom Vilisom u glavnoj ulozi...
       Armageddon je američki science fiction film katastrofe snimljen u režiji Michaela Baya i produkciji Jerrya Bruckheimera.
       Glavni likovi su grupa bušača na naftnoj platformi koju NASA angažuje za svemirsku misiju čiji je cilj postaviti nuklearni eksploziv na asteroidu koji preti uništenjem Zemlje.
       U bioskopima se pojavio nekoliko meseci posle filma Deep Impact koji je imao sličnu tematiku.
       Kritike su, kao i obično, uglavnom bile negativne, a iz naučnih krugova je stiglo mnogo primedbi zbog činjeničkih nepreciznosti, ali ko te pita...
       Odličan i izuzetno kvalitetan glumački ansambl (Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Liv Tyler, Ben Affleck, Will Patton, Keith David, Steve Buscemi...), visoka produkcija i izvrsna propagandna kampanja, uključujući Aerosmithovu hit-pjesmu I Don‘t Want to Miss a Thing su Armageddon učinili najgledanijim filmom 1998. godine i jednim od najvećih uspeha u karijerama Baya i Bruckheimera.
       Brzina kojom će proleteti pored nas Asteroid „99942 Apophis“ biće oko 40.000 kilometara na sat, pa će biti vidljiv sa Zemlje...Naučnici su svesni da bi njegova putanja mogla i da se promeni, a na opasnost od asteroida, ali i činjenicu da trenutno Zemlja, praktično, nema nikakvu odbranu, upozorio je Ilon Musk.
       Holivudska legenda Brus Vilis nas je, posle mnogo peripetija, drame, muke, već jednom 1998., istina na filmu “odbranio” od asteroida u filmu Armagedon, ali ovoga puta novi junak je NASA.
       Šef SpaceX-a i Tesle objavio je na Tviteru članak o asteroidu koji je nazvan „Bog haosa“. On je napisao da nije preterano zabrinut oko tog baš tog konkretnog asteroida, ali tvrdi je svestan da će jednom „veliki kamen“ udariti u Zemlju, a Zemljani u tom slučaju nemaju odbranu.
       O opasnostima koje nam prete iz svemira, kao i o našoj nemogućnosti odbrane pre nekoliko godina govorio je i naučnik iz NASA-e Džozef Nut.
       On je rekao da bi veliki objekat iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosaurse pre 66 miliona godina ponovo mogao da udari u našu planetu.
       Problem je što, ako bi naučnici zaista pronašli takav objekat koji je na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi mogli da urade kako bismo se zaštitili od udara i sprečili potencijalno uništenje ljudske vrste.
       Naučnici su predložili da NASA napravi jednu letelicu za presretanje svemirskih objekata ukoliko dođe do takvih opasnosti, kako bi se smanjilo vreme potrebno za organizaciju misije spasavanja naše planete i života na Zemlji ako se, tačnije kada se, navodi britanski portal Express.co.uk., jednom otkrije takav asteroid.
       Gledali smo Brusa Vilisa u Armagedonu kako spašava svet, ali NASA ima, čini se, nešto bolje... Dakle, ogromna masa gasa, kamenja i metala, nezaustavljivo juri ka zemlji, a glavni negativac je “asteroid”, zvuči kao već do sada viđeni scenario za neki Holivudski film. Asteroidi ne predstavljaju samo opasnost na filmskom platnu, već i u realnosti.
       Da bi asteroid naneo veću štetu neophodno je da njegov prečnik bude 1,5 km. Međutim, ako ne želimo da završimo kao dinosaurusi, onda sve veće od 50 km u prečniku predstavlja potencijal za masovno istrebljenje.
       Agencija SAD koja se bavi svemirskim istraživanjima NASA, prepoznala je ovu opasnost, i tokom oktobra meseca planira da testira revolucionarnu tehnologiju koja nas može spasiti pravog Armagedona.
       Ljubitelji eksplozija i razaranja će nažalost biti razočarani, jer ova inovativna tehnologija nema za cilj uništavanje asteroida, već nešto sasvim drugo.
       Šta je to – “drugo”?
       NASA planira da u okviru svog revolucionarnog pilot programa nazvanog ARM (Asteroid Redirect Mission), testira koncept koji podrazumeva lansiranje letelice na površinu asteoroida. Tada na scenu stupa robot čija uloga može biti dvojaka:
       1) da skuplja uzorke kamenja sa površine i
       2) da uz pomoć letelice promeni gravitaciono polje asteroida i na taj način izmeni njegovu putanju na dovoljno bezbednu udaljenost od zemlje.
       Probni let je planiran tokom oktobra meseca, a meta će biti asteoroid 2012 TC4'.
       Tokom ovog leta NASA će nastojati da testira ovu tehnologiju, a takođe će iskoristiti priliku da prikupi što je više moguće podataka.
       Za sve nas koji i dalje brinemo i ne verujemo da će ova tehnologija pomoći čovečanstvu, možemo da se oslonimo na matematiku?!
       Kako tvrde stručnjaci iz NASA centra za proučavanje objekata i tela koje mogu zapretiti zemlji, postoje vrlo male šanse, skoro nikakve da nas bilo šta “pogodi” a da pri tome mi to ne vidimo znatno ranije.
       Ilustrativan je primer asteroida Apophis koji ima prečnik od 400m (sasvim dovoljan da nanese veliku štetu), ali šansa da pogodi zemlju jesu (nećete verovati), 1:100.000.
       I Evropska svemirska agencija (ESA) sprema rakete za „bliski susret“ s asteroidom Apofis, koji bi mogao da udari u našu planetu 2036. godine i napravi kataklizmu.
       Iako su šanse za udar u Zemlju 1:250.000, ESA ne želi bilo šta da rizikuje, pa će zato u okviru projekta „Don Kihot“ pokušati da skrene s putanje smrtonosni asteroid, pisao je britanski Dejli telegraf.
       „Mogućnost uništavanja asteroida je odbačena, jer bi takva akcija uzrokovala nastanak velike količine prašine i otpada koji bi pao na Zemljinu površinu. Zato se ESA sprema da uputi dve letelice. Prva, pod imenom “Idalgo”, imaće cilj da udari u asteroid i tako ga skrene s putanje. Ona će biti ispaljena prema njemu brzinom od 36.000 kilometara na sat“, kažu u ESA.
       „Druga letelica je nazvana “Sančo”, po Don Kihotovom pomoćniku, i imaće zadatak da prikuplja i analizira podatke koji bi mogli da posluže u budućnosti, ukoliko Zemlji zapreti neko drugo nebesko telo. Osim što će pratiti u kojoj je meri asteroid skrenut s putanje, letelica će analizirati podatke o njegovim svojstvima“, objašnjavaju u ESA.
       Za tajni plan javnost je saznala kada je NASA sazvala konferenciju za medije kako bi demantovala informacije o kometi Elenin, za koju se govorilo da je opasna za Zemlju.
       Istina, akcija Evropske svemirske organizacije neobično podseća na radnju firma „Armagedon“, u kojem Brus Vilis na sličan način spasava Zemljane. I njega je NASA slala da raznese ogroman asteroid koji preti da uništi planetu. Naravno, Brus je, kao i u svim filmovima u kojima je glumio, uspeo u svojoj misiji. U filmu je spasao Zemlju tako što je nuklearkom razneo asteroid u parčiće.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX