SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800795

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Da li su poslednji događaji na severu KiM i ubistvo petorice Makedonaca
uvod u novi balkanski rat?

"ANA" ćuti i ubija
Piše: Piše: Dragoljub Gajević

       Poslednji događaji na severu KiM, kad je prošle nedelje od eksplozije podmetnute bombe u naselju „Tri solitera“ u severnom delu Mitrovice poginuo kosovski Albanac Seljver Haradinaj, a njegova deca su povređena, i u Makedoniji, kad je u noći između četvrtka i petka, kod sela Smiljkovci u blizini Skoplja, ubijena petorica Makedonaca, po mnogim analitičarima sa KiM i iz Makedonije, imaju dodirnih tačaka.
       Javna je tajna i na KiM i u Makedoniji da se sumnja da ih je počinila ista ruka, tajna Albanska nacionalna armija, takozvana ANA. Bez obzira na sumnju o počiniocu gnusnog ubistva, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije su uzdržani u izjavama kad su u pitanju počinioci ubistva Makedonaca.
       Kako je na konferenciji za štampu rekla makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska: „Proveravaju se sve informacije i sve opcije su moguće.“
       Ona nije isključila mogućnost da si izvršioci ubistva van zemlje:
       - Ne bih želela da spekulišem. Razmatramo sve opcije.
       Kako je okupljenim novinarima saopštila Jankulovska, u čitav posao istrage uključene su i službe susednih zemalja koje „spremno sarađuju“,
       Ona je takođe naglasila da se identitet počinilaca hladnokrvnih ubistava još ne može utvrditi i zbog toga je molila na uzdržanost i prestanak plasiranja tvrdnji o etničkoj pripadnosti ubica, jer se ovakvom tvrdnjom, kad još uvek nije utvrđen identitet ubica, ili više njih, u ovom trenutku može naneti ogromna šteta i državi i građanima.
       Jankulovska je ujedno uputila i poruku ubicama da ne mogu izbeći pravdu. I zamolila građane koji se masovno okupljaju ne samo u blizini mesta zločina, već i po nekim delovima Skoplja, kao što je naselje Radišani odakle je većina ubijenih, da okupljanja zbog Uskrsa ne iskorišćavaju za eskalaciju nereda.
       Mora se odati priznanje makedonskim specijalcima koji imaju ogromne probleme u nastojanju da smire proteste Smiljkovčana i stanovnika naselja Radišani iz kog su četvorica ubijenih mladića.
       Ministarka Jankuloska je saopštila da policija ima „preliminarne informacije koje ukazuju da li je svirepa ubistva počinilo jedno lice ili grupa lica“. Naglasila je da istraga takve „detalje“ ne otkriva „zato što su počinioci na slobodi“.
       Ono što je već sada izvesno jeste da su svih petorica Makedonaca ubijena bez ikakvog razloga. Reč je o nedužnim mladićima koji su obični ribari, za koje se u čitavoj okolini govori da su bili mirni i nenametljivi. Ono što je u ovom trenutku jasno jeste da su četvorica mladića ubijena zajedno na jednom mestu, a peti je, pretpostavlja se, ubijen zato što je video ubistvo čertvorice nedužnih mladića.
       Upravo iz tih razloga se sumnja da su počinioci ovog zločina ljudi čiji je cilj izazivanje međuetičkih sukoba.
       U Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije je muk, teško je naći sagovornika, svi se boje novinara. Poneko nešto i progovori, cilj im je kažu ne samo da se pronađu ubice nego i nalagodavci ubistva.
       Za razliku od makedonske ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, Vlada KiM je brzo i bez ikakvih istražnih radnji pronašla krivca za podmetanje eksplozije, ubistvo Albanca i ranjavanje njegove dece u naselju „Tri solitera“ u Severnom delu Mitrovice.
       Premijer Kosova Hašim Tači je hitno reagovao i po kratkom postupku za ovo delo optužio Srbe iz Severne Mitrovice, s obzirom na to da je delo počinjeno na teritoriji sa većinskim srpskim življem, zanemarivši činjenicu da u tri solitera većinu stanovnika čine Albanci.
       Tači, dakle. Ne samo da je optužio već je po hitnom postupku na sever KiM poslao svoju specijalnu jedinicu policije ROSU, sa zadatkom da se u naselju „Tri Solitera“ postave policiski punktovi KPS policije i zavede red u kako on kaže pobunjenom delu nezavisne države Kosovo.
       Da između ova dva događaja postoji sprega, premda ne mora da znači, govori podatak da se u isto vreme nakon ovih zločina oglasila i Albanska nacionalna armija, takozvana ANA.
       Naime, politički lider Albanske nacionalne armije, Gafur Adili upozorio je Ameriku, Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i NATO da će njegove, mobilisane snage, „biti prinuđene da intervenišu posle događaja na severu Kosova i u Makedoniji. Adili je, takođe, pozvao međunarodnu zajednicu da sazove međunarodnu konferenciju, kako bi se sprečio još jedan balkanski rat.
       Ovakav način komuniciranja pripadnika terorističke ANA sa međunarodnim krugovima je odavno poznat javnosti, iz tih razloga i postoji sumnja da su zločini na severu KiM i u Makedoniji povezani i da ih je zarad svojih ciljeva izvršila teroruistička ANA.
       Bez obzira na izjave ministarke unutrašnjih poslova Makedonije Gordane Jankulovske da je prerano izvoditi bilo kakve zaključke jer je istraga u toku, u makedonskoj policiji se sumnja da je ubistvo Makedonaca kod sela Smiljkovci u blizini Skoplja, možda osveta Albanaca za skorašnje ubistvo dvojice Albanaca u Gostivaru od makedonskog policajca koji je štitio maloletnu decu od nasrtaja nasilnih Albanaca.
       Da li su događaji na severu KiM i u Makedoniji iscenirani sa namerom da se izazovu sukobi većih razmera, još uvek se o tome ćuti, ali se mora reći da posle svakog incidenta na prostoru KiM, ili u Makedoniji, Albanci imaju krivca i to dežurnog.
       I ovog puta su na Severu KiM to Srbi, a i u Makedoniji se ne isključuje mogućnost, tvrde Albanci iz Makedonije, da su ubistvo pet orice Makedonaca počinile tajne službe Srbije kako bi se u Makedoniji izazvali međuetnički nemiri.
       Mora se priznati da je zahvaljujući prisebnosti makedonske policije nakon ubistva Makedonaca sprečen međuetnički sukob većih razmera. Grupa od nekoliko desetina mladih Makedonaca je u petak pokušala da na silu uđe u susedno čisto albansko, selo Ljuboten, ali je policija sprečila ozbiljnije incidente i privela desetak osoba.
       Tom prilikom su porazbijana stakla na nekoliko albanskih kuća, a i razbijeno je nekoliko automobila i autobusa.
       - To je zapravo ono što političke vođe Albanaca u Makedoniji žele, kaže za „Svedok“ jedan od komandira specijalnih snaga makedonske policije.
       Slično Makedoncima poneli su se i Srbi sa Severa KiM. Nisu dozvolili KPS policiji da na teritoriji severne Mitrovice, u naselju „Tri Solitera“ postavi svoje policiske punktove, posle koškanja građana srpske nacionalnosti i policije punktovi su uklonjeni.
       Punktovi jesu uklonjeni, ali nije uklonjena opasnost od albanskih specijalaca sa druge strane reke Ibar koji su svojim vozilima na jug Mitrovice pristigli iz Peći. Ono što je izvesno jeste da su ovi specijalci su na jugu Mitrovice za sada pod kontrolom Euleks policije i pripadnika KFOR-a, koji jednostavno razdvajaju sukobljene strane, što se albanskim zvaničnicima u Prištini očigledno ne dopada. A kad god im se nešto takve prirode nije dopadalo, uvek je u funkciji i u prvi plan isticana teroristička ANA, što ne isključuje mogućnost da su pripadnici ANA, ako nisu u dovoljnoj meri upleteni u incident na Severu KiM, upleli svoje prste u Makedoniji kako bi potvrdili svoje postojanje i zalaganje za nacionalni program Albanaca nazvan „Velika Albanija“. Nije prvi put da se političke vođe Albanaca iz Makedonije i sa KiM kriju iza terorističke ANA. I nije prvi put da ANA preti novim balkanskim ratom.
       Činjenice govore da zapadne i američke obaveštajne službe o ovoj terorističkoj organizaciji znaju sve, ali jednostavno ćute.
       Verovatno im je misterija nazvana ANA potrebna još uvek. Jer iz iskustva nas, novinara na terenu, poznato je koliko je ANA do sada počinila nedela, koja nisu otkrivena. Verovatno je Tajna Albanska nacionalna armija obaveštajnim službama sa Zapada i SAD koje je povijaju potrebna upravo da se neka dela na ovom delu Balkana počine, a zarad njih će to učiniti teroristička ANA. Ili je ANA zapravo produžena ruka nekih zapadnih i američkih obaveštajnih službi.
       A što je tajna?
       Pa mistika znači strah - tvrde zapadni i američki obaveštajci.
       A ANA na KiM i u Makedoniji znači strah.
       ANA je trebalo da se nametne kao krovna organizacija svih albanskih terorističkih grupa u regionu, odnosno kao vojska zamišljene „Velike Albanije“.
       Upravo zbog međusobnih obračuna, jer vrlo često delovi ANA ne koketiraju sa svojom bazom, već sami počine zločin, iz tih razloga se ANA ne oglašava. Svojim ćutanjem štiti organizaciju.
       ANA je, inače, proglašena terorističkom, aprila 2003. godine, što je imalo za efekat da njeno političko vođstvo drastično smanji javno preuzimanje odgovornosti za terorističke akcije. Da li su ovi zločini na severu KiM i u Makedoniji uvod u novi rat na Balkanu vreme će pokazati.
       Albanci stalno šire vest da će Makedonija kao država posle proglašenja nezavisnosti KiM nestati!
       Ako se može verovati ovoj tvrdnji, onda je rat na Balkanu neminovan jer će Makedonija svoju državnost braniti, ističu Makedonci.
       Mora se reći da se Albanci, po tvrdnjama makedonskih službi bezbednosti, ozbiljno spremaju za obračun sa makedonskim snagama bezbednosti. Sela na obrancima Šar planine su njihove baze gde se osećaju zaštićenim i gde vežbaju do mile volje.
       Kako sad stoje svari, curi iz Vladinog biroa Makedonije za saradnju sa inostranstvom, Albanci, navodno, za akcije u Makedoniji imaju podršku Turske, za sada podršku SAD ali ne i nekih zemalja EU koje su do juče bile naklonjene Albancima.
       U Vladi Makedonije se sumnja da je ubistvo petorice Makedonaca zapravo opipavanje pulsa, ne samo Makedoniji već i međunarodnoj zajednici.
       Albanska nacionalna armija je nastala kao vojno krilo političke organizacije Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca (FNUA) čiji je osnivač Albanska revolucionarna partija iz Tirane i njena sestrinska partija na Kosmetu veoma ekstremna „Partija nacionalnog ujedinjenja“ (UNIKOMB).
       Ono što je sigurno jeste da ANA kao teroristička organizacija postoji, o njoj se sve zna, a ipak se tvrdi da je reč o nekoj tajnoj vojsci Albanaca koja čini zločine po Balkanu i koja će na kraju zapaliti Balkan. Nju čine više do sada, poznatih albanskih paravojski, poput Oslobodilačke nacionalne armije koja je formirana u Makedoniji 2000. godine. Cilj ove albanske paravojske u Makedoniji je bio, a očigledno je i danas, da se putem oružane borbe nasilno odvoje delove teritorije Makedonije naseljene etničkim Albancima.
       ONA je imala oko četiri hiljade vojnika, a komandni kadar su činili, očigledno i sad čine, bivši pripadnici OVK. Gazim Ostreni je bio jedan od ključnih komandanata ONA, inače bivši pripadnik OVK na KiM.
       Zarad svojih ciljeva Albanci sa juga centralne Srbije su osnovali Oslobodilačku vojsku Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM). Odluka o njenom osnivanju je doneta krajem 2000. godine, tada je, zapravo, došlo do ujedinjenja svih naoružanih albanskih grupacija u tzv „Preševskoj dolini“, pod zajedničkim imenom, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.
       Ova vojska je tada imala oko 4000 pripadnika. Poznati su i osnivači i komandanti ove paravojske Albanaca.
       Komandant je bio Šefćet Musliju zvani Adžija, komandant za preševsku zonu Mustafa Šaćiri zv. Tafa, za bujanovačku zonu odgovoran je bio Ridvan Ćazimi zvani Leši, zonom Čar je komandovao Muhamed Džemailji sa nadimkom Robelj. Kompletna podrška ovoj paravojsci, bilo politička ili vojna, pružana je sa teritorije KiM.
       Okončanjem krize na jugu Srbije maja 2001. godine i potpisivanjem Končuljskog Sporazauma o demilitarizaciji, prestala je potreba za postojanjem ove paravojske Albanaca na tlu Srbije.
       OVPMB je, kako se tvrdi, nakon toga rasformirana, a njeni pripadnici, i ako su počinili zločine i protiv države i naroda, kao i u Makedoniji, amnestirani su. Međutim, vreme je pokazalo da je većina pripadnika OVPMB nastavila terorističke i kriminalne aktivnosti pod potpunom kontrolom i pokroviteljstvom ANA.
       Dakle, nikakvih tajni nema - paravojske sa KiM, iz Makedonije, juga centralne Srbije i Crne Gore danas čine Albansku nacionalnu Armiju (ANA), iza koje se kriju brojni počinjeni zločini na tlu ovih, nekada, republika bivše SFRJ, danas država.
       Nekadašnji komandanti albanskih paravojski su postali ugledni građani, većina njih su u vrhu vlasti, potpredsednici vlada i ministri.
       Zasluga za to pripada takozvanoj međunarodnoj zajednici, pre svega SAD koja u svojim zakonima jasno i glasno kaže, sa teroristima se ne pregovara, a na Balkanu ih trpa u poštene građane i u vlast.
       Treba naglasiti da je ANA stavljena na „crnu listu“ SAD, 4 decembra 2001. godine. Na ovoj listi se nalaze organizacije i lica identifikovana kao teroristi od administracije SAD i njenih bezbednosnih službi.
       Postavlja se pitanje što civilizovane SAD ne hapse ili ne dozvole državama na čijoj teritoriji deluju pripadnici ANA da ih uhapse, već dozvoljavaju da ova teroristička armija Albanaca čini zločine nad nedužnim građanima? Kad se sve sabere i oduzme, SAD su, evidentno je, saučesnik u zločinima albanske tajne armije koja se krije pod konspirativnom skraćenicom ANA.
       Ova albanska teroristička organizacija je do danas izvela više desetina terorističkih akcija. Za njih je preuzela odgovornost preko svog sajta, ili je dostavljala saopštenja albanskim štampanim medijima na KiM.
       Za zločin na severu KiM i u Makedoniji od pre nekoliko dana ANA se nije oglasila. Ova teroristička organizacija je poznata po tome da se vrlo često ne oglašava nakon počinjenog zločina, iako su prepoznati njeni pipci u terorističkim dejstvima.
       Tako su teroristi ANA počinili zločin 16. februara 2001.godine, na magistralnom putu Prokuplje-Priština, u ataru sela Livadice, opština Podujevo, kad su izvršili teroristički napad na pet autobusa kojim su se prevozili Srbi u pravcu Gračanice, a pod pratnjom KFOR-a. Tom prilikom 11 lica je poginulo, 10 je zadobilo teške, a 33 lica lake telesne povrede. ANA se tad nije oglasila.
       Takođe se ANA nije oglasila za zločin počinjen 13. avgusta 2003.godine, u rejonu sela Goraždevac, opština Peć, kad je izvršen teroristički napad, iz automatskog oružja, na decu srpske nacionalnosti, koja su se kupala na reci Bistrici. Pri tom je povređeno šest lica, od kojih je četvoro zadobilo teške telesne povrede. Povredama su kasnije podlegli Ivan Jovović (1984) i Pantelija Dakić (1990)
       Ali su se zato teroristi ANA oglasili i priznali da su počinili zločin poput onog od: 8. avgusta 2001. godine, kad su izveli napad iz zasede na konvoj makedonskih vojnika, na putu između Skoplja i Tetova. Tad je ubijeno 10 makedonskih vojnika.
       Ili za zločin 10. avgusta 2001. godine, kad je ANA preuzela odgovornost za eksploziju mine u kojoj je ubijeno 8 vojnika, u blizini sela Ljuboten.
       ANA nije prećutala ni zločin od 11. novembra 2001. godine, kad je preuzela odgovornost za ubistvo tri člana makedonskih specijalnih policijskih snaga „lavovi“, u selu Trebok. Pa počinjeni zločin 16. avgusta 2002. godine, kad je ANA je preuzela odgovornost za napad na dva vojnika u Skoplju, kao i za napade na policijske patrole u Tetovu i Gostivaru. Tu je i zločin od 26. avgusta 2002. godine, kad je ANA preuzela odgovornost za ubistvo dvojice policijskih rezervista, u blizini Gostivara.
       Teško je pobrojati sve zločine koje je ANA počinila po Makedoniji. Tako su 30. avgusta 2002. godine, članovi ANA kidnapovali grupu makedonskih civila, 21. avgusta 2001.godine, na magistralnom putu Peć - Priština, dok su se nalazili u putničkom vozilu, ubijeni su bivši pripadnik MUP-a Republike Srbije Hamz Hajre i članovi njegove porodice: supruga Miradije i deca Mimoza, Adeljine i Đevdet 12. aprila 2003. godine, oko 00,30 časova, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić - Kraljevo na mestu zv. „Balaban“, u blizini sela Lozište - opština Zvečan, NN lica minirala su železnički most, i tom prilikom je od dejstva eksplozije došlo do oštećenja glavnog betonskog nosača mosta i dela metalne konstrukcije, a dvojica terorista su poginula.
       Očigledno da se ANA, jednostavno, svojim delovanjem nametnula kao glavna organizacija svih albanskih terorističkih grupa u regionu, odnosno kao vojska zamišljene „Velike Albanije“.

Ni Crna Gora nije sigurna
       Treba naglasiti da ni Crna Gora nije imuna od albanske paravojske. Na tlu Crne Gore Albanci su osnovali Oslobodilačku vojsku Plava i Gusinja (OVPG).
       Ova albanska formacija drži relativno mali prostor teritorije Republike Crne Gore, radi se o teritoriji prema administrativnoj granici sa KiM i državnoj granici prema Albaniji. Ova teritorija obuhvata gradove Plav i Gusinje.
       Reč je o gradovima sa većinskim albanskim stanovništvom. Ova vojska je odmah nakon osnivanja istakla svoje ciljeve. Pre svega veća kulturna, obrazovna i politička prava iza kojih se krije ujedinjenje Albanaca iz Crne Gore sa „Velikom Albanijom“ ili „Velikim Kosovom“. Sadašnja brojnost OVPG je prema nekim procenama između 200 i 300 boraca. Iako mala i trenutno beznačajna, ova grupa predstavlja inicijalnu kapislu oko koje bi se u budućnosti, mogle brzo mobilisati moćne borbene formacije koje bi po potrebi izazivale nemire ili oružane sukobe, Crnogoraca sa Albancima.
Streljanje Makedonaca delo više osoba
       - Petostruko ubistvo u Makedoniji je izvelo više osoba. Pronađene su tri vrste čaura, kaže Gordana Jankulovska.
       - Sva petorica ubijena su hicima ispaljenim iz neposredne blizine.
       Makedonska policija angažovala je sve snage kako bi što pre otkrila počinioce petostrukog ubistva i umirila strasti koje prete da međuetničke odnose dovedu do tačke usijanja.
       Na lokalnom groblju u skopskom naselju Radišani sahranjeni su Aleksandar Nakjevski, Cvetančo Acevski i Filip Slavkovski, trojica od petorice ubijenih, čija su tela nađena kod Smiljkovskog jezera u blizini glavnog grada Makedonije.
       Ćetvrta žrtva Kire Tričevski sahranjen je na mesnom groblju u susednom naselju. Ćetvorica ubijenih mladića starosti su od 18 do 22 godine, dok je 45-godišnji Borče Stevkovski sahranjen u rodnom selu Treševo.
       Na obdukciji petorice ubijenih bilo je angažovano 10 patologa, koji su okončali prvi deo istrage. Široka istraga, od koje u dobroj meri zavisi stabilnost Makedonije, međutim, tapka u mestu. Obdukcija je pokazala da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX