SVEDOK InternetBroj 1128.

Poseta
5395729

U rukama Al Kaide - 1.112 dana na užarenom tlu Sahare

Međunarodno pravo je mrtvo, ali ubija Srbiju

Srbija je uspela da se izvuče iz rupe

Beograd METRO London

Izbor mora biti mudar i promišljen


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

INTERVJU: Velibor Džarovski Džaro, najpoznatiji memandžer bivše jugoslavije i najveći maher za nameštanje rezultata fudbalskih utakmica i sportskih rezultata
Jeste, bio sam majstor prevare,
ali moj kriminal je bio simpatičan
Piše: Jovan Mirčeski

       Velibor Džarovski, zvani Džaro, najpoznatiji estradni i sportski menadžeru u vremenu stare nam države Jugoslavije sa preko 5000 organizvovanih koncerata, ali i kako nam je rekao 50 do 60 nameštenih sportskih rezultata, a negde je zapisano da je namestio i čak 8o rezuzltata!!
       Džaro je zavbavljao narod svojim mahinacijama nameštanjem utakmica, i raznim prevarama i, kako sam kaže, "moj kriminal je u to vreme bio simpatičan".
       Ali, sve što je radio nije baš isve bilo bezazleno: Džaro je odležao neko vreme u zatvoru i punio novinske stupce i bio kažnjevan.
       Državu nije oštetio, za razliku od kriminalaca koji su danas u foteljama.
       o Rukometna utakmica završena 0:0!
       Da li mozete da zamislite da se rukometna utakmica završi nerešenim rezultatom 0:0, ili da se dogovori fudbalski razultat koji je, verovatno ušao, u Ginisovu knjigu rekorda rezultatom 134:1.
       E, to je jednino mogao, u to vreme, da uradi samo Velibor Džarovski, zvani Džaro. Jer samo, tako, po nadimku, odmah se zna o kome se radi!
       Velibora Džarovskog Džaru sreli smo na Ohridu. Naravno, a i gde bi - u kladinici! Popunjavao je tiket.
       Pristao je na razgovor, odmah, ali uz naš nagovor da pričamo o nameštenim rezultatima, nameštanju utakmica i transferu igrača, da druge egzbicije koje imao ostavivmo za drugi nastavak.
       Pričao nam je - tri dana. Po jedan sat! Naravno u diktafon, jer sve je trebalo proverirti i uporediti sa vremenom koje je prošlo.
       Na našem prvom susretu inisistirao sam, da mi ispriča, naravno ako se seti, nekih detalja koje nije drugim novinarima pričao. Odmah je rekao da on "nema problema sa glavom, nego sa nogom", jer teška bolest mu je ostavila posledice: teško se kreće i mora da ima nekog, ko će mu, bar malo pomoći, ili da ga vozi automibilom.
       Džaro mi je rekao da je bio disiplinovaniji u fazi lečenja ni ove posledice ne bi imao, ali on ne bi bio on, Džaro, da nije nešto izveo na svoju ruku.
      
       o Prvo sam prevario majku!
      
       - Prvu prevaru uradio sam rođenoj majci kada sam joj namestio da je dobila tada fiću u nagradnoj igri Fabike duvana Prilep, počeo je svoju ispovest Džaro...U to vreme bila je nagradna igra ko izvuče listić iz paklice cigareta, da je dobitnik nagrade, narvno najboljeg auta u to vreme. Fiću auto koji je bio i pravo bogatsvo. Ciljao sam da to bude subota kad nisu mogli da provere da li je zaista dobila fiću. Dva dana je trajalo svalje u našoj kući, a u ponedeljak kad je proverena moja priča, prava katastofa i razočaranje, priča Velibor Džarovski o svojim počecima.
       Druga namestaljka bila je, kad je u srednjoj školi, gde je sa nastvnikom dogovorio da mu namesti pitanje na završnom ispitu.
       Dogovor je sklopljen, ali nastao je jedan problem kad je izašao da odgovara on je povukao pitanje prvo koje je levo na stolu, ali on nije vodio računa da je to pitanje bilo postavljeno na levoj strani od nastavnika.
       - Prilikom zamene izvukao sam "ono pravo" pa se nastavnci čudili kako je Džaro tako dobro pripremio ispit. A ja sam za uzvrat svom nastavniku namestio moju drugaricu - učenicu sa kojom se nastavnik kasnije oženio.
       Dalje življenje Velibora Džarovskog je bilo predodređeno sportom...
       - Počeo sam kao fudbaler, ali nisam bio dobar. Trener me obično stavljao na mesto u odbrani kada je bilo predviđeno da izgubimo. U to vreme sam imao jedno veliko zadovoljstvo, ali i dan danas, što sam uživao u kockanju i tako je sve krenulo...Moj početak nameštanja utakmica počeo je još u Jugoslaviji 1973 godine, kaže Džarovski.
       - Do detalja sam razradio sistem za namještanje utakmica. Pratio sam igrače u klubovima koji vole da se kockaju, i kad je kocka, tu su i kockarski dugovi. Znao sam da tim igračima treba novac i za provode. Takvi su idealni, i ja sam birao da to budu odbrambeni igrači i golmani. Dovoljna je jedna njihova greška da lopta uđe u gol. Oni su profesionalci i moraju da znaju da pogreše, a da se to ne vidi... Niko ne može da dokaže da je utakmica nameštena, naravno ako dotično ne prizna, ali ko je lud da to prizna i da fudbalska karijera ode u nepovrat.
       - Prvu utakmicu koju sam namsetio bila je "Tikveš"- "Makeodnija Đorče Petrov". Makedonija je trebalo da ostane u ligi, i ona je pobedila, što je bilo veliko iznenađenje u to vreme, a prvu cenu koju sam dogovorio bila je četristotine hiljada dinara!
      
       o Utakmica na kojoj je isključeni
       igrač odigrao do kraja, bez kose i brkova
      
       Uvideo je Džaro da je sport veoma važan segmnent u životu i da ga političari i te kako vole zbog svog ličnog rejtinga. Uvek je bio negde oko političara koji su mu na neki način bila dobra zaleđina, od onih opštinskih, republičkih do saveznih inspektora. Videvši da mnogi političari vole da budu u njegovoj blizini, i da će imati neku vrstu zaštite, krenuo je u mešetarske vode nameštanja sportskih rezultata... Odakle mu povratka nije bilo.
       Možda najveća i najperfidnija prevara koju je u svojoj karijeri uradio je zamena košarkasa koji je dobio pet ličnih grešaka.
       Na međunarodnoj košarkaškoj utakmici u Skoplju, gde je Džaro bio menadžer, domaći klub je morao, po svaku cenu, da pobedi. Krajem prvog poluvremna najbolji igrač domaćih dobio je petu ličnu. Domaćini su se našli u čudu, ali ne i Džaro.
       On je igraču koji je morao da izađe iz igre zbog pet ličnih grešaka naložio da se ošiša na ćelavo, i da u poluvremenu obrija brkove. Brzo su domačini našli bricu. Igrač je obukao dres juniora prijavljenog u zapisnik. Vratio se nazad u igru, a da niko nije primetio. I, narvno domaćini su pobedili. Najbolji igrač je bio ovaj, ošišan na nularicu, koji je ušao u igru, a imao je i pet ličnih i novu fizionomiju! On je, naravno, dao najviše koševa na utakmici. Takva maestralna ideja moga je da se rodi jedino u glavi Velibora Džarovskog.
       Nije Džaro nameštao samo rezultate u fudbalu. Ostaje zabeleženo da je namestio jednu utakmicu u rukometu, ali i da se ta utakmica završila rezultatom 0:0!?! Da li je to moguće sigurno bi se svako pitao, ali sve je bilo moguće kad je u pitanju Velibor Džarovski.
       - Ja sam bio čovek Dragana Džajića, sa ponosom kaže Džaro, i pokazuje fotografiju iz ranijih dana. On mi je u više navrata izašao u susret kad sam organizvao koncert Zdarvka Čolića na Marakani. I to nikako ne mogu da mu zaboravim, jer sam uzeo velike pare i doveo sam oko 50.000 gledalaca na Marakanu.
      
       o Optužen za 24 nameštena rezultata
      
       U vreme 1988 godine jedan od najbogatijih klubova, što se tiče keša, bio je FK "Rad", a najbogatiji, po papirima, FK "Vojvodina" i to po bariranim čekovima, vaučerima, akceptnim nalozima.
       -Naravno, kad su dobri klubovi tu sam i ja kao njihov, dobar, saradnik!
       Godine 1988. Džaro je priveden zbog sumnje da je umešan u namještanje 24 fudbalske utakmice i - rezultata.
       Zatvoren je u Splitu, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.
       - Prvooptuženi je bio Ljubo Španjol, a ja drugooptuženi, priča Velibor Džarovski. Kurir u našem poslu bio je jedan studenet iz Beogarada, Antonijević. Dogovori su počinjali i završavali u Beogradu. Prvo je na zasedu naleteo kurir i kasnije zatvoren, i nakon temeljnog ispitivanja Antonijevića došli su do mene i Ljube Španjola i, od tada, sve je naopačke krenulo, kaže Džaro.
       Kružile su i glasine oko tog sudjenja, da su se tadašnje vlasti prepale - zbog onoga što semože otkriti o njima.
       Džaro, neki mediji su ga, tada nazvali - najvećim zlom jugoslovenskog fudbala, uspevao je da pliva u tim vodama, a i dalje je nameštao sportske rezultate, baš kao da je sklapao neki posao za neku firmu kao dobar poslovni čovek.
      
       o Ginisova knjiga rekorda
      
       Dve utakmice, koje je Džaro namestio, ušle su i Ginisovu knjigu rekorda. u Opštinskoj Ohridskoj ligi u Makedoniji, a rezultati su bili 134:1 i 88:0.
       - U Ohridskoj opštinskoj ligi ekipe Ilinden 1903 i Mladost bile su zainteresovane da učestvuju oko nameštanja rezultata. Trebalo je da se postigne što više golova na utakmici. Ekipa Inindena trebalo je da uđe u viši rang. Dogovor je bio da ekipe moraju da saradju sa mnom, a to je dogovreno desetak dana pre utakmice. Golovi su morali da padaju svakih 40 sekundi. Ja sam bio toki-voki majstor. Postavio osmatrače na viskom brdima sa dvogledima da prate dve utakmice koje su se igrale, a razdvajalo ih jedno visoko brdo, i oni su morali svakih desetak sekundi da mi javljaju rezulate obeju utakmica. Ja sam bio na utakmici Ilinden - Mladost i mirno pratiio i gledao kako padaju golovi, i po malo sam se u sebi smejao. Krajnji rezultat je bio 134 :1 dok druga utakmica Debarca - Graišta, iz iste lige, samo preko brda, završena je rezultatom - "samo" 88:0!
       U to vreme, i u svako vreme, naravno, bilo nezamislivo da se fudbalska utakmica može završi takvim rezulatom. Međutim, u zapisniku je bilo baš tako zapisano. Nisam imao nekih problema jer su sudije u zapisnik napisale da je sve bilo u redu i bez primedbi. Kad se povela istraga mnogi iz Opštinskog fudbalskog saveza Ohrida doživotno su diskvalifikovani, naravno i fudbalske sudije, priča Velibor Džarovski, a smešak mu ne silazi sa usasna.
       o Proslava 223 gola na dve utakmice
       Ni u košarci toliko koševa, a kamoli u fudbalu, ali...U Ohridu je 24 juna 2009.g na dan kada su pre trideset godina postignuti ovi rezultati u kafani kraj Ohridskog jezera upriličena proslava u znak sećanja na te reuzultate, a organizator je bio Velibor Džarovski i njegovi prijatelji.
       Ovo će ostati, sigurno, još dugo, a moguće i za uvek, dva neprevaziđena "sportska" rezultata, ali i da jedan čovek namesti rezultat, i da se postignu 223 gola.
       U kafani, kraj Ohridskog jezera, igralo se, pilo i pevalo do zore u znak sećanja na ova dva rezultata koja su ostala za istoriju i u pameti svih onih koji su pratili fudbal, ali i sećanje na Velibora Džarovskog, čoveka koji je time ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
       Imao je Džaro odlične kontakte sa političartima u to vreme. I isplatilo se - dvojica od njih su mu doneli - pomilovanje.
       - Odlično se sećam političara u to vreme koji su mi sredili dva pmilovanje, i veoma sam im zahvalan. U aferi Teteks pomilovao me je Hamdija Pozderac, a u aferi Split, koja je bila najveća afera u fudbalu u to vreme, kada sam bio optužen za 24 nameštene utakmice, pomilovao me je makedonski kadar, izvršni sekretar CK Jugoslavije Dimče Belovski.
       - Sa političarima sam uvek imao dobre odnose i mi smo se uzajamno pomagali. Ja sam na svoj način zadovoljavao njihove prohteve oko provoda, pa ko je u to vreme mogao da me optužuje, ili da me dira? Svi su se plašili "šta će reći ovi u Beogradu, kaže Džarovski i nastavlja...
       - Putovao sam za Split, a u istom vozu putovao je i Stane Dolanc. Obezbeđenje je bilo u svakom vagonu. I pred ulazak u Split vidim da na stanici stoje neke deovojke u nošnji i čekaju nekog funkionera. Kad sam silazio iz voza video me je Stane Dolanc, pozvao me i pitao šta radim ovde. Ja sam mu rekao "nešto poslovno" i da nisam mogao da mrdnem u vozu od obezbeđenja. On mi je tada odgovrio da sam znao da si u vozu pričali bi celu noć. Primio me je u auto i kao njegova delegacija sam optišao u hotel!
       Kire Arsov, Džarov prijatelj, koji mu je nekada bio desna ruka (njih dvojica zajedno su namestali mnogo sportskih rezultata da se mnogih i ne sećaju) su i dan danas zajedno. Arsov mu je pomoćnik i prijatelj koji mu se nalazi u svakom trenutku. On mu je vozač i pomaže Džari kad treba da ga negde odveze i naravno dogovraju se kad igraju u kladinici.
      
       o Mahinacijama do miliona maraka
       Vladimir Džarovski je tokom "sportske karijere" zaradio mnogo para. Pominje cifru od nekoliko miliona maraka. Ali, kako je zaradio, tako je i izgubio. Na kocki.
       Kad sam pitao Džaru koliko godina ima, kao iz topa kaže 61!
       Kad sam postavio potpitanje - da li je i taj podatak tačan on, kaže:
       - Tako piše u ličnoj karti!
       Nismo dobili ličnu kartu na uvid, a i da jesmo, kako da je proverimo da li je ispravna?!

Goran Bregović
       - Kad mi se je dogodido ovaj zdravstveni brodolom, javio se Goran Bregović koji je mojoj familiji rekao da izaberem bilo koji grad sa najboljim bolnicom, ali da je najbliži kazino bude 150 kilometara dalje od tog grada. Ali, pošto takav grad nije postojao, sve sam završio. Zdravko Čolić je ostao i dalje moj najbolji prijatelj i on me i danas pomaže, tako da je sada situacija skoro ista, nas dvojica zajedno radimo.
       Pre osam godina imao sam veliki zdravsstveni problem. Imao sam visok pritisak i bio sam vrlo bluizu da odem na onaj svet.
       Ali eto imao sam sreću da sam ostao živ. Dva meseca sam bio u kolicima i uz pomoć mojih prijatelja, evo, stao na noge.
Kladionice
       Eh da je u ono vreme bilo ovih kladinonica gde bi mi bio kraj. Pa ja bih znao rezultete i naravno neki moji prijetelji oko mene. I danas malo radim oko rezultata, ali mnogo manje nego pre trideset godina. Ne nameštam više susrete u Srbiji, tu je prejaka konkurencija. Moj sektor su Hrvatska, Slovenija, Grčka i belgijska druga liga, kaže Džaro.
Srbi rđavi đaci
       U Srbiji nemaju pojma o nameštanju. Ostavio sam tamo mnogo učenika, ali oni veoma loše rade svoj posao. Suviše su providni kad nameštaju rezultate. Zato im savetujem da dođu kod mene na dopunsku obuku. Poručujem mojim bivšim učenicima da dođu kod mene u Skoplje, gde imam međunarodnu agenciju "Tipe", koja služi za dopunsku nastavu za te ljude i da im prenesem moje veliko iskustvo kako se prave nameštaljke sportskih rezultata, kaže Velibor Džarovski Džaro.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX