SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800768

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Željko Majdov, suvlasnik firme "Aleks petrol" podneo krivičnu prijavu protiv prof. dr Miodraga Stošljevića, prof. dr Zorana Dragišića i biznismena Orhana Dragaša zbog, navodne, iznude i primene sile!?
Sačuvao 200.000 evra, ostao bez tri zuba!?
Piše: Sredoje Simić

       Da li je žrtva iznude, kako tvrdi u krivičnoj prijavi, bio pravnik Željko Majdov(48) iz Beogrda, suvlasnik firme "Aleks petrol", utvrdiće Drugo opštinsko tužilaštvo.
       Slučaj će, gotovo sigurno, dobiti i sudski epilog. Slavica Grahovac, advokat Željka Majdova, podnela je 22. decembra 2009. godine, Drugom optinskom javnom tužilaštvu krivične prijavu protiv profestora Defektološkog fakulteta dr Miodraga Stošljevića, profesora Fakluteta bezbednosti dr Zorana Dragišića, i kontroverznog biznismena Orhana Dragaša. Majdov ih tereti za iznudu, odnosno zato što su "u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, pretnjama i primenom silem, pokušali da iznude 200.000 evra".
       - Nisam, tvrdi Majdov, srećom, zagrizao do kraja. "Pročitao sam" "poslovne partnere" na vreme, sačuvao 200.000 evra, ali sam "popio" debele batine. Ostao bez tri zuba, sa slomljenom parcijalnom protezom, i drugim teškim povredama.
       Sudu su prijavljeni i Darko Pejić, telohranitelj Orhana Dragaša, i još dve NN osobe.
       - Firma "Aleks petrol", čiji sam suvlasnik, već dve godine, u pančevačkoj "Azotari" ima zakupljen rezervoarski prostor od 1.500 tona, za skladišenje derivata - kaže za "Svedok" Željko Majdov. - Kad smo sklopili ugovor o zakupu, vlasnik "Atotare" su bili Litvanci. Agencija za privatizaciju je, međutim, 2009. godine, sa njima raskinula ugovor, pa je "Azotara" pripala "Srbijagasu", kao najvećem poveriocu. Naš ugovor je još uvek na snazi, ali nismo mogli da ga realizujemo zbog opstrukcije pojedinaca u "Srbijagasu".
       Sasvim slučajno Željko Majdov se požalio dugogodišnjem prijatelju, prof. dr Miodragu Stošljeviću. Ni sanjao nije da će, vrlo brzo, upasti u "paukovu mrežu".
       - Prof. dr Stošljević me, u avgustu 2009, upoznao sa Orhanom Dragašom i prof. dr Zoranom Dragišićem. Odveli su me u neku vilu na Dedinju, gde se, kako su mi rekli, nalazi Institut za bezbedonost. Tvrdili su da je to državna institucija. Nisam ništa posumnjao, bio dam uveren da je reč o institutu BIA, posebno zbog autoriteta prof. dr Dragišića, koji je javna i poznata ličnost, profesor na fakultetu. Ispred vile su se, stvarno, viorile državne zastave. Tek kasnije sam saznao da je taj institut, ustvari neka vrsta nevladine organizacije, koju je osnovao Orhan Dragaš. Sedeli smo i časkali, izneo sam problem, a onda se Dragaš ponudio da preko svojih veza u "Srbijagasu" može da završi posao i da se sredi da se ugovor sa "Azotarom" aktivira. Razgovoru u tzv. institutu su prisustvovali prof. dr Stošljević, prof. dr Dragišić. Načelno sam prihvatio da Dragaš vidi šta može da uradi.
       Željko Majdov, zatim, kaže:
       - Orhan Dragaš me, u septembru, nekoliko puta zvao telefonom. Jednog dana, on, prof. dr Dragišić i ja, našli smo se na Bežanijskoj kosi. Dragaš je rekao da je stupio u kontakt sa ljudima iz "Srbijagasa" i da se ugovor može realizovati. Tražio sam pismenu ponudu, da vidim da li možemo da prihvatimo uslove. Bilo je nužno da se sačini i aneks ugovora. Zvao me, nakon toga, još par puta, uveravao i govorio da je sve ugovoreno, da treba da se vidimo. Izbegavao sam susret. Čekao sam pismenu ponudu, što je uobičajeno u poslovnom svetu.
       Orhan Dragaš je izgleda izgubio strpljenje, pa je odlučio da ubrza realizaciju "posla":
       - Nazvao me, 2. novembra, telefonom i pitao da li mogu da dođem u institut na Dedinje, da se dogovorimo, jer je, navodno, sve utanačio sa ljudima iz "Srbijagasa". Otišao sam sa svojim drugom, Đorđom Koprivicom, sa kojim sam sedeo. Zatekli smo Orhana Dragaša sa tri nepoznate osobe, koje su podsećale na izbacivače iz diskoteke. Jedan je rekao da se zove Darko. Čim smo seli, u vazduhu sam osetio negativnu atmosveru. Dragaš je tvrdio da su on i prof. dr Zoran Dragišić pregovarali u "Srbijagasu", da su, zbog toga, dva puta odlazili u Novi Sad.
       Tvrdio je da posao mora da se završi, da to košta. Koprivica je ubrzo otišao, jer nije došao na poslovni sastanak, već da mi pravu društvo. Nije mu se sviđala atmosvera. Onda je Dragaš počeo otvoreno da preti. Rekao je da se iz te priče ne mogu lako izvući, da su uložili svoje poslovne veze, i "ti moraš obezbediti kako znaš i umeš novac i da ga doneseš"... Tvrdio je da je za taj posao ljudima iz "Srbijagasa" obećao 200.000 evra. Uporno je tražio novac. U septembru je spominjao 600.000 evra, što je suludo - kaže Željko Majdov.
       o Da li je rekao kome je u "Srbijagasu" obećao novac? - pitamo.
       - Jeste! Ali, ne bih o imenima, da tim ljudima ne napravim probleme. Možda Dragaš nije govorio istinu. Da bih izbegao konfikt i "spusto loptu", ponovo sam tražio pismenu ponudu. U razgoor su se uključila i ta tri muškarca, koje sam zatekao sa Dragašom. Pretili su. Bili su jako nervozni. Tražio sam da dođe prof. dr Stošljević, koji nas je upoznao, i da razjasnimo, jer ništa nisam obećao, posebno ne novac. Način na koji je Dragaš predlagao da se posao završi je sulud. Dr Stošljević je stigao za 30-tak minita i uspeo da smiri usijanu atmosveru. Stao je, na neki način, na moju stranu. Rekao je Dragašu da pribavi pismenu ponudu "Srbijagasa", pa da kažem da li mi odgovora, i koliko mogu da platim. Došao je prof. dr Zoran Dragišić. Ostao sam još 15-20 minuta, ali više o tome nismo pričali - kaže suvlasnik "Aleks petrola".
       Naš sagovornik, bar tako priča, nije posumnjao da će, istog dana, predveče, upoznati i drugu stranu "biznisa".
       - Oko 17 sati, u restoranu "BG", na Novom Beogradu, sastao sam se sa dugogodišnjim prijateljom, pukovnikom u penziji Josipom Bogićem, bivšim načelnikom UBPOK-a. Kad sam mu ispričao moju muku, savetovao me da nazovem Orhana Dragaša i da ga upozorim da me više ne zove. Tako sam i uradio. Ali, posle 15-tak minuta, zove on mene, i kaže:
       "Brate, ti si to pogrešno shvatio. Nisu to pretnje i prisila!" Pitao je gde se nalazim, da dođe da se razjasnimo. Obećao je da će stići za 15-tak minuta. Sve vreme samnom je bio Josip Bogić. Dragaš, međutim, šalje dve poruke, da kasni. Kao, gužva je na Autokomandi. Verujem, međutim, da je video Bogića samnom, da je čekao da ode. I Bogić je, zaista, nakratko otišao, samo da suprugu odveze kući sa posla. Rekao je da će se brzo vratiti, i da zadržim Dragaša kaže Željko Majdov, i dodaje:
       - Samo posle dva-tri minuta, stiže Orhan Dragaš sa dva momka, koje sam video u institutu. Seo je preko puta mene i počeo da psuje i preti. Ona dvojica su iznenada počeli da me udaraju, gde su stigli. Restoran je bio prazan. Gazda se uplašio, i pobegao u kuhinju. Gužva je trajala 10-15 minuta. Bilo je žestoko. Izbili su mi tri zuba, polomili parcijalnu protezu, i naneli druge teške povrde, o čemu imam lekarsko uverenje. Odlazeći Dragaš mi je rekao da zna sve o meni, gde mi se kreće porodica, i da mi ne padne na pamet da ga prijavim policiji. Ubrzo je stigla policija, i obavila uviđaj. Vratio se i Josip Bogić. Dok je trajao uviđaj, Dragaš mi mobilnim šalje poruke:
       "Opusti se brate, sad ćemo doći kod tebe"! I, "Jel, ideš većeras kod Milija (prof. dr Stošljević). Nemoj da kasniš. U 21 h. Nemoj da kasniš"! Ove poruke čuvam i danas, dao sam ih na uvid i policiji, koja ih je konstatovala u službenoj belešci SUP-a Novi Beograd, 3. novembra. Šta da kažem?! Prof. dr Stošljević me, izgleda, izabrao za žrtvu i "nabacio" posao Orhanu Dragašu, dok me prof. dr Zoran Dragišić uveravao da je prisustvovao navodnom ugovaranju posla i pregovorima u "Srbijagasu".

Lažni kandidat za šefa BIA…
       - Pozivajući ga u objekt na Dedinju, ispod Belog dvora, ispred koga stoje srpska i zastave drugih država, prof. dr Miodrag Stošljević i prof. dr Zoran Dragišić su Željka Majdova doveli u zabludu da se radi o državnom institutu bezbednosti i okviru BIA.
       Dragišić se predstavljao kao kandidat za direktora BIA, a dr Stošljević, kao njegov savetnik. Orhan Dragaš je govorio da je savetnik u srpskoj vladi, što je isticao i prof. dr Dragišić, a potvrđivao prof. dr Stošljević. Sva trojica su Majdovu govorila da se preko puta tog objekta nalaze instalacije centra za prisluškivanje, što je kod njega stvorilo uverenje da se zaista nalazi u institutu BIA - kaže advokat Slavica Grahovac.
Slavica Grahovac, advokat:
Neko ih štiti…
       - Policija u ovom slučaju nije postupila po službenoj dužnosti, iako su obavili uviđaj i od Željka Majdova, 3. novembra, uzeli dodatnu izjavu. Svaka osoba osumnjičena za takva i slična, krivična dela, odmah završava u pritvoru, otvara se istraga. Njima se ništa nije desilo. Zato sumnjam da neko štiti te ljude.
       Privatnu krivičnu prijavu podneli smo 22. decembram, i o tome obavestili MUP. Policijska uprava grada Beograda nas je tek 5. februara, obavestila da je našu krivičnu prijavu prosledila Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, kaže advokat Slavica Grahovac.
Prof. dr Miodrag Stošljević:
Kad se slonovi tuku,
prvo strada trava

       "Svedok" je, naravno, hteo da čuje i drugu stranu, pa smo nazvali Orhana Dragaša. Nije, međutim, hteo da komentariše ovaj slučaj, uz obrazloženje da je ceo predmet na sudu.
       - Nemam komentar na priču Željka Majdova. To su obične gluposti. Videli smo se samo jednom, i to u kafani. Tužio sam ga, pa će imati priliku na sudu sve da objasni i kaže - rekao nam je prof. dr Zoran Dragišić.
       Prof. dr Miodrag Stošljević bio je mnogo rečitiji, ali i "besan kao ris":
       - Tačno, Željko Majdov je moj poznanik. Tačno je da sam ga upoznao sa Orhanom Dragašom i prof. dr Zoranom Dragišićem, u restoranu "Revanš". Posle toga su se, bez mene, družili godinu i po dana. Ja sam profesor univerziteta. Napravili su mi ogromnu štetu. Obična je glupost da sam učestvovao u nekoj iznudi. Kakvih, molim vas, 200.000 evra. Pa, ja ne znam šta je 2.000 evra - kaže prof. dr Stošljević.
       - Da li ste bili u društvu sa Orhanom Dragašom, prof. Dragišićem i Majdovim u institutu na Dedinju? - pitamo.
       - Jesam. Sedeo sam sa njima u institutu, sa svom trojicom. Sedeli smo i u kafani. Ali, oni su onda počeli da se druže bez mene. Kasnije sam shvatio da je to neka nameštaljka. Očito je Majdovu trebao treći "igrač", da bi se sve podvelo pod organizovani kriminal. Ne sporim da sam ih upoznao u restorasnu "Revanš", tada je tamo bilo 20-tak mojih prijatelja i poznanika. Tamo sam upoznao Majdova sa Dragašom i dr Dragišićem. Ranije se nisu znali. Šta je bilo među njima ne znam, jer smo prekinuli svaki kontakt. To što su mi uradili više je od skandala. Mnogo, mnogo više. Ali, šta da radim?! Kad se slonovi tuku, strada trava! - kaže prof. dr Miodrag Stošljević.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX