SVEDOK InternetBroj 1172.

Poseta
5663416

Dokle će SANU nastaviti da srlja u mračni bezdan?!

Kosta Čavoški: Nije teško zaključiti da Časlav Ocić više nije kadar da razlikuje dobro i zlo i moralno
Časlav Ocić: Ljudi na koje akademik Čavoški odapinje svoje fatve, odavno su prema toj („crnomagijskoj“) aktivnosti bacanja čini, postali – ravnodušni

Za sedam godina plata realno skočila za 1,38 evra

NAPREDNJACKI DISIDENT RADOŠ LJUŠIĆ

Jasenovac je bio imperija zla u kojoj su dželati uživali u ubijanju žrtava


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Radovan Ćaldović - Ćenta (ubijen 15.februara 1997. u 03.20 sati pred Klubom književnika)
Rafal iz mraka
pokosio čoveka iz senke
Piše: Snežana Serafimović

       Ko bi reako, kao da je bilo - juče, a proteklo je već punih 13 godina!?
       Rade Ćaldović Ćenta(47), Zemunac, iz Ulice Milana Stepanovića - Matroza 5, "pretposlednje veliko i ugledno ime" beogradskog podzemlja, prvo rival, pa lični prijatelj Ljubomira Magaša - Ljube Zemunca, poslednjih godina "čovek iz senke" ubijen je 15. februara 1997. godine, u 03.20 sati pred Klubom književnika u Francuskoj 7, usred Beograda.
       Na "beogradski način"!
       Uz njega, a verovatno i (samo) zbog njega, ubijena je i mlada Maja Pavić(24) iz Beograda, Ulica Ignjata Joba 22, nekadašnja TV voditeljka NTV STB, kasnije i TV "Pinka", inače kuma na venčanju Cece Veličković i Željka Ražnatovića Arkana!
       Dakle, mrtvi imaju ime, a ubice su i dalje N.N.
       Dokle?
       Do "svedoka saradnika", ako i on u međuvremenu, kako se priča, nije - likvidiran?!
       Svedoka ubistva ovog puta, za razliku od sličnih nije - bilo: istraga je utvrdila da je ubica (ili ubice) sačekao Ćaldovića kad je ovaj izišao iz Kluba književnika, gde je dolazio često, mahom je petkom navraćao, dozvolio mu da uđe u automobil i kad je ubacio ključ u bravu - sasuo rafal iz automatskog oružja s prigušivačem, najverovatnije "hekler" u Ćaldovića i Pavićevu...
       Na sličan, gotovo istovetan način, samo pred "stotinak svedoka", pred Teatrom "Bojan Stupica" ubijen je i "voždovački kum" Goran Vuković.
       Tragova ubistva nema, osim izrešetanog automobila "reno espejs".
       Ni ubice.
       To se, podrazumeva.
       Samo pretpostavke, nagađanja i ono policijsko, sumorno: "Istraga je u toku".
       Upućeniji u zbivanja na BGD krvavom asfaltu su reporteru "SVEDOK"-a ispričali da je likvidacija Radovana Ćaldovića Ćente plaćena 220 hiljada maraka!
       "Takav čovek se za manje pare ne ubija."
       Prema toj priči iz podzemlja, Ćentu i Maju je ubio čovek koji se sad već poodavno vodi kao "nestala osoba", a čiji je džip pronađen zapaljen nadomak grada.
       Istina, ovo je nezvanična verzija, ali kad pravih informacija nema, kako to obično biva, sve poprima oblike misterioznosti i misterije.
       I dok podzemlje kombinuje s mogućim ubicom, mnogo je za javnost interesantniji podatak, ko je zapravo naručio likvidaciju Radeta Ćaldovića Ćente i, sticajem sudbinske slučajnosti ubistvo njegove prijateljice Maje Pavić?
       U celoj rašomonijadi jedno je sigurno:
       Maja je ubijena samo što se našla tu gde se našla 15. februara u 03.20 sati, ali i da bi ubica otklonio svaku, pa i najmanju mogućnost da ga Maja, jednog dana, možda i slučajno ne prepozna!
       Po svemu sudeći ubijeni i ubica su se - poznavali.
       Jer, teško je pretpostaviti da je poslovično oprezni Ćenta bio baš toliko nemaran da je nepoznatom čoveku dozvolio da mu se približi, tik uz bočno staklo automobila, i da ga preciznim hicima, neki i u slepoočnicu, usmrti.
       I, da, istovremeno, Ćenta ne uspe ni ruku ka pištolju da pomeri!?
       Svako nerasvetljeno ubistvo, naravno, izaziva i niz nedoumica. Ali, Rade Ćaldović Ćenta se, bar što se tiče vidljivih poslova YU mafije, poodavno povukao u drugi plan i u debelu senku.
       Istina, on je za vreme svoje karijere i u zemlji i u inostranstvu stekao niz neprijatelja, ali i prijatelja, a u poslednjih nekoliko meseci pred ubistvo, viđan je kako slobodno šeta i sedi, na raznim i javnim mestima, najčešće s Majom, s kojom je počeo da zida i zajedničku kuću...
       Da li je Ćaldović, pošto se povukao iz krupnih poslova, polako počeo da gubi opreznost, ili je zaista bio uveren da mu ni od koga ne preti opasnost, to više niko ne može da potvrdi.
       Ali, sama činjenica da je ubijen po sad već "čuvenom" BGD receptu, jasno kazuje je da je postao - neoprezan.
       Ili, nije očekivao da ga likvidira čovek koga je poznavao.
       Dobro?!
       Očito nije!
       Ćenta je uvek važio za čoveka bez dlake na jeziku. Nikoga se plašio nije, ni pred kim nije uzmicao...
       Istina, nikoga bez preke potrebe nije dirao, pa je zato razumljivo što su svi oni koji su ga dobro poznavali s podozrenjem i nevericom čitali priče u pojedinim medijima da se Rade Ćaldović bavio reketiranjem. Sve ove pretpostavke, međutim, kao da potvrđuju podatak iz podzemlja da je za glavu Ćente ubica dobio 220 hiljada DEM, i da se tog posla nije latio - prvi put.
       Prema nezvaničnim informacijama koje su kružile beogradskim podzemljem, ali i u policijskim krugovima, Ćentin ubica na duši ima još nekoliko naručenih ubistava, a neka od njih su prošla u javnosti "nezapaženo".
       Usput, takva suma, 220.000 hiljada maraka, ni ovde, ali ni u svetu nije mala. Naprotiv, ako je tačno što podzemlje šapuće, jasno je da je naručilac Ćentine likvidacije istovremeno i sam vrlo imućan čovek...
       Inače, Rade Čaldović Ćenta, kao da nije voleo medije. Izbegavao je da se u novinama pojavljuje, izbegavao je da daje izjave "šta je bilo i kako je bilo", držao se starih načela, "jezik za zube", a imao je o metodama mladih kriminalaca, kojima je pištolj brži od pameti, negativan stav.
       Na pitanje, šta se ovo događa u svetu BGD kriminala, samo bi kratko prozborio:
       - Ma, pusti. Batina je iz raja izišla!
       Ubistvo Radeta Ćaldovića Ćente, na neki način je obeležilo početak jedne nove krvave godine i serije bez kraja. Mnogi se, s pravom pitaju: ako je godina počela Ćentinom likvidacijom, čijom će se završiti?
       Jer, sedam dana docnije, ispšred Centra "Sava" likvidiran je Vlada Kovačevi Tref, iako verovatno nije pripadao klasičnom miljeu BGD podzemlja... Posle njegovog ubistva, pod dosta čudnim i nerazjašnjenim okolnostima sa BGD asfalta "nestaje" čovek koga čaršija zna pod nadimkom Voja Amerikanac, Vojislav Raičević...
       Pronađen je samo njegov džip.
       Spaljen!
       Nadomak Beograda.
       U selu Rušanj.
       Oni koji ga znaju, kažu da će poverovati da je mrtav tek kad se lično uvere i da ni objavljenim umrlicama ne bi verovali baš sto odsto!?
       Takođe, tvrde da umrlice nema, kao ni njega, ali da su ipak uvereni da je Voja Amerikanac tamo odakle mu je i nadimak.
       U Americi.
       Te 1997. godine ubijen je i "prvi policajac Srbije" Radovan Stojičić Badža, pa u Budvi Minja Bećir, a oktobra iste godine i političar i biznismen Zoran Todorović Kundak...
       U moru pretpostavki oko mogućeg ubice i naručioca jedna je dosta neobična: Radeta Ćaldovića je, navodno, likvirao neko od "ostatka" voždovačkog ganga, posle dogovora s policijom da ih zaštiti od dalje likvidacije.
       Druga verzija likvidacije glasi: Ćentu su likvidirali pripadnici ruske mafije i prijatelji Aleksandra Solonjika (po izjavi grčke policije pronađen mrtav, zadavljen u šumi pored Atine) najpoznatijeg ruskog plaćenog ubice, koji na duši nosi ubistva najvećih kumova ruske mafije - "Kalinja", "Bobona", "Globusa", Otara Kvantrašvilija.
       Navodno, ruska mafija je ubeđena da je Ćaldović umešan u ubistvo Aleksandra Solonjika - Saše Makedonskog i odlučili su da uzvrate udarac.
       Efektno i zastrašujuće.
       x x x x x
       Dakle, pretpostavki mnogo.
       Ali, odgovora - ko je ubio Ćentu nema.
       Zna ubica.
       Ali, ubica je nepoznat!
       Kao i naručilac!

Ko je Aleksandar Solonjik -
Saša Makedonski,
ili Kurganski Rambo?

       Nadimak "Saša Makedonski" zaradio je zbog svoje veštine da istovremeno puca i levom i desnom rukom, što je i demonstrirao svojevremeno kada je, pored moskovske pijace, likvidirao petoricu policajaca i dvojicu čuvara (pucanje levom i desnom se među rukom mafijom krsti "pucanje po makedonski"), a u ruskom podzemlju Aleksandar Solonjik, poznat je i po rezervnom nadimku "Kurganski Rambo", ali i kao čovek koji je naručiocima ubistava određene osobe davao sto-odsto garanciju da će žrtva biti mrtva!
       Ubijao je u Rusiji, Belgiji, Grčkoj, Francuskolj i na Bliskom istoku...
Nikad nije petljao s drogom
       Pojedinci smatraju da je Ćenti glave došla narko-mafija, ali njegov bliski prijatelj, komšija i advokat za "SVEDOK" svedoči:
       "Ne znam ko je ubio mog poznanika i prijatelja, ali siguran sam da to nema veze s čaršijskim naklapanjem, da je to nastavak obračuna među narko dilerima. Ako je nešto Ćenta prezirao, to je bila droga i nikad se nije petljao s narkoticima. Inače, tačno je da se iz Grčke vratio nekoliko dana pre nego što je objavljeno da je ubijen, zapravo udavljen, Aleksandar Solonjik, ali sem onoga što sam u novinama pročitao ne znam ništa o tome, a Ćenta to nije ni pomenuo."
          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX