SVEDOK InternetBroj 1136.

Poseta
5441786

Albanija (ponovo) obučava teroriste

Vučića vole, ali aerodrom ne davaju

Srbija - ćuti. Uzmite se u pamet!! Dok je vreme…

RIJALITI DRUŠTVO

Buđenje nove nade


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Otvoreno pismo glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Svedok" Ministarstvu kulture i medija i ministru Nebojši Bradicu
Novcana pomoc Srbije samo medijima
sa vecinskim srpskim kapitalom!
Piše: Vladan DINIC

       Licitacija oko podele (ne)postojecih 60 miliona dinara medijima u Srbiji je pocela. Istovremeno, pojedine, pre svega interesne grupe bi, da i ovog puta, kao i mnogo puta dosad, one "dele pare", zapravo da ih stpaju u svoj džep.
       Licno, kao vlasnik i glavni urednik nedeljnika "Svedok", koji uskoro puni 15 godina izlaženja, bez prekida, nisam presrecan što je došlo doba da država spasava medije u zemlji Srbiji.
       Cak, licno, protiv sam bilo kakve materijalne i novcane pomoci medijima u Srbiji?
       Što?
       "Svedoku" nije potrean novac?
       Jeste, ali sam i dalje protiv!
       Od države, gospodine Bradic, ocekujem samo jedno: da stvori uslove da novine, radio i TV stanice žive od svoh rada i proizvoda svog rada. Dakle, da novine žive od prodaje novine i reklama, a da i TV stanice žive od svog programa.
       Ukoliko biste uspeli, a verujem da to uz podršku Vlade Srbije možete, da omogucite medijskim kucama normalno privredivanje, bez "upumpavanja" na volšeban nacin državnih para pojedinim medijima (od kojih neki i dalje primaju stranu pomoc) vrlo brzo bi se situacija na tržištu štampe sredila. Ostali bi oni mediji koji mogu da oipsatnu, a nestali bi oni mediji, koji nemaju "produ" na tržištu.
       ILi, možda to nije cilj?
       Možda je da i dalje izlaze "nezavisne" novine koje su nezavisne samo od citalaca (kojih i nemaju), ali su jako zavisne od tajkuna, biznismena, interesnih grupa i pojedinih centara moci...I države!
       Dakle, zašto sam protiv da država parama interveniše u medije?
       Da vas podsetim, država naplatom TV pretplate vec finasira Javni servis Srbije, a iz raznih razloga, mnogi su opravdani, i neke druge medije, recimo manjina, etnickih grupa...
       Dakle, od Vas ocekujem:
       1) Da stvorite uslove da medijske kuce od distributera i prodavaca na vreme, i prema postojecim ugovorima, naplacuju svoju prodatu robu!
       2) Da stvorite uslove da prodajni lanci koji ne placaju preuzetu i prodatu robu to budu primorani prisilnim putem, kao što se, uostalom, naplacuje i Porez na dodatnu vrednost (PDV);
       3) Od Vas ocekujem da ne delite medije na "naše" i "tude", na "moje" i "njihove", na "podobne i nepodobne";
       4) Od Vas ocekujem da ne dajete ishitrene izjave, koje se tumace ovako i onako, jer to samo unosi zabunu i zlu krv na i onako prljavom da prljavije ne može biti tržištu štampe;
       5) Od Vas ocekujem da samo primenjujete zakon, a ne i da se slobodno tumace odredbe zakona;
       6) Od Vas ocekujem da se državni oglasi daju na tender, da se sve redakcije ravnopravno ukljuce u trku za oglasima, a ne da se oglasi dele kao dosad, po cefu ili iz licnog interesa nekog ministarstva ili javnog preduzeca
       Gospodine Bradic,
       Prateci dogadanja oko eventualne deobe (ne)postojecih 60 miliona dinara, kao i izjave glasnogovornika odredenih medijskih grupacija, verujem da necete dozvoliti da novac porskih obveznika iz Srbije završi u kasama medija sa vecinskim stranim kapitalom.
       Ili, da budem potpuno otvoren: porez poreskih obveznika iz Srbije mora da bude podeljen medijima sa srpskim kapitalom. Jer, svaka drugacija deoba para bi bila nova pljacka gradana Srbije. Ukoliko biste to dozvolili, a cujem da i mediji sa stranim vecinskim kapitalom merkaju "srpsku pomoc medijima", to bi bilo toliko nekorektno i nepošteno, da ne upotrebim neku oštriju rec.
       Uostalom, prateci dogadanja oko štampanih medija u drugim zemljama, nisam procitao da je bilo gde, ta pomoc deljena "stranim novinama". Još prošle godine je ugledni francuski "Figaro" zavapio za pomoc, pomogla ga je francuska vlada, ali ne i druge države.
       Dakle, da budem jasan: ne vidim bilo kakvu zakonsku mogucnost da naše pare završe u kasama stranih medija koji izlaze u Srbiji!
       Takode, ova sadašnja situacija i drmaticno stanje na tržištiu medija je prilika da Vaše ministarstvo ponovo vrati Registar medija kao obavezu izdavaca da se "upišu", a ovo je i velika prilika da prvo Ministarstvo informisanja, a onda i šira javnost, jednom za svagda budu obavešteni - ko su, imenom i prezimenom, stvarni vlasnici medijskih kuca i imperija.
       Zatim, od Vas ocekujem da se snagom svog autoriteta, ali i važnosti oblasti u kojoj ste ministar da, pošto se svi, verbalno zalažu za evropski put Srbije to uradite i na medijskom tržitu:
       a) da Zakonom regulišete da izdavacke kuce ne mogu ni na koji nacin da imaju svoju distributivnu mrežu (to je u Evropi precizno regulisano) jer su tu razne i velike zloupotrebe prisutne;
       b) da se formiraju posebne transportne kuce za razvoz štampoe, a ne da i to drže pojedine izdavacke ili distributerske kuce;
       c) od Vas ocekujem da snagom autoriteta Vlade Srbije i Vašeg ministarstva pomognetre medijim u Srbiji da imaju reciprocitet u prodaji u bvivšim republikama Jugoslavije, a ne da se naša, izdanja iz Srbije, kriju od citalaca, recimo u Hrvatskoj, a da se hrvatska izdanja ovde bolje plasiraju od naših domacih. (Ako ne verujete, odite do Zagreba i potražite na kioscima NiN, Svedok, Telegraf, Politiku ili Novosti... Istovremeno, odite do Knez Mihajlove i spomenika Knezu Mihailu, ili u marketima i pogledajte tretman strane, hrvatske šratampe, i naše štampe...
       I Vaše ministarstvo, kao i Vlada Srbije stalno se, verbalno naravno, zalaže za zaštitu cirilicnog pisma i cirilice u Srbiji, koja, cini se, nikad nije imala u Srbiji rdaviji tretman nego sada.
       Zato konkretno predlažem da Vlada Srbije, Vaše ministarstvo, resorno za medije, uz podršku Ministarstva finasija, sve dnevne i nedeljne novine koje se štampaju na cirilici dodatno stimuliše...
       Kako, odakle para?
       Pa, moguce je, recimo, da novine na cirilici budu oslobodene PDV-a. To ne govorim iz licnih interesa, jer se "Svedok" i ostala izdanja moje izdavacke kuce šptampaju na latinici. Dakle, dosta je bilo verbalnog zalaganja, koje lepo zvuci, al ništa ne znaci... Nego, konkretno. Verujte mi na rec, mnogi izdavaci ce se brzo izracunati i vrlo brzo bi latinicno pismo zamenili cirilicnim.
       A, jel to, uostalom cilj?
       Ili je galama oko zaštite cirilice samo medijska promocija pojedinih politicara i interesnih grupa...
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX