SVEDOK InternetBroj 1128.

Poseta
5395732

U rukama Al Kaide - 1.112 dana na užarenom tlu Sahare

Međunarodno pravo je mrtvo, ali ubija Srbiju

Srbija je uspela da se izvuče iz rupe

Beograd METRO London

Izbor mora biti mudar i promišljen


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Vladan Batić, narodni poslanik i lider Demohrišćanske stranke, za nedeljnik "Svedok" objašnjava zašto predlaže formiranje skupštinskog Anketnog odbora koji bi, posle sedam godina, razotkrio političku pozadinu ubistva dr Zorana Đinđića
Zorana Đinđića su ubili
neki naši političari, tajkuni,
antihaški lobi, i na kraju - kriminalci
Piše: Sredoje Simić

       Posle hapšenja ubica iz "zemunskog klana" Sretka Kalinića i Miloša Simovića, mnogi u Srbiji ne spavaju mirno. Vreme je da se utvrdi ko, zaista, stoji iza ubistva dr Zorana Đinđića.
       Pojedine novine, poslednjih dana, posle hapšenja dvojice ubica-likvidatora iz tzv "zemunskog klana", Sretka Kalinića i Miloša Simovića, egzaltirano, neumereno i, blago rečeno, navijački, najavljuju razrešenje političke pozadine ubistva predsednika Vlade Srbije, dr Zorana Đinđića.
       Iz "svojih izvora", saznaju i što jeste i što nije, i što može da bude i što ne mora da znači. Čak, nude dvojici ubica status svedoka-pokajnika, a jasno je da za najteža krivična dela, a to ubistvo svakako jeste, ne postoji nigde u svetu mogućnost oprosta. Postoji mogućnost "olakšavanja" robije, ali samo to i ništa više...
       Došlo je, ipak, čini se, vreme da mečka zaigra i pred vratima inspiratora, podstrekača, nalogodavaca, organizatora, ali i finansijera ovog mučkog zločina - poručuje u intervjuu za "Svedok", narodni poslanik i predsednik Demohrišćanske strane Vladan Batić, koji predlože firmiranje skupštinskog Anketnog odbora za utvrđivanje političke pozadine ubistva dr Zorana Đinđića.
       On kaže i da "su se, u svojoj nervozi, neki "od njih" već sami javili".
       Svedok: Zašto tražite formiranje Anketnog odbor na kome "treba da budu saslušane brojne ličnosti, u vezi sa brojnim događajima pre, za vreme i nakon atentata na premijera"?
       Vladan Batić: Zato što čitava priča ne može da bude završena presudom izvršiocima. Govoreći na odru pokojnog premijera, rekao sam da su oni koji su osumnjičeni, a kasnije optuženi i osuđeni samo povukli oroz, a da su ga drugi ubili. Krajnje je vreme da se utvrdi - ko su ti drugi. Ne može Srbija da gradi svoju budućnost na temeljima nalivenim krvlju svog prvog demokratskog premijera.
       S: Kažete da, posle hapšenja Sretka Kalinića i Miloša Simovića, mnogi u Srbiji ne spavaju mirno? Na koga konkretno mislite?
       V.B: Mislim na inspiratore, podstrekače, nalogodavce, organizatore. I finansijere! Dakle, na arhitekte ovog zločina. Posle hapšenja dvojice ljudi, koji su po hijerarhiji bili odmah iza Spasojevića i Lukovića, i posle izjava nekadašnjih čelnika UKP i UBPOK-a Mileta Novakovića i Bore Banjca, mnogi od njih ne spavaju miro, jer je došlo vreme da mečka zaigra i pred njihovim vratima. U svojoj nervozi, neki od njih su se već i sami javili.
       S: Koga bi sve Anketni odbor trebalo da sasluša?
       V.B: Vojislava Koštunicu, Acu Tomića, Ljiljanu Nedeljković, Radeta Bulatovića, Tomislava Nikolića, Dragana Jočića i Zorana Stojkovića. Nezavisno od toga, pravosudni organi treba hitno da se pozabave dopunom istrage i da, takođe, saslušaju ove osobe. Pred Anketnim odborom takođe treba da budu saslušani i svi lideri DOS-a.
       S: Zašto?
       V.B: Radi odgovora na pitanje kada i zašto su imali kontakte sa Legijom i pripadnicima "zemunskog klana". Da li su, kada i zašto boravili u Šilerovoj ulici? Jer, cilj je da se razreše sve nedoumice i dileme.
       S: Apostrofirali ste Vojislava Koštunicu, i neke njegove najbliže saradnike? Na koje okolnosti, svakog od njih, treba saslušati?
       V.B: Ima mnogo pitanja. Zašto je, nakon 5. oktobra, na mestu šefa DB-a zadržan Rade Marković, koji je Koštunicinom kabinetu dostavio CD sa dosijeima lidera DOS-a, i nastavio njihovo praćenje. Za to vreme uništena je ogromna arhiva, koja bi rasvetlila sve zločine Miloševičevih eskadrona smrti i likvidirani brojni egzekutori raznih ubistava, među njima, verovatno, i ubice Slavka Čuruvije i Dade Vujasinović. Zatim, planirani upad u Biro za komunikacije srpske vlade, ubistvo Momira Gvarilovića, susret čelnika kabineta Vojislava Koštunice sa Legijom, Spasojevićem u Palati federacije, i na drugim mestima, podrška pobuni "crvenim beretkama", montirano pismo Ljiljane Buhe, lažni spisak "crvenih beretki" za Hag, neovlašćeni doček Legije na najvišem državnom nivou. Onda, namerno zataškavanje gde se do tada krio i boravio Legija - u objektu "Karaš", ili na nekom drugom mestu, ko je, radi skeretanje istrage, kreirao besmislene teorije o trećem metku, ledenom metku, drugoj ulici, foto robotu, itd. Iza svih ovih događaja svoje, manje-više, isti ljudi koji su ih ili organizovali, ili inscenirali, ili prikrivali i zataškavali, a svi oni su u direktnoj vezi sa ubistvom dr Đinđića.
       S: Tražite da se sasluša i Tomislav Nikolić?
       V.B: On svoj iskaz treba da da na okolnost šta je značila njegova izjava da je "pre smrti i Tito imao štaku", kao i Vojislav Šešelj o svojim kontaktima i druženjima sa članovima "zemunskog klana" i izjavama da se sprema "krvavo proleće u Srbiji", odnosno šta je pod tim podrazumevao. Zatim, Aleksandar Tijanić koji bi trebalo da objasni svoje reči: "Ako Đinđić preživi, Srbija neće", kao i šta je radio u zgradi MUP-a kada je tamo, sa najvišim počastima dočekivan najveći ubica Legija? Treba saslušati i mnoge druge, da bi se, slažući sve ove kockice u jedan veliki mozaik, došlo do saznanja o političkoj pozadini ubistva premijera.
       S: Otkud i zašto je na tom spisku Mlađan Dinkić? Poznato je da vam je on "trn u oku". Mnogo krivičnih prijave ste već podneli protiv njega. Da neko ne pomisli da mu se ovim javnim prozivanjem svetite?
       V.B: Istraživanje političke pozadine ubistva premijera nije crno bela slika, jedan konglomerat ili, bolje rečeno, mozaik sastavljen od raznih ličnosti i dogadjaja pre, za vreme i nakon atentata na pokojnog premijera. Postoji značajan doprinos i onih koji su stvarali ambijent ponavljajući kao mantru da je Đinđić kriminalac i izdajnik, a takve i nije neki veliki greh ubiti. Sa Dinkićem nemam nikakvih ličnih ili privatnih problema, niti mi je "trn u oku", niti sam fokusiran na njega. Radi se o dva različita poimanja politike. On je paradigma onog koje je za mene neprihvatljivo, a to je makijavelizam bez kraja i granica, po kome je dopuštena svaka prevara, svaka obmana, i svaka laž, da bi se osvojila ili sačuvala vlast.
       S: Kakva je sudbina vađih krivičnih prijava?
       V.B: Da opet pitam: zašto po mojim prijavama protiv Mlađana Dinkića (Nacionalna štedionica, kiparske pare, pranje para preko HVB banke), tužilaštvo nije uradilo ništa? Niti ih je odbacilo niti procesuiralo, nego stoje u fijoci. O tome neka sudi javnost. Ja sam svoje uradio, i nemam razloga da se svetim. Čak je za takav odnos odgovorno tužilaštvo, a ne on. Ovde je tema demonizacija i satanizacija pokojnog premijera, pa sam Dinkića pomenuo u tom kontekstu. Ja sam, kao što sam rekao, predložio da se saslušaju i svi lideri DOS-a, i jednom zauvek raščisti da li je, ko je, kada, gde i iz kojih razloga imao kontakta sa pripadnicima "zemunskog klana".
       S: Kažete da je ministar Mlađan Dinkić, preko kriminalne organizacije FIA, diskreditovao Đinđića. Na šta konkretno mislite?
       V.B: Dinkić je angažovao FIU (Lord Armstrong, Džesika Di Grasija, ovde Vukašin Volf Minić), čija je većina članova kasnije pohapšena, ili se nalazi na poternicama, da tobože traže naše pare na Kipru, i za to im dao debele pare iz državne kase. Naravno, nisu pronašli ništa, jer je njihov glavni zadatak bio da satanizuju i kriminalizuju pokojnog premijera Đinđića.
       S: Zašto?
       V.B: Zato što je FIA, istovremeno, bila glavni promoter "Japan tobaca", koji je ovde zajedno sa "Tvornicom duhana Rovinj", imao monopol ilegalne trgovine cigarama. Pošto je Đinđić počeo da stvar uvodi u legalne tokove, da spaljuje cigarete, pošto je doveo "Filip Moris" i nameravao da dovede BAT, on je postao krvni neprijatelj i "Japan tobaca" i Tvornice duhana Rovinj", koji nisu birali sredstva da ga blate, svuda i na svakom mestu, a najviše u "Nacionalu", sad već pokojnog Pukanića. Dinkić bi trebao da objasni i kako je o trošku "Japan tobaca" odavde u Japan vodio masu novinara, iako je kod nas bila misija MMF-a, a on tada minister finansija, i zašto je, kao minister finansija, upravo on otvorio fabriku "Japan tobaca" u Senti, itd. Uostalom, u jednom sudskom postupku Vukašin Vof Minić je priznao da je njihov prevashodni zadatak bio da kriminalizuju Đinđića.
       S:Zašto mislite da planirani upad u Biro za komunikacije Vlade i likvidacija Momira Gavrilovića, imaju veze sa ubistvom premijera?
       V.B: Zato što su to kockice istog mozaika.
       S: Iz vaše izjave za javnost, moglo bi se zaključiti da se Milorad Ulemek Legija, za vreme "Sablje" krio u vojnom objektu "Karaš"?
       V.B: To je pitanje na istom fonu, odnosno pitanje je zašto je MUP odustao od utvrdjivanja činjenice gde se Legija krio, a u istom kontekstu je i izjava Srđe Popovića.
       S: Advokat Srđa Popović je nedavno rekao da je Aca Tomić "ključni čovek" za istragu o političkoj pozadini ubistva Đinđića, ali on to energično odbacuje.
       V.B: Slažem se sa kolegom Popovićem. Čovek koji je Legiju i Spasojevića dovodio čak i u Palatu federacije, koji je bio Koštuničin čovek za veze policije, vojske, tajnih službi, paravojnih formacija i kriminalaca, svakako da najviše zna. Čovek koji je slušao jedino Ljiljanu Nedeljković, Radeta Bulatovića i, naravno, Koštunicu, i potpuno ignorisao bilo kakvu hijerarhiju, veoma je upućen u sve zagonetke ove misterije. Lično sam se uverio da je on nedodirljiv na sastanku kolegijuma republičke i savezne vlade, nakon hapšenja generala Momčila Perišića. Na taj sastanak, kao šef KOS-a, pozvan je i Aca Tomić. Pošto se nije pojavio, telefonom ga je nazvao Nebojša Pavković, kao njegov šef, odnosno načelnik Generalštaba. Nije hteo da dodje! Zatim ga je nazvao ministar Vojske SCG Radojević, pa premijer Pešić. Otvoreno im je rekao da će doći ako ga zovu Koštunica, ili Rade Bulatović. Uostalom, protiv njega je bila podignuta optužnica, koju je Prijić, nakon što je došlo do promene vlasti, povukao, kako bi sačuvao živu glavu.
       S:Jedne novine su prenele da, navodno, iz hrvatske stižu "signali" da bi političku pozadinu ubistva premijera Đinđića trebalo tražiti u Hrvatskoj, i moćnoj finansijskoj mreži duvanske mafije. Kažu da je glavni "medijski topuz" te mafije bio sada pokojni Ivo Pukanić?
       V.B: Već sam rekao da je Pukanić, zbog "Tvornice duhana Rovinj" i"Japan tobaca", kriminalizovao Đinđića. To, međutim, nema veze ni sa atentatorima, ni sa nalogodavcima. Oni su iz miljeva ovdašnjih političara, tajkuna i antihaškog lobija.
       S: Kažu da je u svemu tome logisticar bio jedan poznati, aktuelni srpski političar, i njegovi mentori iz redova starog DB-a, kao i jedna, u Evropi dobro poznata i finansijski moćna, bankarska grupa? Hrvati spominju i biznismena, čije se ime vezuje za srpske pare na Kipru.
       V.B: Već sam rekao: političari, tajkuni, antihaški lobi, i na kraju - kriminalci. Priče o nekim stranim službama su pokušaj opstrukcije, i ne vredi ih komentarisati.

"Brdo" pitanja za
Vojislava Koštunicu

       S: Uputili ste i otvorena pitanja dr Vojislavu Koštunici. Na šta tražite odgovor?
       V.B: Mnogo toga što sam već rekao, ali da ponovim i proširim "spisak pitanja":
       o Ko je od pripadnika "zemunskog klana" i "crvenih beretki" bio u obezbeđenju "Sava centra", prilikom njegove inauguracije za predsendika SRJ?
       o Da li se, nakon što je Rade Marković osuđen za brojna izuzetno teška krivična dela, kaje što je takvog čoveka protivustavno, znači kozački, zadržao na takvom mestu, i susreo se sa njim više desetina puta? Zašto je i po kom osnovu, kao savezni predsednik, razgovarao sa Momirom Gavrilovićem, pripadnikom MUP-a, koji je nakon tog razgovora ubijen?
       o Kako objašnjava da su u Palatu federeacije, u njegov ofis, dolazili, i sa njegovim saradnicinma razgovarali, Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević?
       o O čemu su razgovarali, da li je i on tom, ili nekom drugom prilikom, razgovarao sa njima?
       o Gde se nalazio u momentu saopštenja o ubistvu Đinđića?
       o Sa kim je bio društvu, kako je primio tu vest, šta je prokomentarisao?
       o Da li se tu nalazio i neko od pripadnika njegovog, tada, već bivšeg obezbeđenja?
       o Kako komentariše da su njegovi saradnici opstruisali istragu o transkriptima razgovora Dejana Milenkovića Bagzija, i iz kojih razloga?
       o Ko je od njegovih saradnika tvorac izmišljnog pisma Ljiljane Buhe, sračunatog da skrene istragu u drugom pravcu?
       o Zašto je u više navrata, u svojim izjavama satanizovao i kriminalizovao premijera kao čoveka koji šuruje sa mafijom i kriminalcima, učestvujući u neviđenoj medijskoj hajci protiv Zorana Đinđića?
       o Da li se sada kaje zbog toga?
       o Kako objašnjava neovlašćeno postupanje članova svoje vlade i stranačkih saradnika Dragana Jočića i Zorana Stojkovića, i drugih, prilikom predaje Legiji, njihovog protivzakonitog kontata sa njim, i to u zgradu MUP-a?
       o Da li je spreman da na ova, i druga pitanja, da odgovore Anketnom odboru, ako bude formiran, ili pravosuđu, ako istraga bude pokrenuta?
Do istine - po zakonu i transparentno
       S: Može li, pokušaj da se utvrdi politička pozadina ubistva premijera, pretvori u obračun sa političkim neistomišljenicima?
       V.B: Sve treba da se radi po zakonu, i potpuno transparentno. Ako su Đinđićevi politički neistomišljenici, želeći da sednu na njegovo mesto, organizovali njegovo ubistvo, i to se nepobitno dokaže, onda to nije obračun sa neistomišljenicima, nego obračun sa kriminalcima.
Anketni odbor inicijalna kapisla
       S: Verujete li, zaista, da se može rasvetliti prava pozadina ubistva dr Zorana Đinđica? Kako, i ko to treba da uradi? Anketni odbor?
       V.B: Anketni odbor treba da bude inicijalna kapisla. On treba da se bavi, zaista, političkom pozadinom, a punu istinu i krivično-pravnu odgovornost, moraju da utvrde pravosudni organi. Na nivou pravosuđa i ne treba koristiti kolokvijalni izraz - "politička pozadina", već uobičajene pravosudne termine: organizatori kriminalne grupe ili zločinačkog udruženja, članovi, podstrekači, pomagači itd.
       S: Kako to da komisija Žarka Koraća nije uspela da razotkrije politiku pozadinu ubistva premijera?
       V.B: Očito je bila potrebna određena vremenska distance, kao i da otupi politička moć nekih ljudi, koji sa ovim imaju veze.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX