SVEDOK InternetBroj 1136.

Poseta
5441791

Albanija (ponovo) obučava teroriste

Vučića vole, ali aerodrom ne davaju

Srbija - ćuti. Uzmite se u pamet!! Dok je vreme…

RIJALITI DRUŠTVO

Buđenje nove nade


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Alarmantno
Advokat Nebojša Pavlovic, uhapšen prošle godine, u pritvoru oslabio 60 kilograma, supruga Jelena tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje kriiticno

NE MOŽE DA JEDE, PIJE SAMO MALO VODE,
IMA DIJEREJU, JEDNA KOMUNICIRA I HODA,
ALI JE ZA SUD SPOSOBAN ZA SUĐENJE
Piše: Sredoje Simic

       Jelena, Miloš i Uroš Pavlovic, supruga i sinovi prošle godine uhapšenog beogradskog advokata Nebojše Pavlovica, srpskoj javnosti šalju alarmantnu poruku.
       Kažu da je njegovo zdravstveno stanje dramaticno, gotovo kriticno, i svakog dana sve lošije. Štaviše, boje se da ce teško docekati kraj sudenja, ako se nešto hitno ne preduzme.
       - Nebojša je vec 375 dana u pritvoru. Kad je uhapšen imao je 130 kg, visok je 187 centimetara. Oslabio je 60 kilograma. Prepolovio se. U ocajnom je stanju, ne može da jede. Jedino pije malo vode. Ne što nece, nego ne može. Jednostavno organizam mu ne prihvata vodu i hranu. Kaže da mu je muka, da oseca strašnu gorcinu kad popije malo vode. A, oni kažu da je sposoban za sudenje, maltene i za Univerzijadu - kaže Jelena Pavlovic.
       Advokat Nebojša Pavlovic je uhapšen 27.maja 2008.godine. Optužen je, sa još cetrnaest osoba, za zlocinacko udruživanje, zloupotebu službenog položaja, primanje i davanje mita. Ova grupa se tereti za korupciju i pomaganje prestupnicima da izbegnu pravdu za što su, navodno, uzimali odredenu kolicinu novca. Kao vode ove kriminalne grupe oznaceni su advokati Nebojša Pavlovic i Slavoljub Mitrovic, bivši nacelnik Odelenja za suzbijanje maloletnicke delikvencije beogradskog SUP-a, koji se terete da su, od oktobra 2007. godine do hapšenja, u Beogradu organizovali grupu ciji su clanovi bili policajci i lekari. Cilj im je bio, tvrdi se, cinjenje teških krivicnih dela primanja i davanja mita i zloupotreba službenom položaja ( Svih 15 optuženih tereti se za ukupno 10-15.000 evra?!).
       Sudenje Nebojši Pavlovicu, i pomenutoj grupi, pocelo je 2. februara ove godine.
       - Nebojša je imao sudenje 24. aprila. Tog dana mu je bio rodendan. Napunio je 63 godine. Oko 17 sati pozlilo mu je u sudnici. Onesvestio se. Jedva su ga povratili. Malo je trebalo da umre na ocigled svih u sudnici. Hitna pomoc ga je odvezla na VMA. Nisu ga, medutim, zadržali. Dali su mu infuziju i vratili ga, ali ne u bolnicu CZ-a, vec u celiju. Na VMA je veštacen tek 10-15 dana posle toga. Ali, samo pola dana. Za to vreme ne može ni dokumentacija da se valjano izuci, a kamoli kvalitetno izveštaci covek koji je oslabio 60 kg, koji ima dijareju, koji ne može da jede i pije vodu. Nebojša je dve i po godine bolovao od kicme, jedno vreme je bio potpuno nepokretan. Nikave terapije, ni banja nisu mu pomogle. Kad je, ipak, poceo da se oporavlja, oni su ga uhapsili. Nenormalno!- sa gorcinom prica Jelena Pavlovic, i dodaje:
       - U to vreme, zbog zdravstvenih problema, nije mogao da radi. Dugodgodišnji je dijabeticar. Tu bolest "vuce" 20 godina. Znao je da ima šecer i 20. Sada kažu da uopšte nema šecer?! Ocito je, medutim, da sa Nešinim zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, da je nužno kompletno veštacenje njegovog organizma - sa gorcinom prica Jelena Pavlovic, i dodaje:
       - Sudiji Nadi Zec sam pisala cetiri-pet puta, još u oktobru, i molila da se Nebojša smesti u zdravstvenu ustanovu i kompletno "obradi", da se vidi o cemu se radi, i da se pripremi za sudenje. Ali, nikom ništa, iako sam upozorila da je u kriticnom stanju, da se loše oseca, da loše komunicira, da ne može da prica, da jedva hoda. Ne vredi! Niko me ne cuje. Pisala sam i ministru pravde Snežani Malovic. Nismo znali šta se dešava sa Nešom, da je pao u sudnici. Srecom, 28. aprila, pisala sam zaštitniku gradana Saši Jankovicu. Culi smo se i telefonom, dan-dva pre 1. maja. Bio je vrlo korektan. Uradio je šta je mogao. Obavestio me je da je Neša bio na VMA, da je primio infuziju i da je vracen u celiju. Posecujem ga svakih 15 dana. Stalno mu govorim da obavezno jede, pije vodu, da bi preživeo. Jer, na kraju krajeva, sve ce se saznati, sve ce izaci na videlo. Tvrdim, a to i advokati kažu, da je nevin. Zašto ga drže u zatvoru mi, nažalost, ne znamo.
       U pismu sudiji Nadi Zec, predsedniku veca Posebnog odelenja Okružnog suda u Beogradu, 6. maja, Jelena Pavlovic, kaže: "Na sudenju ste rekli da cete licno pozvati nacelnika VMA i da cete Nebojšu Pavlovica smestiti na hospitalizaciju. Razdvojili ste postupak zbog blesti, ali ništa niste preduzeli. On je vracen u pritvorsku jedinicu u tako lošem stanju, pušten da umre. O ovome cu obavestiti sve vladine i nevladine organizacije".
       Jelena Pavlovic, zatim, kaže:
       - Sudiji Nadi Zec sam citirala i clan Medunarodne konvencije, koji je Srbija prihvatila, a koji kaže: "Ako usled dela iz stava jedan ovog clana, lice kojem nije ukazana lekarska pomoc bude teško telesno povredeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, ucinilac ce se kazniti od tri meseca do cetiri godine", kao i "ako je usled dela iz stava jedan ovog clana nastupila smrt lica, kome nije ukazana lekarska pomoc, ucinilac ce se kazniti zatvorom od jedne do osam godina". Ovu materiju reguliše i naš zakon, koji kaže: "Ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na nacin kojim se vreda ljudsko dostojanstvo, kaznice se zatvorom do godinu dana. Ko primenom sile, pretnje ili na drugi nedozvoljeni nacin drugome nanese veliku bol ili teške patnje s ciljem da od njega ili treceg lica dobije priznanjem iskaz ili drugo obaveštenje, ili da se on ili neko trece lice zastraši i nezakonito kazni, ili to ucini iz druge pobude, zasnovane na bilo kokvom obliku diskriminacije, kaznice se zatvorom od šest meseci do pet godin. Ako ova dela ucini službeno lice, u vršenju službe, kaznice se zatvorom od tri meseca do tri godine ili zatvorom od godinu do osam godina".
       Znaci, neko je odgovoran za Nebojšino dravstveno stanje. A nas upravo ono najviše interesuje. Jer, ako je zdrav, može i da se brani. Neša sada, nažalost, samo fizicki prisustvuje sudenju. A, oni kažu da je zdrav. Kako covek koji je oslabio 60 kg može da je zdrav? On je u totalnom šoku, u njegovom organizmu je došlo do totalnog poremecaja. U Nemackoj, recimo, ako covek oslabi 60 kg, odmah se pušta iz pritvora, da se brani sa slobode. A, mi svo usvojili nemacke zakone, radimo po njima. Ovakvom zloupotrebom pritvora, pravosude i država uništavaju mnoge nedužne ljude, gazeci njihova osnovna prava na zdravstvenu zaštitu, a da ne govorim o casti o dostojanstvu - kaže Jelena Pavlovic.

Nije mogao kancelariju da nosi na ledima
       - U toku sudenja, umesto da se drži optužnice, sudija Nada Zec je Nešu pitala o advokatskim tarifama, kancelarijskom prostoru. Zamislite, zašto je sa klijentima razgovarao u restoranu. To uopšte nije predmet optužnice. Advokat može sa klijentom da prica gde god hoce. Koliko znam, i sa novinarima se sretao po restoranima, cak odlazio u redakcije. Išao je, kod klijenata, i u druge gradove. Zar je trebalo da na ledima nosi kancelariju u Niš ili Kruševac? Neša je kafanski covek, voli da se druži sa ljudima. Vec 25 godina je advokat. Ima mnogo klijenata koji hoce da dodu u sud i kažu kakav je Nebojša Pavlovic, kako ih je cak i besplatno branio. Zovu iz Nemacke, SAD, Švajcarske, i pitaju šta se dešava.
Kakav voda kriminalne grupe,
ni rucak sebi nije moga da organizuje

       - Neša je prvooptuženi, kao voda kriminalne grupe. Sebi rucak nije moga da organizuje, a kamoli kriminalnu grupu. Tražim da neko iz ministarstva ode u CZ i vidi u kakvom je stanju. Bilo bi dobro da i vi novinari odete, da se uverite u ovo što govorim. Svaki dan Neši mnogo znaci - vapi Jelena Pavlovic.
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX